Dünya Perakendeciliği
Starbucks, Milano mağazasıyla ilk defa İtalyan pazarına girdi
Piazza Cordusio’daki tarihi Posta binasının içinde açılan Starbucks Reserve Roastery, Starbucks’ın İtalya’daki ilk mağazası olurken, marka 2018 sonlarından itibaren Milano’da başka mağazalar da açmayı planlıyor.
Howard Schultz’a 35 yıl önce Starbucks Deneyimi’ni yaratmak için ilham veren İtalyan espresso kültürüne saygı niteliğinde tasarlanan 2.300 metrekarelik Reserve Roastery, moda ve kültürün başkentlerinden biri olan Milano’da kahve kavurma, demleme ve miksoloji gösterisi sunuyor.
Starbucks, Reserve Roastery’de dünyanın 30 ülkesinden küçük partiler halinde tedarik edilen ve ilk kez Avrupa’da kavrulan sınırlı miktarda Arabica kahvesi ve yanında ünlü şef Rocco Princi’nin fırınından çıkmış taze artizan lezzetlerle eşsiz bir deneyim sunucak…
Starbucks’ın dünyadaki 78. pazarı olan İtalya’ya gelişi, şirketin tarihindeki diğer hiçbir pazara girişimine benzemiyor. Milano, Starbucks’ın yeni bir ülkedeki mağaza varlığını Roastery formatı ile kurduğu ilk şehir olma niteliğini taşıyor. Seattle Roastery (2014) ve Şanghay’daki Roastery (2017) olmak üzere dünyada sadece iki tane daha Roastery bulunuyor. Milano’daki 2,300 metrekarelik Roastery, Piazza Cordusio’daki Palazzo della Poste binasında, Duomo, Galleria Vittorio Emanuele II ve Scala Tiyatrosu gibi ikonik tarihi eserlere birkaç sokak uzaklıkta bulunuyor.
Starbucks, Avrupa’daki ilk mağazasını 20 yıl önce Londra’da açtı. O zamandan bu yana stratejik lisans anlaşmalarıyla Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da 40 ülkede 3.100’den fazla mağazaya ulaştı. Milano’da şirket tarafından işletilen Reserve Roastery’nin açılışı, genel büyüme stratejisinin bir parçası olarak şirketin premium markasına yaptığı yatırımı güçlendiriyor; bu strateji aynı zamanda dünya çapındaki temel mağazalar için perakende mağaza ve ürün inovasyonu açısından bir planı da içeriyor. Roastery’nin açılmasının ardından Starbucks, 2018 sonlarından itibaren lisanslı iş ortağı Percassi ile birlikte Milano’ya yeni kafeler de açacak. Bu mağazalar, İtalyan pazarına özgü kahve kültürünü yansıtırken Starbucks’ın ikonik içecek ve yiyeceklerini de sunacak.
Dünya Perakendeciliği
Aldi Süd, XXL ile süpermarkete girdi
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi.
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi. Mülheim’de Lidl’den sonra, Aldi Süd XXL konseptini hizmete açtı. Discountlar, çok küçük metrekarelerden süpermarketlere kadar tüm metrekarelerde mağaza açmaya devam ediyorlar. Bununla birlikte, XXL mağazalarda giderek çoğalıyor.
Aldi Süd XXL’de ürün yelpazesi istikrarlı bir şekilde arttı. Pişirme istasyonlarına sahip ekmek ve unlu mamullerin yanı sıra meyve ve sebze çeşitleri de yer alıyor.
Dünya Perakendeciliği
94 yıl sonra zarar etti
Yapılan açıklamada, perakende zincirinin 26 Şubat-26 Eylül 2020’de 87,6 milyon sterlin zarar ettiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu dönemde özellikle karantina tedbirlerinin etkisiyle şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 15,8 azalarak 4,09 milyar sterline gerilediği belirtilerek, müşterilerin giyim ve ev tekstili alışverişlerinin dikkate değer şekilde azaldığı kaydedildi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 158,8 milyon sterlin kar elde etmişti. Marks & Spencer, daha önce yaptığı açıklamada, kasım ayı sonuna kadar 7 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurmuştu.
Dünya Perakendeciliği
Avrupa’daki mağazaları kepenk indirecek
Le Monde’un haberine göre, Temmuz 2021 itibarıyla geçerli olacak plan kapsamında GAP, Avrupa’da bulunan yaklaşık 120 mağazasını kapatarak kıtadan ayrılacak. Geçen yıl karşılaştığı finansal zorlukların üstesinden gelmek ve markayı yeniden canlandırmak amacıyla kıtadaki 230 satış noktasını kapatan GAP yıllık 90 milyon dolar tasarruf etmeyi planladığını duyurmuştu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği kısıtlamalarla satış rakamları düşen şirketin, bu yılın 2’inci çeyreğinde 62 milyon euro zarar ettiğini açıklanmıştı.