Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

Plastik poşetlerin yasaklanması çözüm değil

Editör
Abone Ol:

PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı), plastik poşetlerle ilgili bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı ile iş birliği yaparak önemli bir panele imza attı. İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşen panel, plastik poşet üreticisi firmaların yanı sıra perakendecileri, Çevre Bakanlığı ve ÇEVKO temsilcilerini bir araya getirdi. Plastik poşetlerin Türkiye’deki geleceğinin tartışıldığı panelde önemli mesajlar verildi.

PAGEV’in, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın plastik poşetlerle ilgili politikalarının belirlenmesine yardımcı olmak ve sektör temsilcilerinin görüşlerini aktarmak amacıyla öncülük yaptığı panel, ‘Alışveriş Poşetleri Uygulamaları-Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konu başlığı ile gerçekleşti. Plastik poşet üreticisi firmaların da katıldığı panelde, Çevre ve Orman Bakanlığı Ambalaj Atıkları Şube Müdürü Emine Aydınoğlu, PAGEV Teknik Uzmanı Funda Çetin, ÇEVKO Endüstri İlişkileri Bölüm Müdürü Alphan Eröztürk ve PERDER (İstanbul Perakendeciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Biçen Marketleri Sahibi İhsan Biçen birer sunum yaptılar.migros tablo

PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, plastik poşetlerin kullanım kolaylıkları nedeniyle kısa sürede filelerin ve kese kâğıtlarının yerini aldığına, çevreyi ise plastiklerin değil onları sorumsuzca çevreye bırakan insanların kirlettiğine dikkat çekti. Plastikleri günah keçisi ilan etmeden önce, çevreye olan katkılarının doğru analiz edilmesi gerektiğini belirten Aksoy, dünyadaki petrol kaynaklarının sadece yüzde 4’ünün plastiklerin üretimi için kullanıldığını söyledi.

Plastik poşetlerle ilgili modern yaklaşımın yasaklama olmadığının da altını çizen Aksoy, gelişmiş ülkelerde 3R (Reduce, Reuse, Recycle) adı verilen yaklaşımın benimsendiği bilgisini verdi. Kağıt torbaların, hem üretim hem de geri dönüşüm aşamalarında plastik poşetlere göre daha fazla enerji harcadığını, bunun da çevreci bir yaklaşım sayılamayacağını söyleyen Aksoy, plastik poşetleri verimli kullanarak ve geri dönüştürerek, çevrenin korunmasına katkı sağlanabileceğini vurguladı.

Avrupa Birliği ülkeleri ve dünyadaki plastik poşet uygulamaları hakkında örneklerin de verildiği panelde, genel yaklaşım plastik poşetlerin bilinçli bir şekilde kullanılması ve tüm ambalaj atıkları gibi çöp olarak değerlendirilmeden geri dönüşüme kazandırılması yönünde oldu. Plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla, sembolik de olsa belli bir ücretle satılması veya vergi getirilmesi konusu da gündeme getirildi. Tekrar kullanılabilen poşetler ve biyoçözünür poşetler alternatif çözüm önerileri arasında yer aldı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Ambalaj Atıkları Şube Müdürü Emine Aydınoğlu, günde 17 milyon plastik poşetin atık hale geldiğini belirterek, plastik poşetlerin kullanımının en aza indirilmesi için tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda çalışmalar yürüttüğü bilgisini de veren Aydınoğlu, plastik poşetlerin yasaklanmasının ise bir çözüm olmayacağını vurguladı.

ÇEVKO Endüstri İlişkileri Bölüm Müdürü Alphan Eröztürk, panelde yaptığı konuşmada, dünyadaki petrol kaynaklarının yüzde 4’ünün plastik üretimi için kullanıldığını, bu oranın da sadece yüzde 3’ünden plastik poşet üretildiğini söyledi. Günlük alışverişlerimizin vazgeçilmezi haline gelen plastik poşetlerin yasaklanmasının sosyal ve ekonomik açıdan olumlu değerlendirilmediğini belirten Eröztürk, sorunun malzeme sorunu olmadığını vurguladı. Alphan Eröztürk, plastik yerine başka bir malzeme konsada sorunun devam edeceğini, önemli olanın eldeki hammadden ya da üründen maksimum fayda sağlamak olduğunun altını çizdi. Eröztürk, davranış alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini belirterek, satış noktalarının kullanıcıları bilinçlendirmelerinin önemine dikkat çekti.

pagevPAGEV Teknik Uzmanı Funda Çetin, yaptığı sunumda, çeşitli Avrupa Birliği ülkelerindeki plastik poşet uygulamaları hakkında örnekler verdi. AB ülkelerinin hiçbirinde plastik poşetlerin yasaklanmasının mümkün olmadığını, bu girişimlerin tümünün AB Komisyonu tarafından, AB anlaşmasına ve Ambalaj Direktifi’ne aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildiğini belirtti. Çetin ayrıca, plastik poşetlerin yasaklanmasının bir çözüm olmadığını da belirterek, “Poşetlerin parayla satıldığı veya yasaklandığı tüm ülkelerde istisnasız başka tür plastik poşetlerin kullanımının aynı oranda arttığı ve toplam malzeme kullanımının gerilemediği görülmüştür” dedi.

