Sosyal Medya Hesaplarımız

Cengiz Çambel

Avrupa Türk Gıda & Perakendeciler Platformu’na teşekkürler

Cengiz Çambel
volkan aydin
Abone Ol:

Facebook’ta yakından izlediğim Avrupa Türk Gıda & Perakendeciler Platformu var. Yöneticisi Volkan Aydın’la da uzun süredir iletişim halindeyiz. Aydın, Almanya’da yaşıyor ve Yayla Bakliyat’ın Avrupa proje sorumlusu. Bu platforma, Avrupa’da faaliyet gösteren Türk perakendeciler ve tedarikçiler üye. Platform sayesinde bilgilerini paylaşıyorlar. Nelerin doğru, nelerin yanlış olduğunu gözler önüne seriyorlar. Tahminimce de binlerce üyesi var. Bende fırsat buldukça izlemeye çalışıyorum. Bazı konularda görüşlerimi dile getiriyorum. Sevgili Volkan’da ara ara sitemizdeki haberleri, üyeleriyle paylaşıyor. Yazarlarımızın kitaplarını da mutlaka okunması gereken kitaplar diye gündeme taşıyor. Geçtiğimiz günlerde “Temiz Tat” rumuzu ile yazan arkadaşım, Türkiye’deki discountları mercek altına yatırmış. Bu konuya da Fortune 500 Türkiye 2017 araştırması sonucu varmış. En büyük perakendecileri olarak BİM ve Migros’u gündeme getirmiş.
Discount pazarının ana vatanı Almanya. Bu ülkeden tüm dünyaya yayılmış durumda. Hipermarket pazarının doğduğu ülke olan Fransa’da bile discountlar pazarı allak bullak ediyor. Amerika ve İngiltere’de oldukça güçlüler. Temiz Tat rumuzuyla yazan arkadaşımız, “BİM ciddi şekilde yıllardır atakta. Acaba Almanya’daki gibi BİM’de sonradan fırın köşesi, kahve köşesi yapar mı? Araba satar mı? Bilet satar mı? Bildiğim kadarıyla BİM’in başında Aldi’den üst bir yönetici gitmişti” şeklinde görüşlerini dile getirmişti. Bende BİM’de tamamen perakendeye odaklandığını, bilet veya araba satmayacağını dile getirdim. Sonra arkadaşımız, “Bunu biz Aldi, Lidl, Netto, Norma, Penny de v.b. gördük. Arabada, motorsiklet de satıyorlar, televizyonda satıyorlar, bilet içinde acentacılık yapıyorlar. Almanya’da discountlar çok ciddi gelişti. Büyük bir piyasa ve bu büyük piyasadaki oyuncular pastadan pay almak istiyor. Bu da öncülükle ve yenilikle oluyor. Bugün Türkiye’de BİM, ŞOK, A 101 var, yarın bu sistem ile çalışanlar Türkiye’de çoğalacaklar. İşte pastanın küçülmemesi için farklı projeleri göreceğimize inanıyorum. Araba satacak derken aracılık sistemi ile olacaktır bu” dedi.
Ne dersiniz, Almanya’daki arkadaşlarımızın Türkiye discount pazarıyla ilgili tahminleri doğru çıkabilir mi? Gelecekte bu sektörün güçlü oyuncuları sattıkları ürünlere yukarıda bahsi geçenleri de ekleyebilirler mi? Ama en önemlisi bu sektöre güçlü finansal yapıya sahip yeni oyuncuların katılıp katılmaması. Türkiye’deki pazarı discount sektörü domine ediyor. Bütün perakendecilerin satın almalarını, discount pazarı fiyatları oluşturuyor.
Türkiye’deki perakendeciler ve bilhassa tedarikçiler Avrupa Türk Gıda & Perakendeciler Platformunu mutlaka takip etmeleri gerekir diye düşünüyorum. Bilhassa Almanya pazarına mal satmak isteyenler için bu platform biçilmiş kaftan.
Benim gördüğüm diğer önemli bir etken ise güçlü Alman perakendecilerin Türk ürünlerine raflarında yer açması. Satılan Türk lezzetleri ise çoğu zaman komşu ülkelerimizin ürünlerinden oluşuyor. Oradaki Türkler, yerli malımız diye çoğu zaman Yunanistan menşeli ürünler alıyor.
Global pazarda yer almak istiyorsak gidilecek ülkelerin şartlarına uyum sağlamak gerekiyor.
Volkan Aydın kardeşimi bu platforma verdiği destek için kutluyorum.
Platformla ilgili kısa notlar:
Platformun üye sayısı şimdilik 7700 kişi. Platforma tüm Avrupa ülkelerinden, Türkiye’den, Türki cumhuriyetlerinden, Amerika, Kanada, Avusturalya gibi ülkelerden gıda üreticileri, toptancıları ve süper marketçiler ile gıda sektörüne hizmet veren firmalar, market ekipman firmaları, reklam ajansları yöneticileri üye.
Ayrıca Türkiye’den birçok şirket sahibi de platformu izliyor.

Yazarımızın bu yazısı Retail Türkiye Dergisi’nin Ağustos 2017 – 102. sayısında yayınlanmıştır.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Cengiz Çambel

Nur içinde yat Ramazan Ulu

Cengiz Çambel

Bazen kelimeler düğümleniyor, ne diyeceğimiz, konuşacağımızı bilemiyoruz. Bilgisayarımı açınca karşıma çıkan haberle yıkıldım kaldım. Gözlerim doldu, hala ümidim vardı yaşayacağından. Vücudu dirençli, hastaneden sapa sağlam çıkacaktı, bekliyordum. Hatta yanına ziyaretine de gidecektim.

Çok sevdiğim dostum, ağabeyim, bana perakende sektörünü öğreten ve sevdiren Ramazan Ulu’yu maalesef ki kaybettik. 1982-1989 yılları arasında çeşitli gazetelerin ekonomi servislerinde çalıştıktan sonra sektör büyüğüm, nur içinde yatsın Bülent Yardımcı ile birlikte Bakkal.Market Dergisi’nde çalışmaya başladık. Çeşitli sektörleri bilmeme rağmen perakende sektöründen, marketlerden, gıda sektöründen hiç bilgim ve tecrübem yoktu. Sektörü öğrenmemim tek yolu da perakende noktaları, bakkalları ve marketleri gezmem, yöneticilerinden işin püf noktalarını öğrenmeden geçiyordu.

İşyeri ofisimiz Levent’teydi. 1990’lı yıllar. Market sayısı yok denecek kadar azdı. Olanlarda çok küçük, bakkal irisiydi. Sanayi Mahallesi’ndeki Ulu Kardeşler Marketler ise pırıl pırıl parlıyordu. Marketin içi oldukça güzel, müşteri sayısı da fazlaydı. Ahşap merdivenlerden asma kata çıkarak marketin sahibiyle tanışmak istedim. Karşımda muhteşem bir insan, müthiş misafirperverliğiyle Ramazan Ulu çıktı, beni konuk etti. O günden sonra Ramazan Ulu ile çok sıkı dost olduk. Bana perakende ve gıda sektörünün en ince noktalarını öğretti. Satın alma görüşmelerinde birlikte bulunduk.

Öğleyin işyerimizde yemek çıkmazdı. O yıllarda malum, ekonominin de çok iyi olduğu söylenemezdi. Ben öğleyin sanki Ulu Kardeşleri’n bir çalışanıymış gibi markete yemek yemeğe gider, personelle birlikte yemeğe ortak olurdum.

Türkiye’de perakende sektöründe ilk kampanyayı başlatan kişilerden biri de Ramazan Ulu’ydu. Müşterilere çekilişle çeyrek altın hediye ederdi. Üretici firmaların kendilerine hediye ettikleri minik elektrikli ev aletlerini de kampanya sonucu tüketicilere sunardı. Ramazan Ulu, eski bir öğretmen. İnsanlara yaklaşımı çok iyi bilirdi. Sevecendi. İnce eleyip sık dokurdu. Sektörün birleşip bütünleşmesi için çok çabaladı. Önce İSMAR’ı kurdular, sonra da İstanbul PERDER’i. STK’larda da görev almayı çok severdi. Bu güzel kelimeleri daha uzatmak mümkün ama parmaklarım klavyeye gitmekte zorlanıyor.

Sektör, çok büyük bir değeri, ağabeyi kaybetti. Mekanın cennet olsun Ramazan Abi, nurlar içinde yat.

Devamını Oku

Cengiz Çambel

Gıda perakendecilerinde personel açığı büyüyor

Cengiz Çambel

Son günlerde alışveriş için marketleri gezerken personelden yana sıkıntı yaşandığını görüyorum. İstanbul’un en büyük zincir marketlerinden birine et almaya gittiğimizde kasap reyonunda kasabın olmadığını gördük. Şarküteri elemanı bizlere et almamız için destek verdi. Güler yüzlü bir elemandı. Yardımcı olmak için çabalayıp durdu. Ürünleri istediğimiz şekilde paketleyemedi. İstediğimiz kıvam ve kalitede etleri alamadık. Mağaza müdürüyle de konuştuğumuzda kasap açıklarının olduğunu ve bulamadıklarını öğrendim.

Kasap bulmanın gerçekten de zor olduğunu biliyorum. Bu personeli asgari ücretlerle marketlerde çalıştıramazsın. Çalıştırdığın anda marketten kaçar. Diğer ürünleri almak içinde başka bir zincir markete uğradım. Yoğurt alacaktım ama reyon bomboş. Market için yok satmanın ne kadar hatalı bir iş olduğunu gayet iyi bilirim. Yine mağaza müdürüyle konuştuğumda, “Abi sevkiyatlar daha önce haftada 3 gündü, şimdi 2 güne indirdiler. Bu nedenle rafta yoğurt yok. Hep söylüyoruz, sevkiyatı haftada 3 gün yapın diye ama inşallah gerçekleşir” dedi. Bende yandaki perakendeciye doğru ilerledim. Raftan yoğurdu alıp kasaya gittim. Kasa fiyatı ile raf fiyatı farklıydı. Tabii raf fiyatından ödemeyi yaptım. Mağaza müdürüne durumu aktarınca, “Etiket değiştirmekten bunaldık. Bu arada rafta etiketi değiştirmeyince müşteride böyle sorunlar yaşıyoruz. Son günlerde büyük oranda personel sıkıntısı yaşıyoruz. Çalışanlar bunalmış durumda. Giden gidene. Kasada işlem yapan arkadaşımızda dün işe başladı. Üstelik perakendecilik konusunda da eğitim almadı” dedi.

İşe başvuran personele büyük ümitle sarılan perakendeciler, eğitimde vermeden bu personelleri mağazaya sevk ediyorlar. Çalışan personeller çok iyi niyetli ama bu yetmiyor. Tüketiciler ve marketlerde sorunlar hat safhaya ulaşıyor.

Bu durumdan perakende yöneticilerinin de haberdar olduklarını tahmin ediyorum. Kalifiye eleman bulmak gerçekten zor. Hem cirolar hem karlılıklar yükselirken çalışanlara da yaşanabilir ücret vererek işte kalmalarını; perakendeciliği meslek olarak seçmeleri sağlamalılar. Artan asgari ücret, perakendecinin giderlerine yansıyor. Ama bu sarmaldan kurtulmak gerek. Çalışanlara asgari ücretten daha fazla maaş ödemek sorunun çözümüne bir nebze de olsa yardımcı olacaktır.

Devamını Oku

Cengiz Çambel

RCK (Rafinera Cloud Kitchen)’da hedef yurtdışına açılmak

Cengiz Çambel

Cloud Mutfak, Türkçesi bulut mutfak, aslında paylaşım ekonomisinin yarattığı bir kavram. En basit anlatımıyla fiziki restoranı olmayan eve servis hizmetleri üzerinden tüketiciye ulaşan restoranlar diyebiliyoruz. Bir ana mutfak ve bu ana mutfağa bağlı uydu mutfaklardan oluşan bir sistemden söz ediyoruz. Ana mutfakta hazırlanan yemekler, uydu mutfaklarda yapılan son dokunuşlarla tüketiciye ulaştırılıyor. Sistemde köfteci, hamburgerci, pizzacı, mantıcı, çorbacı gibi birbirinden farklı pek çok sanal restoranlar bulunabiliyor.

Bu sanal restoranlar kira, işçi gücü vb. fiziki restoran giderlerinden tasarruf ettikleri ve diğer giderleri de paylaştıkları için ciddi maliyet avantajı sunuyor. Ayrıca sadece paket servise odaklı çalıştıkları içinde daha fazla lezzet ve sunum daha odaklı çalışıyorlar. Bu da tüketici deneyimine olumlu yansıyor.

Türkiye’de bulut mutfak adı altında farklı uygulamalar var ama bu işi tam anlamıyla yapan şirket sayısı henüz çok az. Örneğin bir bölgede restoranı olmayan markalar için ortak kullanımlı mutfaklar açan oluşumlara da bulut mutfak denilebiliyor.

RCK (Rafinera Cloud Kitchen) hem yeni markalar yaratma hem de Ar-Ge tarafında bulut mutfak üzerinde çalışıyor.

Rafinera, Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ise ikinci diyet paket servis şirketi. Bu sektörde 15 yılı aşkın deneyimiyle Rafinera Cloud Kitchen’ı kuran Didem Altınbaşak Tulgan, farklı hedef kitlelere hitap eden 16 tescilli markayı elinde bulunduruyor. Temmuz ayında Credia Ventures’ten de yatırım almış durumda. Bu yatırımla ülke çapında yaygınlaşmayı ve teknolojik altyapıyı güçlendirmeyi hedefliyor.

Konseptin merkezi bir mutfak ve bu mutfağa bağlı çok sayıda uydu mutfaktan oluşuyor. RCK, bu uydu mutfaklarda oluşturduğu sanal restoranlar üzerinden tüketiciye ulaşıyor. Bu sanal restoranlarda oturma alanı, masa ve garson bulunmuyor. Sadece yemeklerin hazırlandığı paylaşımlı bir mutfak, şefler ve paketleme alanları yer alıyor. Müşterilerin yemek platformları üzerinden verdiği siparişler bu mutfaklarda hazırlanıp RCK kuryeleri aracılığı ile ev ve işyerlerine teslim ediliyor.

Uydu mutfaklar aynı anda çok sayıda RCK markasına hizmet verdiği, kuryeler ortak kullanıldığı için giderler bölünüyor ve maliyet avantajı sağlanıyor. Bu da müşterilerimize daha kaliteli yiyecekleri daha uygun fiyatla ulaştırma imkanı sunuyor. Markaları ise Nera Burger, Köfte 33, Pıtı Mantı, Mochita Cakes , Leyna Falafel, Kila Burger, Mezepoly, Kanattown, Yanda Pilav, Wrapetito, Taco Baila, Gina Bowl, Dide Pide, Botta Pizza, Tostica ve Pizza Portas.

Rafinera Cloud Kitchen’ın iş ortakları arasında Yemeksepeti, Getiryemek, Trendyolyemek ve Fuudy var. Bu platformlar üzerinden sipariş veren müşterilerine taze, lezzetli ve kaliteli ürünlerini dakikalar içerisinde ulaştırıyor.

Motorların çakmak gözünden enerji alan bu özel çantalar, teslimat süresince de yemeği ısıtmaya devam ediyor.

RCK’nın hedefi yılsonuna kadar 24 marka ile 200’ün üzerinden sanal restorana ulaşmak ve kendi satış platformunu yayına almak. İstanbul penetrasyonunu tamamladıktan sonra da yılbaşı itibariyle yurtdışına açılmayı planlıyor.

Kadın girişimcilerinde başarılarıyla gurur duyarken bayrağımızı yurtdışında da dalgalandıracak olmaları, bizleri mutlu ediyor.

Devamını Oku

Cengiz Çambel

Cengiz Çambel

POPÜLER