Şefik İşeri
Karlılık hedefine ulaşmak için personel azaltmak çözüm değil!
Karlılığın artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi için öncelikle kuruluşta verimliliğin sağlanması, iş süreçlerinin gözden geçirilmesi gerekir. Şirketin tedarik zincirinin verimliliği sağlamalı, hammadde malzeme alımları başta olmak üzere, üretim prosesleri iyileştirilmeli her alanda tasarrufa odaklanılmalıdır.
Gene bir mali yılın daha sonuna geldik, şirket yönetimleri, iş sonuçları ve karlılıklarını değerlendiriliyor, gelecek yılın bütçesinde son düzeltmeler yapılıyor. İşletmelerin üst yöneticileri yeni yılda karlılıklarını artırmak, giderlerini azaltmak için yeni fikirler, projeler üretmeye başladılar.
Her yılın sonunda karlılık hedeflerine ulaşamayan kuruluşlar yeni yılda karlılıklarını artıracak önlemler alırlar. Bu önlemler arasında kısa vadede en kolay uygulamaya geçirilebilecek olanlar öncelikle uygulamaya sokulur.
Şirket karlılıklarının geliştirilmesi için alınacak en tehlikeli kararlardan birisi tecrübeli ve kıdemli elemanların işten çıkartılarak şirkete ücret maliyeti daha düşük personelin işe alınmasıdır. Bu uygulamayı yapan kuruluşlarda personelin kurumsal sadakati kaybolur. Şirkette kalan çalışanlar sürekli iş arayışına girer ve performansları düşer.
Halbuki bir işletmenin en önemli değeri insan kaynağıdır. Bir işletmede kıdemli çalışanların iş tecrübeleri ve kurumsal birikime katkıları her zaman adil ve objektif kriterlerle somut olarak ölçümlenemez. Kıdemli çalışanların ücret yükünden kurtulmak ve yerine daha ucuz eleman almanın getirdiği tasarruf çok kolay hesaplanabilir. Ancak işten ayrılan kıdemli çalışanların tecrübelerini kaybetmenin kuruluşa yükleyeceği ek maliyet zaman içinde ortaya çıktığından hemen hesaplanamaz. Bu nedenle karlılığın artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi için öncelikle kuruluşta verimliliğin sağlanması, iş süreçlerinin gözden geçirilmesi gerekir. Şirketin tedarik zincirinin verimliliği sağlamalı, hammadde malzeme alımları başta olmak üzere, üretim prosesleri iyileştirilmeli her alanda tasarrufa odaklanılmalıdır.
İşverenlerimiz, üretilen katma değerin getirisini paylaşırken tecrübeli insan kaynağının hak ettiği payı almasına özen göstermelidir.
Unutulmamalıdır ki bal yapan arının kovanından balın tamamı alınmaz, arının beslenmesine yetecek miktarda bal bırakılır.
Arının hakkı olan balı alıp ona şekerli su bırakan üreticinin ürün kalitesi bozulur ve satışları düşer.
Her işletmenin gelirinin dört doğal tahsildarı vardır; girişimciler, hissedarlar, çalışanlar ve devlet.
Bu dört doğal tahsildarın gerçek patronu ise müşteriler yani tüketicilerdir. Hissedarlar daha fazla kar payı ister, çalışanlar daha fazla ücret ve teşvik ister, devlet daha fazla vergi almayı ister. Fakat gerçek patron olan tüketiciler ise fiyat /kalite dengesi makul kurulmuş mal ve hizmet isterler.
Bu gelir paylaşım zincirindeki dengeyi kurmak kuruluşların üst yönetimlerinin asli görevidir. Fakat sürdürülebilir karlılığı sağlamanın anahtarı her zaman olduğu gibi müşteri memnuniyetinin korunması ve sürekliliğinin sağlanmasıdır.
Kazancın bölüşümünde, paylaşımda adalet her zaman iş sahiplerine artı kazanç olarak geri döner.
Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nin Kasım 2014 – 69. sayısında yayınlanmıştır.
Şefik İşeri
Veda ve teşekkür
Bana bu sayfayı açan Retail Türkiye Dergisi’ne sonsuz teşekkür ediyorum. Bir teşekkürde benim bu sütunlarda yazmamı teşvik eden ve kapıyı aralayan Ataman Özbay’a.
Haziran 2009 yılından bu yana Retail Türkiye Dergisi’nde yazmaya başladım. Dile kolay değil. 6 yıldır aralıksız yazıyorum. Ama sağlık sorunlarım nedeniyle artık çok sevdiğim okurlarıma hoşçakalın demek istiyorum. İlk yazım Haziran 2009 sayısında “Herkes en iyi bildiği işi yapmalı” başlığıyla yayımlanmış. Biliyorum ki veda yazıları yazmak çok zordur. Okurlarımdan özür diliyorum. Bana ne mutlu ki bu yazılarımla birlikte kitapta yayımladım. Bilgi birikimleri genç kuşaklarla birlikte okurlarımla paylaştım.
Bana bu sayfayı açan Retail Türkiye Dergisi’ne sonsuz teşekkür ediyorum. Bir teşekkürde benim bu sütunlarda yazmamı teşvik eden ve kapıyı aralayan Ataman Özbay’a.
Sağlıcakla kalın
Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nin Nisan 2015 – 74. sayısında yayınlanmıştır.
Şefik İşeri
“Etkin Performans Yönetimi” nasıl yapılır?
Çalışanlar yıllık gelirinin en az %30 unu değişken ücretinden,%70’ini aylık sabit ücretinden almalıdır. Gelirin değişken sabit ayrışımında ideal bölüşüm oranı ise yüzde ellidir.
Şefik İşeri
Hızlı tüketim ürünleri dağıtım kanallarında değişim
Aslında münhasır bayilik sistemi 30yıl sonra işlevselliğini kaybetmiş ve iş gene dönüp dolaşıp çeşit toptancılığına dönmüştür. Piyasalardaki bu dönüşüm ve değişimi gören üreticilerin dağıtım sistemlerini ve bayilik şartlarını yeniden gözden geçirmeleri gerekmektedir. Sürdürülebilir karlılığı sağlayamayan hiçbir işletme varlığını koruyamaz. Ticaretin esası Kazan/Kazan ilkesidir. Bir tarafın kaybettiği ticari ilişki devamlılığını koruyamaz.
-
Bülent Dal2 hafta öncePerakendede kararların domino etkisi: veriden karara, karardan kazanca
-
Genel Haberler6 ay önceİstanbul PERDER, teamüllere uymayan 3. dönem başkanlık ısrarına karşı!
-
Genel Haberler6 ay önceİstanbul PERDER’in katılmadığı TPF genel kurulu yapıldı
-
Genel Haberler6 ay önceTour de France ruhu ikinci kez Türkiye’de