PERDER (İstanbul Perakendeciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Biçen Marketleri Sahibi İhsan Biçen de plastik poşet kullanımı konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekti. Biçen sunumunda, “Bir perakende noktasında tek başımıza tüketiciye fazla poşet kullanımının, çevremiz ve geleceğimiz için zararlı olduğunu zaman zaman anlattığımızda, tüketici biz market kuruluşlarının, sadece kendi menfaatimizi düşünüp, giderlerimizi azaltmak için kendisine fazla poşet vermediğimizi zannediyor” diye konuştu.

poset kutu“Poşet tüketimi azaldı”

Migros Türk Kurumsal İletişim Müdürü Ahu Başkut, toplantıda söz alarak kurumunun yaptığı uygulamaları anlattı. Başkut, “Migros, dünyada en ileri çözümlerden biri olan Oxo-bio çözünür poşetlerle doğayı koruyor. Zira bu poşetler kısa sürede doğada çözünüyor. Poşetler üzerinde bilgilendirici yazı ve görsellerle tüketiciyi bilinçlendiriyoruz. Her gün tüm Türkiye’deki Migros mağazalarında bu poşetlerle alışveriş yapanlar, Migros’un ilave maliyetle çevreye ve geleceğe yaptığı bu yatırımı net algılıyor. Bu konuda önemli bir kamuoyu kendiliğinden oluştu.  Çok geniş bir farkındalık kitlesel olarak yaygınlaşıyor. Tüm mağazalarımızda kasiyerleri tek tek bu konuda eğittik, ayrıca kasada görsellerle daha az tüketim için bilgilendirme yapıyoruz. Müşterilerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz bu ortak bilinç çalışmasının olumlu somut sonuçlarını alıyoruz. Bu sayede poşet kullanımı azaldı. Bu alandaki çalışmalar teşvik edildiğinde çoğalarak yayılacak ve bütünde çevre için kazanım olacaktır” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

Sampi Pide: Gıdada doğru yatırım modeli her zaman daha çok kazandırır

Editör

Yazar:

Sampi Pide CEO’su Zeynel Akyol, artan maliyetlere karşı geliştirdiği “Sampi Express & Pizza Portivo” hibrit modelinin ilk şubesini İstanbul Ümraniye’de hizmete açtıklarını söyledi. Doğru yatırım modelinin geleneksel yatırım araçlarına göre çok karlı olabildiğine dikkat çeken Akyol, buna yönelik özel bir çalışma yaptıklarını kaydetti. 3 milyon TL’lik bir sermaye üzerinden geleneksel yatırım araçları ve Sampi Express & Pizza Portivo modelini karşılaştıran bir çalışma yaptıklarını aktaran Akyol, araştırmanın sonuçlarını ise şöyle özetledi: “Vatandaşın yatırım aracı olarak gördüğü üç geneleksel modeli baz aldık. Mevduat, altın-döviz ve borsaya yapılan yatırımla Sampi Express & Pizza Portivo yatırım modelini kıyasladık. 3 milyon TL’lik bir yatırımın bir yıllık getirisini analiz ettik. Buna göre mevduat faizi getirisi yüzde 42 olarak çıktı ancak enflasyon etkisiyle reel getirisinin sınırlı kaldığını gördük. Altın ve döviz ise mevcut veriler eşliğinde yüzde 35 ila 45 arasında bir kazançla yatırımcıya güvenli liman sunsa da düzenli gelir üretmeyen yapıları nedeniyle büyüme tarafında zayıf kaldıklarını gördük. Borsa ise hâlâ önemli bir alternatif olsa da, geniş getiri aralığı nedeniyle belirsizlik barındırıyordu. Bu da yatırımcı için riskli bir alan olarak dikkat çekti. Aynı zamanda tüm bu yatırım araçlarının yatırımcıya düzenli bir nakış akışı sunmuyor olması da araştırmanın dikkat çeken bir diğer tarafı oldu.”

Devamını Oku

Genel Haberler

Ebebek’in 2030 yılı ciro hedefi 1 milyar dolar

Editör

Yazar:

Bugün 71 ilde 305 mağazası, ebebek.com ve mobil uygulamasıyla hizmet veren ebebek, fiziki ve dijital kanallarını birlikte geliştirerek bebeveynlere daha erişilebilir bir deneyim sunuyor. Marka, 2026 yılı itibarıyla mağaza sayısını 330’a çıkarmayı, online kanallarda büyümeyi hızlandırmayı ve farklı mağaza formatlarıyla daha fazla bebeveyne ulaşmayı planlıyor. Birleşik Krallık ve Kuzey Irak’taki operasyonlarını sürdüren ebebek, uluslararası pazarlardaki varlığını da genişletmeyi amaçlıyor. Marka, 2030 yılına kadar 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmayı hedefliyor.

ebebek Genel Müdürü Can Karadeniz, markanın geldiği noktayı ve gelecek vizyonunu şu sözlerle değerlendirdi:

“25 yılı geride bırakırken ebebek’in bugün ulaştığı noktayı daha net görüyoruz. Türkiye genelinde 305 mağazamız, güçlü dijital altyapımız ve milyonlarca bebeveyne ulaşan hizmet ağımızla önemli bir ölçeğe ulaştık. Bu büyümeyi kurduğumuz güven ilişkisiyle birlikte değerlendiriyoruz. Bugün geldiğimiz nokta, yıllar içinde attığımız planlı adımların ve doğru yatırımların bir sonucu. Bu yaklaşımın finansal sonuçlara da güçlü bir şekilde yansıdığını görüyoruz. 2025 yılında FAVÖK’ümüz, bir önceki yıla göre %25,5 artışla 3,5 milyar TL’ye ulaşırken, brüt kârımız %17,3 artışla 10 milyar TL seviyesine çıktı. Brüt kâr marjımız 0,6 puan iyileşirken, FAVÖK marjımız da 1 puan artışla %12,8’e ulaştı.

Önümüzdeki dönemde büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. 2030 yılına kadar 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşma hedefimiz doğrultusunda ilerlerken, verimliliği artıran yatırımlara, dijitalleşmeye ve müşteri deneyimine odaklanmaya devam edeceğiz.”

ebebek Pazarlama Direktörü Itır Erel Ergül ise, “25 yıldır ailelerin ihtiyaçlarını anlayarak onların hayatını kolaylaştıran çözümler geliştirmeye odaklanıyoruz. Çünkü, bizim için dünyaya gelen her bebek, kendi bebeğimizdir; bu nedenle ebebek’i bir markadan çok daha ötesi, her an bebeveynlerin yanında olan bir destek noktası olarak görüyoruz. Ürünlerimizden sunduğumuz bilgiye, mağaza deneyiminden dijital kanallarımıza kadar her noktada bebeveynlerin yanında olmayı önceliklendiriyoruz.

Bugün ebebek’i farklı kılan en önemli unsur, ailelerle kurduğumuz güven ilişkisi. Bu bağı her geçen gün daha da güçlendirirken, bebeveynlerin hayatına gerçek anlamda değer katan deneyimler geliştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Devamını Oku

Genel Haberler

BRCGS S&D sertifikalı A101 deposu 5. kez AA notu aldı

Editör

Yazar:

Gıda güvenliği ve tedarik zinciri yönetiminde dünya genelinde en saygın referanslardan biri olarak kabul edilen BRCGS S&D standardı kapsamında, A101’in Antalya Meyve Sebze deposu Türkiye’nin ilk ve tek sertifikalı tesisi olarak 5. denetimini başarıyla tamamlayarak en yüksek derece olan AA notunu korudu. Uluslararası kriterlere göre gerçekleştirilen bu denetim, operasyonel mükemmeliyetin sürekliliğini ve sistemin istikrarlı şekilde sürdürüldüğünü bir kez daha tescilledi.

Taze meyve ve sebzelerin kontrollü koşullarda korunmasını kapsayan bu standart, ürünlerin tarladan rafa uzanan yolculuğunda güvenliğin kesintisiz şekilde sağlanmasını mümkün kılıyor. A101, bu güçlü altyapı sayesinde yalnızca ürün sunmuyor; aynı zamanda güven, şeffaflık ve kaliteyi odağına alan bir yaklaşımı da alışverişçilerine taşıyor.

A101, uluslararası standartlarla uyumlu şekilde geliştirdiği operasyonel yaklaşımıyla, gıda güvenliği alanında sektör için referans oluşturmaya ve güven odaklı büyümesini kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER