Genel Haberler
Şubat ayı üretici market fiyatları
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri yaptığı yazılı basın açıklamasında değerlendirdi.
Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Elmadaki fiyat artışını yüzde 229 ile kuru üzüm, yüzde 218,7 ile limon, yüzde 216,9 ile kırmızı mercimek, yüzde 180,8 ile kuru incir, yüzde 176,3 ile pırasa, yüzde 159,7 ile marul, yüzde 159,6 ile ıspanak, yüzde 150,7 ile maydanoz takip etti.
Elma 3,5 kat, kuru üzüm 3,3 kat, limon ve kırmızı mercimek 3,2 kat, kuru incir ve pırasa 2,8 kat, marul ve ıspanak 2,6 kat ve maydanoz ise 2,5 kat fazlaya markette satıldı.
Üreticide 5 lira olan elma 17 lira 58 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 82 lira 24 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan limon 16 lira 73 kuruşa, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 43 lira 86 kuruşa tüketiciye satıldı.”
Market fiyatları
“Şubat ayında markette 41 ürünün 31’inde fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görüldü.
Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29,4 ile domates oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 28 ile karnabahar, yüzde 21,8 ile lahana, yüzde 20,4 ile dana eti, yüzde 17,7 ile patlıcan takip etti.
Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 15,3 ile ıspanak oldu. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 6,2 ile yeşil mercimek, yüzde 6,0 ile limon, yüzde 2,7 ile mısırözü yağı izledi.”
Üretici fiyatları
“Şubat ayında üreticide 33 ürününün 19’unda fiyat artışı olurken, 5’inde fiyat düşüşü görüldü. 9 üründe ise fiyat değişimi olmadı.
Şubat ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 22,5 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 12,5 ile limon, yüzde 8,7 ile lahana, yüzde 6,3 ile maydanoz, yüzde 5,5 ile ıspanak izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 67,6 ile kuru soğan, yüzde 57,5 ile karnabahar, yüzde 54,3 ile domates, yüzde 47,8 ile portakal, yüzde 47,4 ile kabak takip etti.”
Fiyat değişimlerinin sebepleri
“Üreticide patlıcan, domates, kabak ve salatalıkta havaların soğuk gitmesi nedeniyle arzdaki azalma fiyatları yükseltti.
Kuru soğanda depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları artırdı.
Portakal, karnabahar, havuç ve pırasada hasadın sonuna gelindiğinden arzdaki azalmadan kaynaklı fiyat yükselişi oldu.
Arz ve talepteki değişim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Patates, limon, beyaz lahana, maydanoz ve ıspanakta arzdaki artışla birlikte ürünlerin fiyatları düştü.”
Şubat ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
“Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre şubat ayında, ocak ayına göre, üre gübresi yüzde 10,5, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 4,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 3,8, amonyum sülfat gübresi yüzde 2,2 ve DAP gübresi yüzde 2,1 düştü.
Geçen yılın şubat ayına göre ise son bir yılda, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 71,2, DAP gübresi yüzde 44,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 42,4, üre gübresi yüzde 14,9 ve amonyum sülfat gübresi ise yüzde 1 oranında arttı.
Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 11,5 düştü, son bir yıla göre ise yüzde 38,7 oranında arttı. Besi yemi şubat ayında ocak ayına göre yüzde 0,9, süt yemi yüzde 2,7, son bir yılda besi yemi yüzde 59,5, süt yemi ise yüzde 60,7 oranında arttı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 23,9 oranında arttı.
Gübre fiyatlarında son dört aydır düşüş yaşanmaya devam ediyor. Üretim sezonunda çeşidine göre yüzde 400’leri aşan fiyat artışları, gübre kullanımının azalması ve geçen yıla göre baz yılı etkisiyle yıllık artış yüzde 1 ile yüzde 71,2 aralığında kaldı. Üretim maliyetlerinin düşürülebilmesi için gübre fiyatlarının tekrar artmamasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Üreticimiz, verim ve kalite unsuru olan gübreye erişimde sorun yaşamamalıdır.
Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir.”
Genel Haberler
TAMPF, 18 Aralık’ta sektör liderlerini bir araya getirecek
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), sektörün geleceğini masaya yatırmak üzere “Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Dünü, Bugünü ve Yarını Zirvesi”ni düzenliyor. Zirve, 18 Aralık Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirilecek.
TAMPF çatısı altında birleşen alışveriş merkezleri ve perakende dünyasının önemli temsilcileri, etkinlikte sektörün dünü, bugünü ve geleceğine dair kritik konuları tartışacak. Sektörün dünü oturumunda Kapalıçarşı’dan bugüne ticaret hayatının yaşadığı değişiklikler ele alınırken, sektörün bugünü oturumunda ise perakende ve alışveriş merkezlerinin güncel durumları sektör liderleri tarafından analiz edilerek çözüm önerileri aranacak. Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Yarını oturumunda ise yükselen e-ticaret, dijital kanal kullanımları ve yapay zekâ ile sektörün önündeki yeni yol ayrımları tartışılacak.
Zirvede sektör liderlerinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ercan “2025’ten Ne Beklemeliyiz?” sunumu ile Türkiye ve dünya ekonomisinin 2025 beklentilerini paylaşırken, Veri Enstitüsü Fikir Önderi ve Kurucusu Bekir Ağırdır ise “2025’e girerken Türkiye’nin Değişen Yüzü”nü anlatacak.
Katılımın ücretsiz olduğu kongreyle ilgili ayrıntılı bilgi almak ve kaydolmak için: pinaraka@tampf.org.tr 0212 327 19 99
Genel Haberler
İbrahim Pekbay’ı kaybettik
Dergimizin ve internet sitemizin yazarı, perakende sektörünün duayen isimlerinden olan İbrahim Pekbay’ı kaybettik. 10 Aralık Salı akşamı Ankara’da vefat eden Pekbay, 11 Aralık Çarşamba günü yine Ankara’da defnedildi. Kayseri Hakimiyet Gazetesi/nde de Cimdik adlı köşesinde yazarlık yapan Pekbay’ın en büyük tutkusu da gazetecilikti.
Değerli eşi Saime Hanım başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.
Genel Haberler
Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı için geriye sayım başladı
İstanbul Perakendeciler Derneği’ne üye zincir market temsilcileriyle üretici tedarikçi ve distribütör firmaları bir araya getirerek iletişim ve iş birliği fırsatları yaratan, B2B görüşmelerle pazarın gelişmesine katkı sağlayan “İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı” 11-12 Aralık 2024 tarihleri arasında WOW Kongre Merkezi’nde, 8. kez sektör paydaşlarını bir araya getirmeye hazır.
İstanbul Ticaret Odası desteğiyle, ABC Deterjan, Giggles, PepsiCo, Perwoll, Sleepy, Sultan Etçi, Trendyol Hızlı Market, Unilever, UNO Ana Sponsorluğunda gerçekleşecek olan buluşma, organize gıda perakendesi sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesiyle birçok başarılı projeye imza atan Focus Fuar ve Kongre Yönetimi organizasyonunda hayata geçirilecek.
“Birlikte Yerel’iz” mottosuyla sektörde yeni bir sinerji yaratmaya hazırlanan organizasyon, perakende sektörünün bugünü ve geleceğine ışık tutacak oturumlarla birbirinden değerli konuşmacılara da ev sahipliği yapacak.
İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı’nın özel formatlarından biri olan B2B görüşmeleri ile firmalar, bu yıl da görüşmek istediği yerli market zincirlerden randevu alarak 15’er dakikalık görüşmeler gerçekleştirebilecekler. Talebin yoğun olduğu bu iletişim fırsatları, fuar alanında gerçekleşecek plansız buluşmalarla birlikte binlerle ifade edilen iş birlikteliklerine dönüşecek.
Her yıl olduğu gibi bu yılda binlerce sektör profesyonelini bir araya getirecek olan fuar, 47 sponsor markanın yanı sıra 40 fuar katılımcısı firmaya da ev sahipliği yapacak.
Perakende gündemi masaya yatırılacak
Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da dopdolu konferans içeriği ile dikkat çekiyor. Fuarın birinci gününde İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere’nin başlangıcını yapacağı açılış konuşmaları, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın konuşmalarıyla devam edecek.
Yerelist’te birinci gün öğle yemeğinin ardından gerçekleşecek oturumlarda “perakendede sürdürülebilirlik” konusu masaya yatırılırken sektör profesyonelleri Rodoslu Marketing Solutions Kurucusu Cem Rodoslu moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panellerde bir araya gelecek.
Organizasyonun ikinci gününün ilk oturumunda NIQ Perakende Ülke Lideri Serhat Sükan “Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı: Alışverişçi ve Perakende Trendleri” başlıklı sunumuyla Yerelist kürsüsünde yer alırken, günün ikinci yarısında Kadir Çöpdemir moderatörlüğünde gerçekleşecek “Laf Aramızda Eğlence Burada” oturumunda Türk sporunun duayenleri Erman Toroğlu ve Rıdvan Dilmen Yerelist katılımcılarına keyifli bir sohbet sunacak.
Yılın son büyük buluşması olan Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı ile ilgili açıklama yapan İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, “Geçtiğimiz yıl ‘Birlikte Yerel’iz’ mottosuyla çıktığımız bu yolda birçok organizasyona imza atarak perakende sektörünün tüketim ve istihdama katkı yapmasını sağladık. Yerel market zincirleriyle ulusal ve global sahada yer alan markaları buluşturarak perakende sektörü içindeki çeşitli iş kollarında istihdam yaratmak adına ekonomik büyümeyi sağlayan fuarımıza tüm katılımcılarımızı davet ediyoruz. Yerelden doğan gücümüzle birlikte daha aydınlık yarınlara yürüyelim.” sözleriyle organizasyonun sektörde oluşturduğu etki ve güvene vurgu yaptı.