Sosyal Medya Hesaplarımız

FMCG ve Retail Pazarı

Hane Tüketim Paneli HTÜ değerlendirmesi Ekim 2020

Editör
Abone Ol:

2020 yılında Türkiye’de alışveriş davranışı Mart ayından itibaren geçmiş yıllara göre değişim içerisine girdi.

Öncelikle geçen seneyi değerlendirirsek değişimi daha net görebiliriz. 2019 yılında aylık bazda dalgalanmalar olsa da harcama ile ziyaret sıklığı arasındaki makas çok açılmamaktaydı. Bu da bizlere alışveriş davranışında sabit bir trend olduğunu belli dönemlerde ufak değişimler ile devam ettiğini göstermekteydi.

IPSOS ekim 2020 42020 yılında alışveriş davranışında ki en belirgin değişim alışverişçinin daha seyrek alışverişe gitmesi oldu. Özellikle Mart ayında Pandemi etkisi ile başlayan Nisan ve Mayıs ayında da etkisini gösteren harcama artışı daha sonrasında ise daha normalleşmeye başladı. Haziran ayı normalleşme söylemlerinin etkisi ve evde stok oluşumundan kaynaklı daha normal geçti gibi görünse de yine eski yılların üzerinden bir harcama söz konusu. Haziran – Eylül sabit trend ile harcama yapan haneler Ekim ayında tekrardan harcamalarında bir artış gerçekleştirdi.

Alışverişçinin gezmekten duyduğu endişe daha az noktaya gitmesi ve bu davranışın 8 ay sürmesi bu durumun oturmuş bir değişim olduğunu göstermekte. Daha seyrek alışverişe gitmek tüm SES gruplarında da aynı yönde gelişim göstermekte.

Bir önceki aya kıyasla Ekim ayındaki harcama ve sıklık artışı ağırlıklı gıda ürünlerinden gelirken kişisel bakım ve deterjan ürünleri ise büyüme göstermedi.

Ekim ayında büyümeye en yüksek katkıyı bağımsız süpermarketler sağladı, yıl toplamında bakıldığında ise indirim marketlerinin etkisi yüksek.

IPSOS ekim 2020 3

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

FMCG ve Retail Pazarı

Kanallara Göre FMCG Ciro Büyümeleri % (Şubat 2020 – Şubat 2021) (Ocak- Şubat 2021)

Editör

Yazar:

Şubat ayında 2020 Şubat ayına göre en çok büyüme %27,0 ile SPM400 kanalında gerçekleşti.
Devamını Oku

FMCG ve Retail Pazarı

Kategorilere göre ciro büyümeleri – (Şubat 2020 – Şubat 2021) (Ocak – Şubat 2021)

Editör

Yazar:

Şubat ayında 2020 Şubat ayına göre ilk 10 kategori içinde en çok büyüme Sıvıyağ kategorisinde gerçekleşti.
Devamını Oku

FMCG ve Retail Pazarı

Sektör ciro payları Şubat 2021

Editör

Yazar:

Ana kategorilerde geçen yıla kıyasla GIDA 1,6 ve EV TEMIZLIK 0,1 puan kazanırken. KİŞİSEL BAKIM 1,6 pay kaybetti.
Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER