Firmalardan
Yaşar Holding’de İdil Yiğitbaşı dönemi
Türk ekonomisinde birçok ilke imza atan, İzmir merkezli Yaşar Holding’de İdil Yiğitbaşı dönemi başladı.
Geçtiğimiz ay yapılan genel kurulda sürpriz bir şekilde ablası Feyhan Yaşar’ın yerine Yaşar Holding yönetim kurulu başkanlığına getirilen İdil Yiğitbaşı, bunun bir nöbet değişimi olduğunu belirterek, “Aile üyeleri olarak farklı roller üstlenmeyi kabullenmemiz gerekir. Bu değişimler doğal olmalı. Önemli olan şirketlerin ekonomik ortamda sağlıklı olarak devam edebilmesidir” diye konuştu.
Zamanı geldiğinde kendisinin de bayrağı bir başkasına devredebileceğini ifade eden İdil Yiğitbaşı, şöyle devam etti:
“Nöbet değişimine ihtiyaç olduğunda kurumlar ön planda olmalı. Yaşar ailesi olarak biz, Yaşar şirketlerinden daha önemli değiliz. Holding bünyesinde 6 bin çalışan ve diğer paydaşlar bizden daha önemli. Ailede nöbet değişimleri oluyor. Bunu yönetmek durumundayız. Çünkü kurumun yaşaması çok daha önemli.” İdil Yiğitbaşı, önümüzdeki dönemde Yaşar ailesindeki birliğe özel önem vereceğini vurguladı.
Feyhan Yaşar’la birlikte Ata Murat Kudat, Taşkın Tuğlular, Korkmaz İlkorur ve Safa Ocak’ın da yönetimden ayrıldığını hatırlatan İdil Yiğitbaşı, Mehmet Kahya, Neslihan Tombul ve Servet Topaloğlu’nun dışarıdan bağımsız üye yapıldığı, yeni yönetimi oluşturan diğer isimleri şöyle sıraladı: Yılmaz Gökoğlu, Mehmet Aktaş, Hasan Girenes. Bağımsız üyelerle OECD ve SPK’nın öngördüğü yönetim kalitesini hedeflediklerini anlatan Yiğitbaşı, ana stratejilerde bir değişiklik olmadan yola devam mesajı verdi. Dr. Mehmet Aktaş’ın ise icra başkanlığı görevini sürdüreceği belirtildi.
Ortadoğu’da üretim yapılacak
Geçen yılı yüzde 8 büyümeyle 2 milyar TL’lik bir ciroyla kapattıklarını anlatan Yiğitbaşı, “Yeni sektörlere girmek yerine, Türkiye’de ilk üçte bulunduğumuz sektörlerde liderliği pekiştireceğiz” dedi. Et, süt ve su sektörlerinde yaşanan krize rağmen büyümenin sürdüğü bilgisini veren İdil Yiğitbaşı, ihracatın toplam ciro içindeki payının yüzde 5 seviyesinde olduğunu, ancak önümüzdeki dönemde hayata geçirmek istedikleri özellikle Ortadoğu bölgesinde üretime yönelik projelerle, bu durumun değişeceğini kaydetti. 2008’de 50 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Yiğitbaşı, yaşanmakta olan süreç nedeniyle yeni proje yatırımlarını şimdilik askıya aldıklarını kaydetti.
Babası Selçuk Yaşar’ın holdingin onursal başkanı olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan İdil Yiğitbaşı, “Selçuk bey, daha çok Yaşar Üniversitesi, kültür balıkçılığı ve turizm projeleriyle ilgileniyor” dedi.
Firmalardan
Securitas’tan “Kriz döneminin domino etkisi ve güncel riskler” etkinliği

Securitas Türkiye’nin “Güvenlikte Paradigma Kayması” serisi “Kriz Döneminin Domino Etkisi” başlıklı webinar ile devam etti. Bu kapsamda Securitas Güvenlik Süreçleri Koordinatörü Hüseyin ve Securitas Güvenlik Süreçleri Kalite Koordinatör Yardımcısı Feramuz Çalışan, doğal afetler, ekonomik krizler, iklim sorunlarına kadar pek çok farklı dinamiklerin krizleri nasıl etkileyeceğini ele aldılar.
Securitas Kurumsal İletişim Müdürü Elif Koca’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde güncel güvenlik hassasiyetleri ve pazar yapısını değerlendirilirken, Birleşmiş Milletleri’nin Global Terorizm Endeksi’ne dikkat çekildi. Terorizm risklerini değerlendiren bu endekse göre Türkiye 23. Sırada bulunurken, Barış indeksinde 163 ülke arasında 145. Sırada yer alıyor. Konuyu değerlendiren Securitas Güvenlik Süreçleri Kalite Koordinatör Yardımcısı Feramuz Çalışan, “Bu endeks bize en önemli riskin jeopolotik terör riskleri olduğunu gösteriyor. Sadece biz değil sınır komşularımız Global Terör Endeksi’nde ilk sıralarda yer alıyorlar. Onu politik hassasiyetler, göçmen sorunu, ekonomik değişim, insan kaynağı yetersizliği, doğal affetler gibi riskler takip ediyor” dedi.
Güvenlik kurgusunun, rutini devam ettirmek üzerine planlandığını belirten Securitas Güvenlik Süreçleri Kalite Koordinatörü Hüseyin Erim ise, “Ancak olağan dışı bir olay bu rutini sekteye uğradığında ne yapılacağınız, nasıl tepki gösterdiğiniz çok önemlidir. Güvenliğin önemi o zaman ortaya çıkar. Rutin sekteye uğradığında üretim kaybından, itibar kaybına geri dönüşü zor hasarlar meydana gelebilir. Bu hem hizmet alanın hem de hizmet verenin koordineli hareket etmesi gereken bir süreçtir” dedi.
Olası risklerin nasıl atlatılabileceğine dair prosedür, talimat ve görevlendirmelerin önceden hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Erim, “Kriz olduğunda hızlı tepki verebilmek, paydaşlardan veri toplayarak doğru aksiyonu alacak altyapıyı oluşturmak çok önemlidir. İletişim dikeyde olduğu kadar yatayda da sürmeli. Bu arada öğrenme ve gelişme devam etmelidir. Masa başı tatbikatları ile riskler gözden geçirilmeli, gerekirse planlar yenilenmelidir. Unutulmaması gereken konu, tüm planlamaların insan odaklı yapılması gerektiğidir. Çalışanlar eğitilmeli, belli dönemlerle güncellenmelidir. Çok güçlü planlar yapsanızda ilgili departmanlara ulaşmadığında işe yaramaz” dedi.
Firmalardan
Yayla Agro Gıda, TEV bursu veriyor

Yayla Agro Gıda, başta eğitim, çevre ve sağlık projeleri olmak üzere birçok alanda topluma fayda sağlayacak projeleri hayata geçirirken geleceğin ışığı olan 650 öğrenciye her ay burs vererek eğitimlerine katkı sağlıyor. 2023-2024 eğitim öğretim yılında da Yayla Agro Gıda, Türkiye’nin köklü vakıflarından Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliği ile başarılı ve maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere burs vererek, gençlerin hayatına dokunmaya devam ediyor.
Yayla Agro Gıda, 25. yılına özel kadınlara yönelik fırsat eşitliğine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği “Geleceğin Parlayan Yıldızları Yayla Bilim Kızları” projesi ile kız öğrencilerin kendi başarı hikayesi yazmasına vesile olacak. Bu proje kapsamında Yayla Agro, 2023-2024 yılı eğitim öğretim dönemi boyunca TEV iş birliği ile başarısıyla her alanda yıldız gibi parlayan, Gıda Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Uluslararası İlişkiler-Ticaret bölümünde eğitim alan 25 kız öğrenciye burs vererek eğitimlerine katkı sağlayacak. Aynı zamanda, stratejik büyüme hedefleri doğrultusunda Niğde Organize Sanayi Bölgesi’nde satın alınan 127 bin metrekare arazi üzerinde üçüncü fabrikasını kuracak olan Yayla Agro Gıda, yeni fabrikada konumlandırılacak olan kuluçka merkezinde gençlerin start-up fikirlerini değerlendirerek onların “melek yatırımcısı” olmayı planlıyor. Kurulacak merkezde gençlerin iş hayatına katkı sağlamak, kariyer hedeflerini desteklemek amacıyla Yayla Agro Gıda yöneticileri tarafından mentorluk de verilecek.
Firmalardan
NGC’nin yeni satış direktörü Berat Genç oldu

Teknoloji sektörünün yükselen trendlerinden cloud, workspace ve AI çözümlerinde Google’ın premier partner firması NGC, satış direktörlüğü görevine Berat Genç’i getirdi.
Satış ve pazarlama alanlarında 17 yıllık deneyime sahip olan ve bu süre zarfında birçok başarıya imza atan, çeşitli eğitimler veren Berat Genç, şirketin satıştan sorumlu faaliyetlerini yönetecek.
Turkcell’de uzun yıllar satış ve kanal yönetimi pozisyonlarında görev yapan Berat Genç, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesi’nin operasyonel sorumluluklarını da üstlenecek.
Genç’in geniş tecrübesi ve sektörel bilgisi, NGC’nin bu bölgede cloud, workspace ve AI alanlarında daha da güçlenmesine olanak sağlayacak.