Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

GPD, 750 üretici ve tedarikçiyle verimliliği artırmak için bir araya geldi

Editör
Abone Ol:

Tedarikçiler ile gıda perakendeciliğinin en önemli oyuncuları arasında yeni işbirlikleri için zemin hazırlayan, “Tanışma Maratonu” ve “Sokak Röportajları” gibi ilginç etkinliklere de yer verilen GPD – Ortak Gelişim Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan GPD Başkanı Nihat Özdemir, “Bu büyük buluşmanın, tüketici odaklı gelişmemizde verimliliğimizi artıracağına ve hepimizin kazanacağı bir ortam yaratacağına olan inancımız tamdır” dedi.

40 milyar dolarlık perakende satış hacmini ve 245 bin kişilik istihdam gücünü temsil eden Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), tüketici odaklı perakendeci ve tedarikçi verimliliği temasıyla “GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nin ikincisini gerçekleştirdi. 8 Ekim 2015 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirilen kongreye tüm Türkiye’den yaklaşık 750 perakendeci ve tedarikçi katıldı. “GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nde tüketici odaklı gelişimde verimliliği artırarak her kesimin kazanacağı bir ortam yaratılması ana konu oldu. Defne Sarısoy’un sunuculuğunu üstlendiği kongrede ulusal ve uluslararası oyuncular, verimlilik, sürdürülebilirlik ve ortak çözüm geliştirme gibi kavramların yaşama geçmiş uygulamalarını paylaştılar.

“GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nin açılış konuşmalarını Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun yaptı.

45 dakikalık tanışma maratonu ile yeni işbirlikleri

“GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nde ilgi çeken etkinliklerden biri de “Tanışma Maratonu” oldu. “Tanışma Maratonu”, Türkiye’nin her noktasından 40 üretici ve tedarikçinin modern gıda perakendeciliğine yön veren 20 firmanın üst düzey yöneticisiyle birebir tanışmasına olanak sağlarken, yeni işbirliklerinin oluşması için de zemin yarattı. 45 dakikalık “Tanışma Maratonu”nun pek çok ticari anlaşmanın da önünü açması bekleniyor.
“GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nin dikkatleri üzerine çeken bir başka etkinliği ise “Elektronik Oylama ve Sokak Röportajları” oldu. Müşteri davranışlarının ele alındığı oturumda “Sokak Röportajları”yla  halka yöneltilen sorulara, kongrede yer alan 750 profesyonel de elektronik oylama aracılığıyla cevap verdi.. Beğendik İcra Kurulu Başkanı ve Real Genel Müdürü Hacı D. Beğendik’in yönettiği oturumda, aynı soruların profesyonellerden ve halktan gelen cevapları, ilginç sonuçları ortaya çıkarırken tüketicinin sesine de kulak verilmiş oldu.

Değişen müşteri davranışları fırsat mı yaratıyor, format savaşları nereye gidiyor?

“GPD – Ortak Gelişim Kongresi”ndeki oturumlar ise verimlilik, sürdürülebilirlik ve ortak çözüm geliştirme gibi kavramların yaşama geçmiş uygulamaları açısından zengin kazanımlara yol açan konuşmalara sahne oldu.
CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet T. Nane’nin moderatörlüğünü yaptığı “Dinamik Perakende: Format Verimliliği” oturumunda İttifak Holding Perakende Grup Danışmanı Sıtkı Erben, CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin, Yıldız Holding bizim Toplu Satış Mağazaları ve ŞOK A.Ş. Yönetim Kurulları Üyesi Tahsin Pamir, P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu “değişen müşteri davranışı ve trendlerin sektörün karşısına hangi fırsatları çıkardığını ve format savaşlarına üretici ve perakendeci gözüyle bakış”ı tartıştılar.
GPD – Ortak Gelişim Kongresi’nin ilgi çeken bir diğer oturumu sunucu Defne Sarısoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Analitik Perakende: Gelir Yönetiminde Verimlilik” oldu. BİM İcra Kurulu Üyesi ve Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç, Coca Cola İçecek Türkiye Genel Müdürü Lisani Atasayan, Unilever Türkiye CEO’su Mehmet Altınok ve Nielsen Gelir Yönetimi Optimizasyonu ve Analitik Danışmanlık Lideri Murat Yıldırım oturum çerçevesinde “promosyon kampanya performansını ölçmek ve geliştirmek mümkün mü” sorusuna çarpıcı cevaplar verdiler.
“Gıdanın Değişen Dinamikleri” isimli oturumun konuşmacısı ise dünyada gıdada en önemli örgütlü yapılardan birini temsil eden Food Service Consultants Society International (FCSI) Üyesi ve Coverpoint Direktörü Ian Hanlon oldu. Hanlon, yine dünyada önemli bir gastronomi uzmanı olarak kabul görüyor.
CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa ise kongrede modern gıda perakendeciliğindeki gelişmeleri ekonomist gözüyle değerlendiren konuşmasıyla ilgi çekti.

İnovasyon disiplinini nasıl koruyorlar, markalarıyla ezber bozanların sırları nedir?

“İnovasyon: Verimlilik ve Farklılaşmanın Anahtarı” oturumunun moderatörü ise JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş oldu. Northstar Innovation Endüstriyel Yatırımlar ve Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Evrim Bayam Pakiş, OBASE Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Haluk Alpay, Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort ve Johnson&Johnson Genel Müdürü Hakan Ergen; ”inovasyona ne kadar zaman ayırdıklarını, bu disiplini nasıl koruduklarını ve hangi analizlerle hayata geçirdiklerini” anlattılar.
“GPD – Ortak Gelişim Kongresi”nin büyük ilgi çeken son oturumu “Markalarıyla Ezber Bozanlar Sahnede” oldu. İletişim Uzmanı, Öğretim Görevlisi ve Köşe Yazarı Ali Saydam’ın moderatörlüğündeki oturumda Domino’s Piza Türkiye CEO’su Aslan Saranga, Tab Gıda CEO’su Caner Dikici, Big Chefs CEO’su Gamze Cizreli, Özdilek Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek ve Tchibo Türkiye Genel Müdürü Tuba Yapıncak; “hızla büyüyen ve gerçek anlamda değerlerini artıran yaşam tarzı odaklı girişimlerin ortak özelliklerini anlatırlarken, sağlıklı büyümek için nasıl bir strateji” izlediklerini de ele aldılar.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

Sektörün acı kaybı

Editör

Yazar:

Hasan Ardıç

AVM ve perakende sektörünün duayen isimlerinden, dergimiz ve internet sitemizinde yazarı olan Hasan Ardıç yaşama gözlerini yumdu. Uzun yıllar perakende ve alışveriş merkezleri sektörlerinde deneyimleri bulunan Hasan Ardıç, Dati Yatırım Holding A.Ş. bünyesindeki Galleria AVM’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak çalışıyordu.

Hasan Ardıç’ın cenazesi bugün Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nden öğle namazını takiben kaldırılıp Merkez Efendi Mezarlığı Aile Kabristanı’na defnedilecek.

Devamını Oku

Genel Haberler

Markalar tek ses olup hükümetten beklentilerini dile getirdiler

Editör

Yazar:

Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanan ve ihracatın yanı sıra iç pazarda da satışları daralmaya başlayan hazır giyim ve ayakkabı üreticileri ile markalar, çözüm önerilerini tartışmak için bir araya geldi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ile Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya’nın katıldığı üçlü toplantıda, gidişata ‘dur’ demek ve ibreyi yeniden yukarıya çevirmek için ham madde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranlarının acilen düşürülmesi istendi.

BMD, TASD ve TGSD başkanlarının buluşmasında ilgili kurumlardan ortak beklenti ve talepler şöyle sıralandı:

  • Türkiye’de dünya ortalamasının çok üstünde seyreden girdi maliyetleri nedeniyle özellikle emek yoğun sektörlerin rekabetçiliği zarar gördü. Hasar daha fazla büyümeden ibreyi tersine çevirebilmemiz için ham madde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranları acilen düşürülmeli. Yan sanayici için gerekirse farklı bir teşvik mekanizması geliştirilmeli.
  • Ayakkabı başta olmak üzere birçok sektörde pazar payını artıran sahte ve kayıt dışı üretimde ödenmeyen vergi ve primler nedeniyle devlet her yıl milyarlarca liralık zarara uğruyor. Kayıtlı çalışan üreticiye, markalara ve Türkiye’nin yurt dışındaki imajına da zarar veren sahte ve kayıt dışı üretimle mücadele daha kararlı bir şekilde yürütülmeli.
  • Satışların düşmesine paralel olarak finansman ihtiyacı artan ya da bu zor koşullara rağmen yatırım yapmayı planlayan, teknolojisini yenilemek isteyen firmalar için uzun vadeli ve düşük faizli finansman imkânları geliştirilmeli.
  • Fahiş kira artışları er ya da geç ürün fiyatına yansıdığı için enflasyonla mücadeleye zarar vermenin yanında ticari hayatı da sekteye uğratıyor. Dolayısıyla tüm ticari ve sanayi gayrimenkullerde kira artışı ile ilgili düzenleme gözden geçirilmeli.

Toplantı sonrası sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan başkanlar şu görüşleri dile getirdiler:

BMD: Perakende satışları Temmuzda sert fren yaptı

Temmuz ayında markalarımızın yüzde 66’sının adet satışı hazirana göre geriledi. Aynı dönemde cirosunun daraldığını beyan eden markalarımızın oranı ise yüzde 35. Yani hazirandan temmuza geçişte her üç firmadan ikisinin adet satışında, birinin de cirosunda daralma dikkat çekiyor.

Üye markalarımızın yarıdan fazlasını oluşturan hazır giyim ve ayakkabı kategorilerinde ortalamanın da üzerinde bir gerileme var. Özetle söylemek gerekirse perakende satışları temmuzda sert fren yaptı.

Temmuzdan temmuza yıllık değişime baktığımızda ise markaların yüzde 58’inde adet satışlarının düştüğünü görüyoruz. Temmuz 2023’e göre ciro artışının resmi enflasyonun altında kaldığını beyan eden markalarımızın oranı yüzde 66’ya ulaşmış bulunuyor. Bu tablo söz konusu markaların cirolarındaki artışın giderleri karşılayamadığı anlamına geliyor.

10 uzama yılı sona eren kontratlarda 4-5 kat kira artış talepleriyle karşılaşıyoruz. Son bir yılda kiralarda dolar bazında yüzde 32,11 artı. Ciro kirasının uygulandığı mağaza için rayiç bedel üzerinden uyarlama davası açılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü fahiş kira artış talepleri ve ham madde ithalatında uygulanan yüksek vergiler başta olmak üzere tüm maliyet artışları er veya geç fiyatlara yansıyor ve enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkiliyor.

TASD: Vergiler makul seviyelere indirilmeli

Yaklaşık 6 milyar dolarlık bir hacme ulaşan ayakkabı endüstrisi son iki yıla kadar net ihracatçıydı. 2021’i 512 milyon, 2022’yi 338 milyon dolar artıda kapattık. Ancak yüksek maliyet artışlarına paralel olarak sektör yurt dışında pazar kaybederken ithalat adeta patladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023’ü 1 milyar 270 milyon dolarlık ihracat ve 1 milyar 400 milyon dolarlık ithalatla tamamladık. Dış ticaret dengemizdeki bozulma bu yıl hızlanarak devam ediyor.

Ocak-Haziran döneminde 137 milyon çift ayakkabı ihracatı karşılığında 630 milyon dolar gelir elde edebildik. İhracatımız söz konusu dönemde adet bazında yüzde 20,3, değer olarak yüzde 13,8 geriledi. İthalatımız ise 6 aylık dönemde yaklaşık yüzde 22 artışla 817 milyon dolara yükseldi. 2023’ün tamamında 130 milyon dolar olan cari açığımız bu yılın ilk 6 ayında 190 milyon dolara ulaştı.

İhracattaki dramatik düşüşe karşılık ithalatın patlamasının temelinde sektörün rekabetçiliğini kaybetmesi yatıyor. Girdi maliyetleri ile kur arasındaki makas giderek açıldığı için fiyat tutturamıyor, Asya’daki rakiplerimize göre çok pahalı kalıyoruz. Örneğin bir çift spor ayakkabı için kullanılacak malzemeyi hesapladığımızda Çin ile Türkiye arasında 3,9 dolarlık fiyat farkı oluşuyor. İşçilik ve diğer maliyet kalemlerini eklediğimizde fark çok daha açılıyor.

TGSD: Sürdürülebilir üretim modellerini benimsemeliyiz

Türk hazır giyim sektörü, küresel piyasalardaki zorluklar ve ülkenin ekonomik koşulları nedeniyle üretimden ihracata kayıplar veriyor. Ancak sahip olduğumuz tecrübe ve güçlü altyapı sayesinde bu zorlu dönemi geride bırakma konusunda kararlıyız. Yeniden toparlanıp yükselişe geçmek için stratejik adımlar atmalıyız. Özellikle daha yüksek katma değerli üretime yönelmemiz büyük önem taşıyor. Maliyet rekabetinin olmadığı alanlara odaklanarak, esnek, yenilikçi ve sürdürülebilir üretim modellerini benimsemeliyiz. Öte yandan, kamunun destekleyici politikalar geliştirmesinin toparlanma sürecini hızlandıracağına inanıyoruz. Bu kapsamda kamudan öncelikli beklentilerimiz arasında bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi, asgari ücret desteği verilmesi, sektörün 4-5 yıllık dönüşüm sürecini finanse edebilmesi için uygun koşullarda orta vadeli krediler sağlanması, ihracatta özel kur uygulamasına geçilmesi, sektörümüzü etkileyen ithalatta yüksek koruma önlemlerinin kademeli olarak azaltılması ve kaldırılması ile iş gücü maliyetleri üzerindeki SGK yüklerinin azaltılması yer alıyor.

Devamını Oku

Genel Haberler

A101 sosyal medyada zirveye yerleşti

Editör

Yazar:

Marketing Türkiye ve BoomSonar iş birliği ile Deloitte Türkiye’nin uzman katkılarıyla gerçekleştirilen Brandverse Awards’da bu yılki değerlendirme süreci tamamlandı. A101, “Veri Analitiği Ödülleri” bölümü altında yer alan “Zincir Marketler” kategorisinde aldığı Altın Ödül ile sosyal medya dünyasındaki liderliğini sürdürdü.

Yıl boyunca markaların sosyal medya performanslarını tarafsız ve veriye dayalı olarak değerlendirilmesiyle hazırlanan SocialBrands sosyal medya marka indeksi sonuçlarının katkılarının da dahil olduğu SocialBrands Veri Analitiği Ödülleri’nde A101, sosyal medyada gösterdiği üstün performansla dikkat çekerek altın ödülü kazandı.

A101 Pazarlama Müdürü Yeliz Yahşi Bilgiç, elde edilen başarıyı şu sözlerle değerlendirdi: “Brandverse Awards’da geçtiğimiz yıllarda da ödül kazanmış bir marka olarak, bu yıl da liderliğimizi sürdürerek tekrar Altın Ödül’e layık görülmek bizim için büyük bir gurur. Her geçen gün gelişen dijital çağı yakından takip ederek; başarılarımızı sürdürmek ve yenilerini eklemek aynı zamanda müşterilerimizi memnun etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm takipçilerimize, ekip arkadaşlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER