Connect with us

Genel Haberler

Çukurova’nın mısırında hasat zamanı!

Editör
Abone Ol:

NÜD Başkanı Rint Akyüz, “Tarımını sanayisine entegre edemeyen hiçbir ülke kalkınamaz” dedi.

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD), tatlandırıcı ve nişasta sektörünün en önemli ve tek hammaddesi mısırı üreten çiftçiyi yine yalnız bırakmadı. NÜD tarafından “Çiftçimizin emeğine, gelin hep beraber omuz verelim” davetiyle organize ettiği ve Adana Çiftçiler Birliği, Adana Tahıl Üreticileri Birliği, Adana Ticaret Borsası, Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) destek verdiği 2016 Mısır Hasat Şenliği, 16 Ağustos Salı günü Adana’da yapıldı.

Türkiye’nin mısır üretimine ilişkin bazı bilgileri de paylaşan NÜD Başkanı Akyüz, “Mısır, geçen yıl 6.5 milyon ton üretimle, Türkiye’nin tahıl üretiminde üçüncü sırayı alan değerli bir ürün. TÜİK verilerine göre, mısırda toplam üretim değeri, diğer bir deyişle mısırın milli hasılaya katkısı 4 milyar 200 milyon lira” diye konuştu.

NÜD’ün Türkiye’nin mısırı için neler yaptığını da anlatan Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çiftçimizin ürettiği mısır, nişasta sanayimizin en önemli ve tek hammaddesi. NÜD üyesi sanayi kuruluşları olarak, sadece bu topraklarda yetişen yerli mısırı kullanıyoruz. Hasat başlangıcında ve mısırın en büyük alıcısı yem sanayisi ortadan yokken yaptığımız alımlarla piyasanın düzenlenmesine katkıda bulunuyor, üretimde artışı teşvik ediyoruz.

Aynı zamanda mısırın sürdürülebilir üretimini önemsiyor, uygulamaya koyduğumuz projelerle verim ve kalite artışını destekliyoruz.

Mısırın ekiminden hasadına, depolanmasına kadar tüm süreçlerde ürün kalitesini arttırmaya yönelik olarak doğru ürün kurutma teknikleri, aflatoksin riski gibi konularda çiftçilerimiz için paneller, seminerler düzenliyoruz. Hasatta ürün kaybını en aza indirmek amacıyla düzenlediğimiz eğitimlerle de biçerdöver operatörlerini sertifikalandırıyoruz. Buradan Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri başta olmak üzere, bizi bu çabalarımızda yalnız bırakmayan tüm sektör paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

NÜD Başkanı Rint Akyüz, mısır çiftçilerine de şöyle seslendi:

“Siz Türkiye için üretmeye devam ettikçe, biz de sizin el emeği, alın teriniz ürününüzü değerlendirmeye, bunu Türk ekonomisi için katma değere dönüştürmeye devam edeceğiz. Bundan hiçbir zaman şüpheniz olmasın. Unutmayalım ki, tarımını sanayisine entegre edemeyen hiçbir ülke kalkınamaz, büyüyemez.”

Akyüz, sözlerini, “bereketli bir hasat” dileğiyle tamamladı.

Şenlikte konuşan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise hasadın, çiftçinin verdiği emeğin karşılığını alacağı, en mutlu olacağı gün olduğunu söyledi. Doğru, “Mısır üretimini 2 milyon tondan bugün 6.4 milyon tona getirdik. Bununla övünüyoruz. Mısır ovanın baş ürünü haline geldi. Bizler aynı gemideyiz. Hem sanayicimiz hem üreticimiz olarak bu geminin güvenli bir şekilde varacağı yerlere gitmesini istiyorsak üretici alın terinin karşılığını almalıdır. TMO’ya da burada önemli görev düşüyor. Çiftçinin alın terinin karşılığını bulması için piyasayı regüle ediyorlar ama maalesef hala piyasa çalışmıyor. Fiyatı açıklamalarını bekliyoruz” dedi.

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan da, yakın tarihe kadar beyaz altın diye adlandırılan pamuğun yetiştirildiği Çukurova’nın artık sarı altın mısır üretiminde lider olduğunu söyledi. Özkan, şunları kaydetti:

“Mısırda verimimizi, rekoltemizi yükselttik, artık kendi kendimize yetecek düzeye geldik. Nişasta, gıda sanayi ve hayvancılık da beraberinde başlamış gelişmiş, ülke ekonomisine ciddi katkı koymuştur. Benim şahsi düşüncem kayıt dışıyla birlikte 7 milyon ton civarında mısır üretimi var.

Dünyanın en kalitelini mısırını bizler yetiştiriyoruz. Bunu nişasta, yem sanayicileri söylüyor. Nişastacıları biz diğerlerinden biraz daha fazla severiz. Bunun bir nedeni de, bir yıllık ihtiyaçlarını hasat döneminde alırlar, stok yaparlar, piyasayı canlandırırlar, ödemeyi de peşin yaparlar.”

Böyle anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapan NÜD’e teşekkürlerini dile getirerek konuşmasına başlayan Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Başkanı Gülfem Eren de, “Dekar başına verimlilikte dünya ortalamasının üzerinde başarı gösterilen mısır üretiminin sahiplenilmesi, takdire değer bir çabadır” diye konuştu.

Bir zamanlar beyaz altın diyarı olarak anılan Çukurova’nın mısırda da ilk ürünün yetiştiği bölge olduğunun altını çizen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ise “Bu ürün ara vermeden ekiliyor. Bu topraklarda insanların güneşle, toprakla yoğurulmuş alın terinin emeğini almaları için gayretleri vardır. Bu kadar gayrete hiçbir zaman bu topraklar nankörlük yapmadı. Üreticiler ektiği ürünün değerini alıyor. Ürününün değerinde satılmasını beklemek onların hakkı” dedi.

TMO Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erdoğan da, bir regülasyon kurumu olarak TMO’nun amacının sürdürülebilirliğin sağlanması, bir ürünün düzenli bir şekilde üretilip, sanayi tarafından onun değerlendirilmesi olduğunu kaydetti.

TMO’nun geçen 5.5 milyon ton hububat alımı karşılığında 4.3 milyar TL ödeme yaptığını, bu yıl ise ürün alımının tamamlanmamasına rağmen 2.4 milyon ton ürün alınarak, 2,5 milyar TL ödeme yapıldığını bildiren Erdoğan, “Mısırda daha işin başındayız. TMO’nun hiçbir finansman, depolama sorunu yoktur ve alımla ilgili hiçbir sınırlaması olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Geçen yıla göre mısır hasadının 9-10 gün erkene geldiğine dikkat çeken Erdoğan, “Yaş ürün hasadı yapılmasın. Ürünlerimize o kadar emek sarf ediyoruz, masraflar yapıyoruz ancak bu ürünü yüksek rutubette hasat edersek sektörün bunu kullanma imkanı olmadığı gibi, TMO’da 14 rutubet ve üzerinde stokladığı zaman üründe aflatoksin oluşumu başta olmak üzere üründe bozulma olduğu için biz bunları halkımıza direkt veya dolaylı olarak tükettirirsek kanserojen oluyor. Bu ürünler kurutulsun sonra bize getirilsin diye bakıyoruz. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Üreticimizi asla mağdur etmeyeceğiz. Söylediğim hassasiyetlere ülkemiz, ülke insanımızın sağlığı açısından uyulmasını istiyoruz” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek ise Adana’da beyaz altından sarı altına geçiş sürecinde sıkıntılar yaşandığını, ancak bugün mısırın hem gıda hem yem sanayi ürünü olarak öne çıktığını bildirdi.

Bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak çiftçilerin arasında olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasına başlayan Adana Valisi Mahmut Demirtaş da, “En hayırlı kazancın çiftçilerimizin alın teriyle kazandığı olduğunu düşünüyorum. Çukurova’nın kıymetini bilelim, ne ekeceğimizi biçeceğimizi bilelim. Bir malı nasıl daha fazla miktarda üretirim, ikincisi daha düşük maliyete nasıl elde edebilirim bunu tahlil edersek, bu bereketli ovada ciddi üretim artışı sağlarız. Geçen yıl 1 milyon tonun üzerinde ürün elde etmişiz. Türkiye’deki üretimin yüzde 16’sını bu toprak bize sunmuş. Buradan sadece çiftçimiz, sanayicimiz kazanmıyor, nakliyeci, şoför, biçerdöverci de kazanıyor” diye konuştu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

E-ticaret, indirim rüzgârıyla coşacak

Editör

By

Markalar ve e-ticaret pazaryerleri Türkiye’de de artık bir gelenek haline gelen kasım indirimleri için hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Birçok marka ve pazaryeri tarafından kasım ayının geneline yayılan kampanyalar sayesinde internetten alışveriş hacminin 500 milyar lirayla aylık rekorunu yenilemesi bekleniyor.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, tüketicilerin her yıl kasım indirimlerini merakla beklediğini hatırlattı. Kasım ayının geneline yayılan inidirim kampanyalarının markalara ellerindeki stoku eritme, tüketicilere de ihtiyaçlarını uygun fiyata giderme imkânı sunduğuna dikkat çeken Öncel, şöyle devam etti:

“Alım gücü giderek zayıflayan tüketici, gıda dışındaki ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kalıyor. Enflasyonla mücadele için talebi kısmaya yönelik önlemlerin de etkisiyle temmuzdan bu yana üye markalarımızın büyük bölümünün adet satışlarında düşüş gözlemliyoruz. Dört aydır devam eden daralmaya kasımda “dur” demek istiyoruz. Belli ürün gruplarında yüzde 25’ten yüzde 70’e varan oranlarda indirimlerin yapılacağı kasım kampanyalarıyla birlikte hem fiziki mağazalara hem de e-ticaret pazaryerlerine büyük bir canlılık gelmesini bekliyoruz. Özellikle 11 Kasım’daki ‘bekarlar günü’ ve bu yıl 29 Kasım’a denk düşen “efsane cuma”da alışverişin en üst noktaya ulaşacağını öngörüyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre kasım, e-ticaret hacminin zirve yaptığı ay olarak öne çıkıyor. Örneğin Kasım 2023’te e-ticaret hacminin 12 aylık ortalamadan yüzde 50 fazla olduğu, yıllık toplam e-ticaretin yüzde 12,5’inin kasım ayında gerçekleştiği görülüyor. Geçen yıl “efsane cuma”ya denk düşen 24 Kasım e-ticaret hacminin en yüksek olduğu gün olarak dikkat çekiyor. “Efsane cuma”yı, bekarlar günü kampanyalarının yapıldığı 11 Kasım izliyor. Bu yıl da benzer bir tablonun gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Kasım kampanyalarında giyimden, beyaz eşyaya, elektronikten kozmetiğe her kategoride çok cazip indirimler oluyor. Temmuzdan bu yana hazır giyim, ayakkabı, elektronik ve küçük ev aleti markalarımızın adet satışlarında önemli düşüş gözlemliyoruz. Kasım ayında özellikle bu kategorilerde ciddi satış rakamlarına ulaşılacağını ve toplam e-ticaret hacminin 500 milyar lirayı aşarak rekor tazeleyeceğini tahmin ediyoruz. Talebin yüksek olmasına rağmen indirimler sayesinde kasımda da enflasyonla mücadeleye desteğimizi sürdüreceğiz.”

Sinan Öncel, tüketicileri özellikle internet üzerinden yapacakları alışverişlerde siber dolandırıcılara karşı uyanık olmaları konusunda uyardı. Öncel, tüketicilere alışverişlerini markanın ya da pazaryerinin resmi sitesinden yapmalarını, ödemelerini de gerekli güvenlik kontrollerini sağladıktan sonra gerçekleştirmelerini önerdi.

Continue Reading

Genel Haberler

CarrefourSA, L’Etape Türkiye’de sporculara destek verdi

Editör

By

19-20 Ekim tarihlerinde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen, Fransa Bisiklet Turu’nun amatör sporculara yönelik özel konsepti olan “L’Etape Türkiye by Tour de France”, 50’den fazla ülkeden yaklaşık 3000 bisikletçinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. CarrefourSA, etkinliğin tedarikçi sponsoru olarak, Yaşam için Doğrusu vizyonunu bir kez daha öne çıkardı.

CarrefourSA Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Melis Karatay Ebin, “Dünyanın en ikonik spor organizasyonlarından birinde CarrefourSA olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu dev etkinlikte, sporcularımıza yarış boyunca enerji vermek amacıyla su ve meyve ikramlarıyla destek sağladık. Lezzet Arası şeflerimiz ise yarış sonrasında sporcuların karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılamak için özel ikramlarıyla alandaydı. CarrefourSA olarak önümüzdeki dönemlerde de sporu ve sporcuyu desteklemeye kararlıyız.” dedi.

Continue Reading

Genel Haberler

EBRD ve A101, sürdürülebilir gelecek için güçlerini birleştiriyor

Editör

By

Türkiye’nin 81 ilinde ve tüm ilçelerinde 13.600’ü aşkın mağazasıyla hizmet veren A101, sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik çalışmalarını hızlandırmak amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) yeşil dönüşüm projelerini desteklemek ve yeni mağaza yatırımlarını finanse etmek için 200 milyon ABD doları tutarında kredi aldı.

EBRD, Türkiye’nin en büyük perakende zincirlerinden A101’e, sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla 200 milyon ABD doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Bu kredi, A101’in yeşil dönüşüm çalışmalarını hızlandırma ve yeni mağaza yatırımlarına katkı sunma amacıyla kullanılacak.

İki dilimden oluşan kredinin 100 milyon ABD doları tutarındaki kısmını EBRD taahhüt ederken, ikinci 100 milyon ABD doları tutarındaki dilim uluslararası finans kuruluşları aracılığıyla sendikasyon şeklinde sağlanacak. İlk dilimde, EBRD, 82 milyon ABD doları tutarında finansman sağlarken, Finance in Motion 18 milyon ABD doları katkı sağlayacak.

Bu finansman aracılığıyla A101, Türkiye genelinde yeni mağaza ve depo açılışları, mevcut mağazaların modernizasyonu ve enerji verimlilik artışı doğrultusunda yenilenmesi ve güneş enerjisi panelleri kurulumuna yönelik orta vadeli yatırım planlarını finanse edecek.

Kredi sayesinde A101, enerji tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, güneş enerjisi ve kaynak verimliliği projeleri ile çevre dostu uygulamalarını güçlendirecek.

Türkiye perakende sektörü, ülke iş gücünün %12’sini istihdam eden önemli bir sektör olmasına rağmen, özellikle depremden etkilenen bölgelerde ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştı. A101, bu bölgelerde perakende çalışanlarının teknik becerilerini geliştirmek ve iş gücünün gelişimini desteklemek amacıyla iki büyük eğitim programı başlatacak. Programların bir diğer önemli amacı ise, ülke genelindeki personelin becerilerini artırmak olarak öne çıkıyor. Eğitim programlarına katılarak işe alınan kişilerin %60’ını kadın çalışanlar oluşturacak ve bu sayede kadınların iş gücüne katılımı ve ekonomik güçlenmesi desteklenecek.

EBRD Gıda ve Tarım İşletmeleri Bölge Başkanı Wojtek Boniaszczuk, projeyle ilgili olarak; “A101 ile bu önemli projede çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. A101’in çevre dostu operasyonlara doğru attığı adımlar perakende sektörü için örnek teşkil edecek. Özellikle depremden etkilenen bölgelerde iş gücünü desteklemeyi amaçlayan bu yatırımın, bölgenin ekonomik toparlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aydın Group CFO’su Osman Yılmaz ise şöyle konuştu: “EBRD ile yapmış olduğumuz bu stratejik iş birliğinden çok mutluyuz. Bu iş birliği sektördeki konumumuzu güçlendirecek olmasının yanı sıra, sürdürülebilir perakende operasyonlarına yaptığımız yatırımları da hızlandıracaktır. A101’in sektöründe inovasyonu ve sürdürülebilirliği teşvik etmeye kararlılığının da göstergesi olan bu iş birliği, yalnızca finansal istikrarımızı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda iş gücümüzü ve ekosistemimizi de güçlendirecektir.”

EBRD, 2009 yılından bu yana Türkiye’de çoğunluğu özel sektörde olmak üzere 453 proje ve ticaret finansmanı limitleri aracılığıyla 20 milyar avrodan fazla yatırım gerçekleştirdi.

Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER