Genel Haberler
19 bin 849 ürün ‘güvensiz’ çıktı
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) iştiraki EKOTEKS Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri A.Ş. tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Sempozyumu’nda sektörde önümüzdeki 20 yıla damgasını vuracak ‘sürdürülebilirlik’ konusu mercek altına alındı.
‘Sürdürülebilir Temiz Bir Dünya İçin Yeni Yaklaşımlar’ teması ile düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, sürdürülebilirliğin küresel moda endüstrisinin üzerinde en çok kafa yorduğu konuların başında geldiğini hatırlattı.
Moda endüstrisinin devasa bir üretim hacmine sahip olduğunu ve dünyada her yıl 55 milyon ton hazır giyim üretildiğinin altını çizen Gültepe, bu kıyafetlerin yaklaşık 50 milyon tonunun aynı yıl çöpe gittiğini vurguladı. Gültepe, şöyle devam etti:
“Böyle devam edemeyeceği çok açık. Ülkemizden her yıl milyarlarca dolarlık tedarik yapan küresel markalar önümüzdeki 10 yıl içinde tamamen sürdürülebilir ürüne dönecekler. Türkiye olarak bu konuda rakiplerimize göre avantajlı konumdayız. Biz yerli üretimin kalitesine ve standartlara uygunluğuna güveniyoruz. Ancak Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerinde ithal ürünlerde ciddi sıkıntılar olduğunu gözlemliyoruz.
Örneğin 2009’dan bu yana yapılan denetimlerde yaklaşık 234 ton ithal ürünün ‘kirlilik’ denetimini geçemediği için imha edildiğini görüyoruz. Öte yandan bu yıl ithal ürünlerdeki ‘kirli’ numune oranında dikkate değer bir artış var. Geçen yıl yüzde 0,7 olan ‘kirlilik’ oranı bu yıl yüzde 1,10’a yükselmiş durumda. Artışın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri mutlaka konuşmamız gerekiyor.
Bununla birlikte yine Ticaret Bakanlığımız oyuncak, deterjan, hazır giyim, kırtasiye, çocuk ekipmanları, mobilya ayakkabı, dekoratif malzemeler, lazer ürünler gibi pek çok alanda iç piyasayı da denetliyor. 2019’un 9 ayında denetlenen toplam 1 milyon 601 bin 387 üründen 19 bin 849’unun güvensiz çıktığını görüyoruz. Bakanlığımızın yaptığı bu çalışmalarda etkin sonuçlar alınıyor. Halk sağlığı ve güvenliği tavizsiz korunuyor.”
Sürdürülebilir üretimde söz sahibi olabilmek için organik pamuk üretim gücünü de arttırmak gerektiğini ifade eden Mustafa Gültepe, EKOTEKS’in organik pamuk konusunda da önemli bir sorumluluk üstlendiğini söyledi. Gültepe, ‘Organik Türk Pamuğu Projesi’ alt yapısının EKOTEKS tarafından tamamlanıp duyurusunun yapıldığını bildirdi.
Türk Moda Endüstrisi’nin ülke ekonomisi için stratejik önemini 2019 gibi zor geçen bir yılda bir kez daha ortaya koyduklarını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:
“Ülkemizde genel olarak işsizlik artarken istihdama can suyu olduk. 2019’un ilk yarısında 15 bin insanımız için istihdam yarattık. Haziran 2019 itibarı ile üretimde 540 bin istihdama ulaştık. 8 ayı 11,8 milyar dolar ihracat ile kapattık. Çok az farkla da olsa geçen yıldan daha iyi bir konumdayız. Kalan 4 ayda daha iyi bir performans göstereceğimize ve 2019’u 18 milyar doların üzerinde bir ihracat ile kapatacağımıza inanıyorum.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de konuşmasında dünyada çevreye saygılı, sürdürülebilir kalkınma ve üretimin öncelikli konu haline geldiğini vurguladı.
EKOTEKS Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir de konuşmasında Türkiye’nin organik pamuk üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını bildirdi. Dünyanın en kaliteli organik pamuğunun Türkiye’de üretildiğinin altını çizen Özdemir, şöyle devam etti:
“Ülkemizde 2 bin 700 hektar alanda 7 bin 700 ton organik pamuk üretimi yapılıyor. Alan olarak dünyada 5’inci, üretimde ise dördüncü sıradayız. Kalite olarak ise dünyanın bir numarası olduğumuzu büyük bir gururla söyleyebilirim. Organik pamuk üretimi konusunda EKOTEKS olarak bir önemli işe daha imza attık. Türk ve uluslararası akademisyenlerin iş birliği ile ‘Organik Türk Pamuğu Projesi’nin alt yapısını tamamladık. Bu proje sayesinde pamuğun DNA’sı ile oynanıp oynanmadığını, ürünün yüzde 100 organik olup olmadığını kolaylıkla anlayabiliyoruz. Bu yöntemle küresel ticarette ülkemiz adına haksız rekabetin önlenmesi için de önemli bir adım atmanın gururunu yaşıyoruz.”
İthalat Politikalarını İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Asuman Kılıç Türkeş de Ticaret Bakanlığı’nın ithal hazır giyim, tekstil ve ayakkabıda Riske Dayalı Denetim Sistemi (RDDS) sonuçları hakkında bilgi verdi. Türkeş, 2019’un ilk 6 ayında ‘kirli’ bulunan yaklaşık 12,5 ton ithal eşyanın bertaraf edildiğini bildirdi. Türkeş, şöyle devam etti:
2018’de 13 bin 942 dosyada 98 ‘kirli’ numune çıkarken 2019’un ilk yarısında 11 bin 218 numunede 129 kirli numuneye erişmiş bulunuyoruz. 2009’dan bu yana yapılan denetimlere baktığımızda ‘kirli’ ürün konusunda Çin açık ara önde görünüyor. ‘Kirli’ numunelerin yüzde 48,8’i Çin menşeli, Çin’i yüzde 26 ile Hindistan, yüzde 7 ile Pakistan, yüzde 3,6 ile İtalya, yüzde 3,1 ile Bangladeş izliyor.”
Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan ise yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verirken güvensiz ürüne “sıfır tolerans” ilkesiyle hareket ettiklerini söyledi. 2019’un 9 ayında denetlenen 1 milyon 601 bin 387 üründen 19 bin 849’unun güvensiz çıktığını anlatan Karaaslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güvensiz ürün tablosuna baktığımızda yılın dokuz ayında tekstilde denetlenen 262 bin 602 üründen 2 bin 670’i güvensiz olduğunu tespit ettik. Ayakkabıda bu sayı 7 bin 410 üründe 182, kırtasiyede ise 204 bin 576 üründe 5 bin 97’si güvensiz çıktı.”
Meral Karaaslan, yüzme yardımcıları olarak adlandırılan ve ebeveyn gözetiminde kullanılmak üzere çocukların suya alışmalarını sağlama amacıyla üretilen oturak ürün grubunda ise 2019 yaz döneminde 12 bin ürünün toplatıldığını sözlerine ekledi.
Genel Haberler
Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı için geriye sayım başladı
İstanbul Perakendeciler Derneği’ne üye zincir market temsilcileriyle üretici tedarikçi ve distribütör firmaları bir araya getirerek iletişim ve iş birliği fırsatları yaratan, B2B görüşmelerle pazarın gelişmesine katkı sağlayan “İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı” 11-12 Aralık 2024 tarihleri arasında WOW Kongre Merkezi’nde, 8. kez sektör paydaşlarını bir araya getirmeye hazır.
İstanbul Ticaret Odası desteğiyle, ABC Deterjan, Giggles, PepsiCo, Perwoll, Sleepy, Sultan Etçi, Trendyol Hızlı Market, Unilever, UNO Ana Sponsorluğunda gerçekleşecek olan buluşma, organize gıda perakendesi sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesiyle birçok başarılı projeye imza atan Focus Fuar ve Kongre Yönetimi organizasyonunda hayata geçirilecek.
“Birlikte Yerel’iz” mottosuyla sektörde yeni bir sinerji yaratmaya hazırlanan organizasyon, perakende sektörünün bugünü ve geleceğine ışık tutacak oturumlarla birbirinden değerli konuşmacılara da ev sahipliği yapacak.
İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı’nın özel formatlarından biri olan B2B görüşmeleri ile firmalar, bu yıl da görüşmek istediği yerli market zincirlerden randevu alarak 15’er dakikalık görüşmeler gerçekleştirebilecekler. Talebin yoğun olduğu bu iletişim fırsatları, fuar alanında gerçekleşecek plansız buluşmalarla birlikte binlerle ifade edilen iş birlikteliklerine dönüşecek.
Her yıl olduğu gibi bu yılda binlerce sektör profesyonelini bir araya getirecek olan fuar, 47 sponsor markanın yanı sıra 40 fuar katılımcısı firmaya da ev sahipliği yapacak.
Perakende gündemi masaya yatırılacak
Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da dopdolu konferans içeriği ile dikkat çekiyor. Fuarın birinci gününde İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere’nin başlangıcını yapacağı açılış konuşmaları, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın konuşmalarıyla devam edecek.
Yerelist’te birinci gün öğle yemeğinin ardından gerçekleşecek oturumlarda “perakendede sürdürülebilirlik” konusu masaya yatırılırken sektör profesyonelleri Rodoslu Marketing Solutions Kurucusu Cem Rodoslu moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panellerde bir araya gelecek.
Organizasyonun ikinci gününün ilk oturumunda NIQ Perakende Ülke Lideri Serhat Sükan “Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı: Alışverişçi ve Perakende Trendleri” başlıklı sunumuyla Yerelist kürsüsünde yer alırken, günün ikinci yarısında Kadir Çöpdemir moderatörlüğünde gerçekleşecek “Laf Aramızda Eğlence Burada” oturumunda Türk sporunun duayenleri Erman Toroğlu ve Rıdvan Dilmen Yerelist katılımcılarına keyifli bir sohbet sunacak.
Yılın son büyük buluşması olan Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı ile ilgili açıklama yapan İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, “Geçtiğimiz yıl ‘Birlikte Yerel’iz’ mottosuyla çıktığımız bu yolda birçok organizasyona imza atarak perakende sektörünün tüketim ve istihdama katkı yapmasını sağladık. Yerel market zincirleriyle ulusal ve global sahada yer alan markaları buluşturarak perakende sektörü içindeki çeşitli iş kollarında istihdam yaratmak adına ekonomik büyümeyi sağlayan fuarımıza tüm katılımcılarımızı davet ediyoruz. Yerelden doğan gücümüzle birlikte daha aydınlık yarınlara yürüyelim.” sözleriyle organizasyonun sektörde oluşturduğu etki ve güvene vurgu yaptı.
Genel Haberler
9. Private Label Zirvesi yapıldı
Özel markalı ürünler (Private Label) sektörünün ülkemizdeki temsilcisi konumunda olan PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından 9’uncusu düzenlenen zirve, Pınar Altuğ’un sunumuyla gerçekleşti. Zirvenin açılışında konuşan PLAT Derneği Başkanı M. İmer Özer, “Farklılıklarla kendimizi çok iyi adapte edince çok daha ilerilere gideceğimizi düşünüyorum” sözleriyle sektör temsilcilerine birliktelik vurgusu yaptı.
Türkiye’nin önde gelen FMCG üreticilerinden ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri’nin, Ulusal ve Yerel Perakende Zinciri yöneticileri ile bir araya geldiği etkinlikte son bir yılda sektörde yaşananlar, gelecek beklentileri, sektördeki fırsatlar ve yenilikler ele alındı.
İmer Özer: “Değişkenliklerin ve farklı planlamaların olduğu bir ülkedeyiz”
PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, 9. Private Label Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmasında, “Bu iş bir ekip işi. Biz demir olarak yola çıktık ama sizlerin sayesinde çelik gibi dayanıklı hale geldik. Bugün Private Label’ı, sektörde neler olduğunu, sektör dışında neler olduğunu konuşarak, farklı konularda bilgi dağarcığımızı artıralım istiyoruz. Değişkenliklerin, farklı planlamaların olduğu bir ülkedeyiz. Farklılıklarımızla kendimizi çok iyi adapte edince çok daha ilerilere gideceğimizi düşünüyorum.” sözleriyle sektörel olarak yaşanan sıkıntılara sektörün tüm paydaşları ile birlikte çözüm üretebileceklerine vurgu yaptı.
“Üretim tarafında insan bulmakta zorluk çekiyoruz”
Sektörün üretim tarafında çalışacak insan problemi yaşandığını belirten Başkan Özer, “Dünyada kurumsal liderlik diye bir kavram var. Türkiye’de ise bu durum durumsal liderlik. Durumları çözebilmeliyiz ki yolumuza devam edelim. Kapasitenin daha faydalı kullanılmasına olanak sağlayan bir sistem Private Label. Ürünler çok sık değişen bir yapıda değil ancak standart bir üretim durumu var. Üretim tarafında hem mavi hem de beyaz yakada insan bulmakta bir zorluk yaşıyoruz. Kendi ürün gamını sayamadığı gibi rakibin ürün gamını ezbere bilen üretici de biliyorum. Ancak biraz kendi içimize baktığımızda işlerin daha yolunda gideceğini düşünüyorum.” dedi.
Kadının iş hayatındaki önemine vurgu yapan Başkan Özer, “Kadınlara fırsat verildiğinde neler yapabileceğini hepimiz biliyoruz. Başımızın tacı bütün kadınlarımıza sevgi ve saygıyla.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Nielsen IQ: “Globalde private label markalar paylarını artırıyorlar”
Program, NielsenIQ+GFK Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan’ın değişen dünyada tüketici önceliklerinin ve private label pazarında yaşanan değişimleri ele aldığı sunumuyla devam etti.
2024’e damga vuran ve 2025’e ışık tutacak trendleri katılımcılarla paylaşan Didem Şekerel Erdoğan, “Globalde private lavel markalar paylarını artırıyorlar. Türkye PL ciro payı global ortalamanın üzerinde yer alıyor. Promosyonlar tüketicilerin tasarruf stratejilerinde ilk sırada yer alıyor.” açıklamasında bulundu.
“Globalde değişim hacmi pozitif yönde”
Son 12 aylık verileri değerlendiren Erdoğan, “Hızlı tüketim ürünlerinde Türkiye son 2 çeyrekte çift haneli güçlü bir hacim büyümesi sergiledi. Özellikle globelde hacim değişiminin pozitif olduğunu görüyoruz. Fiyat değişiminin de etkisiyle atıştırmalık kategorisi cirosal olarak en hızlı büyüyen kategori olurken, içecekler kategorisi en çok büyüyen ikinci kategori oldu. Dondurma, alkolsüz içecekler ve ev temizlik grupları en yüksek hacim büyümesi kaydeden gruplar oldu. Gıda, atıştırmalık ve içecek kategorilerinin e-ticarette yükselişi sürüyor. E ticaret dünyada büyüyor, ülkemizde de büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Temel gereksinimlere daha fazla harcama yapılıyor”
“Cüzdan paylarındaki değişiklikler, temel gereksinimlere daha fazla harcama yapıldığını gösteriyor.” diyen Erdoğan, “Tüketicilerin temel ihtiyaçlarına odaklandığını görüyoruz. Tüketiciler daha fazla market geziyor. Temel ihtiyaçlarına odaklanan tüketici değer arayışı içinde daha fazla market ziyaret ediyor. Özel markalı ürünlerde sadece daha ucuz bir alternatif algısından öteye bir dönüşüm gözlemleniyor.” dedi.
“Tüketicilerin bir avcı gibi market market gezerek ürüne ulaştığını görüyoruz”
Market markalı ürün alma motivasyonları arasında fiyat ve kalitenin öne çıktığını dile getiren Erdoğan, “Tüketiciler indirim kavramından daha geniş bir değer elde etmeyi benimsedi. Uygunluk ve fiyat temelde; ancak satın alma kararları değerin diğer oluşumlarından da etkileniyor. Tüketicilerimizin fiyat farkındalığı çok yüksek. Temkinli bir tüketimden daha bilinçli bir tüketim olduğunu görüyoruz. Tüketicilerin bir avcı gibi market market gezerek ürüne ulaştığını görüyoruz. Toplu alışveriş yerine daha sık alışveriş yaptıklarını görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Perakende sektörünün merakla beklenen buluşmasında öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarında ise BİM CEO’su Haluk Dortluoğlu, A101 Satın Alma ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Volkan Yıldız, Migros Grubu Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ekmel Nuri Baydur, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, açıklamalarda bulundu.
Haluk Dortluoğlu: “Özel markalarla ilgili alışverişte bir dönüşüm yaşanıyor”
Zirvenin bu yılki temasının kadın olduğunu hatırlatan BİM CEO’su Haluk Dortluoğlu, “İş dünyası olarak bu sorumluluğun farkındayız. İnşallah bundan sonra da kadınların iş hayatındaki rolünü desteklemeye ve bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.” diyerek konuşmasına başladı.
Geçmişte daha ucuz markalar olarak algılanan özel markalarla ilgili alışverişte bir dönüşüm yaşandığının altını çizen Dorluoğlu, “2024 yılı ekonomik sıkışıkların da nedeniyle promosyonlu ürünlerin de daha fazla rağbet gördüğü de öngörülüyor. Piyasanın sistematiği ne kadar likitse, ne kadar içerik tüketici için şeffafsa rağbet de ona göre artar. Özel markalı ürünlerin fiyat kalite ilişkisinde özel markalı ürünlerin kalitesi de artıyor.” dedi.
“Türkiye buna hazır, yeni bir aşamaya geçiyoruz”
Özel markalarda da inovasyon konusunun gündeme geldiğini söyleyen Dortluoğlu, “Zaman gösteriyor ki sektördeki özel marka oranı yüzde 25’lere ulaşmış. Bu böyle mi devam edecek yoksa bir sonraki aşamaya geçecek miyiz? Marka dünyası farklı, özel marka dünyası farklı mıdır? Artık biz özel markaları bir marda markaları takip eden ikincil markalar olarak görmekten vazgeçmeliyiz. İnşallah bundan itibaren yeni bir aşamaya geçiyoruz. Bu zihinlerdeki takipçi marka algısını bir kıralım. Yenilikçi ürünü araştıran bulan ve bunu piyasada ilk defa yapan bir marka olma gibi bir sürece giriyoruz. Türkiye’nin de bu aşamaya hazır olduğunu düşünüyorum. Sıra artık bizim liderliği de yürütme zamanına girmemiz gerekiyor. Bunun için de Ar-Ge gerekiyor, tedarikçi ve üreticinin birlikte çalışması gerekiyor. Zihinlerin de buna uygun hareket etmesi gerekiyor. Pazarın ihtiyaçlarını takip ederek daha nitelikli markalarla daha güncel ürünlerle yürüyelim diyorum.“ açıklamasında bulundu.
Volkan Yıldız: “13 bin 500’üncü mağazamıza ulaştık”
Özel markalar için en önemli noktalardan birinin ulaşılabilirlik olduğunu belirten A101 Satın Alma ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Volkan Yıldız ise yaptığı açıklamada, “Bu yıl içerisinde 13 bin 500’uncu mağazaya ulaştık. Türkiye’nin her evindeyiz. Instagramda takipçi sayısı olarak alanımızda dünyada ikinci Türkiye’de ise 1’inci sıradayız. Bugüne kadar sizlerle birlikte büyüdük sizlerle birlikte de büyümeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Ekmel Nuri Baydur: “Tüketicinin ihtiyaçlarına göre yeni iştirakler yaratmak zorundasınız”
Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Nuri Baydur ise yaptığı konuşmada tüketicinin ihtiyaçlarına göre yeni iştirakler yaratmak zorunda olduklarını vurguladı. Migros’un 81 ilde online ve ofline olarak hizmet verdiğini söyleyen Baydur, “Toplamda 23 bin 500 iş ortağımız var. Migros’un cirosunun yüzde 75’i tarıma dayalı. 100 bin ton et işleme kapasitesine sahibiz. 75 bin çalışanımız var.
Ben Migros’u 70 yaşında dinamik bir genç olarak adlandırıyorum. Ekosistemimizi genişletmek adına günden günde çalışıyoruz. Tüketicinin ihtiyaçlarına göre de yeni yeni iştirakler yaratmak zorundasınız. Entegre iş modelleri de büyüyor. Bu de müşterilerimize her yerde ulaşılabilir konuma geliyor. Bugün müşterinin bütçesine dost, ihtiyaçlarını giderebileceği bir nokta haline geliyor.“ dedi.
“Bizim memlekete borcumuz var”
“Private Label’ın bizdeki anlamı müşterinin hayatını kolaylaştıracak ürünleri müşterilere sunmaktır.” diyen Baydur, “Private Label ürünler ile birlikte yaklaşık 65 bine yakın markalı ürün de satıyoruz. Bu sayede de müşteriye geniş bir yelpaze sunarak seçim hakkını onlara bırakıyoruz. Biz uzun yıllardır yerelleşmek konusunda ‘bizim memlekete borcumuz var’ mottosuyla hareket ediyoruz. Bu nedenle üreticimiz yanındayız ve onlara destek olmak zorundayız. Bu anlamda kadın kooperatifleri başta olmak üzere kooperatiflere destek oluyoruz. Yerel ekonomiyi canlandırıyoruz.” şeklinde konuştu.
Genel Haberler
AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi 15. kez gerçekleştirildi
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği tarafından her yıl düzenlenen “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”nin 15. si, 3 Aralık 2024 Salı günü Swissotel The Bosphorus Istanbul’da gerçekleştirildi. AVM yatırımcıları, merkez yöneticileri, perakendeciler, AVM yöneticileri ve sektöre destek veren firmaları bir araya getiren zirvede, sektörün bugünü ve yarını konuşuldu. Alkaş iş birliğiyle düzenlenen zirvede “1 Numaralı Markalar” ödülleri de sahiplerini buldu.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) her yıl düzenlediği “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”nin 15.’si, 3 Aralık 2024 Salı günü Swissotel The Bosphorus İstanbul’da ve eş zamanlı olarak digitalnetworkalkas.com internet sitesinde hibrit olarak gerçekleştirildi. Alkaş iş birliğiyle düzenlenen zirve, ticari gayrimenkul ve AVM yatırımcıları ile perakendenin önde gelen isimlerini bir araya getirerek sektöre ışık tuttu. Fiba Commercial Properties ana sponsorluğunda düzenlenen zirvede alışveriş ekonomisinin geleceği hakkında değerli görüşler paylaşılırken, “1 Numaralı Markalar” ödülleri de sahiplerini buldu. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın da katıldığı zirve, AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı ve Fiba CP CEO’su & Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, açılış konuşmasında “Ülkemize sunduğumuz katkı, yalnızca ticari başarılardan ibaret değil; toplumsal kalkınmaya ve aynı zamanda ekonomik büyümeye uzanıyor. 1980’lerin sonunda başlayan yolculuğumuzda, bugün dünya standartlarında 450’ye yakın alışveriş merkezine ulaştık. 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip olan sektörümüz, içinde bulunduğu ekosistemde 600 bin kişiye doğrudan ve 2,1 milyon kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlıyor. Bu rakamlar, sektör olarak Türkiye’nin kalkınmasında üstlendiğimiz rolün de bir göstergesidir.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Geleceğe dair vizyonumuz, sektör olarak tüm paydaşlarımızla birlikte güçlenmek ve potansiyelimizi kullanarak ülkemiz için daha fazla katma değer yaratmaktır.
“Çok daha fazla nitelikli yatırımın ülkemize gelmemesi için hiçbir sebep yoktur”
Türkiye’nin, AVM’lerin de desteğiyle bölgesinde bir alışveriş destinasyonu olarak konumlandığını ve AVM’lerin ekonomiyi desteklediğini vurgulayan Nuri Şapkacı, “AVM yatırımcıları, ticari gayrimenkulün tüm alanlarında yatırım yapmaktadır ve yapma potansiyeline sahiptir. Pek çoğunun gayrimenkul harici sektörlerde de çok kritik yatırımları bulunmaktadır. Genç ve yetkin nüfusumuz, jeopolitik konumumuz ve dinamik yapımız sayesinde, ekonomik stabilitenin sağlanmasıyla birlikte, çok daha fazla nitelikli yatırımın ülkemize gelmemesi için hiçbir sebep yoktur. Bu yolda, yatırımcıların kendilerini güvende hissetmesini sağlayacak mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirilmesi, dernek olarak en çok çaba harcadığımız konulardandır.” şeklinde konuştu.
15. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi; AYD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Cem Eriç, EY Türkiye Şirket Ortağı & İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Ece Sevin, Boyner Grup CFO’su & İcra Kurulu Üyesi Özgür Tokgöz Altun, Ekonomist/Stratejist M. Fatih Keresteci, Finberg Strateji ve Yatırımlardan Sorumlu Direktör Gaye Ör, Octopus Kurucusu & CEO’su Emre Yıldız, Fiba CP Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Levent Kaya, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, FutureBright Kurucu Ortağı Akan Abdula, Esas Gayrimenkul COO’su Nevzat Yavan, ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel, Fiba Perakende Grubu Genel Müdürü Batur Can, Parfois Uluslararası Büyüme ve İş Geliştirme Direktörü Jaime Nehama, Flying Tiger Copenhagen Türkiye Genel Müdürü Sami Hotak, Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, Avrupakent GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Gürcan, Aqua Florya Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu, Manhattan Venture Partners, Orta ve Doğu Avrupa Bölge Sorumlusu Memet Yazıcı, TAB Gıda Co-CEO’su Özgür Çetinkaya ve Rönesans Gayrimenkul Genel Müdürü Yağmur Yaşar gibi iş dünyasından değerli isimlerin katılımıyla gerçekleşti. 15. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi, “1 Numaralı Markalar” Ödül Töreni ile son buldu.
“1 Numaralı Markalar”
Takı – Aksesuar: Atasay
Günlük Spor Giyim: Defacto
Bebek Ürünleri/Oyuncak: Toyzzshop
Spor Malzemeleri: Adidas
Teknoloji Perakendeciliği: Teknosa
Self Servis Restoran: Burger King
Ayakkabı/Çanta: Derimod
Kişisel Bakım/Kozmetik: Watsons
Ev Tekstili/Dekorasyon: Özdilek
Çocuk Giyim: LC Waikiki
Kafe: Kahve Dünyası
Teknoloji Üreticisi: Beko
Alakart Restoran: Baydöner
Kadın İç Giyim: Penti
Market: Migros
Yapı Market: Koçtaş
Kitap/Müzik/Hobi: D&R
Erkek Giyim: Kiğılı
Kadın Giyim: Koton
Anchor Mağaza: Boyner – Mediamarkt
En Beğenilen Marka Yüzü: Barış Arduç / Kiğılı – Serenay Sarıkaya / Mavi