FMCG ve Retail Pazarı
Hane Tüketim Paneli HTÜ değerlendirmesi Şubat 2021
Hanelerin alışveriş davranışında son 1 yılda görülen değişim, Şubat ayında farklı bir yön almaya başladı. Tüm yıl boyunca alışverişçinin daha az alışverişe giderek daha büyük sepetler yaptığını konuştuk. Ama bu durum Şubat ayı itibariyle değişim gösterdi. Ocak ayına göre hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması %1 daraldı bu daralma Ocak ayına göre sepet değerinin ve sıklığının azalmasından kaynaklandı.
Tabi ki Ocak – Şubat toplamında bakıldığında geçen seneye göre hala çok yüksek artışlar var. %40 harcama artışı enflasyondan arındırıldığında ~%20 büyümeye devam etmekte. Geçen seneye kıyasla sepet değeri artışı devam ediyor ama bundan sonraki süreçte aylık davranışlarda azalma olacak gibi görünüyor. Özellikle de pandemi başlangıcı olan ve yüksek artış görülen Mart ayına göre daralmalar olabilir.
Bu zamana kadar sepet sayısında ve harcamada artış gösteren «Temel gıda» ve «Atıştırmalık» ürünler Şubat ayında daralmaya en yüksek katkı sağlayan kategoriler oldu. Yağ kategorisi de daralmaya katkısı yüksek olan bir diğer kategori olarak öne çıkmakta. Fiyat artışlarının etkisi ve ekonomik durum birleşince tüketicinin alım gücünde azalma olması beklenen bir durum olarak davranışlarına yansımaya başladı.
Alışverişçinin davranışını bir önceki aya göre incelemek ve trendi takip etmek artık daha önemli olmaya başladı, geçen seneye göre ciddi büyüme gösteren indirim marketleri Şubat ayında daralmaya en yüksek katkıyı sağladılar.
FMCG ve Retail Pazarı
Sektör ciro payları Şubat 2021
FMCG ve Retail Pazarı
Hane Tüketim Paneli HTÜ değerlendirmesi Mart 2021
2021 yılının 3 ayını geride bıraktık, geçen sene Mart ayının 2 haftası korona etkisinin ilk görüldüğü dönemdi. Fiyat artışları ve enflasyon etkisi ile hanelerin harcaması 2021 yılının Mart ayında artış gösterdi ama alışveriş sıklıkları geçen yılın Mart ayına göre daha düşük seviyede kaldı.
2021 yılını kendi içinde değerlendirdiğimiz zaman yılın ilk 3 ayında alım sıklığının tekrardan azalmaya başladığını görüyoruz. Özellikle Şubat ayında harcama azalırken Mart ayında da aynı seviyelerde kaldı.
Mart ayını kategoriler özelinde incelediğimizde ise büyüme gösteren kategori yok, sadece süt ürünleri harcaması sabit kaldı diğer kategoriler ise daraldı. Alışveriş sepetlerinin içerisine bakıldığında ise geçen aya göre alınan ürün adeti azalması devam ediyor harcamanın sabit kalması tamamen fiyat artışlarının etkisinden.
2021 yılının 1. döneminde indirim marketleri ve SPM’lerin harcama artışına katkısı devam ediyor ama bu kanallarda da geçen yıla kıyasla daha az sepet yapılıyor. Sepet sayısı en fazla azalan kanallar ile ulusal ve yerel zincirler ile birlikte bakkallar oldu.