Firmalardan
Koton, üretim süreçlerini modernize etmek ve verimliliği artırmak için Centric PLM™’i seçti
Koton, üretim süreçlerini iyileştirmek ve verimliliği artırmak için Centric Software®’in Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (PLM) çözümünü tercih etti.
Konfeksiyon, ayakkabı, spor malzemeleri, mobilya, ev dekorasyonu, kozmetik, yiyecek-içecek ve lüks giyim gibi ürünleri planlarken, tasarlarken, geliştirirken, tedarik ederken ve satarken en yenilikçi kurumsal çözümleri sağlayan Centric Software, şirketlerin stratejik ve operasyonel dijital dönüşüm hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor.
1988 yılında İstanbul, Türkiye’de kurulan Koton, başarılı büyüme grafiğini 30 ülkede 500 mağazası ve tüm dünyada 1000’den fazla satış noktasıyla günümüzde de devam ettirmektedir. Küresel bir marka olma vizyonuyla hareket eden şirket, ana markası altında sunduğu kadın ve erkek giyimine dair ürünlerin yanı sıra çeşitli alt markalar altında sunduğu iç giyim, kot, aksesuar, spor ürünleri, güzellik ürünleri ve çocuklara yönelik koleksiyonlarıyla her yıl 90 milyon adetten fazla satış rakamına ulaşmış.
COVID-19 salgını yüzünden kapanmak durumunda kalan mağazaların gelirleri olumsuz etkilemeye başlamasının ardından, tasarımdan, satın almadan ve mağazalar için ticari planlamadan e-ticaret faaliyetlerine kadar bütün üretim sürecini modernize etmek isteyen Koton için, dijitale öncelik veren, gerçek verilere dayalı stabil ve ürün yaşam döngüsünün tüm bileşenleriyle entegre bir çalışma sistemi her zamankinden daha fazla önem kazandı.
Koton IT ve Süreç Geliştirme Direktörü Mesut Akyıldız, “Hibrit bir üretim süreciyle ilerlediğimizi fark ettik. Kendi geliştirdiğimiz sistemler, eskiden kalma sistemler ve elle yapılması gereken işler iç içe geçmişti. Departmanlar arası bilgi geçişi basılı belgelerle, hatta bazen sözlü olarak yapılıyordu. Bazen bir değişiklik yapıyorduk ama kaydı olmuyordu. O yüzden sorunları tespit etmek, neyin düzeltilmesi gerektiğini bulmak için bütün süreci gözden geçirmek çok zor oluyordu” diyor.
“Koton’un Centric PLM’i seçmesinin tek sebebi sadece en iyi markaların güçlü referanslarına sahip olması değil, Centric’in sergilediği profesyonellikten, uzmanlıktan ve somut sonuçlar elde etmek için verdikleri destekten etkilenmiş olmalarıydı” diyen Akyıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Doğrudan Centric Software’in Başkanı ve CEO’su Chris Groves’la muhatap olmak bize değerli bir müşteri olduğumuzu hissettirdi. Bizzat Chris’in kendisi, bize şirketin ne kadar büyüdüğünü, Centric’in vizyonuna ne kadar değer verdiğini anlatması kararımızda etkili oldu. Ayrıca uygulama stabildi. Soru sorduğumuzda ilgili Centric ekibi bize ayrıntılı cevaplar verdi. Her yardıma ihtiyacımız olduğunda Centric ekibinin gerekli desteği vereceğinden eminim.
Şu anda kurulum aşamasındayız. Centric ekibi ihtiyaçlarımızı belirleyerek gerekli tüm kurulumları yapıyor. Centric PLM sayesinde önümüzdeki beş yılda kayda değer bir verimlilik artışı gözlemleyeceğimizi, müşteri taleplerine daha hızlı bir üretim süreciyle cevap vereceğimizi ve ihtiyaçlarına daha uygun ürünler üreteceğimizi umuyoruz. Gelirlerimizin artmasını ve bunun da faaliyetlerimizi olumlu yönde etkilemesini bekliyoruz.”
Centric PLM ayrıca, Koton’un kullanılmış malzemeleri yeniden değerlendirerek çevreye ve modaya katkıda bulunduğu sürdürülebilir moda koleksiyonlarını daha kolay yönetmesini sağlayarak, şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına da yardımcı oluyor.
Centric Software’in Başkanı ve CEO’su Chris Groves “Koton’la birlikte çalışarak dijital dönüşüm hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktan heyecan duyuyoruz. Centric sadece bir satıcı değil, uzun vadeli teknoloji ortağıdır. Bu heyecanlı yolculuğa beraber çıkmak için sabırsızlanıyoruz.” diyor.
Firmalardan
“Kızarmış tavuğu çok seviyoruz, mutlaka haftada bir kez yiyoruz”
Yüzde 100 yerli sermaye ile Pardo Food çatısı altında hizmet veren, gurme çıtır tavuk markası Doyuyo, kızarmış tavuk kategorisinde tüketici tercihlerini ve alışkanlıklarını anlamak, bu tercihleri belirleyen faktörleri ortaya koymak amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Bilgisayar Destekli Telefonla Anket (CATI) yöntemiyle, Türkiye genelinde 18-64 yaş arası 1000 kişi ile yapılan araştırma kızarmış tavuğun çok sevildiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan her 2 kişiden 1’i haftada en az 1 kez kızarmış tavuk tükettiğini belirtti. Her 2 kişiden 1’i kızarmış tavuğu beğenerek tükettiğini ifade etti. Katılımcıların %53’ü akşam, %31’i ise öğleden sonra kızarmış tavuk tükettiğini söyledi. Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması, 25-34 yaş grubunda öğlen yemeğinde tüketimi diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu da ortaya çıktı. Her 3 kızarmış tavuk tüketicisinden 1’i “a la carte” hizmetleri özellikle daha geniş seçenekler sunması nedeniyle tercih edildiğini de ortaya koydu.
Doyuyo’nun sadece 5 yaşında olmasına rağmen kısa sürede sektöründe önemli bir yer edindiğine dikkat çeken Doyuyo Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Kaya, Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması’nın da bu başarıyı desteklediğini söyledi. Araştırma sonuçlarına göre Doyuyo’nun akla gelen yerli fast food markaları arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Kaya, “Doyuyo, deneyen her 2 kişiden 1’inin kızarmış tavuk tüketmek istediği zaman en sık tercih ettiği marka… Bu sonuçlar bizim için gurur verici ve misafirlerimizi sadece lezzete değil, hizmet kalitesine, konfora ve kaliteye de doyurduğumuzun da bir kanıtı… Rakiplerimizden farklı olarak kızarmış tavuk ve burger lezzetini bir arada, fast- casual konseptinde tasarlanmış restoranlarımızda, masaya servis hizmetiyle sunuyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Bursa, Denizli, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun ve Van’da; yurtdışında ise Dubai’de toplam 50 şubemizle misafirlerimize hizmet veriyoruz” dedi.
Şu anda en önemli odaklarının büyüme olduğunu belirten Kaya, bu çerçevede Türkiye’de ve yurtdışında yeni restoranlarla genişlemeyi sürdürmeyi hedeflediklerini ifade etti: “Kişi başı tavuk tüketiminin çok yüksek olduğu Kuveyt, Azerbaycan gibi Türk Devletleri’nde de Doyuyo tanıtmayı ve yeni şubeler açmayı planlıyoruz. 2025 yılı sonuna kadar Türkiye’nin dört bir yanında toplam 100 şubeye ulaşmayı ve Doyuyo’nun eşsiz lezzetlerini daha geniş kitlelerle buluşturmayı hedefliyoruz.”
Firmalardan
LEAD Network Konferansı’na Eda Erdem damgası
LEAD Network Türkiye’nin Liderlikte Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Konferansı, 17 Eylül’de İstanbul Marriott Hotel Asia’da A101 ana sponsorluğuyla gerçekleştirildi.
Etkinliğin A101 oturumu ‘’Kadın Liderlerin Gücü: Spor ve İş Dünyasında İlham Verici Yolculuklar’’ başlığıyla sunucu, yazar Yekta Kopan moderatörlüğünde ve A Milli ve Fenerbahçe SK Kadın Voleybol Takımları Kaptanı Eda Erdem’in katılımıyla düzenlendi.
Erdem: ‘’A101’in güvenilir olması, herkese hitap eden marka olması benim için öncelik oldu.”
A101’in marka yüzü Eda Erdem, ‘’A101 ile Kazanan Ol’’ marka iş birliğiyle ilgili; ‘’A101’in ‘’Kazanan Ol’’ projesi geldiğinde markanın her kesime hitap eden yapısı ve güvenilirliği benim için işleri çok kolaylaştırdı. Hayatın her alanında ‘’Kazanan Ol’’ fikriyle izleyicilere çok güzel motivasyon kazandırdığımızı düşünüyorum. A101 gibi değerli markayla anılmak beni gerçekten çok mutlu ediyor. A101 ailesini çok seviyorum ve aramızda çok güzel organik bir bağ var. A101’in her zaman ailemizin içinde, güvenilir ve herkese hitap eden bir marka olması benim için tercih sebebi oldu.’’ ifadelerini kullandı.
Eda Erdem’in açıklamalarının ardından oturumun kapanışı yapan Yekta Kopan, “Slogandaki kazanan ol ifadesi için A101 ailesini de ayrıca tebrik ediyorum. Gerçekten Türkiye’nin her anlamda kazanmaya ihtiyacı var. Burada seninle buluşmaları da çok doğru olmuş.” şeklinde konuştu.
Firmalardan
Evyap’tan 97. yılında Endonezya’da yeni üretim tesisi
Evyap, Türkiye dışındaki yeni yatırımı için Endonezya’yı seçti. Endonezya’nın Kuzey Sumatra Eyaleti’nin Sei Mangkei Bölgesi’nde hayata geçecek yeni üretim tesisinin temel atma töreni 5 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşti. Bu yatırım, Evyap’ın Endonezya’daki ilk girişimi olmakla beraber, şirketin Güneydoğu Asya’daki büyüme stratejisinin de önemli bir adımı. Proje, Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik bağları güçlendirmeye ve bölgenin sürdürülebilir büyümesini desteklemeye de katkıda bulunacak.
Temel atma töreni, Endonezya Yatırım Bakanı Yardımcısı Nurul Ichwan, Türkiye’nin Endonezya Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan, Yatırımcı İlişkileri Direktörü Sri Endang Novitasari, Malezya Başkonsolosu Shahril Nizam Abdul Malek, Türkiye Fahri Konsolosu Rahmat Shah, Simalungun Valisi Radiopoh Hasiholan Sinaga, Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmed Evyap, Evyap Yönetim Kurulu üyeleri, İcra Kurulu, Evyap Oleo Malezya ve Sei Mangkei Özel Ticaret Bölgesi ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Yeni tesis, Evyap’ın uluslararası büyüme planlarının önemli bir adımı olarak 70 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçiyor. Endonezya yatırımı, Evyap’ın küresel oleo-kimya pazarındaki rolünü daha da güçlendirecek. Tesis, Evyap’ın Güneydoğu Asya’daki operasyonel varlığını kuvvetlendirmenin yanı sıra, Malezya’daki mevcut faaliyetleriyle de sinerji yaratacak ve Evyap’ın bölgedeki liderliğini pekiştirecek.
Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmed Evyap, törende yaptığı konuşmada, “Endonezya’ya yaptığımız bu yatırım, kurucularımızın bizlere miras bıraktığı anlayışın, emanet ettikleri değerlerin tartışmasız bir göstergesi. 12 yıl önce, 2012’de Evyap olarak Malezya’da Johor Bahru fabrikamızın temelini attığımızda Evyap Grubu katı sabun, hızlı tüketim ve limancılık alanlarında faaliyet gösteriyordu. Bugün ise, Evyap olarak oleo-kimya sektöründe en geniş ve global müşteri portföyüne sahip şirketlerden biriyiz. Endonezya’daki yeni tesisimiz tamamlandığında, oleo-kimya sektöründe dünyanın ilk 5 oyuncusundan biri olmayı hedefliyoruz” dedi.