Genel Haberler
PayPal ve GfK araştırması: Yılbaşı alışveriş çılgınlığı internete sıçradı

Araştırma sonuçlarına göre; online ya da fiziksel mağazalardan alınmalarından bağımsız, Yılbaşı’nda en çok giyim, ayakkabı ve aksesuar hediye edilmesini istiyoruz. Aynı zamanda dijital ürünler de gün geçtikçe cazibesini artırıyor.
PayPal, Yılbaşı hediye alışverişlerimiz için nasıl hazırlandığımızı ve neler satın aldığımızı incelemek amacıyla bir araştırmaya imza attı. PayPal adına GfK tarafından yapılan araştırmaya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 5 ülkeden 5000 tüketici katıldı.
Araştırma sonuçlarına göre, tüketiciler bu sene Yılbaşı alışverişine daha erken başladılar. Türkiye’deki müşterilerin %67,9’u genellikle alışverişe Aralık ayında ya da Yılbaşı’nın hemen öncesinde başladıklarını belirtseler de, bu sene hediyelerini Kasım ayında hatta daha öncesinde satın almaya başladılar.
Araştırma, katılımcıların %69,2’sinin eş ya da sevgilileri için hediye almayı ve %76,8’nin yüksek tutarlar harcamayı planladığını ortaya koyuyor. Kadınların %70,5’i, erkeklerin ise %67,8’i eşleri ya da sevgilileri için hediye alacaklarını belirtiyorlar. Bu kategorideki katılımcılar ağırlıklı olarak 26-35 yaş aralığındaki kişilerden oluşuyor.
Araştırmaya katılan annelerin %57,5’i, babaların ise %47,7’si çocukları için hediye alacaklarını belirtiyor. Öte yandan, genç kullanıcıların %51,6’sı anne ve babaları için hediye almayı planladıklarını söylüyorlar. Katılımcıların %34,6’sı ise bu yıl Yılbaşı’nda kendilerini de şımartmayı planlıyorlar.
Ayrıca, katılımcıların yarısından fazlası (%51) satın almak istedikleri hediyeler için liste yaptıklarını belirtiyor. Bunların %55,9’u 18-25 yaş grubundaki kişilerden oluşuyor. Yine nüfüsu 1 milyonun üzerinde olan şehirlerde yaşayanların %50,8 ile en fazla liste yapma eğilimindeki kişiler olduğu görülüyor. Genç Türk müşteriler hediyelerini spontan olarak seçmeyi en az tercih edenler olarak öne çıkıyor.
Araştırmaya göre, kadın müşteriler erkeklerden daha fazla bir şekilde yaşadıkları ülkenin ve kendi ekonomik durumlarının Yılbaşı hediyelerine ayıracakları bütçeyi etkileyeceğini düşünüyorlar. Kadınların %64,7’si ekonomik durumun Yılbaşı hediyesi için ayıracakları miktarı etkileyeceğini belirtirken, erkeklerin %58,6’sı buna katılıyor. Ekonomik duruma bağlı olarak daha az harcama yapacaklarını belirtenler 36-45 yaş aralığındaki katılımcılardan oluşuyor.
Araştırmaya katılan tüm kullanıcılara baktığımızda; toplam 1264 katılımcının tercihi doğrultusunda giyim, ayakkabı ve aksesuar en çok istenilen hediye kategorisi olarak öne çıkıyor. Bu kategoride, hediye satın alımının %55,5’i online, %65,5’i ise fiziksel mağazalardan yapılıyor. Bunu, 1223 yanıt ile ev ve kişisel elektronik cihazlar takip ediyor. Katılımcıların %58,5’i bu kategorideki ürünleri internetten satın alırken, %53,4’ü fiziksel mağazalardan almayı tercih ediyor. Ardından ise 1196 katılımcının yanıtı ile kozmetik ve güzellik ürünleri geliyor ve %55,5’lik oranla ağırlıklı olarak online mağazalardan alınıyorlar. Bir sonraki sırada gelen hediye kategorisi ise 1180 katılımcı ile spor ekipmanları; %45,7’si online mağazaları tercih ederken %52,6’sı fiziksel mağazalardan satın alıyor. Ve son olarak, oyuncaklar 1176 yanıt ile beşinci sırada yer alıyor. Oyuncak hediyeleri de ağırlıklı olarak fiziksel mağazalardan satın alınıyor (%54,1), bu kategoride online’den alışveriş %45,5’te kalıyor.
Türk müşteriler için de benzer bir sıralama geçerli. %40,1 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar birinci sırada gelirken, %12,5 ile ev ve kişisel elektronik ikinci sırada ve %10,4 ile kozmetik ve güzellik ürünleri üçüncü sırada geliyor. Oyuncaklar (%20,1), yiyecek ve içecek (%18,5) ve tur hizmetleri (%18,7) en az tercih edilen ürünler olarak belirtiliyor.
Gençler online alışverişi tercih ediyor
Gün geçtikçe daha fazla kişi fiziksel mağazalardaki uzun kuyruklar ve hızlı bir şekilde tükenen ürünler için online alışverişin bir alternatif olduğunu fark ediyor. Araştırmaya katılan tüm katılımcılar incelendiğinde; 26-35 yaş grubundaki katılımcıların %80,6 ile hediyelerinin büyük çoğunluğunu online satın aldıkları görülüyor. Bu grubu %78,7 ile 36-45 yaş aralığındakiler, %76,6 ile 18-25 yaş aralığındakiler ve %68 ile 46-65 yaş aralığında kişiler takip ediyor. Yılbaşı için online alışveriş yapanların %83,1’i ödemelerini PayPal ile yaptıklarını belirtiyor.
Araştırma sonuçları, bu sene, 46-65 yaş aralığındaki müşterilerin %89,9’unun fiziksel mağazalardan alışveriş yapmaya devam ettiğini gösteriyor. 18-25 yaş aralığındaki Türklerin fiziksel mağazalardan en az alışveriş yapanlar olduğu görülüyor. Ayrıca, araştırmaya katılanların %49,5’i sadece yerel online mağazalardan alışveriş yaptığını belirtirken, %48,5’i hem yerel hem de yabancı online mağazaları kullandıklarını belirtiyor.
Bunun yanı sıra, araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deli erkek kullanıcıların yarısı ürünlerin düşük kalite olacağı veya istedikleri ürün olmayacağı endişesiyle online alışveriş yapmaktan çekiniyorlar. Bu durum, kadın katılımcıların ise %44,6’sı için geçerli. Türkiye’deki müşterilerin online alışveriş yapmalarının önündeki bir diğer engel ise satın almadan önce ürünü fiziksel olarak görmek ve incelemek istekleri. Erkek müşterilerin %47,3’ü, kadınların ise %45’i bunu neden olarak belirtiyorlar. Son olarak da teslimat zamanlaması geliyor; erkek müşterilerin % 43,1’i, kadınların ise %41,4’ü teslimat süresi için yaşadıkları kaygıdan dolayı online alışveriş yapmadıklarını belirtiyor.
Genel Haberler
AYD, deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına devam ediyor

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem faciasının ardından AYD, üye firmalar ve AVM’ler bölgede yaşayanların yardımına koştu. AYD ve üye şirketler tarafından deprem bölgesine yardım paketleri gönderildi. Ülke genelindeki AVM’lerin büyük çoğunluğu, AFAD ile koordineli bir şekilde yardım merkezi olarak faaliyet gösterdi. AVM’lerde kan bağışı stantları kuruldu. Bölgedeki uygun durumda olan AVM’ler, gece barınma ihtiyacı için kapılarını 24 saat açık tuttu. AVM yatırımcıları tarafından bölgeye çok sayıda ısıtıcı, battaniye, giysi, hijyen seti, bebek bezi, bebek maması, gıda ve su ulaştırıldı. Depremi takip eden günlerde yapılan ayni ve maddi yardımlara ek olarak bobcat, vinç, ekskavatör, forklift, kepçe, loader, jeneratör, aydınlatma kulesi, konteyner gibi teknik ekipmanlar AYD üyesi firmalar tarafından bölgeye sevk edildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı, “Öncelikle Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor günlerde, AYD olarak acıları hafifletmek için elimizden gelen tüm desteği veriyoruz. Bu bağlamda, ilk aşamada deprem bölgesindeki farklı noktalarda 15 aşevi kurduk. Depremin ilk günlerinden bu yana bu aşevlerinde günde 45 bin kişiye sıcak yemek ulaştırıyoruz. Elâzığ dahil 11 ilimizde toplam 27 AVM bulunuyor. Bunlardan 17’si şu anda hizmet veriyor. Onunda ise küçük çaplı ve mekanik tadilatlar devam ediyor. Yurt dışından beklenen yedek parçalar gibi çeşitli nedenlerden ötürü bu AVM’lerimizin önümüzdeki aylarda yeniden açılmalarını bekliyoruz. Önümüzdeki normalleşme sürecinde de şartları uygun olan AVM’lerimiz STK’lar ile iş birliği halinde etkin şekilde çalışmaya devam edecek.” dedi.
Depremin perakende sektörüne etkisi
Yaşanan büyük depremlerin perakende sektörüne etkilerine de değinen Şapkacı, şunları söyledi: “Bu süreç, çok doğal olarak bölge sakinleri başta olmak üzere tüm milletimizi moral ve motivasyon anlamında derinden etkiledi. Depremin ilk haftasında ülke genelinde ziyaretçi girişleri yaklaşık %30-35 oranında düşerken ilerleyen haftalarda bu düşüş %15-20 seviyelerine oturdu. Mart ayı ziyaretçi girişlerine baktığımızda ise deprem öncesine göre yaklaşık %10 oranında bir düşüş gözlemlediğimizi söyleyebiliriz. Bu da bize bir toparlanma izlenimi veriyor. Bununla birlikte hem ziyaretçi sayılarında hem de cirolarda net etkiyi görebilmemiz ancak AYD bünyesindeki tüm AVM’lerimizden ilk çeyrek sonuçlarının ulaşması ile mümkün olacak. Ziyaretçi sayıları ve ciro gelişimini AYD – Akademetre iş birliği ile çeyrek bazda yayınladığımız AVM Perakende Endeksi ile takip ediyoruz. İlgili dönemin verileri ulaştığında çıkan tabloyu daha net olarak görüp paylaşabileceğiz.”
AVM’ler, ekosistemiyle birlikte Türkiye ekonomisine katma değer sağlıyor
Açıklamasında AVM’lerin oluşturduğu ekonomik değer hakkında da bilgi veren Şapkacı: “Ülkemizde bulunan 444 AVM, içinde yer alan markalarla birlikte önemli bir ekosistem meydana getiriyor. Bu ekosistem, üretim, lojistik, altyapı da dahil olmak üzere birçok farklı sektörü kelebek etkisiyle besliyor. 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip olan sektörümüzde AVM ekosistemi içerisinde 2,1 milyon kişiye istihdam sağlanıyor. AVM ekosistemi içerisinde yaratılan toplam gelir 2021 yılında 388 milyar TL iken, 2022’de 624 milyar TL olmuştur. Sektörümüz ayrıca Türk markalarının yurt dışına açılımlarını destekleyerek katma değer oluşturuyor.” dedi.
Genel Haberler
Şubat ayı üretici market fiyatları

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri yaptığı yazılı basın açıklamasında değerlendirdi.
Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Elmadaki fiyat artışını yüzde 229 ile kuru üzüm, yüzde 218,7 ile limon, yüzde 216,9 ile kırmızı mercimek, yüzde 180,8 ile kuru incir, yüzde 176,3 ile pırasa, yüzde 159,7 ile marul, yüzde 159,6 ile ıspanak, yüzde 150,7 ile maydanoz takip etti.
Elma 3,5 kat, kuru üzüm 3,3 kat, limon ve kırmızı mercimek 3,2 kat, kuru incir ve pırasa 2,8 kat, marul ve ıspanak 2,6 kat ve maydanoz ise 2,5 kat fazlaya markette satıldı.
Üreticide 5 lira olan elma 17 lira 58 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 82 lira 24 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan limon 16 lira 73 kuruşa, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 43 lira 86 kuruşa tüketiciye satıldı.”
Market fiyatları
“Şubat ayında markette 41 ürünün 31’inde fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görüldü.
Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29,4 ile domates oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 28 ile karnabahar, yüzde 21,8 ile lahana, yüzde 20,4 ile dana eti, yüzde 17,7 ile patlıcan takip etti.
Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 15,3 ile ıspanak oldu. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 6,2 ile yeşil mercimek, yüzde 6,0 ile limon, yüzde 2,7 ile mısırözü yağı izledi.”
Üretici fiyatları
“Şubat ayında üreticide 33 ürününün 19’unda fiyat artışı olurken, 5’inde fiyat düşüşü görüldü. 9 üründe ise fiyat değişimi olmadı.
Şubat ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 22,5 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 12,5 ile limon, yüzde 8,7 ile lahana, yüzde 6,3 ile maydanoz, yüzde 5,5 ile ıspanak izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 67,6 ile kuru soğan, yüzde 57,5 ile karnabahar, yüzde 54,3 ile domates, yüzde 47,8 ile portakal, yüzde 47,4 ile kabak takip etti.”
Fiyat değişimlerinin sebepleri
“Üreticide patlıcan, domates, kabak ve salatalıkta havaların soğuk gitmesi nedeniyle arzdaki azalma fiyatları yükseltti.
Kuru soğanda depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları artırdı.
Portakal, karnabahar, havuç ve pırasada hasadın sonuna gelindiğinden arzdaki azalmadan kaynaklı fiyat yükselişi oldu.
Arz ve talepteki değişim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Patates, limon, beyaz lahana, maydanoz ve ıspanakta arzdaki artışla birlikte ürünlerin fiyatları düştü.”
Şubat ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
“Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre şubat ayında, ocak ayına göre, üre gübresi yüzde 10,5, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 4,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 3,8, amonyum sülfat gübresi yüzde 2,2 ve DAP gübresi yüzde 2,1 düştü.
Geçen yılın şubat ayına göre ise son bir yılda, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 71,2, DAP gübresi yüzde 44,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 42,4, üre gübresi yüzde 14,9 ve amonyum sülfat gübresi ise yüzde 1 oranında arttı.
Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 11,5 düştü, son bir yıla göre ise yüzde 38,7 oranında arttı. Besi yemi şubat ayında ocak ayına göre yüzde 0,9, süt yemi yüzde 2,7, son bir yılda besi yemi yüzde 59,5, süt yemi ise yüzde 60,7 oranında arttı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 23,9 oranında arttı.
Gübre fiyatlarında son dört aydır düşüş yaşanmaya devam ediyor. Üretim sezonunda çeşidine göre yüzde 400’leri aşan fiyat artışları, gübre kullanımının azalması ve geçen yıla göre baz yılı etkisiyle yıllık artış yüzde 1 ile yüzde 71,2 aralığında kaldı. Üretim maliyetlerinin düşürülebilmesi için gübre fiyatlarının tekrar artmamasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Üreticimiz, verim ve kalite unsuru olan gübreye erişimde sorun yaşamamalıdır.
Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir.”
Genel Haberler
BİM’den deprem bölgesinde ücretsiz ürün dağıtımı

Başta Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman ve Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu Anadolu’yu ağır bir şekilde vuran, son yılların en büyük deprem felaketinin ardından depremzedelere yardım için zamana karşı mücadele ediliyor.
İlk andan itibaren yardım çalışmalarına destek veren BİM resmi kurumlarla işbirliği içinde 20 bin adedin üzerinde battaniye, tek kişilik ve çift kişilik yorganlar, çocuklar için binlerce yorgan, battaniye, atkı, bere, eldiven, sweatshirt, polar, kışlık oduncu gömlek, ayakkabı, yetişkinler için üst ve alt polarlar, kazaklar ve ısıtıcılardan oluşan 100 bine yakın ihtiyaç malzemesini TIR’larla bölgeye gönderdi. Ayrıca afet bölgesindeki depolarından AFAD aracılığıyla temel ihtiyaç maddeleri sevkiyatına da devam ediliyor.
BİM deprem bölgesindeki yüzden fazla mağazasında da temel ihtiyaç ürünlerini güvenlik güçlerinin gözetiminde halka ücretsiz dağıttı.
BİM de depremden ağır etkilendi
Tüm Türkiye’yi yasa boğan depremde çok sayıda BİM çalışanı yaşamını yitirirken, 60’ın üzerinde çalışanı hâlâ enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.
Bölgede bulunan BİM mağazalarından yaklaşık 500’ü ağır hasar gördü. BİM azami sayıda mağazayı tekrar açabilmek için çalışmalarını hızla sürdürüyor.
BİM’den yapılan açıklamada öncelikli hedeflerinin bölge halkının günlük hayatındaki ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapabilmesi için mağazaları çalışabilir duruma getirmek olduğu belirtildi.
-
Ercüment Tunçalp3 ay önce
Private label enflasyondan korur
-
Genel Haberler6 ay önce
Üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 252,9 ile maydanozda görüldü
-
Firmalardan5 ay önce
A101, Müge Anlı ile iş birliğine imza attı
-
Cengiz Çambel6 ay önce
RCK (Rafinera Cloud Kitchen)’da hedef yurtdışına açılmak