Sosyal Medya Hesaplarımız

Serkan Çürük

Tarımda teknolojinin kullanımı

Serkan Çürük
Abone Ol:

Farklı sektörlerde çalışmak/bulunmak kişinin ufkunu açmaktadır. Bunu yanında daha fazla düşündürüyor, çünkü her sektörün geri kalmışlığını gözlememe fırsatı buluyorsunuz. Yaklaşık 9 aydır Bitki ve Hayvan Besleme sektöründe faaliyet gösteren bir firmada satış yöneticisi olarak çalışmaktayım. Şimdi soracaksınız FMGC ’den tarım sektörü ne alaka diye… Satışçı ürün grubuna/kategorisine göre ayrılmaz. Genel olarak satışçı satışçıdır. İyi bir satışçı mini entegrasyon ile yeni işine adapte olabilir. Yazımın konusu satış veya satışçıyı tartışmak değil, sizlere tarım sektöründe gördüğüm en büyük eksiklik olan bitki besleme hakkında yazmak istedim.

Çiftçilerimiz, iklime, piyasa fiyatlarına vs doğrudan etki edemez. Fakat verim artışına ve ürün kalitesine doğrudan etki edebildikleri için bitki beslemenin önemi ortaya çıkmaktadır.

Bitki besleme;

Bitki besleme toprak analizi ile başlar. Bizler doktora gittiğimizde çeşitli tahliller yaptırırız ve doktorumuz çıkan sonuçlara göre bizleri yönlendirir/program belirler. Topraklarımızı da insanlar gibi düşünmeliyiz. İlk yapmamız gereken iş güvenilir kurumlardan toprak analizi yaptırmak olmalıdır. Her yıl düzenli yaptırılıp saklanmalı bu sayede toprağımızın durumunu izleyebilmiş oluruz.

Toprak analizini, yorumlaması ve ilgili üretim için bilim insanları olan ziraat mühendislerimizden destek almalıyız.

Toprağımızın içerisinde bulunan element rezervlerini belirledikten sonra ekilişi yapılacak ilgili ürünlere göre besleme programları çıkarılır. Besleme programı kulaktan duyma olmamalıdır. Mutlaka işinin ehli bir ziraat mühendisinden destek alınmalıdır. Her ürünün saf madde ihtiyacı belirlidir.

Toprak ekilişe hazırlanmalı. Ekiliş yapılacak arazi size ait ise ıslah edilmeli. Yanlış besleme ve gübre kullanımından dolayı topraklarımızın verimliliğini düşürdük/hastalandırdık.

Uygun iklimde ekiliş yapılmalı. Hedeflenen verimliliğe göre bitkinin saf madde ihtiyacı üzerinden yola çıkarak tabandan ve üst besleme programı çıkartılmalı ve doğru zamanda doğru dozajda kullanılmalı.

Sulama, bitkinin ekilişinden hasadına kadar en önemli etmendir. Ekilişi yapılan ürüne göre sulama sayıları ve dönemleri vardır. Sulama, sabah erken saatlerde veya akşam üstü yapıldığı taktirde daha etkili olacaktır.

Her dönemde ekilişi yapılan ürünü kontrol etmeliyiz. (not almalı ve fotoğraflamalıyız.) Bunun amacı erken teşhis yapıp hastalıklardan korumak ve düşük verimin önüne geçmektedir. Örneğin, yeterince kök yapmamış bitkiye teknolojik gübreler ile destekleyerek yeterli kök saçaklarının oluşmasını sağlayabiliriz.

Tarımda teknoloji;

Teknoloji hayatımızın her anında bulunmakta. Cebimizde ki cep telefonlarından evlerimizde ki ev eşyalarına kadar. Peki neden Dünya’nın var olmasını ve insanlığın devamlılığını sağlayan ana işimiz tarımda kullanmayalım.

Bazı ürün gruplarında neredeyse el değmeden tarım aletleri ile üretim yapılmakta. Bu bize teknolojinin nerelere geldiğini gösteriyor.

Ülkemizde alkali toprak yapısı ağırlıkta olduğu için klasik beslemeden ziyade alınabilirliği güçlü doğrudan bitki üzerindeki etkisini gözlemleyebildiğimiz içerisinde teknoloji barındıran besleme ürünleri kullanmalıyız. İdeal PH 6.2-7 arası olmalıdır. Bunu detaylı toprak analizi ile öğrenip bu doğrultuda saf madde hesabı ile beslemeyi gerçekleştiriyor olmalıyız.

Avrupa’da ülkemize göre zirai ilaç kullanımı daha azdır. Bunun tek nedeni iyi beslemedir. Bitkiyi insan gibi düşünürsek, iyi beslenen insanın vücut direnci beslenmeyen insana göre daha kuvvetlidir. İyi beslenmeyen insan daha fazla hastalanır ve ilaç kullanır.

Hayatımızın her anında bilim var. Bu yüzden tarım bilimine daha fazla önem vermeliyiz. Kulaktan duyma bilgilerle klasik üretimin önüne geçmeliyiz.

Üretilen ürünlerin satışı;

Çiftçilerimiz hasat döneminde ki fiyatı bilemezler, piyasa koşulları arz-talebe göre şekillenir. İklim koşullarından dolayı düşük verimliliğin olduğu yıllarda ürün fiyatları tavan yapar. Geçtiğimiz yılda patates fiyatı pazarda 10 TL’yi, soğan fiyatı 6-8 TL arasında seyretti.

Girdi maliyetleri arttığı için üretim maliyetleri doğru orantıda etkileniyor. Tek çare ortalamanın üstünde verim alarak karlılığı maksimize etmektir.

Bugün itibari ile patates tarlada 0.70 Krş – 1 TL, soğan 0.50 Krş – 0.70 Krş arasında seyretmektedir. Birçok çiftçimiz zarar ettiğini dile getirmekte. Sıradan bir tüketici için bu fiyatlar bir şey ifade etmiyor fakat çiftçinin beklentisinin çok altındadır.

Devletimizin bu gidişata bir dur demesi tarım seferberliği ilan etmesi gerekmekte. Bunu samimi ve sürdürülebilir ele almalıdır. Çiftçilerimiz ekeceği üründen ne kadar para kazanacağını aşağı yukarı bilmelidir.

Gençleri tarıma teşvik etmeli, bunu uzun yıllara yayan planlar ile açıklamalıdır. Ülkemiz gün geçtikçe tüketim toplumu haline gelmekte.

“Milli ekonominin temeli tarımdır.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Serkan Çürük

Dünya’da ve Türkiye’de 2022 yılında akıllarda kalan önemli gelişmeler

Serkan Çürük

Yazıma temennilerimle başlamak istiyorum. 2022 yılı öyle veya böyle bitmek üzere. İyisi ve kötüsüyle çok zorlu bir yılı geride bırakıyoruz. 2023 yılından, Dünya’da haksızlıkların ve ekonomik eşitsizliğin bitmesini, tüm bireylerin eşit olduğu mantığı ile yola çıkarak yönetimsel ve sistematik yaklaşımların düzenlenmesini, Dünya’da ki en zengin kişi sayısının arttırmaya yönelik değil daha halka inen ekonomik politikaların oluşturulmasını, vergilerin azalmasını ve Dünya halklarının refah seviyesinin artmasını, ülkeler arası vize ve giriş çıkışların kolaylaştırılmasını, seyahat özgürlüğünün artmasını, savaşların bitmesini, doğal olmayan insan ölümlerinin azalmasını ve son olarak her yeni doğan çocuklarımıza daha iyi bir Dünya bırakmak için barış içerisinde yaşanmasını temenni ederim.

Dünya’da akıllarda kalan en’lerden bahsetmem gerekirse;

  • Kazakistan’da ki yönetim karşıtı protestolar.
  • Mars’ta en uzun mesafe yürüyüş yapıldı.
  • Rusya, Ukrayna’ya Savaş açtı.
  • Türeci ve Şahin’e Covid-19 ödülü
  • İsveç ve Finlandiya’dan NATO adımı
  • Sri Lanka temerrüde düştü. Sri Lanka’da yönetim değişti
  • AB’den Ukrayna ve Moldova’ya ‘aday ülke’ statüsü kararı
  • Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe’ye suikast
  • Tahıl sevkiyatı anlaşması.
  • ABD-Çin arasında Tayvan gerilimi
  • İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth vefat etti
  • İran’da Mahsa Amini protestoları başladı
  • Güney Kore’de Cadılar Bayramı ‘felaketi’
  • Dünya nüfusu 8 milyarı geçti
  • Arjantin, Dünya Şampiyonu

Türkiye’de ise akıllarda kalan en’lerimiz;

  • Türkiye Ermenistan’a, uyguladığı ambargoyu kaldırdı.
  • YÖK yaptığı açıklama ile üniversite giriş sınavı YKS‘de baraj puanının kaldırıldığını açıkladı.
  • İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da görüştü.
  • Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Antalya‘da Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda görüştü.
  • 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içinde bulunduran Malkara – Çanakkale Otoyolu hizmete girdi.
  • Rus ve Ukraynalı heyetler Rusya-Ukrayna Barış görüşmeleri kapsamında İstanbul, Dolmabahçe’de görüştü.
  • Türkiye’de COVID-19 pandemisi: Koronavirüs Bilim Kurulu’nun almış olduğu karar sonucu, kapalı alanlarda maske kullanımı zorunluluğu kaldırıldı.
  • Medya sanatçısı Refik Anadol‘un NFT eseri Barselona’da gerçekleşen açık arttırmada 1 milyon 380 bin dolarlık rekor fiyata satıldı.
  • 2021-22 EuroLeague final karşılaşmasında Anadolu Efes rakibi Real Madrid’i 58-57 mağlup ederek üst üste ikinci kez EuroLeague şampiyonu oldu.
  • 2021-22 CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi finalinde Vakıfbank rakibi Imoco Volley’i 22-25, 21-25, 25-23 ve 21-25’lik setlerle 3-1 mağlup ederek beşinci kez Avrupa şampiyonu oldu.
  • Dışişleri Bakanlığı’nın başvurusunun ardından, uluslararası alanlarda kullanılan Turkey adı yerine Türkiye olarak kullanılması başvurusu Birleşmiş Milletler tarafından tescillendi.
  • Muğla, Marmaris Bördübet Koyu çevresinde orman yangını başladı.
  • Türkiye, 2022 Akdeniz Oyunları’nı 108 madalya ile İtalya’nın ardından ikinci sırada tamamladı.
  • Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye‘nin kredi notunu artan enflasyon, genişleyen cari açık ve diğer ekonomik riskleri gerekçe göstererek “B+”dan “B “ye düşürdü.
  • 2022 Rusya’nın Ukrayna’yı istilası sebebiyle oluşan Tahıl Krizi’nin çözümü ve Ukrayna limanlarının açılarak bir tahıl koridoru oluşturulması konusunu görüşmek üzere Türk, Ukraynalı, Rus ve BM heyetleri İstanbul’da bir zirve gerçekleştirdi.
  • Milli yüzücü Aysu Türkoğlu Manş Denizi‘ni 16 saat 28 dakikada geçerek Manş Denizi’ni geçen en genç Türk yüzücü oldu.
  • 31 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen KPSS sınavı şaibeli soru skandalı nedeniyle iptal edildi.
  • Nitelikli dolandırıcılık nedeniyle kırmızı bültenle aranan, kripto para borsası Thodex’in firari kurucusu Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’un Avlonya kentinde yakalandı.
  • Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan bir madende patlama meydana geldi. Patlamada 41 kişi öldü.
  • Türkiye’nin yerli otomobili TOGG seri üretime başladı.
  • 12 Kasım – Saat 18.57’de Türkiye genelinde ilk defa eş zamanlı deprem tatbikatı gerçekleştirildi.
  • İnsansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Yıl içerisinde Dünya’da ve ülkemizde binlerce olay ve durum yaşanıyor. Sadece bunlardan bazıları bizleri derinden etkiliyor ve aklımızda kalıyor. Elbette ki kişiye göre değişir fakat beni etkileyen ve aklımda kalan olaylardan bahsetmek istedim. Aklımda en çok kalan olaylar ise, Orman yangınları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ediyor olması, insanların geleceğini doğrudan etkileyen KPSS sınavındaki şaibe, Turkey’in uluslararası platformda Türkiye olarak değiştirilmesi, Türkiye’nin tahıl yolu ve barış anlaşmalarında önemli rol oynaması ve son olarak beni ve ülkemiz insanını derinden etkileyen ülkemizin alım gücünün azalması ve hemen hemen hergün duyduğumuz ve içinde bulunduğumuz ekonomik krizdir.

2023 yılının tüm Dünya’ya şans getirmesini temenni ediyorum. Şimdiden

Devamını Oku

Serkan Çürük

Büyüyen pazar ve pazarda yer alan oyuncular

Serkan Çürük

Pandemi sonrası sizlerin de dikkatini çekmiştir, petfood sektörü gün geçtikçe büyüyor. Hem oyuncu sayısı artıyor hem de pasta büyüyor. Ülkemiz pazarı sektör için henüz yolun başında sayılır.

Avrupa’da en çok kedi sahibi olunan ülke her 100 evden 42’sinde bir ya da birden fazla kedi olan Polonya’dır. Türkiye’de ise her 100 evin 5’inde bir ya da birden fazla kedi beslenmektedir. Köpek sahipliği içinde bu rakamları verebiliriz.

Avrupa da yılda 8.5 milyon ton evcil hayvan maması satılmakta. Dünya genelinde ise evcil hayvan mama pazarı yaklaşık 100 milyar ABD dolarına yaklaşmakta.

Gün geçmesin ki bu sektöre yeni bir oyuncu girmesin. Bu oyuncular gerek ulusal/bölgesel gerekse global firmalar olmaktadırlar. Son zamanlarda girişimciler fason üretim yaptırıp yeni markalar oluşturmaktadırlar. Bu markaların kimisi bölgesel olup içlerinde başarılı ve doğru strateji izleyenler bölgelerinin dışına ve yurt dışına ürün satabilmektedirler.

Evcil hayvan mama sektörünün homojenik şekilde bölünmemiş bir satış yapısı olduğunu düşünmekteyim. Marketler, pet shoplar, veteriner hekim muayenehanelerinde ve yem bayilerinde satışı gerçekleşmektedir. Marketlerden data alıp ölçüm yapmak kolay olsa da diğer satış noktalarından data bilgisine kolay kolay ulaşılamamaktadır.

Mama sektörü perakende satış stratejileri ile ilgili bir yazı yazmak istiyorum. İleriki günlerde sayfamdan takip edebilirsiniz.

Son olarak yakın zamanda dikkat çeken bir bağış kampanyası duyuran Royal Canin Türkiye’yi yürekten kutlamak istedim. Tam tamına 40 ton mama bağışı ile Doğu Anadolu bölgesinde ki barınaklara ve orada yaşayan patili dostlarımıza fayda sağlamaktadır.

Umarım bu hassas fikir ve düşünceler ülkemiz genelinde yayılır.

Kaynaklar: FEDIAF Annuel report 2021, Statista, Allied Market Research

Devamını Oku

Serkan Çürük

“Dünya’nın en güçlü pasaportları/önemli seçim vaadi”

Serkan Çürük

Gençler arasında anket yapılsa en önemli talepleri arasında seyahat etme özgürlüklerinin kolaylaştırılması olacaktır. Artık seyahat etmek eskisi kadar kolay değil. Bizler Evliya Çelebinin torunlarıyız. Seyahat ederek sosyalleşmek kanımızda var. Unutmayalım 2023 seçimlerinde yaklaşık 18 milyon genç oy kullanacak.

Başlıca seyahat edememe nedenlerimizin başında, döviz kurlarının çok artmış olması ve vize taleplerimizde ki artan redlerdir. Vize redlerinin sebebi daha önce vize almış fakat ülkesine geri dönmeyen kişilerden ve ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklı olduğu söylenmektedir.

Henley Pasaport Endeksi’ne göre Türkiye, 110 ülkeye vizesiz girebilme hakkıyla 57. sırada kendine yer bulabildi. Bazı ülkelere vizesiz seyahat anlaşmamız olmasına rağmen Türkiye vatandaşlarına karşı bir ön yargı bulunmakta ve ülkelerine giriş yapılmasında güçlük çıkarmaktadırlar. (Meksika, Güney Kore vs.) Bunun sebebi Türkiye’nin bazı ülkeleri gri listeye almış olmasıdır.

Ülkemiz pasaportunun gücü 57. sırada da yer alsa kötü durumda değildir. Yaklaşık 110 ülkeye seyahat edebiliyoruz. Fakat seyahat ettiğimiz ülkelerdeki alım gücü ile bizlerin kazancı ters orantılıdır. Uzun yıllardır farklı ülkelere seyahat eden birisi olarak bu yorumu yapabiliyorum. Döviz kurlarının artmış olması seyahat severlerin özgürlüklerini doğrudan kısıtlamaktadır. Örnek vermek gerekirse Amsterdam’da bir büfeden 0.5 lt pet şişe suyu 1 Euro’ya alıyorken hala aynı rakama alabiliyoruz. Fakat 2018 yılında 1 Euro 4,5 TL iken bu yazımı yazarken 18.15 TL’dir. Yani Amsterdam’da ki büfeden suyu 4.5 TL’ye alırken şimdi 18,15 TL’ ye almaktayız.

Bir siyasi parti lideri olsaydım yurt dışına seyahat etmek isteyen gençlere/kişilere harçlık vaadi verir ve seçildiğimde bunu hayata geçirirdim. Ayrıca yurt dışı çıkış pulu harcını derhal kaldırılması için talimat verirdim.

Ülkemiz vatandaşlarının vizesiz geçiş anlaşması olmasına rağmen ülkeye alınmayıp kapıdan geri gönderilmeleri konusunda ilgili bakanlıklar ve kurumlar derhal aksiyon almalıdırlar. Ülkemizin imajı için çok olumsuz bir durum ve kişiler için mağduriyet yaratmaktadır.

 

Kaynaklar: The Henley Passaport index, Bir Hayalin peşinde Youtube kanalı

Devamını Oku

Serkan Çürük

POPÜLER