Genel Haberler
AMPD Perakende Endeksi Ekim 2009
Organize Perakende Ciroları Ekim ayı itibariyle, perakende sektörü cirolarında 10 aylık ve yıllık bazda bir artış gerçekleşmiştir.
Ekim ayı ciroları eylül ayına kıyasla %15 düşerken, 2008 yılının Ekim ayına göre aylık değişim ise %10 seviyesinde olmuştur.
2008 Ekim ayındaki yıllık artış 2007 Ekim ayına kıyasla %9 seviyesindeydi. 2009 Ekim ayındaki yıllık ciro artışı ise (Ekim’den Ekim’e) %4 düzeyinde olmuştur.
2009 yılının ilk 10 ayını 2008 yılının aynı dönemiyle kıyasladığımızda, organize perakende cirosunun %5 büyüdüğü görülmektedir.
Bayram dönemi sonrasında cirolarda aylık bazda düşüş yaşansa da sektör yıllık ve 10 aylık büyümesini sürdürmektedir. Hazır giyim perakendesi ciro büyümesinde lider konumunu korumaktadır. Ancak %4’lük artış yine de sevindirici değildir; çünkü tüketici hem güven hem de tüketim eğilimi olarak negatif sinyaller vermektedir.
Gıda ve Gıda-Dışı Cirolar
Alt sektörler bazında ciroları incelediğimizde, gıda perakendesi cirosunda önceki aya göre %10 seviyesinde bir düşüş yaşandığı görülmektedir. Gıda dışında ise aylık ciro değişimi %22 düşüş olarak gerçekleşmiştir. Hazır giyim sektörü cirosu ise %25 gerilemiştir.
Aylık bazda geçen yılın Ekim ayıyla kıyaslandığında, gıda perakendesi ciroları %10, Gıda dışı perakende cirosu %11 ve hazır giyim ciroları %19 büyümüştür.
Yıllık olarak baktığımızda ise gıda cirolarının %2 arttığı görülmektedir. Öte yandan gıda dışında %8 büyüme gözlenmektedir. 2008 Ekim ayından- 2009 Ekime yıllık %12 büyüme yaşayan hazır giyim sektörü, alt kırılımdaki ciro artışının yine lideri konumundadır.
2009 ilk 10 ayını 2008 yılının ilk 10 ayıyla kıyaslandığında, gıda ciroları %4 artarken, gıdadışı %8, hazır giyim ise %12 büyüme gerçekleştirmiştir.
Metrekare Endeksi
Metrekare endeksine baktığımızda, yıllık olarak %13 artış gözlemlenmektedir. Öte yandan, 2008 Ekim ayındaki bir yıllık büyümeye baktığımızda %22 artış yaşandığı görülmektedir. Aralık 2008 sonuna kıyasla 2009 yılı ilk 10 aylık metrekare artışı ise %10 oranında gerçekleşmiştir.
Mağaza sayılarına baktığımızda ise, yıllık %10 artış yaşandığı görülmektedir; ancak 2008’deki yıllık %25’lik artış oranlarına kıyasla büyüme hız kesmiştir.
Sektör kriz ortamında bile güvenle yatırımlarını sürdürmektedir. Bu durum, sektörün yakın ve orta vadede gerçekleşecek düzelmeye duyduğu güvenin ifadesidir. Gıdadışı perakende yatırımları da önceki aylara göre artış kaydetmiştir. Önceki 3 aylık dönemde hız kesen Hazır Giyim sektörü yatırımları, yeniden artış eğilimine girmiştir.
Gıda ve Gıda-Dışı Metrekareleri
Ekim 2009’da yıllık metrekare artışı gıdada %14, gıda dışında %11 seviyesinde gerçekleşmiştir. Hazır giyimde %13 yıllık metrekare artışı yaşanmıştır.
Gıdada 2008 yılı Ekim ayındaki yıllık artış %20 iken, 2009 yılı Ekim ayında bu oran düşmüştür.
Gıda dışında ise 2008’deki %24’lük büyüme 2009?da %11’e gerilemiştir.
Geçen sene hazır giyim metrekare alanında ise %32 büyüme gözlemlenmişti; 2009 Ekim ayında yıllık hazır giyim metrekaresi ise %13 artmıştır.
Aralık 2008 sonuna kıyasla 10 aylık büyümeye baktığımızda da, en yoğun metrekare artışının %11 ile gıda perakendesinde olduğu görülmektedir. Gıda dışında 10 aylık metrekare artışı %8, hazırgiyimde 10 aylık metrekare artışı %9 olmuştur.
Geçen yılın Ekim ayına göre yıllık mağaza sayıları gelişimine bakıldığında ise, Gıdada %19 artış olurken, gıda dışında ise %3 artış olduğu görülmektedir. Hazır giyim sektöründe mağaza sayısı artışı %4 düzeyinde olmuştur.
Sonuç: Gıda perakendesi yıllık %19 mağaza sayısı artışıyla yatırımlarda öncü konumdadır. 2008 yılındaki eğilimini sürdürmektedir. Gıdadışı yatırım ivmesini yavaşlatmış olmasına rağmen, büyüme eğiliminden kopmamıştır. Hazır Giyim perakendesi ekim ayında yatırım atağıyla metrekaresini yıllık bazda %13 artırmış, Kriz döneminde de farklı bölgelerdeki tüketicisine ulaşma kararlılığını sürdürmüştür.
Ekim ayında açılan 1 yeni AVM mağaza sayılarında artışta etkili olmuştur. AVM Sayısı 226’ya çıkarken, Toplam kiralanabilir alan 5.33 milyon metrekareye ulaşmıştır.
Metrekare Başına Cirolar
Ekim 2009’da metrekare başına ciro endeksi, Eylül ayına göre %13 düşmüştür. 2008 Eylül ayına kıyasla aylık bazda %3 artış görülmektedir.
Gıda ve Gıda-Dışı Metrekare Başına Cirolar
Alt sektörlere baktığımızda; gıdada eylül ayına göre %9 düşüş yaşanmıştır. 2008 yılı aynı döneminde ise %15 düşüş gerçekleştiği görülmektedir. Gıda dışında ise aylık %20 düşüş olurken, Ekim 2008’e göre %20lik düşüş olduğu gözlenmektedir.
Hazır giyim sektörüne baktığımızda ise önceki aya göre metrekare başına cirolarda %24 düşüş olmuştur. Geçen yılda aynı döneminde %27lik düşüş yaşanmıştır. Cirolardaki düşüşe rağmen artan metrekareler metrekare başına cirolara da yansımıştır.
Cirolardaki aylık düşüşler, metrekare gelişiminin altında kalmış, metrekare başına ciroların aylık bazda düşmesine sebep olmuştur. Öte yandan, sektör genelinde yıllık bazda %3 verimlilik artışı yakalanmıştır ki bu kayda değer bir gelişmedir.
Sektör, yatırımlarının geri dönüşü konusunda güvenli ve etkin olmaya devam etmektedir. Organize perakendenin gün geçtikçe sağladığı bu etkinlik devlet açısından da daha fazla gelir anlamına gelmektedir.
Fiş Sayıları
Eylül ayına göre organize perakende fiş sayıları %3 azalırken, 2008 Ekim ayına kıyasla aylık artış %17 seviyesinde olmuştur. 2009’un ilk 10 ayı 2008 yılının ilk 10 ayıyla kıyaslandığında %14 düzeyinde fiş sayısı artışı gerçekleşmiştir.
Fiş sayılarında yıllık bazda %14 artış gözlenmektedir. Bu durum hem kayıtlılığın gelişimine dikkat çekmekte hem de tüketicinin bir süredir benimsediği üzere, sık alışverişe çıktığında her defasında az satın aldığına işaret etmektedir.
Gıda ve Gıda Dışı Fiş Sayısı
Gıdada fiş sayısı 2008 Ekim ayına göre yıllık %14 artarken, gıdadışında bu oran %16 olmuştur. Hazır giyimde ise yıllık bazda %30 artış, aylık bazda %31 düşüş olarak gerçekleşmiştir. Gıdada aylık fiş sayısı artarken, gıdadışı ve hazırgiyimde düşüş gerçekleşmiştir.
Ekim ayında bayram ve okul alışverişinin bitmesi ile özellikle gıda dışı perakendede aylık ciro düşüşüne paralel şekilde fiş sayılarında da düşüş yaşanmıştır.
Genel Haberler
TAMPF, 18 Aralık’ta sektör liderlerini bir araya getirecek
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), sektörün geleceğini masaya yatırmak üzere “Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Dünü, Bugünü ve Yarını Zirvesi”ni düzenliyor. Zirve, 18 Aralık Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirilecek.
TAMPF çatısı altında birleşen alışveriş merkezleri ve perakende dünyasının önemli temsilcileri, etkinlikte sektörün dünü, bugünü ve geleceğine dair kritik konuları tartışacak. Sektörün dünü oturumunda Kapalıçarşı’dan bugüne ticaret hayatının yaşadığı değişiklikler ele alınırken, sektörün bugünü oturumunda ise perakende ve alışveriş merkezlerinin güncel durumları sektör liderleri tarafından analiz edilerek çözüm önerileri aranacak. Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Yarını oturumunda ise yükselen e-ticaret, dijital kanal kullanımları ve yapay zekâ ile sektörün önündeki yeni yol ayrımları tartışılacak.
Zirvede sektör liderlerinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ercan “2025’ten Ne Beklemeliyiz?” sunumu ile Türkiye ve dünya ekonomisinin 2025 beklentilerini paylaşırken, Veri Enstitüsü Fikir Önderi ve Kurucusu Bekir Ağırdır ise “2025’e girerken Türkiye’nin Değişen Yüzü”nü anlatacak.
Katılımın ücretsiz olduğu kongreyle ilgili ayrıntılı bilgi almak ve kaydolmak için: pinaraka@tampf.org.tr 0212 327 19 99
Genel Haberler
İbrahim Pekbay’ı kaybettik
Dergimizin ve internet sitemizin yazarı, perakende sektörünün duayen isimlerinden olan İbrahim Pekbay’ı kaybettik. 10 Aralık Salı akşamı Ankara’da vefat eden Pekbay, 11 Aralık Çarşamba günü yine Ankara’da defnedildi. Kayseri Hakimiyet Gazetesi/nde de Cimdik adlı köşesinde yazarlık yapan Pekbay’ın en büyük tutkusu da gazetecilikti.
Değerli eşi Saime Hanım başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.
Genel Haberler
Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı için geriye sayım başladı
İstanbul Perakendeciler Derneği’ne üye zincir market temsilcileriyle üretici tedarikçi ve distribütör firmaları bir araya getirerek iletişim ve iş birliği fırsatları yaratan, B2B görüşmelerle pazarın gelişmesine katkı sağlayan “İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı” 11-12 Aralık 2024 tarihleri arasında WOW Kongre Merkezi’nde, 8. kez sektör paydaşlarını bir araya getirmeye hazır.
İstanbul Ticaret Odası desteğiyle, ABC Deterjan, Giggles, PepsiCo, Perwoll, Sleepy, Sultan Etçi, Trendyol Hızlı Market, Unilever, UNO Ana Sponsorluğunda gerçekleşecek olan buluşma, organize gıda perakendesi sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesiyle birçok başarılı projeye imza atan Focus Fuar ve Kongre Yönetimi organizasyonunda hayata geçirilecek.
“Birlikte Yerel’iz” mottosuyla sektörde yeni bir sinerji yaratmaya hazırlanan organizasyon, perakende sektörünün bugünü ve geleceğine ışık tutacak oturumlarla birbirinden değerli konuşmacılara da ev sahipliği yapacak.
İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı’nın özel formatlarından biri olan B2B görüşmeleri ile firmalar, bu yıl da görüşmek istediği yerli market zincirlerden randevu alarak 15’er dakikalık görüşmeler gerçekleştirebilecekler. Talebin yoğun olduğu bu iletişim fırsatları, fuar alanında gerçekleşecek plansız buluşmalarla birlikte binlerle ifade edilen iş birlikteliklerine dönüşecek.
Her yıl olduğu gibi bu yılda binlerce sektör profesyonelini bir araya getirecek olan fuar, 47 sponsor markanın yanı sıra 40 fuar katılımcısı firmaya da ev sahipliği yapacak.
Perakende gündemi masaya yatırılacak
Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da dopdolu konferans içeriği ile dikkat çekiyor. Fuarın birinci gününde İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere’nin başlangıcını yapacağı açılış konuşmaları, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın konuşmalarıyla devam edecek.
Yerelist’te birinci gün öğle yemeğinin ardından gerçekleşecek oturumlarda “perakendede sürdürülebilirlik” konusu masaya yatırılırken sektör profesyonelleri Rodoslu Marketing Solutions Kurucusu Cem Rodoslu moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panellerde bir araya gelecek.
Organizasyonun ikinci gününün ilk oturumunda NIQ Perakende Ülke Lideri Serhat Sükan “Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı: Alışverişçi ve Perakende Trendleri” başlıklı sunumuyla Yerelist kürsüsünde yer alırken, günün ikinci yarısında Kadir Çöpdemir moderatörlüğünde gerçekleşecek “Laf Aramızda Eğlence Burada” oturumunda Türk sporunun duayenleri Erman Toroğlu ve Rıdvan Dilmen Yerelist katılımcılarına keyifli bir sohbet sunacak.
Yılın son büyük buluşması olan Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı ile ilgili açıklama yapan İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, “Geçtiğimiz yıl ‘Birlikte Yerel’iz’ mottosuyla çıktığımız bu yolda birçok organizasyona imza atarak perakende sektörünün tüketim ve istihdama katkı yapmasını sağladık. Yerel market zincirleriyle ulusal ve global sahada yer alan markaları buluşturarak perakende sektörü içindeki çeşitli iş kollarında istihdam yaratmak adına ekonomik büyümeyi sağlayan fuarımıza tüm katılımcılarımızı davet ediyoruz. Yerelden doğan gücümüzle birlikte daha aydınlık yarınlara yürüyelim.” sözleriyle organizasyonun sektörde oluşturduğu etki ve güvene vurgu yaptı.