Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

MOSDER: “KDV düzenlemesinin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz”

Editör
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın
Abone Ol:

MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın, Eylül sonunda sona ermesi beklenen KDV indiriminin uzatılmasından yana olduklarını söyledi.

Düzenleme sayesinde sektörün marka bazlı yüzde 15 ila yüzde 70 oranında büyüme kaydettiğinin altını çizen Öztaşkın, sektörün en önemli sorunlarından biri olan kayıt dışılığın da önüne geçildiğini belirtti.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın, son yıllarda yılsonu hedeflerini istenilen seviyeye getiremeyen mobilya sektörünün KDV düzenlemesi sonrasında yılsonu hedeflerine ulaşmada zorluk çekmeyeceğini söyledi.

“Kayıt dışılığın önüne önemli ölçüde geçildi”

KDV indirimi sayesinde sektörün gözle görülür bir şekilde büyüme kaydettiğini belirten Öztaşkın, bu sayede sektörün en önemli sorunlarından biri olan kayıt dışılığın önüne geçildiğinin de altını çizdi. Devletin yoğun olarak çalıştığı ‘ek istihdam’ konusuna da mobilya sektörünün KDV indirimi sayesinde yoğun olarak destek verdiğini belirten Öztaşkın, sektörün 2 vardiya sisteminden 3 vardiya sistemine geçtiğini belirtti. Bu bakış açısıyla indirimin uzatılmasının sektöre pozitif katkı sağlayacağına olan inançlarının tam olduğunu belirten Öztaşkın, “Bu gelişimin devamı, sektörünün sürdürülebilir büyümesini destekleyeceği gibi ülke ekonomisine de pozitif yönde yansıyacaktır. Sektörün yüzde 80’nini oluşturan markalı mobilya satıcıları, bu büyüyen satış rakamlarından oldukça memnun. Çünkü tüketiciler de artık markalı mobilyaları tercih etmeye başladı. Ayrıca düzenlemenin evlilik sezonuna ve baharın ilk aylarına gelmesiyle, vatandaşlar yeni mobilyalar aldı. Tüm bu bileşenleri aynı fotoğrafta gördüğümüzde sektörün yüzde 75’ini aynı çatı altında buluşturan bir kurum olarak, markalarımızla yaptığımız istişareler sonucu sektörümüzün gözle görülür bir büyüme yaşadığını söylesek yanılmayız. Bu düzenlemelerle birlikte 2017 yılının sektörümüzün yılı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, bu karar sonucunda da karlılık problemi çeken sektörün yüzde 85’inin kayıt altına girmesini bekliyoruz. Kısacası sektörümüzde yılsonunda marka bazlı yüzde 15 ila yüzde 70 arasında bir büyüme yaşanmasını öngörüyoruz” dedi.

Öztaşkın: KDV düzenlemesi cirosal anlamda önemli sonuçlar doğurdu

Mobilya sektörünün emek yoğun bir sektör olduğunun altını çizen Öztaşkın, “Mobilya sektörü emek yoğun bir sektör. KDV düzenlemesi sayesinde Şubat-Mart aylarında sezon satışlarında hiç beklenmedik artışlar yaşandı ve düzenlemenin Eylül sonuna taşınmasıyla da sektördeki hareketlilik devam etti. Bu süreçte mobilya sektöründe var olan branşların yani oturma gurubundan çocuk odası takımlarına, yatak grubundan yemek odası takımlarına kadar tüm ürün grupları satışlarında marka bazlı adetsel olarak yüzde 20 ila 60 oranında artış yaşandığını gözlemledik. Çocuk odaların da ekstra olarak; kitaplık, komodin ve aksesuarların daha çok alındığını gördük. Sektörümüz için KDV düzenlemesi cirosal anlamda önemli sonuçlar doğurdu ve sektörün yüzde 75’nini oluşturan markalı mobilya satıcıları, bu büyüyen satış rakamlarından oldukça memnun. Dolayısıyla düzenlemenin tüm sektörü kucakladığını ve yılsonu rakamlarına önemli ölçüde destek vereceğine inanıyoruz. Bu noktada devletimizin sektörümüzün gelişimi için gerekeni yaptığını düşünüyoruz. Çünkü mobilyada KDV oranının indirilmesini, sektör olarak uzun zamandır bekliyorduk. Artık süreci sektör temsilcileri olarak bizim yönetmemiz gerekiyor.

Öte yandan mobilya sektörünün çatı kuruluşu olarak, KDV indiriminin kalıcı olması gerektiğini düşündüklerinin altını tekrar çizen MOSDER Başkanı Nuri Öztaşkın,” özellikle istihdam ve kayıt dışı problemine çözüm olacak bu düzenleme için aslında bakarsanız devletimiz gereğini yaptı ve düzenlemenin devam etmesi de devletimizin takdirinde” dedi

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

CarrefourSA’ya MAPIC Awards’tan Büyük Ödül

Editör

Yazar:

MAPIC Awards, her yıl sektördeki en yenilikçi ve etkili projeleri ödüllendiriyor. Bu yıl, 150’den fazla projenin yarıştığı ödül programı, sürdürülebilirlik ve yapay zekâ odaklı girişimlerin gelecekteki etkisini vurguladı. Türkiye organize gıda perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA ise yenilikçi enerji yönetim sistemiyle bu önemli ödüle layık görüldü.

CarrefourSA, Florawise iş birliğiyle hayata geçirdiği “Greenwise Energy Usage Transition and Reduction for CarrefourSA” projesiyle, enerji tüketimini optimize etmek ve karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla otonom yapay zekâ (AI) teknolojilerini kullanan yenilikçi bir çözüm sunuyor. Mağazalarında enerji tüketim modellerini analiz eden sistem ile dış çevresel koşullar ve iç değişikliklere göre HVAC (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme), soğutma ve aydınlatma sistemlerini gerçek zamanlı olarak optimize ederek %20 enerji tasarrufu sağlayan CarrefourSA, proje kapsamında 29.000 ton karbon salınımını engellemeyi başardı.

Devamını Oku

Genel Haberler

15. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi 3 Aralık’ta gerçekleştirilecek

Editör

Yazar:

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) bu yıl 15.’sini düzenleyeceği “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”, 3 Aralık 2024 Salı günü Swissotel The Bosphorus İstanbul’da ve eş zamanlı olarak digitalnetworkalkas.com internet sitesinde hibrit olarak gerçekleştirilecek. Zirve, ticari gayrimenkul ve AVM yatırımcıları ile perakendenin önde gelen isimlerini bir araya getirecek ve sektöre ışık tutacak. Alışveriş ekonomisinin geleceği hakkında değerli görüşlerin paylaşılacağı zirvede aynı zamanda “1 Numaralı Markalar” ödülleri de sahiplerini bulacak. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın da katılacağı zirvenin açılış konuşmasını AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı ve Fiba CP CEO’su & Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman yapacak.

15. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi’nin “Sürdürülebilirlik ile Değer Yaratmak” başlıklı oturumunda, AYD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Cem Eriç moderatörlüğü üstlenecek; EY Türkiye Şirket Ortağı & İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Ece Sevin ve Boyner Grup CFO’su & İcra Kurulu Üyesi Özgür Tokgöz Altun konuşmacı olacak. Ekonomist/Stratejist M. Fatih Keresteci’nin “Dünün Güneşi ile Bugünün Çamaşırı Kurutulamaz” başlıklı konuşmasının ardından Finberg Strateji ve Yatırımlardan Sorumlu Direktör Gaye Ör’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilecek “Yapay Zeka Çağında: Globalden Yerele Akıllı Uygulamalar” oturumunda Octopus Kurucusu & CEO’su Emre Yıldız ile Fiba CP Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Levent Kaya konuşmacı olarak yer alacak. AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek “Çözüm Geleceğin İnşasıdır” başlıklı oturumda ise Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı ve Penti Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo yer alacak.

Perakende ve AVM sektörü hakkında çok değerli bilgilerin paylaşılacağı zirvede; FutureBright Kurucu Ortağı Akan Abdula ve Esas Gayrimenkul COO’su Nevzat Yavan, Türkiye’de perakende tüketicisine dair 2025 yılı öngörülerini, alışveriş motivasyonlarını ve ihtiyaçlarını ortaya koyacağı “Esaslabs 2025 Perakende Tüketici Öngörüleri” isimli yepyeni bir EsasLabs araştırmasını izleyicilere sunacak. Sunumun ardından “Yeni Oyuncular, Yeni Stratejiler” başlıklı oturum, ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel’in moderatörlüğünde ve Fiba Perakende Grubu Genel Müdürü Batur Can, Parfois Uluslararası Büyüme ve İş Geliştirme Direktörü Jaime Nehama, Flying Tiger Copenhagen Türkiye Genel Müdürü Sami Hotak’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. AYD Zirvesi’nde aynı zamanda Perakendeci ve Yatırımcı ile “Ortak Değer Yaratmak” adlı panelde; Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş moderatörlüğünde Avrupakent GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu konuşmacı olarak yer alacak.

Zirvede, Yanındayız Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Gürcan “Kadın Erkek Eşittir Nokta” başlıklı konuşma ile yer alırken; Perakende ve Yatırımcı Ekosistemi paneli, Aqua Florya Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu moderatörlüğünde ve Memet Yazıcı (Manhattan Venture Partners, Orta ve Doğu Avrupa Bölge Sorumlusu), Özgür Çetinkaya (TAB Gıda Co-CEO), Yağmur Yaşar (Rönesans Gayrimenkul Genel Müdürü) katılımıyla gerçekleşecek.

15. AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi, “1 Numaralı Markalar” Ödül Töreni ile son bulacak.

Zirveye katılım için 0212 284 86 50 no’lu telefon numarası aranarak veya satis@alkas.com.tr adresine e-mail gönderilerek kayıt gerçekleştirilebiliyor.

Devamını Oku

Genel Haberler

GPD: Perakendenin çoğaltan etkisi ile ülke ekonomisine katkı büyüyor

Editör

Yazar:

Modern gıda perakendesinin temsilcisi Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), 19 Kasım 2024 Salı günü gerçekleştirdiği 10. Ortak Gelişim Kongresi’nde gıda perakendecilerini ve tedarikçilerini bir araya getirdi. 900’ün üstünde profesyonelin Wyndham Grand Levent Istanbul’da buluştuğu kongre, eş zamanlı olarak Digital Network Alkaş’ta yayımlandı.

GPD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu’nun açılış konuşmasını yaptığı kongrede, değişen alışveriş dinamikleri, dijitalleşmenin getirdikleri, tüketici alışkanlıkları, üretimin desteklenmesi gibi birçok konu başlığı ele alınırken, sektörün ana mesajları önemli perakende liderleri tarafından vurgulandı. Kongrede hızlı tüketim ürünleri pazarının genel durumuna dair güncel veriler paylaşılırken, oturumlarda sektör gündemine dair çalışmalar, geleceğe hazırlanma yolları ve kapanışta da dünyadaki makro değişimler konuları incelendi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Özpamukçu, toplamda 2,85 trilyon liralık gıda perakendesinde organize kanalın 1 trilyon liraya ulaştığını bunun da halen yüzde 35 orana tekabül ettiğini belirtti. Enflasyonla ve kayıtdışı ile mücadelede önemli rol oynayan organize perakendenin gelişiminin ülkeye farklı alanlarda katkılarının olacağını vurgulayan Özpamukçu, bu katkının tüketici, üretici, istihdam, kayıtlı ekonomi, vergi gelirleri başlıklarında yansımalarını açıkladı.

Perakendenin ekosistemi ile beraber ekonomiye katkısının çarpan etkisi ile arttığını belirten Özpamukçu şöyle devam etti: “Perakende, sadece kendisini değil içinde bulunduğu ekosistemin tüm paydaşlarının ve dolayısıyla da ülke ekonomisinin gelişiminde lokomotif görevi görüyor. Ve bu etkiyi her kademede daha da artırarak çoğaltıyor. Yeni bir mağaza, bir kafe, bir restoran açıldığını düşünün, beraberinde harekete geçen sektörleri, ulaşılan yeni tüketicileri, istihdam eden çalışanları, bu satış noktasına ürün sağlayan üretici ve tedarikçileri, ürünleri getiren lojistik işletmesini, daha sayamadığımız birçok bileşeni düşünün. Sadece bir mağaza açılışında çoğalarak büyüyen katkı, binlerce mağazanın işleyişinde inanılmaz boyutlara ulaşıyor.”

Türkiye’nin artık yeni bir gelişim hikayesi yazması gerektiğini ifade eden Özpamukçu, tarım ve hayvancılıktan üretime, lojistikten insan kaynağına kadar pek çok konuda perakende sektörünün sürdürdüğü çalışmalara, ülke çapında bir yaklaşım gerektiğini, yapısal reformlarla kalkınma ekonomisi politikalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yanlış algı, tüketici tarafından satın alınmıyor

Enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı konusunda organize perakende için yanlış bir algı oluşturulduğunu ama bu algının tüketicide bir yansıması olmadığını da ifade eden Özpamukçu, ürünlerin fiyat oluşumundaki maliyetlerin detaylı araştırılmadığı ve sorunların kök nedenlerine ulaşılmadığı durumda, bulunan çözümlerin geçici olacağını vurguladı. Özellikle meyve sebze fiyatlarındaki tartışmalara da değinen Özpamukçu: “Ülkemizde gıda firesinin 43 milyar dolar seviyesinde olması, bunun 15 milyar dolarlık kısmının meyve sebzeden oluşması, meyve sebze de tarladan rafa giderken fire, işçilik ve nakliyenin çok yüksek ağırlığı sebebiyle bu fiyatların her satış noktasında tarladan çok farklı şekilde oluştuğu görmezden geliniyor. Bu sadece bir faktör. Sebze meyve ürünlerinde modern kanaldaki satış noktalarının büyük çoğunluğu kar etmeden veya çok cüzi karlarla bu operasyonu yürütüyor. Bu ürünlerdeki toplam pazar payımız da yüzde 10’u geçmiyor. Açık pazarlar ve ev dışı tüketim bu ürünlerde pazarın en büyük kısmını oluşturuyor.  Bu algı yanıltmaları gerçek sorunumuz olan maliyet artışı sorununa odaklanmanın önüne geçerek bu alandaki vermemiz gereken mücadeleyi zayıflatıyor ve sorunun büyümesine neden oluyor. Bu konuda organize perakendenin çok güçlü olduğu ve benzer nüfusa sahip olduğumuz, Almanya ve İngiltere örneklerinde oradaki gıda kayıplarının 8-9 Milyon ton ve 20 Milyar dolar seviyesinde olup bizde 18 Milyon Ton ve 43 Milyar dolar seviyesinde olması bile, organize perakendenin ülkemizde daha da gelişmesi ve rekabet ve verimliliği artırmasına ne kadar ihtiyacımız olduğuna somut bir örnek.” dedi.

Sektör gündemine ışık tutan oturumlar ilgiliyle izlendi

Gıda sektörünün çeşitli paydaşlarından 900’ün üstünde profesyonelin katıldığı Ortak Gelişim Kongresi’nde, ilgiyle beklenen rapor sunumları yer aldı.

NIQ (NielsenIQ + GfK) Türkiye Genel Müdürü /EEMEA E-Ticaret Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan ve NIQ (NielsenIQ + GfK) Türkiye Perakende Hizmetleri Direktörü Serhat Sükan tarafından sunulan Çoklu Kanal ve Okazyon Denklemini Dogru Anlamak: Büyümeye Boyut Verecek Alışverişçi ve Perakende Trendleri sunumunda, Türkiye tütün ve alkol hariç FMCG pazarının 2024’ün ilk 9 ayında hacim olarak %10,7 ciro olarak da %75,4 oranında büyüme kaydettiğinin altını çizen Didem Şekerel Erdoğan, global FMCG pazarının son 3 çeyrektir pozitif hacim büyümesi kaydederek olumlu bir tablo çizdiğini; Türkiye’nin ise 2023 başından beri sürdürdüğü pozitif hacim performansını son 2 çeyrekte çift haneli büyümelere taşıyarak Global ortalamadan pozitif olarak ayrıştığını vurguladı. Büyümeyi hem hacim ve hem de ciro bakımından öne çeken kategori grupları arasında Dondurma, Ev Temizlik Ürünleri ve Alkolsüz İçeceklerin öne çıktığını belirten Şekerel Erdoğan, 2024’ün ilk 9 ayında yüksek büyüme performansıyla ciro payını en çok arttıran ilk 3 kategorinin Dondurma, Çikolata Kaplamalılar ve Ev Temizleyicileri olduğunu paylaştı.

Serhat Sükan ise, FMCG E-Ticaret pazarının gelişimine ilişkin verileri paylaştı. Türkiye’nin FMCG içindeki %7’lik online payıyla Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da öne çıkan bir pazar olduğunu vurgulayan Serhat Sükan, online payının Türkiye Tüketici Teknolojisi ve Dayanıklı Tüketim Ürünleri pazarında %23’lük bir paya sahip olduğunu ve FMCG bakımından henüz kat edilecek yol olduğunu paylaştı. 2024 yılının ilk 10 ayında offline pazar ile paralel bir ciro büyüme kaydedildiğini paylaşan Sükan, FMCG E-Ticaret pazarında 2024’ün ilk 9 ayında en çok ciro büyümesi kaydeden ilk 5 kategorinin Saç Jölesi, Kek, Ketçap, Çerez ve Mayonez olduğunu paylaştı.

Didem Şekerel Erdoğan Çoklu Kanal ve Okazyon, Yeni Tüketici Değerleri, Kalite Algısı, Z Kuşağı, İnovasyon, Akıllı Promosyon ve Çarpraz Medya başlıklarının yakın gelecekte FMCG büyümesinde çarpan etkisine sahip olacağını belirtirken, bu başlıklarda NIQ ölçüm ve araştırmalarına dayanan detaylı içgörüleri de katılımcılarla paylaştı.

“Değişen Dünyada Perakendenin Dinamikleri” oturumunda Caffè Nero Türkiye CEO’su Ahmet Yanıkoglu moderatörlüğünde, Çelebi Gıda A.S & Little Caesars Türkiye İş Geliştirme Direktörü Bora Tanrıverdi, Yemeksepeti Market & Mahalle Genel Müdürü Bülent Dölek ve McDonald’s Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Sertaç Hamza bir araya geldi. Oturumda, özellikle yeme içme sektörünün gelişimi ve gelecek beklentileri farklı açılardan ele alındı.

“Üreten Türkiye’de Gıda Sektörünün Güç Birliği” başlıklı oturumda, Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım moderatörlüğünde, Onur Market Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen, Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, Ağırnas Mimarsinan Kadın Kooperatifi Başkanı Şerife Tural ve Tavuk Dünyası CEO’su Volkan Mumcu, tarım ve hayvancılığın desteklenmesinin önemi ile bu yolda yapılması gerekenleri başarı örnekleriyle birlikte ele aldılar.

Kongrenin en ilgi çekici oturumları, “Liderlerin Perspektifinden Sektörün Geleceği” başlığıyla gerçekleşen, moderatörlüğünü İletisim ve Finans Danısmanı Dr. Artunç Kocabalkan’ın yaptığı, Alshaya Group – Avrasya (Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan) Genel Müdürü Bahadır Özbek, BİM Birlesik Magazalar A.S. CEO’su Haluk Dortluoglu, CarrefourSA CEO’su Kutay Kartallıoglu, TAB Gıda Co-CEO’su Özgür Çetinkaya, Migros Grubu İcra Baskanı Özgür Tort ve A101 COO’su Talat Olgay’ın yer aldığı paneller oldu. Sektörün liderlerinin gündeme dair konuları ele aldığı panellerde, tedarik zincirinde yaratılan katma değer, tüketici odaklı çözümler, üretici – perakendeci işbirlikleri ve birlikte gelişim yolları, teknoloji ve dijitalleşmenin sektöre etkileri, gelecekteki çalışma şekilleri beklentileri ve insan kaynağı problemleri gibi pek çok konuda görüş alışverişi sağlandı.

Ortak Gelişim Kongresi keynote oturumlarında “Türkiye’de Değişen Paradigmalar:

Geleceğe Nasıl Hazırlanmalıyız?” sunumuyla FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula ve “21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Dünyaya Makro Perspektiften Bakmak” sunumuyla Oxford Üniversitesi CRIC Merkezi Kıdemli Üyesi /Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Deniz Ülke Kaynak ağırlandı.

Kongrede ayrı bir salonda düzenlenen Tanışma Stantları alanında 30 firmanın stantı yer aldı. Çoğunluğu yerel üreticilerden oluşan firmalar bu alanda ulusal perakende zincirleriyle tanışma ve ürünlerini tanıtma fırsatı buldular.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER