Genel Haberler
Tesco Kipa’da tasarruf fiyatlara yansıyacak
Gün ışığından yararlanarak enerji tasarrufuna giden Tesco, kendi enerjisini üretmek için HES santrali işine girecek. Tesco Türkiye CEO’su Simon King, “Lisans almak için iki yıl beklemek gerekiyor ama bu işe girmeyi düşünüyoruz” dedi.
Türkiye’deki 34. Kipa mağazasını Ayvalık’ta açan Tesco, güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma sistemini de bu mağazayla uygulamaya soktu. Mağaza açılışında konuşan King, rüzgâr, su ve güneşten yararlanarak enerji üretmeyi ve 2020 yılına kadar enerji faturasını yüzde 50 oranında düşürmeyi planladıklarını söyledi.
Şu an güneş enerjisini kullandıklarını, sudan elektrik üretmek için de hidroelektrik enerji santrali (HES) kuracaklarını dile getiren King, “Enerji tasarrufu için ciddi masraf yapıyoruz. Tüm mağazalarımızda enerjimizi kendimiz üretecek hale gelmek için yatırımlar yapacağız” diye konuştu.
Mağazalara yeni ekledikleri tekstil reyonunda haftada 1 milyon tişört satmayı hedeflediklerini belirten King, “Her hafta mağazalarımızı 1 milyon kişi ziyaret ediyor. Her gelen bir tişört alsa bu hedefimizi gerçekleştiririz. Bu tişörtleri Türkiye’de ürettiriyoruz. İhracat da yapıyoruz. Türkiye krizde tekstilde, kalitesi ve hızı ile Çin’den daha avantajlı duruma geldi” diye konuştu.
King, yılda 4 kere yaptıkları 1 TL’lik kampanyanın, satışları yüzde 35 arttırdığını söyledi.
Enerji tasarrufu var!
Simon King, İzmir Çiğli mağazasında trijenerasyon (toprak, su, doğalgaz) sistemiyle enerjinin yüzde 60’ını kendilerinin ürettiğini söyledi. King, enerjiden sağlayacakları maliyet düşüşlerini fiyata da yansıtacaklarını açıkladı.
Bu yıl 3 bin kişiye istihdam sağlamayı planlayan Tesco, Türkiye’de geçen yıl 25 ekspres, 9 hipermarket açtı.
2009’da bu rakamın üstüne çıkacaklarını açıklayan King, “Yatırım için zor bir yıl. Çünkü dünyada nakit sıkıntısı yaşanıyor. Yine de yatırımda geçen yılı geçmeyi amaçlıyoruz. Açtığımız her mağazada ortalama 300 kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’nin her yerinde mağaza açmak için araştırmalar yapıyoruz” dedi.
Tesco Kipa, tekstilde hedef büyüttü
Tesco Kipa’nın 33 hipermarketinden her hafta bir milyonun üzerinde tüketici alışveriş yaparken, bu tüketicilerin 100 bini Kipa’nın tekstil reyonlarından giyim ihtiyacını karşılıyor.
Bu rakamı ikiye katlayarak hipermarketlerine giren müşteri sayısının en az yüzde 20’sini tekstil reyonuna çekmeyi hedeflediklerini belirten Tesco Kipa Tekstil ve Ayakkabı Direktörü Ruhsar Yeniay, 2009 yılında sadece tekstilden 50 milyon dolar ciro elde edeceklerini belirtti.
“Yeni kreasyonlar ve yenilenen reyonlarla tekstilde atağa geçtik. Gıda ve temel tüketimdeki iddiamızı tekstile de taşıyoruz. Tüketicilerimiz günlük giyim, iç giyim ve ayakkabı ihtiyaçlarını modern dizaynlar ve uygun fiyatlarla mağazalarımızdan temin edebilecekler” diyen Yeniay, “Kipa’nın giyim markaları ‘On the Road’ ve ‘Bradford’ markalarına özel olarak tasarlanan baskılı ve düz, koton ve koton-lycra t-shirt ve body kreasyonlarımızın fiyatları 5.90 TL’den başlıyor. T-shirt koleksiyonumuzu en tutulan modelleri ekleyerek genişlettik” diye konuştu.
Genel Haberler
Sektörün acı kaybı
AVM ve perakende sektörünün duayen isimlerinden, dergimiz ve internet sitemizinde yazarı olan Hasan Ardıç yaşama gözlerini yumdu. Uzun yıllar perakende ve alışveriş merkezleri sektörlerinde deneyimleri bulunan Hasan Ardıç, Dati Yatırım Holding A.Ş. bünyesindeki Galleria AVM’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak çalışıyordu.
Hasan Ardıç’ın cenazesi bugün Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nden öğle namazını takiben kaldırılıp Merkez Efendi Mezarlığı Aile Kabristanı’na defnedilecek.
Genel Haberler
Markalar tek ses olup hükümetten beklentilerini dile getirdiler
Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanan ve ihracatın yanı sıra iç pazarda da satışları daralmaya başlayan hazır giyim ve ayakkabı üreticileri ile markalar, çözüm önerilerini tartışmak için bir araya geldi.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ile Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya’nın katıldığı üçlü toplantıda, gidişata ‘dur’ demek ve ibreyi yeniden yukarıya çevirmek için ham madde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranlarının acilen düşürülmesi istendi.
BMD, TASD ve TGSD başkanlarının buluşmasında ilgili kurumlardan ortak beklenti ve talepler şöyle sıralandı:
- Türkiye’de dünya ortalamasının çok üstünde seyreden girdi maliyetleri nedeniyle özellikle emek yoğun sektörlerin rekabetçiliği zarar gördü. Hasar daha fazla büyümeden ibreyi tersine çevirebilmemiz için ham madde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranları acilen düşürülmeli. Yan sanayici için gerekirse farklı bir teşvik mekanizması geliştirilmeli.
- Ayakkabı başta olmak üzere birçok sektörde pazar payını artıran sahte ve kayıt dışı üretimde ödenmeyen vergi ve primler nedeniyle devlet her yıl milyarlarca liralık zarara uğruyor. Kayıtlı çalışan üreticiye, markalara ve Türkiye’nin yurt dışındaki imajına da zarar veren sahte ve kayıt dışı üretimle mücadele daha kararlı bir şekilde yürütülmeli.
- Satışların düşmesine paralel olarak finansman ihtiyacı artan ya da bu zor koşullara rağmen yatırım yapmayı planlayan, teknolojisini yenilemek isteyen firmalar için uzun vadeli ve düşük faizli finansman imkânları geliştirilmeli.
- Fahiş kira artışları er ya da geç ürün fiyatına yansıdığı için enflasyonla mücadeleye zarar vermenin yanında ticari hayatı da sekteye uğratıyor. Dolayısıyla tüm ticari ve sanayi gayrimenkullerde kira artışı ile ilgili düzenleme gözden geçirilmeli.
Toplantı sonrası sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan başkanlar şu görüşleri dile getirdiler:
BMD: Perakende satışları Temmuzda sert fren yaptı
Temmuz ayında markalarımızın yüzde 66’sının adet satışı hazirana göre geriledi. Aynı dönemde cirosunun daraldığını beyan eden markalarımızın oranı ise yüzde 35. Yani hazirandan temmuza geçişte her üç firmadan ikisinin adet satışında, birinin de cirosunda daralma dikkat çekiyor.
Üye markalarımızın yarıdan fazlasını oluşturan hazır giyim ve ayakkabı kategorilerinde ortalamanın da üzerinde bir gerileme var. Özetle söylemek gerekirse perakende satışları temmuzda sert fren yaptı.
Temmuzdan temmuza yıllık değişime baktığımızda ise markaların yüzde 58’inde adet satışlarının düştüğünü görüyoruz. Temmuz 2023’e göre ciro artışının resmi enflasyonun altında kaldığını beyan eden markalarımızın oranı yüzde 66’ya ulaşmış bulunuyor. Bu tablo söz konusu markaların cirolarındaki artışın giderleri karşılayamadığı anlamına geliyor.
10 uzama yılı sona eren kontratlarda 4-5 kat kira artış talepleriyle karşılaşıyoruz. Son bir yılda kiralarda dolar bazında yüzde 32,11 artı. Ciro kirasının uygulandığı mağaza için rayiç bedel üzerinden uyarlama davası açılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü fahiş kira artış talepleri ve ham madde ithalatında uygulanan yüksek vergiler başta olmak üzere tüm maliyet artışları er veya geç fiyatlara yansıyor ve enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkiliyor.
TASD: Vergiler makul seviyelere indirilmeli
Yaklaşık 6 milyar dolarlık bir hacme ulaşan ayakkabı endüstrisi son iki yıla kadar net ihracatçıydı. 2021’i 512 milyon, 2022’yi 338 milyon dolar artıda kapattık. Ancak yüksek maliyet artışlarına paralel olarak sektör yurt dışında pazar kaybederken ithalat adeta patladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023’ü 1 milyar 270 milyon dolarlık ihracat ve 1 milyar 400 milyon dolarlık ithalatla tamamladık. Dış ticaret dengemizdeki bozulma bu yıl hızlanarak devam ediyor.
Ocak-Haziran döneminde 137 milyon çift ayakkabı ihracatı karşılığında 630 milyon dolar gelir elde edebildik. İhracatımız söz konusu dönemde adet bazında yüzde 20,3, değer olarak yüzde 13,8 geriledi. İthalatımız ise 6 aylık dönemde yaklaşık yüzde 22 artışla 817 milyon dolara yükseldi. 2023’ün tamamında 130 milyon dolar olan cari açığımız bu yılın ilk 6 ayında 190 milyon dolara ulaştı.
İhracattaki dramatik düşüşe karşılık ithalatın patlamasının temelinde sektörün rekabetçiliğini kaybetmesi yatıyor. Girdi maliyetleri ile kur arasındaki makas giderek açıldığı için fiyat tutturamıyor, Asya’daki rakiplerimize göre çok pahalı kalıyoruz. Örneğin bir çift spor ayakkabı için kullanılacak malzemeyi hesapladığımızda Çin ile Türkiye arasında 3,9 dolarlık fiyat farkı oluşuyor. İşçilik ve diğer maliyet kalemlerini eklediğimizde fark çok daha açılıyor.
TGSD: Sürdürülebilir üretim modellerini benimsemeliyiz
Türk hazır giyim sektörü, küresel piyasalardaki zorluklar ve ülkenin ekonomik koşulları nedeniyle üretimden ihracata kayıplar veriyor. Ancak sahip olduğumuz tecrübe ve güçlü altyapı sayesinde bu zorlu dönemi geride bırakma konusunda kararlıyız. Yeniden toparlanıp yükselişe geçmek için stratejik adımlar atmalıyız. Özellikle daha yüksek katma değerli üretime yönelmemiz büyük önem taşıyor. Maliyet rekabetinin olmadığı alanlara odaklanarak, esnek, yenilikçi ve sürdürülebilir üretim modellerini benimsemeliyiz. Öte yandan, kamunun destekleyici politikalar geliştirmesinin toparlanma sürecini hızlandıracağına inanıyoruz. Bu kapsamda kamudan öncelikli beklentilerimiz arasında bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi, asgari ücret desteği verilmesi, sektörün 4-5 yıllık dönüşüm sürecini finanse edebilmesi için uygun koşullarda orta vadeli krediler sağlanması, ihracatta özel kur uygulamasına geçilmesi, sektörümüzü etkileyen ithalatta yüksek koruma önlemlerinin kademeli olarak azaltılması ve kaldırılması ile iş gücü maliyetleri üzerindeki SGK yüklerinin azaltılması yer alıyor.
Genel Haberler
A101 sosyal medyada zirveye yerleşti
Marketing Türkiye ve BoomSonar iş birliği ile Deloitte Türkiye’nin uzman katkılarıyla gerçekleştirilen Brandverse Awards’da bu yılki değerlendirme süreci tamamlandı. A101, “Veri Analitiği Ödülleri” bölümü altında yer alan “Zincir Marketler” kategorisinde aldığı Altın Ödül ile sosyal medya dünyasındaki liderliğini sürdürdü.
Yıl boyunca markaların sosyal medya performanslarını tarafsız ve veriye dayalı olarak değerlendirilmesiyle hazırlanan SocialBrands sosyal medya marka indeksi sonuçlarının katkılarının da dahil olduğu SocialBrands Veri Analitiği Ödülleri’nde A101, sosyal medyada gösterdiği üstün performansla dikkat çekerek altın ödülü kazandı.
A101 Pazarlama Müdürü Yeliz Yahşi Bilgiç, elde edilen başarıyı şu sözlerle değerlendirdi: “Brandverse Awards’da geçtiğimiz yıllarda da ödül kazanmış bir marka olarak, bu yıl da liderliğimizi sürdürerek tekrar Altın Ödül’e layık görülmek bizim için büyük bir gurur. Her geçen gün gelişen dijital çağı yakından takip ederek; başarılarımızı sürdürmek ve yenilerini eklemek aynı zamanda müşterilerimizi memnun etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm takipçilerimize, ekip arkadaşlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”