Firmalardan
Yumurcak’tan perakende noktalara oyuncak reyonu
1994 yılında kurulan “Yumurcak Oyuncak San. ve Tic. Ltd.Şti.” ülkemizdeki oyuncak piyasasının tüm gelişmelerine, imalatçı, perakende, toptan ve en nihayetinde de ithalatçı olarak tanık olmuş, birçok noktada sektörün gelişmesine katkıda bulunuyor.
Piyasanın değişimlerini sürekli takip eden, yenilik ve gelişmeleri genç ve dinamik kadrosu ile kendisini sürekli geliştiren Yumurcak Oyuncak’ın piyasadaki konumunu, müşteri memnuniyetini çok çeşitlilik ve uygun fiyat politikası ile geliştirmeyi kendine amaç edindiklerini söyleyen Yumurcak Oyuncak Dış Ticaret Müdürü İbrahim Senel, “Müşterilerimize sunmuş olduğumuz binlerce çeşit oyuncağın yanı sıra, promosyon ürünleri ithalatı ve özel dizayn üretim ürünleri ile sektörde hak ettiği konuma ulaşmıştır.
Üretim bölümümüz ise kardeş firmamız olan ABC Oyuncak tarafından gerçekleştirilmektedir. Üretimden çıkan temel ürünlerimiz dolgu ve PVC bebeklerdir. Bebek ve diğer ürün grupları çeşitlendirme çalışmalarımız sürekli devam etmektedir“ dedikten sonra şu açıklamada bulundu:
“Türkiye’de arzın çok büyük çoğunluğu ithalat kaynaklıdır. Yıllık tahmini 150 milyon Dolar ithalat yapılmaktadır. Üretim de pek tabii yapılmaktadır ama oyuncakta çeşitlilik esas olduğundan, talebi karşılama durumu mümkün değildir.
Avrupa’da ‘TIE ‘, Toy Industries of Europe, yani ‘Avrupa Oyuncakçılar Derneği’ var. Bu derneğe Türkiye’deki Oyuncakçılar Derneği OYDER’de üye olacak, bu konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. TIE’ nin verilerine göre Avrupa’nın 2007 yılındaki oyuncak ithalatının yüzde 97.6’sı Asya ülkelerinden karşılanırken bunun yüzde 90.7’si ise Çin’den gelmekteymiş. Türkiye’ de oyuncak fiyatları çok daha ucuz olabilir ama KDV ve gümrük vergileri çok yüksek. Referans kıymet uygulaması nedeniyle devlet her bir ürün üzerine ciddi bir vergi yükü bindirmektedir. Türkiye’de satılan her 100 oyuncaktan yalnızca 3 veya 4’ü yerli üretimdir. Devlet, ithalata getirmiş olduğu yüksek vergiler ile hangi yerli oyuncakçıyı koruyor anlamak mümkün değil! Şu aşamada Türkiye’ deki çocuklar, aynı oyuncağı tüm dünyadaki akranlarından çok daha pahalıya satın almaktadır. Oyuncağın, çocukların gelişimindeki öneminin yeteri kadar kavranamamış olmasının üzüntüsü bir yana, zaten alım gücü düşük olan insanımızın yüksek vergilerden dolayı oyuncak tüketimi de artıramaması da ciddi bir kayıptır.
AB ülkelerinde, bir çocuğun ortalama yıllık oyuncak harcaması 120US$ civarında iken, Türkiye’ de yıllık 5-6US$ civarında olması, daha almamız gereken çok yol olduğunun en açık ispatıdır.”
Bayilik sistemiyle çalışmadıklarını, müşterinin İSTOÇ’daki genel merkeze geldiğini veya plasiyerlerin marketleri gezerek siparişler aldığını kaydeden Senel, şu bilgileri verdi:
“İstanbul ve Anadolu’daki toptancılardan oluşan geleneksel pazarın cirolarımızdaki payı yüzde 50’dir. Yerel marketler için bu oran yüzde 20, kaliteli oyuncak perakendecilerinde yüzde 10, her türlü ürünlerin satıldığı perakendecilerde ise yüzde 20’dir. En yoğun geçen satın alım dönemleri geleneksel pazar için Eylül-Ekim, yerel marketler için ise Kasım-Aralık aylarıdır. Cirolar en çok Eylül-Ocak döneminde yapılmaktadır.”
