Sosyal Medya Hesaplarımız

Firmalardan

Reis’e göre tarımsal üretim artacak, fiyatlar düşecek

Editör
Abone Ol:

Reis Gıda, ekonomik dar boğazdan geçildiği bir dönemde, halkın bütçesine katkı sağlayacak bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.

Reis Gıda’nın öncülüğünde, yemek danışmanı Ayşe Tüter’in desteği ile hayata geçirilen proje, Osmanlı saray mutfağının en önemli mirasçılarından Beyoğlu’ndaki Hacı Abdullah restoranda düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile açıklandı.

Reis Tarımsal Ürünler Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, pirinç ve bakliyat ürünlerinin 2009 yılı rekolteleri  hakkında bilgi verdi. Tarımsal üretiminin bu yıl artmasının beklendiğini ifade eden Reis, “Nisan ve Mayıs ayında yağışların normal seviyede olması halinde, bu yıl adeta bereket fışkıracak” dedi.

Bakliyatta bu yıl özellikle kırmızı mercimekte üretim patlaması yaşanacağını belirten Reis, geçtiğimiz yıl 60 bin ton olan üretimin bu yıl 350 bin tonlara yükselmesinin beklendiğini vurguladı. “Haziranda piyasaya çıkacak kırmızı mercimek üretiminde yüzde 500’e varan oranda artış söz konusu” diyen Mehmet Reis, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl kırmızı mercimek ihtiyacımızın yüzde 80’ini ithal ettik. Bu yıl hem kendi ihtiyacımızı karşılar hem de yurt dışına satabiliriz. Pirinç, kuru fasulye ve nohut üretiminde ise 2009’da yüzde 10 civarında artış öngörüyoruz. Rekolte artışlarıyla birlikte, bu yıl pirinç ve bakliyat fiyatlarının düşmesini bekliyoruz.”

Sağlıklı, besleyici ve uzun süre tok tutan yiyeceklerin başında gelen bakliyatın dünyada en kalitelisinin Türkiye’de yetiştiğini ifade eden Mehmet Reis, ancak, ülkemizde pirinç ve bakliyat tüketiminin yeterli seviyede olmadığını, özellikle son yıllarda fiyatlarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle halkın bakliyat tüketiminden uzaklaştığına dikkat çekti.

Bulgur dışında tüm bakliyat ve pirinç tüketiminin son 9 yılda ortalama yüzde 20-50 arasında azaldığını belirten Reis, şunları söyledi:

“Örneğin, Avrupa’da ortalama 20 kilogram olan yıllık pirinç tüketimi, Türkiye’de son yıllarda hızla azaldı. 2000 yılında 12 kilogram olan kişi başı tüketim, 2007’de 8, 2008’de 7 kilograma düştü. Bu yıl ise 5.6 kilogram olması bekleniyor. 2000’de ortalama 4-5 kilogram olan kuru fasulye tüketimi de bugün 2.8 kilogram seviyesinde.  Yine 2000 yılında 5 kilogram civarında olan yıllık kişi başı kırmızı mercimek tüketimi de bugün ortalama 3-4 kilogram.

Ancak bu yıl pirinç ve bakliyat ürünlerinde beklenen ürün bolluğunun, tüketime olumlu yansımasını bekliyoruz. Bakliyattan soğuyan vatandaş, hem besleyici hem hesaplı olan bakliyat yemekleri ile yeniden barışacak ve efsane geri dönecek.“

Toplantıda, tarımsal üretimin ülke ekonomisindeki yeri ve önemine de dikkat çeken Mehmet Reis, TÜİK’in 2008’in son çeyreğine ilişkin açıkladığı büyüme rakamlarına değinerek, ekonominin yüzde 6.2 küçülmesine karşılık, tarım sektörünün birçok soruna rağmen 4.6 oranında büyüdüğünü hatırlattı. Reis, 2009’un ilk iki aylık dış ticaret rakamlarına göre yüzde 4.8’lik artışla ihracatı artan tek sektörün tarım olduğunu da vurguladı. Tarımın, işsizliğin en fazla telafi edildiği sektörlerin başında geldiğine işaret eden Reis, şöyle devam etti: “Tarım ülke için adeta can simidi, zor günlerin ilacı. Tüm dünyada büyük destek gören tarım sektörü ülkemizde yıllarca arka plana itildi. fiimdi bunu değiştirmenin zamanı. Küresel krizin yaşandığı günümüzde, tarıma daha fazla önem vermeliyiz. Tarımdaki potansiyeli değerlendirerek, hem kendimize yetebilmeli hem eskiden olduğu gibi dışarıya satabilmeliyiz.”

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

Beypazarı Doğal Maden Suyu, “Üstün Lezzet Ödülü”ne layık görüldü

Editör

Yazar:

Beypazarı Doğal Maden Suyu’nun “Premium Şişeli” ürünü, 2025 yılı itibarıyla Avrupa’nın 20 ülkesinden 200’ün üzerinde şef ve sömeliye tarafından değerlendirilen ürünler arasında, üstün lezzet performansı sergileyerek bu prestijli ödüle layık görüldü.

Beypazarı Doğal Maden Suyu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Ercan, ödülün ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Beypazarı Doğal Maden Suyu olarak, hem ülkemize hem de kendimize gurur veren bir başarıya imza attık. 2025 yılında Premium Şişeli ürünümüzle kazandığımız Üstün Lezzet Ödülü, sadece bizler için değil, Türk gıda sektörünün global başarılarının bir göstergesi olarak çok anlamlı. Bu ödül, Beypazarı’nın yıllardır süregelen kalite ve doğallık anlayışının dünya çapında takdir gördüğünü kanıtlıyor.”

Beypazarı Doğal Maden Suyu’nun kazandığı Superior Taste Award, 2005 yılından bu yana her yıl düzenlenen ve dünya çapında 93 ülkeden 950 firmanın katıldığı prestijli bir etkinlikte verilmektedir. Belçika’nın Brüksel kentinde Michelin ödüllü şefler ve sektör profesyonellerinden oluşan bir jüri tarafından yapılan kör tadım değerlendirmeleri sonucunda, yalnızca yüksek duyusal analiz puanlarına sahip ürünler bu ödüle layık görülmektedir.

Devamını Oku

Firmalardan

Hupalupa’ya Mapıc 2024’te “Yılın Eğlence Markası” ödülü

Editör

Yazar:

Türk markalarının global alanda kendilerini kanıtladığı ve yeni iş birliktelikleri geliştirdiği önemli bir platform olan Mapic 2024’te “Yılın Eğlence Markası” ödülünü kazanan ilk Türk markası Hupalupa, basın mensupları ile bir araya geldi.

Hupalupa Yönetim Kurulu Üyesi Merve Timurlenk Şengül, “Hupalupa, kapalı alan aile eğlence merkezi konsepti ile çıktığı yolda, farklı festival kurguları, lisanslı sergilere ev sahiplikleri ve hızla şubeleşen mağazalarıyla, marka çatısı altında yatay bir büyüme sağladı. Sadece çocuklara değil, tüm aile bireylerine hitap eden kapsamıyla dikkat çekti, fark yarattı. Hupalupa, konfor ve eğlenceyi bir arada sunarak yeni bir deneyim standardı oluşturdu. Hem ailelerin hem de çocuklar ve gençlerin eğlenebileceği alanlar sunarak, eğlencenin birleştirici gücünü gösterdi. Teknolojik çağda büyüyen çocuklar ve gençler, dijital dünyanın sunduğu fırsatları keşfederken, bazen fiziksel aktivite ve sosyal etkileşimden de uzaklaşabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Hupalupa bünyesindeki markalardan bahseden Şengül: “Hupalupa EXPO eğlenceyi, eğitimi ve deneyimi bir araya getiren bir konsept olarak öne çıkıyor. NASA Uzay Sergisi, NBA Sergisi, Body Worlds gibi uluslararası lisans sahibi ve prestijli sergilerle, çocuklar ve aileler için farklı dünyalar sunuyoruz. İkinci markamız olan Hupalupa GO, Türkiye’nin her yerine eğlenceyi götürdüğümüz bir festival serisi olarak büyük önem taşıyor. Bu festivallerde, farklı oyun parkurları, yarışmalar ve sahne gösterileri gibi çeşitli deneyimlerle geniş bir yelpazede etkinlikler sunuyoruz. Hupalupa Store markamızla ise, eğlenceyi alışveriş deneyimiyle birleştiriyor ve ziyaretçilerimize premium kategorideki renkli ve trend ürünlere ulaşma imkanı sunuyoruz. Son bir yıl içinde 11 şubeye ulaşarak, büyüme ivmemizle bu alanda da ülkemizde lider konuma geldik. Mapıc ödülü ile başladığımız bu global yolculukta, 2025 hedeflerimiz arasında Hupalupa ‘nın eğlence anlayışını ve marka değerlerini bir Türk markası olarak tüm dünyaya taşımak yer alıyor. Aynı zamanda, global pazarda etkili bir oyuncu olmayı ve sürdürülebilir gelişim sağlamak için kararlılıkla ilerliyoruz” dedi.

Devamını Oku

Firmalardan

Sultan Etçi, dijital dönüşüm süreçlerini geliştiriyor

Editör

Yazar:

Sultan Etçi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, 2024 yılını kısaca değerlendirirken 2025 yılı beklentilerini de açıkladı. Bılıkçı, “Sultan Etçi Ailesiyle birlikte elde ettiğimiz başarıları ve geleceğe dair heyecan verici hedeflerimizi paylaşmak isteriz. Bu yıl, ekiplerimizin özverisi ve iş birliği sayesinde, zorlukları fırsata dönüştürdük ve sektördeki güçlü konumumuzu daha da pekiştirdik. 2025 yılında, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı projelerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Dijital dönüşüm süreçlerimizi geliştirerek, müşteri deneyimini en üst seviyeye taşımayı ve toplumsal sorumluluklarımızı artırarak çevremize daha fazla katkı sağlamayı hedefliyoruz. 2025 yılının sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek ve birlikte daha büyük başarılara ulaşmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER