Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

5 milyon dolarlık ihracat

Editör
Abone Ol:

TÜYAP Adana Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı büyük ilgi gördü.

Bölgenin önemli lokomotif sektörlerinden biri olan Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü, gerçekleşen Fuar ile bu iddiasını bir kez daha ispatladı. 5 günde 10 bin 456 sektör profesyonelini ağırlayan Fuara, Türkiye’nin her yerinden ziyaretçiler gelirken önemli markaların satın almacıları da katıldı. Fuarın ilk yıla göre oldukça etkili ve nitelikli olduğunu belirten sektör temsilcileri, yurt dışındaki fuarlarda bile bu niteliği bulamadıklarının altını çizdi. 5-8 Şubat 2020 tarihlerinde gerçekleşen Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı, sektör temsilcileri için olmazsa olmazlar arasındaki yerini aldı.

1 yıldır sektör ile ilgili önemli araştırmalara imza atıp fuar için düğmeye basan TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. ve Adana Hazır Giyim Platformu, emeklerinin karşılığını aldı. Tüm katılımcı ve ziyaretçilerin memnuniyeti ile son bulan Fuar’da katılımcılar 5 milyon dolarlık iş hacmine ulaştı. 15-20 milyon dolarlık da bağlantı yapılan Fuar’da, sektöre ekonomik katkı sağlandı.

Bölgede ilk kez gerçekleştirilen Fuarın başarısının kendilerini çok mutlu ettiğini belirten TÜYAP Adana Bölge Müdürü Salih Gökmen, “İlk kez gerçekleştirdiğimiz Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarımız, Van’dan Denizli’ye, Gaziantep’ten Samsun’a, İstanbul’dan İzmir’e kadar Türkiye’nin her bir noktasından sektör ilgilisini ağırladı. Yurt dışından da Amerikan Samoa Adası’ndan bile 2 misafirimizi Fuar’da ağırladık. Bu misafirlerimiz Fuarı kendileri duyarak geldi. Biz tanıtım çalışmalarımızı Adana Hazır Giyim Platformu ile belirlediğimiz 22 ülkede gerçekleştirdik. Fakat Fuarımız öylesine büyük bir ilgi gördü ki 34 ülkeden ziyaretçi geldi. Birçoğu bize telefonla ulaşarak Fuar hakkında bilgi alarak gelirken bir kısmı da tamamen bağımsız geldi. Onları da fuar alanında tanıma imkânımız oldu. Önümüzdeki yıl çok daha büyük alanda daha fazla katılımcı ile Fuarımızı açacağız. Çukurova Tekstili sektördeki gücünü ve yerini bu Fuar ile bir kez daha gözler önüne serdi” diye konuştu.

Katılımcıların Fuar’dan çok memnun ayrıldıklarını belirten Adana Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı ve Adana Hazır Giyim Platform Üyesi Birkan Işık, “Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü için bu fuar olmazsa olmazdı. 1 yıldır Fuar için TÜYAP ve Hazır Giyim Platformu olarak büyük emek verdik. Çukurova Bölgesi’nde her üreticiye ulaşmak her satın almacıyı Fuar’a davet etmek için el ele vererek çalıştık. Emeklerimizin karşılığını da tüm katılımcıların memnuniyetleri ile aldık. Önümüzdeki yılın çalışmaları içinde şimdiden başladık. Önümüzdeki yıl eksiklerimizi de artı yaparak fuarı bir adım daha ileriye taşıyarak açacağız.” dedi.

Bölgedeki tekstil sektörünün potansiyeline dikkat çeken Adana Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Adana Hazır Giyim Platformu Üyesi Erdem Şen, “Çukurova Bölgesi Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe çok önemli bir potansiyele sahip. İstatistikler de bu potansiyeli destekliyor. Ama sektörümüz hak ettiğini noktanın altında kalıyordu. Bu kabuğun kırılması ve potansiyelin dışarıya ulaşması için Fuar’ın önemli bir kapı olacağı inancı ile yola çıktık. TÜYAP Adana Fuarcılık ile görüşerek bölgede bu Fuarın olması için adımlar attık. TÜYAP Adana Bölge Müdürü Salih Gökmen ve ekip arkadaşlarının yoğun çalışması ve gayretleri ile Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü gücünü gözler önüne serdi. Seneye bu güç 2’ye katlanarak Türkiye’nin en önemli tekstil fuarının burada yapılacağının kanıtı olacak” dedi.

Yurt dışı alım heyetlerinin Fuar’a olan beğenisini dile getiren Adana Ticaret Odası Tekstil Danışmanı ve Adana Hazır Giyim Platformu Üyesi Mehmet Savatlı “Yurt dışından Fuara büyük ilgi vardı. 34 ülkeden 250 kişilik ticari alım heyeti çok önemli bir istatistik. TÜYAP Adana Fuarcılık ile yaptığımız toplantılar da hedef pazarları belirlerken 22 ülkeden yol çıkmıştık. Yapılan tanıtım çalışmaları ve reklamlar ile bizden bağımsız olarak ülkelerden gelen talepler arttı. 22 ülke 34 ülke oldu. Fuarın ilk yılı olmasının da altını çizerek bu talep ve beğeni bizleri önümüzdeki yıl bambaşka bir noktaya taşıyacaktır.” şeklinde konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

AYD, deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına devam ediyor

Editör

Yazar:

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem faciasının ardından AYD, üye firmalar ve AVM’ler bölgede yaşayanların yardımına koştu. AYD ve üye şirketler tarafından deprem bölgesine yardım paketleri gönderildi. Ülke genelindeki AVM’lerin büyük çoğunluğu, AFAD ile koordineli bir şekilde yardım merkezi olarak faaliyet gösterdi. AVM’lerde kan bağışı stantları kuruldu. Bölgedeki uygun durumda olan AVM’ler, gece barınma ihtiyacı için kapılarını 24 saat açık tuttu. AVM yatırımcıları tarafından bölgeye çok sayıda ısıtıcı, battaniye, giysi, hijyen seti, bebek bezi, bebek maması, gıda ve su ulaştırıldı. Depremi takip eden günlerde yapılan ayni ve maddi yardımlara ek olarak bobcat, vinç, ekskavatör, forklift, kepçe, loader, jeneratör, aydınlatma kulesi, konteyner gibi teknik ekipmanlar AYD üyesi firmalar tarafından bölgeye sevk edildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, “Öncelikle Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.  Bu zor günlerde, AYD olarak acıları hafifletmek için elimizden gelen tüm desteği veriyoruz. Bu bağlamda, ilk aşamada deprem bölgesindeki farklı noktalarda 15 aşevi kurduk. Depremin ilk günlerinden bu yana bu aşevlerinde günde 45 bin kişiye sıcak yemek ulaştırıyoruz. Elâzığ dahil 11 ilimizde toplam 27 AVM bulunuyor. Bunlardan 17’si şu anda hizmet veriyor. Onunda ise küçük çaplı ve mekanik tadilatlar devam ediyor. Yurt dışından beklenen yedek parçalar gibi çeşitli nedenlerden ötürü bu AVM’lerimizin önümüzdeki aylarda yeniden açılmalarını bekliyoruz. Önümüzdeki normalleşme sürecinde de şartları uygun olan AVM’lerimiz STK’lar ile iş birliği halinde etkin şekilde çalışmaya devam edecek.” dedi.

Depremin perakende sektörüne etkisi

Yaşanan büyük depremlerin perakende sektörüne etkilerine de değinen Şapkacı, şunları söyledi: “Bu süreç, çok doğal olarak bölge sakinleri başta olmak üzere tüm milletimizi moral ve motivasyon anlamında derinden etkiledi. Depremin ilk haftasında ülke genelinde ziyaretçi girişleri yaklaşık %30-35 oranında düşerken ilerleyen haftalarda bu düşüş %15-20 seviyelerine oturdu. Mart ayı ziyaretçi girişlerine baktığımızda ise deprem öncesine göre yaklaşık %10 oranında bir düşüş gözlemlediğimizi söyleyebiliriz. Bu da bize bir toparlanma izlenimi veriyor. Bununla birlikte hem ziyaretçi sayılarında hem de cirolarda net etkiyi görebilmemiz ancak AYD bünyesindeki tüm AVM’lerimizden ilk çeyrek sonuçlarının ulaşması ile mümkün olacak. Ziyaretçi sayıları ve ciro gelişimini AYD – Akademetre iş birliği ile çeyrek bazda yayınladığımız AVM Perakende Endeksi ile takip ediyoruz. İlgili dönemin verileri ulaştığında çıkan tabloyu daha net olarak görüp paylaşabileceğiz.”

AVM’ler, ekosistemiyle birlikte Türkiye ekonomisine katma değer sağlıyor

Açıklamasında AVM’lerin oluşturduğu ekonomik değer hakkında da bilgi veren Şapkacı: “Ülkemizde bulunan 444 AVM, içinde yer alan markalarla birlikte önemli bir ekosistem meydana getiriyor. Bu ekosistem, üretim, lojistik, altyapı da dahil olmak üzere birçok farklı sektörü kelebek etkisiyle besliyor. 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip olan sektörümüzde AVM ekosistemi içerisinde 2,1 milyon kişiye istihdam sağlanıyor. AVM ekosistemi içerisinde yaratılan toplam gelir 2021 yılında 388 milyar TL iken, 2022’de 624 milyar TL olmuştur. Sektörümüz ayrıca Türk markalarının yurt dışına açılımlarını destekleyerek katma değer oluşturuyor.” dedi.

Devamını Oku

Genel Haberler

Şubat ayı üretici market fiyatları

Editör

Yazar:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri yaptığı yazılı basın açıklamasında değerlendirdi.

Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Elmadaki fiyat artışını yüzde 229 ile kuru üzüm, yüzde 218,7 ile limon, yüzde 216,9 ile kırmızı mercimek, yüzde 180,8 ile kuru incir, yüzde 176,3 ile pırasa, yüzde 159,7 ile marul, yüzde 159,6 ile ıspanak, yüzde 150,7 ile maydanoz takip etti.

Elma 3,5 kat, kuru üzüm 3,3 kat, limon ve kırmızı mercimek 3,2 kat, kuru incir ve pırasa 2,8 kat, marul ve ıspanak 2,6 kat ve maydanoz ise 2,5 kat fazlaya markette satıldı.

Üreticide 5 lira olan elma 17 lira 58 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 82 lira 24 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan limon 16 lira 73 kuruşa, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 43 lira 86 kuruşa tüketiciye satıldı.”

Market fiyatları

“Şubat ayında markette 41 ürünün 31’inde fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görüldü.

Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29,4 ile domates oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 28 ile karnabahar, yüzde 21,8 ile lahana, yüzde 20,4 ile dana eti, yüzde 17,7 ile patlıcan takip etti.

Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 15,3 ile ıspanak oldu. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 6,2 ile yeşil mercimek, yüzde 6,0 ile limon, yüzde 2,7 ile mısırözü yağı izledi.”

Üretici fiyatları

“Şubat ayında üreticide 33 ürününün 19’unda fiyat artışı olurken, 5’inde fiyat düşüşü görüldü. 9 üründe ise fiyat değişimi olmadı.

Şubat ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 22,5 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 12,5 ile limon, yüzde 8,7 ile lahana, yüzde 6,3 ile maydanoz, yüzde 5,5 ile ıspanak izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 67,6 ile kuru soğan, yüzde 57,5 ile karnabahar, yüzde 54,3 ile domates, yüzde 47,8 ile portakal, yüzde 47,4 ile kabak takip etti.”

Fiyat değişimlerinin sebepleri

“Üreticide patlıcan, domates, kabak ve salatalıkta havaların soğuk gitmesi nedeniyle arzdaki azalma fiyatları yükseltti.

Kuru soğanda depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları artırdı.

Portakal, karnabahar, havuç ve pırasada hasadın sonuna gelindiğinden arzdaki azalmadan kaynaklı fiyat yükselişi oldu.

Arz ve talepteki değişim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Patates, limon, beyaz lahana, maydanoz ve ıspanakta arzdaki artışla birlikte ürünlerin fiyatları düştü.”

Şubat ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim

“Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre şubat ayında, ocak ayına göre, üre gübresi yüzde 10,5, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 4,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 3,8, amonyum sülfat gübresi yüzde 2,2 ve DAP gübresi yüzde 2,1 düştü.

Geçen yılın şubat ayına göre ise son bir yılda, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 71,2, DAP gübresi yüzde 44,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 42,4, üre gübresi yüzde 14,9 ve amonyum sülfat gübresi ise yüzde 1 oranında arttı.

Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 11,5 düştü, son bir yıla göre ise yüzde 38,7 oranında arttı. Besi yemi şubat ayında ocak ayına göre yüzde 0,9, süt yemi yüzde 2,7, son bir yılda besi yemi yüzde 59,5, süt yemi ise yüzde 60,7 oranında arttı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 23,9 oranında arttı.

Gübre fiyatlarında son dört aydır düşüş yaşanmaya devam ediyor. Üretim sezonunda çeşidine göre yüzde 400’leri aşan fiyat artışları, gübre kullanımının azalması ve geçen yıla göre baz yılı etkisiyle yıllık artış yüzde 1 ile yüzde 71,2 aralığında kaldı. Üretim maliyetlerinin düşürülebilmesi için gübre fiyatlarının tekrar artmamasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Üreticimiz, verim ve kalite unsuru olan gübreye erişimde sorun yaşamamalıdır.

Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir.”

Devamını Oku

Genel Haberler

BİM’den deprem bölgesinde ücretsiz ürün dağıtımı

Editör

Yazar:

Başta Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman ve Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu Anadolu’yu ağır bir şekilde vuran, son yılların en büyük deprem felaketinin ardından depremzedelere yardım için zamana karşı mücadele ediliyor.

İlk andan itibaren yardım çalışmalarına destek veren BİM resmi kurumlarla işbirliği içinde 20 bin adedin üzerinde battaniye, tek kişilik ve çift kişilik yorganlar, çocuklar için binlerce yorgan, battaniye, atkı, bere, eldiven, sweatshirt, polar, kışlık oduncu gömlek, ayakkabı, yetişkinler için üst ve alt polarlar, kazaklar ve ısıtıcılardan oluşan 100 bine yakın ihtiyaç malzemesini TIR’larla bölgeye gönderdi. Ayrıca afet bölgesindeki depolarından AFAD aracılığıyla temel ihtiyaç maddeleri sevkiyatına da devam ediliyor.

BİM deprem bölgesindeki yüzden fazla mağazasında da temel ihtiyaç ürünlerini güvenlik güçlerinin gözetiminde halka ücretsiz dağıttı.

BİM de depremden ağır etkilendi

Tüm Türkiye’yi yasa boğan depremde çok sayıda BİM çalışanı yaşamını yitirirken, 60’ın üzerinde çalışanı hâlâ enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.

Bölgede bulunan BİM mağazalarından yaklaşık 500’ü ağır hasar gördü. BİM azami sayıda mağazayı tekrar açabilmek için çalışmalarını hızla sürdürüyor.

BİM’den yapılan açıklamada öncelikli hedeflerinin bölge halkının günlük hayatındaki ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapabilmesi için mağazaları çalışabilir duruma getirmek olduğu belirtildi.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER