Connect with us

Firmalardan

Ramazanda ürün arzında sıkıntı yok

Editör
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis
Abone Ol:

Pirinç ve bakliyatta arz talebi karşılıyor, mercimek ve nohut fiyatlarında düşüş bekleniyor.

Yeni mahsul çıkıncaya kadar ürün arzında sıkıntı yaşanmayacağını belirten Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları söyledi:

“2017 yılının son iki ayında pirinç ve nohut fiyatlarında yüksek oranda artış yaşandı. 31.12.2017 tarihinde pirinçte alınan gümrük vergisinin 01.07.2018’e kadar yüzde 45’den yüzde 15’e çekilmesiyle fiyat yükselişi durdu. Ancak; tam Ramazan ayına girerken çeltik fiyatlarında bir artış söz konusu oldu. Eylül ayında başlayacak hasat dönemine kadar fiyat, iç tüketim ve stok miktarları sürekli takip edilerek risk ve spekülasyonların oluşmaması adına önlem alınmalıdır. 01.07.2018 tarihinden itibaren değişecek olan pirincin gümrük vergisinin bitiş tarihi şartlara göre ilgili makamlar tarafından değerlendirilerek uzatılabilir. Nohut ithalatından alınan verginin sıfırlanmasıyla birlikte toptan dökme 10,00 TL’ye yaklaşan nohut fiyatı 6,00 TL – 7,00 TL bandında geriledi.

Fasulye fiyatları geçen seneyle bu sene aynı dönemde kıyaslandığında yaklaşık yüzde 5 oranında düştü.

2017 yılının son üç ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde son yılların en kurak dönemi yaşandı. Başta buğday olmak üzere hububat ve kırmızı mercimek üretiminde rekolte kayıpları yaşanabilir endişesi vardı. Daha sonraki aylarda yeterli yağışın alınmasıyla endişe ortadan kalktı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde öncelikle pamuktaki desteklemelerin daha yüksek olması nedeniyle üretici pamuk ekimine yöneldi. Başta buğday olmak üzere ekim alanlarında bir daralma söz konusu olmasına rağmen son bilgilere göre verimlilikte bir azalış yok.

Ülkemizdeki üretim bölgelerinden aldığımız bilgilere göre ekilen ürünlerde bu güne kadar ciddi zayiat gözükmüyor. Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere bir önceki yıla göre ülke genelinde azda olsa rekolte artışı tahmin ediliyor. Ülkenin değişik bölgelerinde ekimi yapılan mercimek çeşitleri ve buğday Haziran ayı başında hasat edilmeye başlanacak. Nohut ve fasulye Temmuz ayında, çeltik ise Eylül ve Ekim aylarında hava şartları olumlu düzeyde seyrederse hasat gerçekleşecektir.

Yeni mahsul mercimek, nohut ve pirinç fiyatlarının düşeceği öngörülüyor. Ülkemizde hasat dönemine kadar buğday ve bakliyat ürünlerinin stokları yeterli düzeyde olup ürün arzında bir sorun yaşanmayacak.”

Ramazan ayı boyunca sabit fiyatlardan satılacak

1994 yılından beri her Ramazan öncesi geleneksel hale getirilen fiyat indirimi ve sabit fiyat uygulamalarını bu yılda uyguladıklarını söyleyen Mehmet Reis, Ramazan ayına özel sadece kumanya fiyatları değil tüketicinin raftan daha uygun fiyata ürün bulabilmesi için perakende noktalarına yüzde 10’lara varan fiyat indirimi yapıldığını belirtti.

Ramazan ayı için geleneksel hale gelen ihtiyaç sahiplerine dağıtılan kumanya kolilerin içine dikkat çeken Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bazı kumanya tedarikçileri daha ucuza satabilmek için fiyat odaklı ürün hazırlamaktadırlar. Özellikle; pirinç, bakliyat ve bulgurda ürünün yöresine, analizine, kalibresine ve nem durumuna dikkat etmeden kalitesi, standardı ve protein oranı düşük, pişmeyen, ithal veya eski mahsul ürünler kumanya kolilerinde yer almaktadır.

Hayırsever vatandaşlarımız, karar vermeden önce kumanya paketlerinin içindeki ürünleri kontrol etmelidir. Ürün cinsinin ve menşeinin doğru yazılıp yazılmadığı ve kalitesi incelenmelidir.

Maneviyat yüklü olan bu ayda yardım yaparken; evinizde pişirip, yenilen ve güven kazanmış markalı ürünlerin tercih edilmesi, yardım alanlara daha da fayda sağlayacaktır. Ramazan kolileri içindeki ürünlerin, gıda kodeksine uygunluğu özellikle ilgili merciler tarafından denetlenmelidir.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor

Editör

By

Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.

Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Continue Reading

Firmalardan

Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu

Editör

By

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.

9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.

Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi,  9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.

Continue Reading

Firmalardan

Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor

Editör

By

1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.

Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.

Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.

“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.

Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER