Sosyal Medya Hesaplarımız

AVM

Kriz, alışveriş merkezi sektörünü kontrol altına alıyor

Editör
Abone Ol:

Alışveriş merkezi pazarında yaşanan rekabet, gayrimenkul geliştirme ve kiralama sektörüne de yansıdı.

Sektörde farklı projelere imza atarak büyüyen Krea Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş, Pendik’teki Neomarin ile sektörün önemli bir oyuncusu olduğunu gösterdi. Krea’nın önünde önemli projeler var. Bu projeleri grubun yan şirketi olan Reval (Retail Value) Alışveriş Merkezi Yönetimi ve Kiralama şirketi üstleniyor. Reval, alışveriş merkezlerinin mağaza karmalarının oluşturulması, konsept ve ticari tasarım, varlık yönetimi, alışveriş merkezi yönetimi, reklam ve pazarlama, kiralama, müşteri ilişkileri ve danışmanlığı konularında hizmet veriyor.

Reval’in Krea Gayrimenkul bünyesinde faaliyet gösterdiğini ve grubun dışındaki firmalara da hizmet verdiğini söyleyen Reval İcra Kurulu Üyesi, Ticari Projeler Sorumlusu Maxence Liagre, “Krea ve Reval’ı, 2006 yılında Hakan Kodal ve Zafer Ergüven ile birlikte kurduk. Kendi bünyemizde böyle bir iş yapmak, verimliliği arttırıyor. Hataları engellemek ve bütünlük sağlamak için entegre çalışmak gerekiyor. İşte Krea ve Reval bunu sağlıyor. Böylece grubumuzun başarısı da artıyor. Krea araziyi almadan önce Reval’e danışarak proje hakkında nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağını öğreniyor. Krea, araziyi geliştiriyor, inşaatı kontrol ediyor ve bitiriyor. Reval olarak en başından itibaren projenin içinde olduğumuz için pazarlamayı çok rahat yapıyoruz. İnşaat başlarken de büyük mağazalar belli oluyor. Eskişehir’deki NEO’yu bu anlamda hazır aldık. Pendik’teki Neomarin, bizim ilk projemiz. Araziyi 50 yıllığına kiraladık” dedi.

1 milyar dolarlık 6 proje

Maxence Liagre, uzun yıllardan bu yana Türkiye’de yaşıyor, eşi de Türk. Sohbetimizi Türkçe gerçekleştirdik. Liagre, Türk halkını çok yakından tanıyor. Bu da ona projelerde rahat çalışma imkanı veriyor. Liagre, Krea Grup’u şöyle tanıtıyor: 

“Merrill Lynch, GPI’ın proje geliştirme ve yatırım danışmanlığı alanlarında Türkiye’deki iş ortağıdır. Krea Gayrimenkul, Bosphorus Gayrimenkul ortakları & yöneticileri ve Reval iştiraklerinden oluşan Krea Grup, bugüne kadar yatırım toplamı 1 milyar doları bulan 6 projeye imza atmıştır. Bu altı yatırımdan ikisi konut, dördü Neo markası altında geliştirilen alışveriş ve yaşam merkezleri olup, İstanbul Pendik, Bahçeşehir-Esenyurt, Adapazarı ve Eskişehir’de bulunmaktadır.”

Sektörde en başarılı ve ilk akla gelen kurum olabilmek için çalıştıkları projelere büyük önem verdiklerini ifade eden Liagre, “İnanmak zorundayız. Kazancımız, bizlerin başarısı oluyor. Şirinevler’de Carrefour’un yaptığı yatırımın pazarlama ve yönetim kısmını gerçekleştiriyoruz. Buradaki alışveriş merkezinin 7 bin metrekaresinde butik mağazalar, 13 bin metrekaresinde ise Carrefour hipermarketi bulunacak. Küçük ama ihtiyaçlara yönelik bir konsept olarak hizmet verecek. Deichman, Teknosa, gibi büyük mağazalar da yer alacak” dedikten sonra AVM’lerde yaşanan kira sorunu konusunda şunları söyledi:

Güçlü markalar, krizden sağlam çıkacak 

“Alışveriş merkezlerinde kiracılar, kiradan ziyade başka önemli sorunlar yaşıyor. Kiracılar, bayilik sistemini karlı görüp büyümeyi hedeflediler. İş kendi kendine yürür sandılar. Herkes bayilik verdi. Bu işlerin başında bulunmak gerekiyor. Yoksa sistem yürümüyor. AVM’ler çoğaldı ama bölgelerine göre fark yaratılamadı. Konseptler, müşterilerden koptu, tüketiciler de uzaklaştı.

 

Şimdi konsolidasyon geliyor. Yavaş yavaş bu işi profesyoneller alacak. Güçlü markalar, krizden sağlam çıkacak. Yurt dışından ve iç piyasadan farklı markalar da pazara girecek. Üst, orta ve alt markalar oluşacak. Farklılaşma mimari olarak değil de mağaza karması olarak gerçekleşecek. Zira AVM’ler birer ticarethane.” 

Neomarin’in başarısı

Neomarin’in bu anlamda çok başarılı bir çalışma olduğunu kaydeden Liagre, “B ve C müşteri grubuna hitap ediyoruz. Elit müşteriye hitap ediyoruz desek yalan söylemiş oluruz. Buna çok dikkat ettik. 12 kilometre yakınımıza kadar başka AVM yok. Günde 10 bin, hafta sonları ise 20-30 bin müşteri geliyor. Yüzde 85 doluluk oranıyla çalışıyoruz. Eskişehir’de ise konsepti değiştiriyoruz. Neo Plus Outlet’i oluşturduk. Yönetimi ise Jones Lang Lasalle gerçekleştiriyor. Burada Avi Alkaş ile güçlü bir dayanışma örneği sergiliyoruz. Onlar, outlet konseptte çok başarılılar. 

Bahçeşehir’deki alışveriş merkezinde ise Tesco Kipa ve Media Markt hazır durumda. 65 bin metrekarelik kiralanabilir alanı var. İçinde 150 tane küçük mağaza bulunacak. A, B ve C sosyo ekonomik gelir seviyesine hitap edecek. Otoyol köşesinde olduğu için uzaktan da müşteri çekecek. En geç Aralık 2009 tarihinde temeli atılıp Ocak 2012 tarihinde hizmete girecek” dedikten sonra sektörde nasıl fark yaratacaklarını şöyle açıkladı:

“Perakende yasasına ihtiyaç var”

“Alışveriş merkezi yatırımlarında kısa sürede para kazanma imkanı yok. Yatırımcıların sabırla beklemeleri gerekecek. Aslına bakarsanız Türkiye’de çok fazla AVM yok. Olanlar da birbirlerine benziyor. Krizle birlikte daha az AVM yapılacak ve fark yaratanlar öne çıkacak. Kriz, bir anlamda AVM sektörünü kontrol altına alacak. Krizden sonra gerçek AVM’ler ayakta kalacak. Mevcut AVM’lerin de büyümesi için zamana gerek var. Eski AVM’lerin başarılı olacağına inanıyorum. 

Avrupa’da AVM kurmak için komisyonlardan izin almak gerekiyor. Bu komisyonlarda belediyeler ve küçük esnaflar var. Komisyon AVM’nin kurulup kurulmamasına karar verebiliyor. Türkiye’de de bu anlamda bir yasaya ihtiyaç var. Yasanın aşırı baskıcı olmaması gerekiyor. Zira Fransa’daki yasa çok aşırı baskıcı ve sektörün gelişmesini engelliyor. Türkiye’deki yasa, Fransa’daki gibi sert olmamalı, daha yumuşak kararlar alınmalıdır.” 

Türkiye’de bakkallar büyük güç!

Bakkalların AVM’lerin açılmasıyla birlikte yok olmayacağının altını çizen Liagre, “Bakkallar bu sistemde pahalı kaldı. Birleşip ortak satın alma yapmaları ve ucuza mal satmaları gerekir, yoksa ölürler. Türkiye’de bakkallar büyük güç. Kendilerine bakıp geliştirebilir, hizmet kalitesini arttırabilir ve fiyat garantisi verebilirlerse ayakta kalırlar. BİM, Şok ve Dia’nın patlama yapmasının altında bu faktörler yatıyor. AVM’ler küçük esnafı öldürmüyor” dedikten sonra sektörün geleceğini şöyle anlattı:

“Türkiye’ye daha çok AVM yapılabilir. Eski şirketimdeki tecrübelerime dayanarak da bunları söyleyebiliyorum. Şimdiye kadar mütevazı yerler yapıldı. Türkiye’de birdenbire patlama oldu ve AVM pazarı çok hızlı büyüdü.

Krizden sonra daha planlı AVM’ler görülecektir. Normal açılan AVM’lerin konsept değiştirip outlet olmasının da nedeni budur. Outlet için kriz etken değil. Türkiye’de fazla pahalı ve lüks AVM’ler yapıldı. İşler düzeldiğinde outletler yeniden normal konsepte dönebilir.”

Liagre ile Fransa pazarını da konuştuk. Fransa pazarında tüketicilerin artık alışveriş yapmadığını söyleyen Liagre, halkın eğlenceye ve tatile yöneldiğini kaydetti. Türkiye nüfusunun çok dinamik ve genç bir yapıda olduğunun altını çizen Liagre, pazarın çok daha hızlı büyüyeceğini ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

AVM

ECE Türkiye’den Adana’ya Stratejik AVM hamlesi

Editör

Yazar:

ECE Türkiye, Adana’daki Adapalm Alışveriş Merkezi ile Doğu Akdeniz bölgesinde güçlü bir perakende ve eğlence destinasyonu yaratmayı hedefliyor. Bölgenin önemli üreticilerinden Akpolat ailesinin yatırımıyla hayata geçen proje, 65 bin metrekare kiralanabilir alanı ve 200’ün üzerinde mağazasının yanı sıra, 8 bin metrekarelik çocuk ve genç eğlence merkezi “HUPALUPA” ve güçlü yeme-içme konseptleriyle öne çıkıyor.

ECE Türkiye’nin sektörel bilgi birikimi ve global gücü ile Akpolat Ailesi’nin uzun vadeli yatırım yaklaşımını bir araya getiren Adapalm Alışveriş ve Eğlence Merkezi, Adana şehir merkezinde bölgesel ölçekte stratejik bir yeniden konumlandırma projesi olarak ele alınıyor. 200’ün üzerinde mağazasıyla 2026 yılının son çeyreğinde açılacak olan Adapalm; Adana’nın büyüyen nüfus yapısı, çevre illerle kurduğu güçlü bağ ve mevcut perakende arzındaki boşluk dikkate alınarak, şehir içinden ve çevre illerden düzenli ziyaretçi çekecek bir çekim merkezi olarak kurgulanıyor.

Şehre ve ekonomik yaşama değer katacak bir merkez

Adapalm AVM; güçlü marka karması, çocuklara ve ailelere yönelik büyük ölçekli eğlence alanları, çok çeşitli gastronomi seçenekleri ve sosyalleşme alanlarıyla bölge ekonomisine canlılık kazandırmayı hedefliyor. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 2.000 kişiye istihdam sağlayacak proje, Adana’nın perakende ticaret ve hizmet ekonomisine uzun vadeli katkı sunacak. Alışveriş, eğlence ve yeme-içmeyi bir arada sunan bu bütüncül yapı, şehrin sosyal hayatında yeni bir cazibe merkez oluşturmayı amaçlıyor.

Projenin en dikkat çeken özelliklerinden biri, 8.000 metrekare alana sahip HUPALUPA olacak. Bu alan, yalnızca Adana’nın değil, tüm Akdeniz Bölgesi’nin en büyük çocuk ve genç eğlence merkezi olarak planlanıyor. Eğlence alanlarıyla Adapalm, aileler ve genç ziyaretçiler için benzersiz bir deneyim sunacak ve şehrin sosyal yaşamına değer katacak.

“Adana, mevcut AVM arzı açısından Türkiye ortalamalarının altında”

ECE Türkiye Genel Müdürü Semet Yolaç Canlıel, projeye ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Adapalm’i planlarken Adana’nın demografik yapısını, günlük yaşam alışkanlıklarını ve bölgenin gelişim potansiyelini detaylı şekilde analiz ettik. Adana; nüfus büyüklüğü, çevre illerle kurduğu güçlü bağ ve artan yatırımlara rağmen, modern ve deneyim odaklı alışveriş merkezi arzı açısından Türkiye ortalamalarının altında kalan bir şehir. Bu da doğru kurgulanmış projeler için önemli bir fırsat alanı yaratıyor. ECE Türkiye olarak Adapalm’de küresel trendleri yerele taşıyan, nitelikli ve çeşitli marka karmasıyla      bölgeye ilkleri getiren, güçlü eğlence ve gastronomi arzıyla çekim gücü oluşturan ve sosyalleşme alanları ile günün her saatinde misafirlerimizin konforlu zaman geçirebildikleri bir buluşma noktası oluşturacağız. Markaların en yeni konseptleriyle bölge ile buluşacak olmaları bizleri heyecanlandırıyor.”

“Adana’nın potansiyeline güvenerek uzun vadeli bir vizyonla ilerliyoruz”

Adapalm AVM’nin yatırımcısı Sinan Akpolat, “Biz yatırımlarımızı her zaman yaşadığımız coğrafyaya uzun vadeli değer yaratma perspektifiyle ele alıyoruz. AVM yatırımlarına bakışımız; kısa vadeli getirilerden çok, doğru konumlandırma, sürekli gelişim ve güçlü iş birlikleri üzerine kurulu. Adapalm AVM’de de hedefimiz; bölgenin ihtiyaçlarını doğru okuyan, perakendeci için sağlıklı bir ticari zemin, ziyaretçiler için ise yıllar boyunca karşılık bulacak bir yaşam alanı oluşturmak. Bu vizyonu hayata geçirirken ECE Türkiye gibi sektörde güçlü ve deneyimli bir iş ortağı ile çalışmak, projenin temel yapı taşlarından biri oldu” dedi.

Seda Akpolat ise projeyle ilgili olarak, “Adana; güçlü ticaret kültürü, genç nüfusu ve çevre illerle kurduğu bağlarla henüz tüm potansiyelini ortaya koymamış çok özel bir şehir. Adapalm AVM’yi, bu potansiyelin doğal bir parçası olacak şekilde; ailelerin, gençlerin ve şehrin sosyal hayatının bir araya geldiği, tüm paydaşları için yıllar boyunca değer üreten bir yaşam merkezi olarak konumlandırıyoruz. Hedefimiz, Adana’ya yakışan, şehirle güçlü bir bağ kuran ve bölgeye değer katan bir buluşma noktası yaratmak. HUPALUPA ile Akdeniz Bölgesi’nin en büyük çocuk ve genç eğlence alanını şehre kazandırmak da bu vizyonun önemli bir parçası” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

AVM

FİBA CP’den uluslararası başarı

Editör

Yazar:

Fiba Commercial Properties (Fiba CP), Türkiye’deki yatırımlarından İnegöl AVM ile uluslararası bir başarıya imza attı. İnegöl AVM çatısı altında hayata geçirilen “Gelenekten Geleceğe” projesi, dünyanın en itibarlı ödül programlarından biri olarak kabul edilen 22. Uluslararası İş Ödülleri (International Business Awards – Stevie® Awards) kapsamında dört ayrı dalda ödüle layık görüldü.

Proje, Avrupa’da Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı ve Toplum Katılımı Alanında Yılın İletişim/PR Kampanyası kategorilerinde Altın Stevie® Ödülü, Toplumsal İlişkiler ve Kurumsal Sorumluluk alanlarında ise Gümüş Stevie® Ödülü kazandı.

“Gelenekten Geleceğe” projesi, İnegöl’ün zengin kültürel mirasını sahiplenerek, geleneksel el sanatlarının yaşatılması, yerel halkın projeye aktif katılımı ve sosyal bağların güçlendirilmesini amaçladı. Katılımcı yaklaşımı, özgün içeriği ve sosyal etki odaklı yapısıyla jüri üyelerinin beğenisini kazanan proje, farklı kategorilerde aynı anda ödül alarak nadir bir başarıya imza attı.

Fiba Commercial Properties CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman, ödülle ilgili yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu: “Bu ödüller, sadece tek bir projenin başarısı olarak değerlendirilmemeli; aynı zamanda yerel kültüre duyduğumuz derin saygının, topluma karşı hissettiğimiz sorumluluğun ve uzun vadeli sürdürülebilirlik vizyonumuzun somut bir yansımasıdır. İnegöl AVM olarak bölgeyle güçlü bir bağ kurmayı, sadece bir alışveriş merkezi olmanın ötesine geçerek, sosyal yaşamın bir parçası olmayı önemsiyoruz. ‘Gelenekten Geleceğe’ projesiyle hedefimiz; geçmişin değerlerini günümüze taşıyarak, yerel halkın katılımıyla kültürel mirasımızı yaşatmak ve bu mirası gelecek kuşaklara ilham verici bir şekilde aktarmaktı. El sanatlarından topluluk atölyelerine, eğitimden etkileşimli etkinliklere kadar birçok bileşeni içinde barındıran bu kapsamlı yaklaşımımızın, dünya çapında kurumların toplumsal etkilerini ödüllendiren en saygın platformlardan biri olan Stevie Awards’ta 2 Altın ve 2 Gümüş ödülle onurlandırılması, bizler için büyük bir motivasyon kaynağıdır. Bu başarı; Fiba CP’nin kurumsal vizyonu, projeye gönül veren tüm paydaşlarımız, İnegöl halkının desteği ve özellikle özverili çalışmalarıyla süreci başarıyla yürüten İnegöl AVM ekibimizin ortaya koyduğu ortak emeğin gurur verici bir sonucudur.”

Devamını Oku

AVM

V Metroway AVM yarın kapılarını açacak

Editör

Yazar:

Başakşehir’de hayata geçirilen V Metroway alışveriş merkezi, 3 Ekim Perşembe günü açılacak. Dört kat üzerine yayılan yaklaşık 25 bin metrekare kiralanabilir alanda, 80 ulusal ve uluslararası markaya ev sahipliği yapacak olan V Metroway, organize perakende arzını ziyaretçilerine sunarak artan nüfusun talep ve ihtiyaçlarına cevap verecek.

V Metroway’den 800 kişiye istihdam

Yatırımını İsra Holding’in yaptığı V Metroway alışveriş merkezi, bünyesinde yer alan 80 markasıyla birlikte 800 kişiye istihdam sağlayacak. Bölgedeki organize perakende arzının güçlenmesine de katkıda bulunacak olan alışveriş merkezi, aynı zamanda 20 binin üzerindeki A+ konut, Başakşehir Kent Meydanı, Kuzey Yakası Ofisleri, Çam ve Sakura Hastanesi, Millet Kütüphanesi gibi yapıların yakın çevresinde yer alıyor.

Abdurrahim Tavlı “V Metroway AVK, yeni buluşma noktası olacak”

V Metroway AVM’nin açılmasıyla birlikte Başakşehir’in yeni bir çehreye kavuşacağını ifade eden İsra Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Tavlı “Dinamiklerini çok iyi bildiğimiz bir bölge olan Başakşehir’i daha da canlı ve cazip hale getirecek V Metroway Alışveriş Merkezi’nin kapıları bugün itibariyle açılıyor. Yerli ve yabancı birçok markayı tek çatı altında toplayan V Metroway, sadece alışveriş yapmak için bir mekân değil; sosyal bir buluşma noktası olacak. İstanbul’un en değerli lokasyonlarının başında gelen Başakşehir ve çevre ilçelerinden de on binlerce kişiyi misafir edecek olan V Metroway, yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımı, bölgede oluşturacağı istihdam, içinde barındırdığı markalar ve dünya standartlarındaki yönetim anlayışıyla başta Başakşehir olmak üzere tüm İstanbul’a değer katacak” dedi.

Tanınmış markalar ilk kez Başakşehir’de

Alışveriş merkezinin uzun dönemli yönetiminden sorumlu olan ECE Türkiye, büyük gelişme potansiyeli barındıran Başakşehir’in merkezinde bir konuma sahip olan V Metroway’de modern ve dengeli bir marka karması oluşturdu. Alışveriş merkezindeki ulusal ve uluslararası markaların tamamı Başakşehir’de ilk mağazalarını açarken, kiracı karmasında bölgede sevilen lokal markalara da yer verildi. Bu lokal markalar, V Metroway ile ilk kez bir alışveriş merkezinde yerlerini aldılar.

ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel, “İçinde bulunduğumuz zorlu şartlarda gerek İsra Holding’in yaptığı yatırımda iş ortakları olmaktan gerekse perakendecilerin projemize ve bize güvenerek V Metroway’de yer almalarından ötürü ECE Türkiye adına büyük mutluluk ve gurur duyuyorum” dedi. Canlıel sözlerine şöyle devam etti: “Bugün, kiracılarımız ve ekiplerimizin inancı ve çabaları sayesinde projemizin açılışını yapıyoruz. Bu açılış, doğru yer ve zamanda, doğru projeler ve iş birlikleri ile sektörümüzün geleceğine olan ortak inancımızı göstermesi açısından büyük önem taşıyor.”

V Metroway Alışveriş Merkezi’nde Migros, Teknosa, Mavi, Mr. DIY, Superstep ve Rossmann gibi büyük metrekareli markalara Tiffany and Tomato, Armine Trend, Mizalle, Lizay Pırlanta, Koçak Gold, Yves Rocher, Kiğılı, D’s Damat, Avva, Samsung ve Siemens gibi farklı branşlarda faaliyet gösteren markalar eşlik ediyor. V Metroway, aralarında Espresso Lab, Kahve Dünyası, HD İskender, Bursa Kebap Evi, Green Salad, Saloon Burger ve Pidem’in de yer aldığı 18 kafe ve restoranı, 400 kişi oturma kapasiteli yeme-içme alanı, 600 metrekarelik çocuk oyun alanı, bin metrekareye yaklaşan terasları ve açık alanları ile ziyaretçilerine alışverişin yanında sosyalleşme, aileleri ile birlikte keyifli vakit geçirme ve eğlenme imkânı da sunuyor.

Ziyaretçiler, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde nüfusunun 1 milyon kişiye ulaşması beklenen Başakşehir’de açılan V Metroway’e, İstanbul Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarıyla birlikte Kuzey Marmara Otoyolu’nun yanı başındaki konumu sayesinde gerek toplu taşıma gerekse özel araçları ile veya yayan olarak kolayca ulaşabilecek. Alışveriş merkezinde ayrıca 550 araç kapasiteli bir otopark da ziyaretçilerin hizmetine sunulacak.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER