Genel Haberler
Pazarda satılan balıklarlar supermarketlerde satılanlardan daha kaliteli

Bursa’da, bazı semt pazarları ve marketlerde satışa sunulan balık türlerinin kalitesi masaya yatırıldı. Yapılan analizlerde pazar ve süpermarketlerde satılan balıklar ‘tüketilebilir’ çıkarken, pazarda satılan balıklar daha kaliteli çıktı.
Uludağ Üniversitesi’nde ‘Veteriner-Besin Hijyeni ve Teknolojisi doktora programında bir öğrenci tezinde pazar ve süpermarketlerde satılan balıkların kalitesini araştırdı. Satışa sunuş aşamasındaki su ürünlerinin hijyen kaybının toplum sağlığı açısından önemini ortaya koymak amacıyla farklı satış noktalarındaki balıklara mikrobiyolojik, kimyasal, fiziksel ve duyusal muayeneler uygulandı.
Sosyo-ekonomik düzeyi orta-düşük tüketici grubunun alışveriş yaptığı iki adet semt pazarı (Pazar 1 ve Pazar 2), sosyo-ekonomik düzeyi yüksek tüketici grubunun alışveriş yaptığı bir adet semt pazarı (Pazar 3) ile bir balık market ve iki adet süpermarketten (Süpermarket 1 ve Süpermarket 2) hijyenik koşullarda alınan üç tür balık örneği (hamsi, istavrit, sardalya) soğuk zincire dikkat edilerek laboratuarda incelendi.
Balıkların mikrobiyolojik analizleri toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB), toplam psikrofilik aerobik bakteri (TPAB), toplam koliform, fekal koliform], duyusal muayeneleri, pH ölçümü, tiyobarbitürik asit (TBA) tayini, toplam uçucu bazik azot (TVBN) tayini, trimetilamin (TMA) ve histamin analizleri yapıldı. TPAB yükünün Süpermarket 1 ve Pazar 2’den alınan balık örneklerinin yüzde 7’si oranında Pazar 1’de ise yüzde 20’si oranında 106 kob/g’ı aştığı tespit edildi.
TBA, TMA ve TVBN miktarlarının ise sadece Pazar 2’den alınan balık örneklerinin yüzde 7’si oranında kritik limitleri aştığı belirlendi. Balık örneklerinin TMAB, pH ve histamin miktarının kritik limitlerini aşmadığı ortaya çıktı. Balık örnekleri organoleptik muayeneden ‘tüketilemez’ anlamına gelen 0 ile 1 arasında puan almaması dikkat çekti. Satış noktalarında satılan balıkların kalitesi yönünden bir sıralama yapıldığında birinci sırada pazar 3, ikinci sırada balık market, üçüncü sırada süpermarket 2, dördüncü sırada süpermarket 1, beşinci sırada pazar 1, altıncı sırada pazar 2 oldu. Sıralamaya göre sosyo-ekonomik düzeyi orta-düşük tüketici grubunun alışveriş yaptığı Pazar 1 ve Pazar 2’de satılan balıkların kalitesi, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek tüketici grubunun alışveriş yaptığı Pazar 3, Balık Market, Süpermarket 1 ve Süpermarket 2’de satılan balıkların kalitesinden düşük bulundu.
Genel Haberler
Atila Yenişen, Metro Orta Avrupa sorumlusu oldu

Metro Türkiye’de uzun yıllar görev aldıktan sonra yurt dışında Pakistan, İspanya ve Portekiz’de üst düzey görevlerde bulunan, Bulgaristan ve Çekya’da CEO’luk yapan Atila Yenişen, Metro Orta Avrupa sorumlusu oldu.
Yenişen, “Metro Çekya’nın CEO’su olarak hizmet etmek büyük bir onur ve ayrıcalıktı. Şirketimiz için net bir strateji ve yön belirledik. Çalışanlarımızın kendilerinin en iyisi olduğu bir bağlam ve kültür yaratmaya çalıştık. Müşterilerimizi işlerinde başarılı olmalarını sağlamak için güçlü içerik ve hizmetle durmaksızın destekledik. Her şeyden önce, Çekya toplumu için değer yaratmak üzere güvenilir bir iş ortağı olmak için çok çalıştık. Bize güvenen ve destek veren liderlerimiz, Yönetim kurulu arkadaşlarıma, Metro Çekya’nın büyük ekibine teşekkür ederim” dedi.
Orta Avrupa ülkelerinde toplam ciro yaklaşık 4.7mi ar Avro. Düsseldorf merkezli bir görev alan Yenişen, Prag’ta yaşayacak. Sorumlu olduğu ülkeler ise Metro Avusturya, Macaristan, Slovakya ile Mekro Polonya ve Çekya.
Genel Haberler
İsmar üyelerinden nostaljik buluşma

Türkiye perakende sektörüne 30 yıl öncesinde damgasını vuran İstanbul Marketler Birliği İSMAR’ın üyeleri geleneksel hale gelen yemekli toplantılarına bir yenisi daha ekleyerek 11 Kasım Cumartesi günü Ali Rıza Karadağ’ın ev sahipliğinde Florya Görkem Kilis Restorant’ta gerçekleşti.
Oldukça samimi ve sıcak bir ortamda geçen yemekli toplantıya ilginin de çok yoğun olduğu görüldü. İçlerinde önemli iş adamlarının da olduğu gruptan yeni bir ticari birliktelik çıkar mı bilinmez ama bu örnek dostluğun daha uzun yıllar devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Organizasyonda emeği geçen ortaklardan birinin verdiği bilgiye göre bundan sonraki toplantılarda ekonomi, sosyal ve kültürel alanlarda gerek İsmar topluluğundan gerekse misafir konuklardan oluşacak söyleşi ve sohbetlerle daha da renkleneceği ifade ediliyor.
Katılımcılar:
Ayaktakiler: Fırat Karadağ, Murat Karadağ, Hasan Yalçın, Cemal Parlak, Besim Açıkgöz, Faik Karadağ, Orhan Toka, Muhsin Aslan, Metin Şakar, Ahmet Özdemir, Ünal Nayman, Nahit Kiler, Abdurrahman Kopuz, Kenan Şişeci, Şaban Ulu, Mustafa Kağan, Alirıza Şişeci, Mustafa Aslan.
Oturanlar: Mehmet Genç, Ahmet Hamdi Kanal, Halil Göktürk, Alirıza Karadağ, Metin Toka, Hüsnü Yazıcı, Fehmi Kale
Genel Haberler
Restorantlar, Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi

Michelin, Michelin Rehberi İstanbul, İzmir, Bodrum’un yeni restoran seçkisini duyurmanın mutluluğunu yaşıyor. Michelin müfettişleri, 15’i İzmir’de ve 19’u Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti. İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı alırken, Bodrum’dan 2, İzmir’de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü.
İstanbul seçkisine yeni eklenen 25 restorandan 2’si birer Michelin Yıldızı alırken, 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü. Böylece İstanbul’da listeye restoran listesi 77’ye yükseldi.
Ödül töreninde yaptığı konuşmada seçkiye dair bilgiler paylaşan Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, “Müfettişlerimiz bu yıl bir kez daha İstanbul mutfak seçkisinin cazibesine kapıldı. Karma kültüre sahip bir dünya şehri olan İstanbul, klasik Türk meyhanelerinden, son moda veya uluslararası restoranlara, aynı zamanda tam anlamıyla bir mutfak deneyimi sunan rahat restoranlara kadar oldukça zengin bir gastronomik panoramaya sahip. İkinci seçkiye bu yıl eklenen 2 yeni Michelin Yıldızı da dahil olmak üzere şehrin dört bir yanına yayılmış 24 yeni restoranın yer aldığı 2024 Seçkisi, aynı zamanda gelenekleriyle de gurur duyan cesur şefler neslinin yönlendirdiği gastronomi standartlarındaki yükselişi de gözler önüne seriyor” dedi.
Poullennec, İzmir ve Bodrum ile ilgili olaraksa, “Michelin Rehberi ailesine kayda değer derecede etkili bir şekilde giriş yapan İzmir ve Bodrum’da ekiplerimiz, bu iki bölgeyi birbirinden ayıran farklılıklardan özellikle çok etkilendi. Yerel kökler, bölgeye olan bağlılık ve yerel üreticilerle kurulan güçlü bağların, İzmir ve çevresinde seçkiye giren restoranların çoğunun paylaştığı ortak özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Michelin Yeşil Yıldızı’nın bölgedeki üç restorana verilmesi, bu güçlü bağlılığı kanıtlıyor. Bodrum ise gastronomik açıdan bütünleyici bir konsept sunuyor: Sahilde lüks ve uluslararası mekanlar yer alırken, Bodrum’un merkezi özellikle pitoresk, erişmesi kolay, küçük ve bağımsız restoranlara ev sahipliği yapıyor” diye konuştu.