Dünya Perakendeciliği
Aldi, dev pazara girdi
Alman discont devi Aldi, Çin’deki ilk mağazasını açtı.
Aldi Süd Grubu, Çin’de mağazalarını açmaya başladı. Şanghay’daki ilk Aldi mağazasının açılışı 7 Haziran tarihinde gerçekleşti. Şangay’daki mağazaları kısa bir süre içinde artarken marketlerin satış alanı yaklaşık 1000 metrekare olacak.
Birkaç yıldır, Almanya’da artık pek büyümeyen Aldi, yeni ülkelerde de pazar arayışlarını sürdürüyor. İki yıl önce Aldi, Şanghay’da kendi iştiraki kurmak ve online platformu Alibaba üzerinden ürün satmaya başlamıştı. Rakip Lidl kısa bir süre sonra da Çin’de internet üzerinden ürün satmak istedi, ancak daha sonra pazardan çekildi.
Aldi, Almanya’da yaklaşık 4400 şube işletiyor, ancak birkaç yıl önce Almanya’da büyüme sınırlarına ulaştı. 2018 yılında Aldi Nord Şirketler Grubu, kurumsal tarihinde ilk kez gıda pazarında bir işletme kaybı yaşadı. Buna ek olarak, CEO Torsten Hufnagel, Aldi mağazalarını modernize etmek için geniş bir yatırım programı başlattı.
Aldi, bu yıl 5 milyar avrodan fazla yatırım yapmayı ve şubelerinin yurtiçinde ve yurtdışında daha fazla şubenin kurulmasına yatırım yapmayı planlıyor. Bu şirketin tarihinin en büyük yatırım programı. Aldi Nord, İspanya, Fransa, Polonya ve Benelüks ülkeleri üzerindeki genişlemesini yoğunlaştırırken, Aldi Süd şimdi Çin pazarına büyük bir adım atıyor. Çin’deki büyümenin yakında iç pazardaki sorunları unutmayı mümkün kılacağı umuluyor.
Dünya Perakendeciliği
Aldi Süd, XXL ile süpermarkete girdi
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi.
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi. Mülheim’de Lidl’den sonra, Aldi Süd XXL konseptini hizmete açtı. Discountlar, çok küçük metrekarelerden süpermarketlere kadar tüm metrekarelerde mağaza açmaya devam ediyorlar. Bununla birlikte, XXL mağazalarda giderek çoğalıyor.
Aldi Süd XXL’de ürün yelpazesi istikrarlı bir şekilde arttı. Pişirme istasyonlarına sahip ekmek ve unlu mamullerin yanı sıra meyve ve sebze çeşitleri de yer alıyor.
Dünya Perakendeciliği
94 yıl sonra zarar etti
Yapılan açıklamada, perakende zincirinin 26 Şubat-26 Eylül 2020’de 87,6 milyon sterlin zarar ettiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu dönemde özellikle karantina tedbirlerinin etkisiyle şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 15,8 azalarak 4,09 milyar sterline gerilediği belirtilerek, müşterilerin giyim ve ev tekstili alışverişlerinin dikkate değer şekilde azaldığı kaydedildi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 158,8 milyon sterlin kar elde etmişti. Marks & Spencer, daha önce yaptığı açıklamada, kasım ayı sonuna kadar 7 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurmuştu.
Dünya Perakendeciliği
Avrupa’daki mağazaları kepenk indirecek
Le Monde’un haberine göre, Temmuz 2021 itibarıyla geçerli olacak plan kapsamında GAP, Avrupa’da bulunan yaklaşık 120 mağazasını kapatarak kıtadan ayrılacak. Geçen yıl karşılaştığı finansal zorlukların üstesinden gelmek ve markayı yeniden canlandırmak amacıyla kıtadaki 230 satış noktasını kapatan GAP yıllık 90 milyon dolar tasarruf etmeyi planladığını duyurmuştu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği kısıtlamalarla satış rakamları düşen şirketin, bu yılın 2’inci çeyreğinde 62 milyon euro zarar ettiğini açıklanmıştı.