Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

Helal Fuarı yedinci kez kapılarını açtı

Editör
Abone Ol:

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) faaliyetleri kapsamında düzenlenen tek helal fuarı olan “7. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo”, 28 Kasım’da Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açtı.

Açılışını Dünya Helal Zirvesi Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Ete’nin yaptığı etkinlik, Tataristan Ticaret Bakanı Taliya Minulina, ICDT Temsilcisi Abdelaziz M. Alami, Discover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, T.C. Ticaret Bakanı Yardımcısı Sezai Uçarmak, Uluslararası İslami Fıkıh Akademisi Temsilcisi Dr. İsmail Cebeci ve Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Vaizi Mustafa Sadıkoğlu’nun konuşmaları ile start aldı.

1 Aralık Pazar gününe kadar sürecek olan etkinlik, yerli-yabancı firmalar, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 400 e yakın katılımcıya ev sahipliği yapıyor. 40 bine yakın ziyaretçiyi, 14 bin metrekarelik sergi alanı içerisinde ağırlamaya hazırlanan “7. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo” ve 5. Helal Zirvesi, helal ekonomisinin küresel pazarı şekillendirme hedefinde önemli de bir adım olacak.

Helal gıda pazarı katlanarak büyüyor

Dini grup üyelerinin ortalama yaşlarına bakıldığında 23 yaş ortalaması ile Müslümanlar ilk sırada, 26 yaş ortalaması ile Hindular ikinci sırada yer alıyor. Araştırmalara göre dünya nüfusunun ortalama yaşı 28… Hristiyanların yaş ortalaması 30, diğer dünya dinleri üyelerinin yaş ortalaması 32, geleneksel dinlerin üyelerinin yaş ortalaması 33, ateistler ile Budistlerin yaş ortalaması ise 34 olarak hesaplanıyor. Yahudiler, 36 yaş ortalaması ile en yaşlı grup. Bu rakamlar gösteriyor ki dünyada genç nüfus oranı en fazla Müslümanlarda. Aynı şekilde en fazla nüfus artışının yaşandığı ülkeler de İslam ülkeleri. İşte bu tablo, helal gıda pazarını her yıl kartopu gibi büyütüyor. Hijyenik özellikleri nedeniyle helal gıda, başka inançlara mensup tüketiciler tarafından da tercih ediliyor.

Helal nerede ne kadar tüketiliyor?

200 milyonun üzerindeki nüfusu ile Endonezya, en çok Müslümanın yaşadığı ülke. Endonezya’yı, 170 civarındaki nüfusu ile Pakistan, 150 milyonluk nüfusu ile Bengladeş, 80 milyonluk nüfusu ile Türkiye, İran ve Mısır takip ediyor. Hindu inancına sahip olan Hindistan’da 150 milyon Müslüman yaşarken, Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Amerika’ya dünyanın birçok ülkesinde de milyonlarca Müslüman yaşıyor. Araştırmalara göre İslam ülkelerindeki ve Müslüman olmayan ülkelerdeki Müslüman nüfusu da çok hızlı artıyor. İşte bu durum, dünyada helal gıda pazarının katlanarak büyümesini beraberinde getiriyor.

Dünyada helal ürünleri tüketen yaklaşık 2 milyar tüketici bulunuyor. Bu nüfusun 950 milyonu Asya’da, 450 milyonu Afrika’da, 350 milyonu Ortadoğu’da,30 milyonu Avrupa’da, 10 milyonu ise Amerika’da yaşıyor. Müslüman olmayan ülkelerde de talep gören helal gıda sektörünün AB ülkelerindeki ekonomik büyüklüğü ise yaklaşık 70 milyar Dolar. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, Japonya ve Çin gibi birçok ülke bu dev pazardan pay alabilmek için İslam ülkelerinde lobi faaliyetleri yürütüyor. Pazardaki çeşitlilik helal kavramına da yansıyor.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

Atila Yenişen, Metro Orta Avrupa sorumlusu oldu

Editör

Yazar:

Metro Türkiye’de uzun yıllar görev aldıktan sonra yurt dışında Pakistan, İspanya ve Portekiz’de üst düzey görevlerde bulunan, Bulgaristan ve Çekya’da CEO’luk yapan Atila Yenişen, Metro Orta Avrupa sorumlusu oldu.

Yenişen, “Metro Çekya’nın CEO’su olarak hizmet etmek büyük bir onur ve ayrıcalıktı. Şirketimiz için net bir strateji ve yön belirledik. Çalışanlarımızın kendilerinin en iyisi olduğu bir bağlam ve kültür yaratmaya çalıştık. Müşterilerimizi işlerinde başarılı olmalarını sağlamak için güçlü içerik ve hizmetle durmaksızın destekledik. Her şeyden önce, Çekya toplumu için değer yaratmak üzere güvenilir bir iş ortağı olmak için çok çalıştık. Bize güvenen ve destek veren liderlerimiz, Yönetim kurulu arkadaşlarıma, Metro Çekya’nın büyük ekibine teşekkür ederim” dedi.

Orta Avrupa ülkelerinde toplam ciro yaklaşık 4.7mi ar Avro. Düsseldorf merkezli bir görev alan Yenişen, Prag’ta yaşayacak. Sorumlu olduğu ülkeler ise Metro Avusturya, Macaristan, Slovakya ile Mekro Polonya ve Çekya.

Devamını Oku

Genel Haberler

İsmar üyelerinden nostaljik buluşma

Editör

Yazar:

Türkiye perakende sektörüne 30 yıl öncesinde damgasını vuran İstanbul Marketler Birliği İSMAR’ın üyeleri geleneksel hale gelen yemekli toplantılarına bir yenisi daha ekleyerek 11 Kasım Cumartesi günü Ali Rıza Karadağ’ın ev sahipliğinde Florya Görkem Kilis Restorant’ta gerçekleşti.

Oldukça samimi ve sıcak bir ortamda geçen yemekli toplantıya ilginin de çok yoğun olduğu görüldü. İçlerinde önemli iş adamlarının da olduğu gruptan yeni bir ticari birliktelik çıkar mı bilinmez ama bu örnek dostluğun daha uzun yıllar devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Organizasyonda emeği geçen ortaklardan birinin verdiği bilgiye göre bundan sonraki toplantılarda ekonomi, sosyal ve kültürel alanlarda gerek İsmar topluluğundan gerekse misafir konuklardan oluşacak söyleşi ve sohbetlerle daha da renkleneceği ifade ediliyor.

Katılımcılar:

Ayaktakiler: Fırat Karadağ, Murat Karadağ, Hasan Yalçın, Cemal Parlak, Besim Açıkgöz, Faik Karadağ, Orhan Toka, Muhsin Aslan, Metin Şakar, Ahmet Özdemir, Ünal Nayman, Nahit Kiler, Abdurrahman Kopuz, Kenan Şişeci, Şaban Ulu, Mustafa Kağan, Alirıza Şişeci, Mustafa Aslan.

Oturanlar: Mehmet Genç, Ahmet Hamdi Kanal, Halil Göktürk, Alirıza Karadağ, Metin Toka, Hüsnü Yazıcı, Fehmi Kale

Devamını Oku

Genel Haberler

Restorantlar, Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi

Editör

Yazar:

Michelin, Michelin Rehberi İstanbul, İzmir, Bodrum’un yeni restoran seçkisini duyurmanın mutluluğunu yaşıyor. Michelin müfettişleri, 15’i İzmir’de ve 19’u Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti. İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı alırken, Bodrum’dan 2, İzmir’de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü.

İstanbul seçkisine yeni eklenen 25 restorandan 2’si birer Michelin Yıldızı alırken, 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü. Böylece İstanbul’da listeye restoran listesi 77’ye yükseldi.

Ödül töreninde yaptığı konuşmada seçkiye dair bilgiler paylaşan Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, “Müfettişlerimiz bu yıl bir kez daha İstanbul mutfak seçkisinin cazibesine kapıldı. Karma kültüre sahip bir dünya şehri olan İstanbul, klasik Türk meyhanelerinden, son moda veya uluslararası restoranlara, aynı zamanda tam anlamıyla bir mutfak deneyimi sunan rahat restoranlara kadar oldukça zengin bir gastronomik panoramaya sahip. İkinci seçkiye bu yıl eklenen 2 yeni Michelin Yıldızı da dahil olmak üzere şehrin dört bir yanına yayılmış 24 yeni restoranın yer aldığı 2024 Seçkisi, aynı zamanda gelenekleriyle de gurur duyan cesur şefler neslinin yönlendirdiği gastronomi standartlarındaki yükselişi de gözler önüne seriyor” dedi.

Poullennec, İzmir ve Bodrum ile ilgili olaraksa, “Michelin Rehberi ailesine kayda değer derecede etkili bir şekilde giriş yapan İzmir ve Bodrum’da ekiplerimiz, bu iki bölgeyi birbirinden ayıran farklılıklardan özellikle çok etkilendi. Yerel kökler, bölgeye olan bağlılık ve yerel üreticilerle kurulan güçlü bağların, İzmir ve çevresinde seçkiye giren restoranların çoğunun paylaştığı ortak özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Michelin Yeşil Yıldızı’nın bölgedeki üç restorana verilmesi, bu güçlü bağlılığı kanıtlıyor. Bodrum ise gastronomik açıdan bütünleyici bir konsept sunuyor: Sahilde lüks ve uluslararası mekanlar yer alırken, Bodrum’un merkezi özellikle pitoresk, erişmesi kolay, küçük ve bağımsız restoranlara ev sahipliği yapıyor” diye konuştu.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER