AVM
“Yeni Ufuklar” seminerinde AVM sektörü konuşuldu
“Alışveriş Merkezleri: Yeni Ufuklar” Semineri, Altınbaş Üniversitesi ve ECE Türkiye’nin ev sahipliğinde Altınbaş Üniversitesi Gayrettepe Yerleşkesi’nde gerçekleşti.
Seminerde, ticari gayrimenkul sektöründe yaşanan değişim süreci, gayrimenkulün geleceği, perakendecilikte yeni dönem, dijitalleşmenin etkileri ile yatırım finansmanı konuları sektörün önde gelen isimleri ve akademisyenler tarafından masaya yatırıldı.
Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Talat Çiftçi, açılış konuşmasında “eskiden tüketiciler herhangi bir şey satın almak istediklerinde tek bir mağaza üzerinden ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Günümüzde ise AVM’ler birçok mağaza ve ürünle tüketicilere fiyat alternatifli seçenekler sunuyorlar. Ayrıca gelişen dijital alışveriş imkanları ve elektronik gelişmeler, bütün kitle ve sektörleri etkiliyor. Biz de Altınbaş Üniversitesi olarak Nöro pazarlama konusundaki çalışmalarımızı sürdürüyor, üniversitemizdeki CO-OP eğitim modeliyle, eğitim ve iş yaşamını birleştirmeyi hedefliyoruz’’ dedi.
Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Ercan Gegez ise konuşmasında “alışveriş merkezlerinin rekabet edebilmeleri için konumlandırma stratejilerini çok iyi belirlemeleri gerektiğini” vurguladı. Günümüzde alışveriş merkezlerinin “alışveriş” fonksiyonunun çok ötesine geçtiğini, daha çok gezme, eğlence ve sosyalleşme ihtiyacını tatmin eden bir yaşam merkezleri haline döndüğünü, bu durumun da alışveriş merkezlerine önemli sosyal sorumluluklar yüklediğini belirterek, alışveriş merkezlerinin para harcatma odaklı merkezler olmak yerine insanlara sosyal faydalar sağlayan merkezlere dönüşmeleri gerektiğini ifade etti.
ECE Türkiye Genel Müdür ve CFO’su Nuri Şapkacı açılış konuşmasında, “Alışveriş Merkezi sektörünü şekillendiren yeni parametrelerin ortaya çıktığı ve müşteri beklentilerinin değiştiği bir dönemde bulunuyoruz. Bu noktada sektörün tüm paydaşları arasında yapıcı iş birlikleri geliştirmek ve geleceğe yönelik uzun vadeli stratejik planlamalar yapmak önem kazanıyor. Çalışmalarımızı yaratıcı ve yenilikçi bir vizyonla kurgulamamız, müşteri ve teknoloji odaklı yaklaşımlarla alışveriş deneyimini zenginleştirmemiz gerekiyor. ECE Türkiye olarak Altınbaş Üniversitesi ile birlikte bugün bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan, sektörün geleceğini farklı bakış açıları ile değerlendirmekten ve bu anlamda sinerji yaratacak bir iş birliğinin parçası olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.
Seminerde “Gayrimenkulün Geleceği” başlıklı bir sunum gerçekleştiren ECE Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Stefan Zeiselmaier, zor zamanlardan geçen ticari gayrimenkul sektörünün yeniden büyüme ivmesi yakalayacağını, ancak küresel ve yerel etkilerle sektörde büyük bir değişimin başladığını vurguladı. Alışveriş merkezlerinin de bu denklemde uzun dönemli başarıya ulaşmak için doğru konumlandırılmaları gerektiğini belirten Zeiselmaier, “Alışveriş merkezleri, sadece perakende arzının müşterilerle buluştuğu mekanlar olmaktan çıkıyor. Artık alışveriş merkezi deyince, perakendenin yanı sıra farklı fonksiyonların birbirini desteklediği karma kullanımlar, insanları bir araya getiren sosyal merkezler, müşterilerin yenilikleri deneyimleyebilecekleri showroom’lar, online ve offline’ın birleştiği çoklu kanallar akla geliyor. Bu karmaşık yapıların çekim gücü, ortak yaşam alanları, veri merkezleri, yeni nesil oteller gibi farklı fonksiyonlarla daha da artırılıyor” dedi.
Perakendecilikte yeni dönem
ECE Türkiye Alışveriş Merkezi Yönetimi Direktörü Semet Yolaç Canlıel’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Perakendecilikte Yeni Dönem” başlıklı panelde, BMD ve Twigy Terteks Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, Boyner Grup Başkan Yardımcısı ve İcra Komitesi Üyesi Serdar Sunay ve Altınbaş Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Dr. Tülay Şamlıoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
BMD ve Twigy Terteks Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, “Perakende dönüşüyor, dijitale eviriliyor. Geleneksel satış alanlarında gerekli değişiklikleri yapmayanların yaşamlarını sürdürmeleri zorlaşırken, dijitalleşmenin gerekliliklerini yerine getirenler için de önümüzdeki yakın gelecekte bugünden tahmin bile edemeyecekleri fırsatlar açılacaktır” dedi.
Boyner Grup Başkan Yardımcısı ve İcra Komitesi Üyesi Serdar Sunay, “Perakendenin misyonu, artık eskisine göre çok daha karmaşık. Bizler artık, temel müşteri yararını gözeterek insan ve teknolojiyi en mükemmel şekilde bir araya getirmeli, muazzam bir ürün karması derlemeli ve bunu erişilmez bir hizmet seviyesi ile sunmalıyız. Bu noktada “müşteriyi okuyabilmek” işimizin en önemli parçası. Boyner Grup olarak hayata geçirdiğimiz “Hopi” uygulamamız ile teknolojiden yararlanarak müşterilimize verdiğimiz hizmetin mükemmel olması için çalışıyor ve dünya perakendesine de örnek oluyoruz” dedi.
Ticari gayrimenkulde finansman süreçleri
“Fizibilite Sanatı, Perakende ve AVM Yatırımlarında Finansman Mücadelesi” başlıklı günün ikinci paneli ECE Türkiye CFO’su Nuri Şapkacı moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde, Yapı Kredi Proje ve Yapılandırılmış Finansman Direktörü Hale Tunaboylu Yayla ve QNB Finansbank Proje ve Yapılandırılmış Finansman Direktörü Umut Ultav, proje finansmanının Türkiye’deki gelişimi ile perakende ve AVM yatırımlarının finansmanında dikkat edilmesi gereken konular hakkında görüşlerini paylaşırken problemli projelerde bankacılık sektörünün sağladığı destek ve önerilere de değindiler.
Akademik kariyerinin yanı sıra iş dünyası ve medyada da ekonomi yorumculuğuyla tanınan Altınbaş Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin de seminer kapsamında “Organize Perakende ve Alışveriş Merkezleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Alkin, “Gelişen dinamikler ve değişen paradigmalar ışığında tüketim talebinin ne yöne doğru evrildiğini, geleceğin ekonomisi ile bugünkü ekonomi arasında ne gibi yaklaşım farkları olacağını anlatırken, dijital teknolojiler, Iot, Sanayi 4.0 ve AR ile ilgili trendleri göz ardı etmiyoruz. Buna rağmen gelişen ve değişen dünyanın tüketici trendleri ve organize pazarlar olarak nitelendirmemiz gereken AVM’lerin kazanacağı yeni özellikleri anlamak için sosyolojik, psikolojik hatta diplomatik gelişmeleri de takip etmek zorundayız. Popüler Kültürün etkisi ise sosyal medya ile giderek artarken, bir yandan gelirinden fazla tüketen bireyleri yaratmak isteyen kurumlar diğer yanda kendi kendine yeten sistemleri kurmaya çalışanlar kıyasıya çarpışıyor diyebilirim” dedi.
AVM
AYD’de başkanlığına Nuri Şapkacı seçildi

AYD’nin yeni yönetim kurulu, danışma ve denetim kurullarının da belirlenmesi amacıyla yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda, Nuri Şapkacı oy birliği ile Başkanlık görevine getirildi. 2023-2025 döneminde başkanlık görevini yürütecek olan 1965 Malatya doğumlu Şapkacı, ECE Türkiye’de Genel Müdür ve CFO olarak görev yapıyor.
AYD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçilen Nuri Şapkacı, Genel Kurul Toplantısı’nda şunları söyledi: “Öncelikle Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülke olarak kayıplarımızdan dolayı derin bir üzüntü içerisindeyiz. Ancak devletimizin gücü, milletimizin dayanışması ve iş dünyasının katkıları ile yaralarımızı en kısa zamanda saracağımıza inanıyorum. Bu zor günlerde, AYD olarak acıları hafifletmek için elimizden gelen tüm desteği vermeye devam ediyoruz. Bu bağlamda, ilk aşamada deprem bölgesindeki farklı illerimizde 15 aşevi kurduk ve günde 45 bin kişiye sıcak yemek ulaştırdık. Üyelerimiz, ayrıca barınma, konteyner, çadır, acil ihtiyaç malzemeleri gibi ihtiyaçları karşılayarak bunun yanı sıra maddi yardımlarda da bulundular. Türkiye genelindeki AVM’lerin önemli bir bölümü, yardım toplama merkezi ve Kızılay kan bağış merkezi olarak hizmet verdi. Önümüzdeki süreçte de şartları uygun olan AVM’lerimiz normalleşme sürecinde özellikle eğitim ve istihdam sağlamaya yönelik olarak tüm STK’lar ile iş birliği halinde etkin şekilde çalışmaya devam edecek.”
Konuşmasında AYD’nin 2023 yılı hedefleri hakkında da bilgi veren Şapkacı: “AVM’ler, içinde yer alan markalarla birlikte önemli bir ekosistem meydana getiriyor. Bu ekosistem; üretim, lojistik, altyapı da dahil olmak üzere birçok farklı sektörü kelebek etkisiyle besliyor. 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip olan sektörümüzde AVM ekosistemi içerisinde 2,1 milyon kişiye istihdam sağlanıyor. Sektörümüz ayrıca Türk markalarının yurt dışına açılımlarını destekleyerek katma değer oluşturuyor.” dedi. Şapkacı, sözlerine şöyle devam etti: “Sektör olarak yaşadığımız tüm kriz dönemlerini ortak akıl ve karşılıklı anlayışla aştık. Aynı gemide bulunduğumuz perakende grupları ile de hep el ele yürüdük. Şurası da bir gerçektir ki AVM yatırımcıları olarak çoğu zaman sadece elimizi taşın altına koymadık; varımızı yoğumuzu ortaya koyduk ve hiçbir özveriden kaçınmadık. Önümüzdeki dönemde de bizler ve temsil ettiğimiz kurumlar ancak birlikte hareket edersek daha güçlü olabiliriz. Birbirimize öğreterek ve öğrenerek, dirsek temasımızı koruyarak yol almanın hepimizi ileriye götüreceğine inanıyorum. Bu doğrultuda, AVM sektörünün tüm paydaşlarıyla kazan-kazan ilkesi doğrultusunda sürdürülebilir büyümesi için çalışacağız.”
Şapkacı, iki dönem AYD Başkanlığı yapan Prof. Dr. Hüseyin Altaş’a da teşekkür ederek; “Derneğimize çok kritik bir dönemde başkanlık yapan Prof. Dr. Hüseyin Altaş’a ve yönetim kuruluna hizmetlerinden dolayı sektörümüz adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca beni bu göreve layık gören tüm AYD üyelerine de teşekkür ediyorum. Yeni yönetim kurulumuzla birlikte, bu önemli görevi büyük bir gurur ve özveriyle yerine getirip bayrağı daha da yukarılara taşımak için çalışacağız” dedi.
AVM
Marka kent İs tanbul’da yükselen özel bir proje: V Mall İstanbul

Yatırımı İSRA Holding tarafından yapılan ve 2024 yılının ilk çeyreğinde açılması planlanan V Mall İstanbul’un uzun dönemli yönetimini ECE Türkiye gerçekleştirecek. Başakşehir’in tam kalbinde yükselen V Mall İstanbul, çekim alanında yaşayan nitelikli tüketicinin ilk adresi olacak.
Konsept planlamasını, kiralamasını ve açılışı sonrası uzun dönemli yönetimini ECE Türkiye’nin üstlendiği V Mall İstanbul alışveriş merkezi, İstanbul’un en hızlı gelişen bölgesi Başakşehir’de yer alıyor. İnşa çalışmalarına başlanan alışveriş merkezinin 2024 yılının ilk çeyreğinde açılması planlanıyor.
45 bin metrekareden fazla kiralanabilir alan üzerinde 160‘tan fazla mağaza ile hizmet verecek olan V Mall İstanbul’da 3 atrium, 2 iç bahçe, çevre dostu teras alanları, açık havada tiyatro düzeninde dinlenme alanları bulunurken alışveriş merkezi güneş ışığından ve açık havadan faydalanacak şekilde tasarlanıyor.
Kamu ve özel sektör tarafından hayata geçirilen projelerle şehir planlaması doğru yapılmış bir ilçe olan Başakşehir’in günlük nüfusu 600 bin kişiyi aşarken bölge nüfusunun önümüzdeki 5 yıl içerisinde bir milyonu aşacağı ön görülüyor. V Mall İstanbul’un yükseldiği Başakşehir’de ofis, otel, okul projeleri, parklar, sosyal tesisler ve 20 binden fazla A segment konut bulunuyor. Başakşehir, yabancı nüfusun da ağırlıklı olarak yaşadığı ve yatırım yaptığı bir bölge olma özelliği taşıyor. Bu özellikleriyle çekim alanında yaşayan nüfusun çoğunlukla orta ve yüksek gelirli kişilerden oluşuyor.
Konumuyla dikkat çeken V Mall İstanbul, dünyanın en büyük uluslararası havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı’na, dünyanın en büyük sağlık komplekslerinden biri olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne; Atatürk Olimpiyat Stadı, Başakşehir Millet Bahçesi, Kuzey Marmara Otoyolu gibi birçok mega projeye de çok yakın mesafede yer alıyor. Bu özellikleri V Mall İstanbul’u bir odak noktası haline getiriyor.
Kış döneminde yapılan pazar araştırması sonuçlarına göre, V Mall İstanbul’un çekim alanında yaşayan hedef kitlenin genç ve orta yaşlı, kadın ve erkek yaklaşık olarak eşit oranda, aile yoğun bir profilde oldukları görülüyor. Sosyo-ekonomik statü gruplandırmasında görüşülen hedef kitlenin %49,6’sının A ve B SES grubuna dahil olduğu sonucu ortaya çıkarken bu sonuç %12,9 olan İstanbul ortalamasıyla kıyaslandığında, AVM’nin çekim alanında yaşayan nüfusun ortalamanın çok üzerinde yer alan sosyo-ekonomik statüde olduğu anlaşılıyor. Bölgede yaşayan yabancı nüfus da benzer özellikler sergiliyor. Bununla birlikte, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez ülkelerinden gelip yaz dönemini İstanbul’da geçiren ve bu bölgede gayrimenkulleri olan, daha yüksek gelir düzeyine sahip yoğun bir yabancı popülasyonun olduğu da biliniyor. ECE Türkiye, V Mall İstanbul alışveriş merkezinin konumlandırmasını, marka ve sektör karmasını hedef kitlenin bu özelliklerinden, talep ve isteklerinden faydalanarak en yeni trendlere göre oluşturacak. Ulusal ve uluslararası markalardan oluşan zengin bir marka karması sunacak olan V Mall İstanbul’da perakende dışı fonksiyonlara da yer verilecek. Yeme içme katındaki panoramik teraslı seçkin restoranlar ve kafelerle V Mall İstanbul, bölgede lezzetin adresi olacak. V Mall İstanbul’u ziyaret etmek isteyenler, ulaşım ağlarıyla örülü bir bölgede olması nedeniyle alışveriş merkezine özel araçları ve toplu taşımayla kolaylıkla ulaşabilecek. Özel aracıyla V Mall İstanbul’a gelenler 1000 aracın üzerinde kapasiteye sahip otoparktan faydalanabilecek.
AVM
ECE Türkiye’ye Altın Marka Ödülü

ECE Türkiye, Türkiye Marka ve Kariyer Zirvesi Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 5. Türkiye Altın Marka Ödülleri’nde “Yılın Alışveriş Merkezi Yönetim Firması” ödülüne layık görüldü. Pandemi koşullarına ve kurallarına göre, 19 Kasım Cuma günü Zorlu Center Raffles Istanbul Hotel’de gerçekleştirilen ödül töreninde, ödülü ECE Türkiye adına ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Şapkacı aldı.
Ödül töreninde konuşan Şapkacı, “ECE Türkiye, Avrupa sektör lideri olan ve yönetim portföyünde 200 alışveriş merkezi bulunan Alman ECE grubunun Türkiye iştiraki olarak 20 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Bir yatırım ve yönetim firması olarak alışveriş merkezleri ile ilgili hizmetlerin tümünü aynı çatı altında topluyor hem sektörümüz hem de ülkemiz için katma değer yaratıyoruz. Türkiye’de yönetimimiz altındaki 11 alışveriş merkezinde 2.500 perakendeci iş otağımızla birlikte 20 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi.
Türkiye’nin potansiyeline inandıklarının altını çizen Şapkacı, alışveriş merkezi ziyaretçilerine, kiracılarına ve yatırımcılarına en üst düzeyde hizmet verebilmek için portföylerindeki tüm alışveriş merkezlerinin değerini yükseltmeye yönelik yatırımlar yaptıklarını söyledi. Şapkacı, bu çerçevede pandemi sürecinde de AVM’lerin teknik altyapının iyileştirilmesinden mimari düzenlemelere kadar birçok konuda yatırım yapmaya devam ettiklerini belirtirken geçtiğimiz aylarda yapımı devam eden 1,2 milyar TL yatırım hacmine sahip V Mall İstanbul alışveriş merkezini de yönetim portföyüne kattıklarını ifade etti.