Türkiye’de en çok satılan oyuncakların TV reklamı yapılan ürünlerden oluştuğunu kaydeden Senel, “Perakendeciler gerekli ve yeterli tanıtım, demonstrasyon ve faaliyetlerde bulunmamaları nedeniyle, ciro kaybı yaşadıklarını belirtmektedir. Bizler perakende noktalara malımızı sattıktan sonra da hizmet veriyoruz. Market satın almacıları, oyuncak satın almada ne yazık ki yeteri bilgili kişiler değiller. Siparişi genelde onlar vermiyor, bizler gerçekleştiriyoruz. Bizden 5 – 10 – 20 lira fiyat segmentlerine uyacak ve satılabilecek oyuncak talep ediyorlar” dedi.
Oyuncağın kar marjının yüzde 20-30 seviyelerinde olduğunu kaydeden Senel, ortalama 90 günlük vadelerde ürünlerin satıldığının altını çizdi. Senel ayrıca oyuncak ithalat mevzuatının çok zor olduğunu, ürünlerin birçok testten geçip, rapor ve uygunluk belgesi temin edildikten sonra ülkeye getirildiğini söyledi.
Firmalardan
“Kızarmış tavuğu çok seviyoruz, mutlaka haftada bir kez yiyoruz”
Yüzde 100 yerli sermaye ile Pardo Food çatısı altında hizmet veren, gurme çıtır tavuk markası Doyuyo, kızarmış tavuk kategorisinde tüketici tercihlerini ve alışkanlıklarını anlamak, bu tercihleri belirleyen faktörleri ortaya koymak amacıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Bilgisayar Destekli Telefonla Anket (CATI) yöntemiyle, Türkiye genelinde 18-64 yaş arası 1000 kişi ile yapılan araştırma kızarmış tavuğun çok sevildiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan her 2 kişiden 1’i haftada en az 1 kez kızarmış tavuk tükettiğini belirtti. Her 2 kişiden 1’i kızarmış tavuğu beğenerek tükettiğini ifade etti. Katılımcıların %53’ü akşam, %31’i ise öğleden sonra kızarmış tavuk tükettiğini söyledi. Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması, 25-34 yaş grubunda öğlen yemeğinde tüketimi diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu da ortaya çıktı. Her 3 kızarmış tavuk tüketicisinden 1’i “a la carte” hizmetleri özellikle daha geniş seçenekler sunması nedeniyle tercih edildiğini de ortaya koydu.
Doyuyo’nun sadece 5 yaşında olmasına rağmen kısa sürede sektöründe önemli bir yer edindiğine dikkat çeken Doyuyo Yönetim Kurulu Başkanı Taylan Kaya, Kızarmış Tavuk Tüketim Alışkanlıkları Araştırması’nın da bu başarıyı desteklediğini söyledi. Araştırma sonuçlarına göre Doyuyo’nun akla gelen yerli fast food markaları arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Kaya, “Doyuyo, deneyen her 2 kişiden 1’inin kızarmış tavuk tüketmek istediği zaman en sık tercih ettiği marka… Bu sonuçlar bizim için gurur verici ve misafirlerimizi sadece lezzete değil, hizmet kalitesine, konfora ve kaliteye de doyurduğumuzun da bir kanıtı… Rakiplerimizden farklı olarak kızarmış tavuk ve burger lezzetini bir arada, fast- casual konseptinde tasarlanmış restoranlarımızda, masaya servis hizmetiyle sunuyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Bursa, Denizli, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun ve Van’da; yurtdışında ise Dubai’de toplam 50 şubemizle misafirlerimize hizmet veriyoruz” dedi.
Şu anda en önemli odaklarının büyüme olduğunu belirten Kaya, bu çerçevede Türkiye’de ve yurtdışında yeni restoranlarla genişlemeyi sürdürmeyi hedeflediklerini ifade etti: “Kişi başı tavuk tüketiminin çok yüksek olduğu Kuveyt, Azerbaycan gibi Türk Devletleri’nde de Doyuyo tanıtmayı ve yeni şubeler açmayı planlıyoruz. 2025 yılı sonuna kadar Türkiye’nin dört bir yanında toplam 100 şubeye ulaşmayı ve Doyuyo’nun eşsiz lezzetlerini daha geniş kitlelerle buluşturmayı hedefliyoruz.”
Firmalardan
LEAD Network Konferansı’na Eda Erdem damgası
LEAD Network Türkiye’nin Liderlikte Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Konferansı, 17 Eylül’de İstanbul Marriott Hotel Asia’da A101 ana sponsorluğuyla gerçekleştirildi.
Etkinliğin A101 oturumu ‘’Kadın Liderlerin Gücü: Spor ve İş Dünyasında İlham Verici Yolculuklar’’ başlığıyla sunucu, yazar Yekta Kopan moderatörlüğünde ve A Milli ve Fenerbahçe SK Kadın Voleybol Takımları Kaptanı Eda Erdem’in katılımıyla düzenlendi.
Erdem: ‘’A101’in güvenilir olması, herkese hitap eden marka olması benim için öncelik oldu.”
A101’in marka yüzü Eda Erdem, ‘’A101 ile Kazanan Ol’’ marka iş birliğiyle ilgili; ‘’A101’in ‘’Kazanan Ol’’ projesi geldiğinde markanın her kesime hitap eden yapısı ve güvenilirliği benim için işleri çok kolaylaştırdı. Hayatın her alanında ‘’Kazanan Ol’’ fikriyle izleyicilere çok güzel motivasyon kazandırdığımızı düşünüyorum. A101 gibi değerli markayla anılmak beni gerçekten çok mutlu ediyor. A101 ailesini çok seviyorum ve aramızda çok güzel organik bir bağ var. A101’in her zaman ailemizin içinde, güvenilir ve herkese hitap eden bir marka olması benim için tercih sebebi oldu.’’ ifadelerini kullandı.
Eda Erdem’in açıklamalarının ardından oturumun kapanışı yapan Yekta Kopan, “Slogandaki kazanan ol ifadesi için A101 ailesini de ayrıca tebrik ediyorum. Gerçekten Türkiye’nin her anlamda kazanmaya ihtiyacı var. Burada seninle buluşmaları da çok doğru olmuş.” şeklinde konuştu.
Firmalardan
Evyap’tan 97. yılında Endonezya’da yeni üretim tesisi
Evyap, Türkiye dışındaki yeni yatırımı için Endonezya’yı seçti. Endonezya’nın Kuzey Sumatra Eyaleti’nin Sei Mangkei Bölgesi’nde hayata geçecek yeni üretim tesisinin temel atma töreni 5 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşti. Bu yatırım, Evyap’ın Endonezya’daki ilk girişimi olmakla beraber, şirketin Güneydoğu Asya’daki büyüme stratejisinin de önemli bir adımı. Proje, Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik bağları güçlendirmeye ve bölgenin sürdürülebilir büyümesini desteklemeye de katkıda bulunacak.
Temel atma töreni, Endonezya Yatırım Bakanı Yardımcısı Nurul Ichwan, Türkiye’nin Endonezya Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan, Yatırımcı İlişkileri Direktörü Sri Endang Novitasari, Malezya Başkonsolosu Shahril Nizam Abdul Malek, Türkiye Fahri Konsolosu Rahmat Shah, Simalungun Valisi Radiopoh Hasiholan Sinaga, Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmed Evyap, Evyap Yönetim Kurulu üyeleri, İcra Kurulu, Evyap Oleo Malezya ve Sei Mangkei Özel Ticaret Bölgesi ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Yeni tesis, Evyap’ın uluslararası büyüme planlarının önemli bir adımı olarak 70 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçiyor. Endonezya yatırımı, Evyap’ın küresel oleo-kimya pazarındaki rolünü daha da güçlendirecek. Tesis, Evyap’ın Güneydoğu Asya’daki operasyonel varlığını kuvvetlendirmenin yanı sıra, Malezya’daki mevcut faaliyetleriyle de sinerji yaratacak ve Evyap’ın bölgedeki liderliğini pekiştirecek.
Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmed Evyap, törende yaptığı konuşmada, “Endonezya’ya yaptığımız bu yatırım, kurucularımızın bizlere miras bıraktığı anlayışın, emanet ettikleri değerlerin tartışmasız bir göstergesi. 12 yıl önce, 2012’de Evyap olarak Malezya’da Johor Bahru fabrikamızın temelini attığımızda Evyap Grubu katı sabun, hızlı tüketim ve limancılık alanlarında faaliyet gösteriyordu. Bugün ise, Evyap olarak oleo-kimya sektöründe en geniş ve global müşteri portföyüne sahip şirketlerden biriyiz. Endonezya’daki yeni tesisimiz tamamlandığında, oleo-kimya sektöründe dünyanın ilk 5 oyuncusundan biri olmayı hedefliyoruz” dedi.