Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

CarrefourSA perakendenin geleceğini kurguluyor

Editör
Abone Ol:

Pandemi döneminde artan ve farklılaşan hizmet taleplerini, geliştirdiği başarılı politikalar ile daha da güçlenerek ve gelişerek sürdüren CarrefourSA, marketler ve e-ticaret kanalıyla gıdadan temizliğe, kişisel bakımdan elektroniğe kadar hemen her konuda müşterilerin çözüm ortağı olmayı sürdürüyor. Yılda 137 milyon müşteriye dokunan CarrefourSA, müşterilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda onlara yakın, keyifli ve değer katan bir alışveriş deneyimi sunmaya odaklanıyor.

Perakende sektörünün en önemli konularından biri olan e-ticaret alanında hem Carrefour Grubu olarak dünyada hem de CarrefourSA olarak Türkiye’de öncü rolünü üstlendiklerinin altını çizen CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, “Oyunu kuran ve geleceğin trendlerine yön veren” şirket olarak bizim için en önemlisi işin doğrusunu yapmak. Tüm Sabancı Grubu’nun ana stratejisini oluşturan bu prensiple müşterilerimize odaklanırken, perakendenin bugününü olduğu gibi, geleceğini de kurguluyoruz. Şu anda Türkiye genelinde 754 mağazamız var, her gün 2-3 mağaza daha ekleyerek ağımızı genişletiyoruz” dedi.

CarrefourSA’nın geçen iki yılı pandeminin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla geliştirilen politikalar sayesinde güçlenerek tamamladıklarını vurgulayan Kutay Kartallıoğlu, bu dönemde artan ve farklılaşan hizmet taleplerini başarılı bir şekilde yönettiklerini söyledi. Kartallıoğlu, “Biz pandeminin dünyada sebep olduğu tüm olumsuz gelişmelere rağmen 2021 yılında operasyonel performansımız ve finansal yapımız sayesinde daha da güçlendik.  E-ticarette 2020 yılına göre ciro bazında %130, sipariş adedi bazında %151 oranında büyüme gerçekleştirdik. 2021 yılsonu itibarıyla toplamda 40 ilde 508 bin metrekare net satış alanına ulaştık” dedi.

Fiziksel olarak gerçekleşen büyümenin ciroya da büyük katkısı olduğunu söyleyen Kutay Kartallıoğlu, “Toplamda 9,4 milyar TL ciro elde ettik. Böylece metrekare başına düşen ciromuz 2020 yılına göre %19,3 artış ile 18,4 bin TL’ye yükseldi. 2022 yılı pek çok sektör için olduğu gibi perakende sektörü için de zor bir yıl olacak gibi görünüyor. Perakende, uzun ve zorlu bir maraton; günün sosyo – ekonomik şartlarına ve tüketici alışkanlıklarına göre şekillenen bir sektör.  Bu noktada dijitalleşmeye yatırım yaparak farklılaşan ve müşteri deneyimine odaklanan markaların bu yılı nispeten rahat geçireceğini düşünüyorum” diye konuştu.

CarrefourSA’nın “Yeni Nesil Market” yaklaşımıyla müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini anlayıp doğru üreticinden, doğru ürünü temin ederek, doğru hizmet anlayışı ile doğru fiyat sunarak farklılaştığını söyleyen Kutay Kartallıoğlu, bu anlayışla, mottonun da “Doğrusu CarrefourSA’da” olduğunun altını çizdi.  Kutay Kartallıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ana stratejimizin odağında da “Doğrusu CarrefourSA’da” felsefesi var. Bu kapsamda yılda 137 milyon müşteriye ulaşıyor ve müşterilerimizi yaptığımız işin merkezine koyuyoruz. CarrefourSA olarak en güvendiğimiz noktalardan biri de tazelik. Et, meyve, sebze bizim tazelikten asla ödün vermediğimiz ürünlerimiz. Bugün CarrefourSA, Türkiye’deki en büyük balık perakendecisi. Dana kıymayı en uygun fiyata CarrefourSA’da bulabilirsiniz. Gıdadaki gücümüz, bizim doğru üreticiyle buluştuğumuzun da bir göstergesi.  Bu noktada esnaf ile büyümek istiyoruz.  Müşterimizin ihtiyaç ve beklentilerini anlayıp, onlara yakın, keyifli ve değer katan bir alışveriş deneyimi sunmaya odaklanıyoruz. 2022 yılının ilk çeyreğinde müşteri sayımız geçen yıla oranla yüzde 17 yükseldi. Bu bizim için çok önemli.”

CarrefourSA hedeflerinde öncelikli iki konunun müşteri deneyimi ve e-ticaret olduğunun da altını çizen Kutay Kartallıoğlu, bu iki alanda uzun yıllardır önemli yatırımlar yaptıklarını belirterek, “Yapılan araştırmalar fiziki mağazacılığın ölmeyeceğini; aksine e-ticaretin de eklenmesiyle birlikte çoklu kanal sitemine geçileceğini öngörüyor. Biz de yakın vadede online satışlarımızı toplam satışlar içinde yüzde 30-40’lara çıkabileceğini düşünüyor ve tüm hazırlıklarımızı da bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. E-ticaretin büyüme eğrisi çok yüksek, dolayısıyla biz de bu trendin bir parçası olmak hatta bu trendi yönlendirebilmek istiyoruz.  E-ticaret bu anlamda bizim çok istekli ve hızlı büyüdüğümüz bir segment. Bizim e-ticaret sistemimizden ayda yaklaşık 8 milyon müşteri geçiyor. Her ay 400-500 bin sipariş dağıtıyoruz. Bunu da katlayarak artırıyoruz. Geçen yıl e- ticaret hacmimiz bir önceki seneye göre yaklaşık 2.3 kat büyüdü. Yatırımlarımızın üçte birini dijital dönüşüme ayırıyoruz. Yatırımlarımızın karşılığını rakamlarımızda görmenin ötesinde müşterilerimizin takdirini almak bizim için çok değerli” diye konuştu.

Hedef yılsonuna kadar 250 bayi

CarrefourSA’nın küçük esnafı destekleyen bayilik sistemi ile 2022 Mart ayına kadar 80 bayiye ulaşıldı. CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu; doğru üretici ile müşterilerine doğru ürünü, doğru hizmet ve fiyatla sunduklarını, bayilik sistemiyle de küçük esnafa CarrefourSA güvencesiyle ticaret yapma imkanı tanıdıklarını belirtti. Kartallıoğlu, “Şu anda 80 mağazamız var, hedefimiz yıl sonunda 250 mağazaya ulaşmak. CarrefourSA olarak da bu yıl 50 mağaza açmayı hedefliyoruz. Biz artık büyüme stratejimizi daha çok esnaf üzerine kurguluyoruz.  Şu an mevcut olan 80 mağazanın 13’ü kadın girişimcilerden oluşuyor. Perakendeye mutlaka kadın eli değmesi gerektiğine inanıyoruz. Gelecek sene hedefimiz kendi açtığımız mağazaların yüzde 75’inde üst kademelerde kadın yönetici/müdür olması. Bu konuda teşvik edici, cesaretlendirici olmaya çalışıyoruz” dedi.

Öz markalı ürünlerin payı yüzde 30’lara çıkacak

Öz markalı ürün kullanımıyla ilgili Türkiye’de büyük bir talep olduğunu belirten Kutay Kartallıoğlu, CarrefourSA’nın bu alanda ilerlemek istediklerini söyledi. Kartallıoğlu, “Son yıllarda önceliğimiz olan bir diğer konu ise öz markalı ürünlerin satışı. Şu anda 600 öz markalı ürünümüz var. Satışımız yüzde 15 civarında; hedefimiz ise bunu yüzde 25-30’lara çıkarmak. Bunun gayet dengeli bir portföy olacağını öngörüyoruz. Bu bakımdan da üreticilerle anlaşmalar yapmaya ve kendi özel ürünlerimizi ürettirmeye devam ediyoruz. Tabii ki öz markalı ürünler ulusal markalara göre çok daha ekonomik. Dolayısıyla bütçeye daha fazla hitap eden ürünler. Ambalaj malzemesinden sabit giderlere kadar pek çok farklı sebepten dolayı yüzde 15 yüzde 20 civarında fark var. Bizim öz markalı ürün üretimlerimizi Carrefour Grup da denetliyor. Yüzde 90’ından fazlası Carrefour markalı; no-name markalar değil. Kendi markamızı verdiğimiz için kaliteli olması bizim için çok önemli. Carrefour Grup hijyen ve kalite denetimlerine giriyor. Bütün ürünlerimiz AB standartlarında üretiliyor” diye konuştu.

CarrefourSA olarak 2022 yılında ihracata da odaklandıklarını belirten Kutay Kartallıoğlu, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Carrefour şu anda Türkiye’deki tedarikçilerden yaklaşık 200 milyon euroluk mal alıyor. Biz de bu yıl CarrefourSA olarak ilk kez ihracat hedefi koyduk. 2022 yılında ciddi bir ihracat yapma hedefimiz var. Geçtiğimiz hafta İtalya’daydım. Fransa, İtalya, Moğalistan, Gürcistan, İsrail gibi ülkeler ile ihracat gerçekleştirebilmek için uğraşıyoruz. Polonya’ya tırlarımız gitmeye başladı. Türk üreticisinin mallarını yurt dışı raflarda görmek istiyoruz. Bu noktada kaliteli ve doğru ürünü müşterilerimizle buluşturmak adına çiftçiye ve üreticiye verdiğimiz desteği sürdürerek, yerli üretim ürünlerimizi yurt dışındaki Carrefour müşterisiyle buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

Şubat ayı üretici market fiyatları

Editör

Yazar:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri yaptığı yazılı basın açıklamasında değerlendirdi.

Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Elmadaki fiyat artışını yüzde 229 ile kuru üzüm, yüzde 218,7 ile limon, yüzde 216,9 ile kırmızı mercimek, yüzde 180,8 ile kuru incir, yüzde 176,3 ile pırasa, yüzde 159,7 ile marul, yüzde 159,6 ile ıspanak, yüzde 150,7 ile maydanoz takip etti.

Elma 3,5 kat, kuru üzüm 3,3 kat, limon ve kırmızı mercimek 3,2 kat, kuru incir ve pırasa 2,8 kat, marul ve ıspanak 2,6 kat ve maydanoz ise 2,5 kat fazlaya markette satıldı.

Üreticide 5 lira olan elma 17 lira 58 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 82 lira 24 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan limon 16 lira 73 kuruşa, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 43 lira 86 kuruşa tüketiciye satıldı.”

Market fiyatları

“Şubat ayında markette 41 ürünün 31’inde fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görüldü.

Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29,4 ile domates oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 28 ile karnabahar, yüzde 21,8 ile lahana, yüzde 20,4 ile dana eti, yüzde 17,7 ile patlıcan takip etti.

Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 15,3 ile ıspanak oldu. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 6,2 ile yeşil mercimek, yüzde 6,0 ile limon, yüzde 2,7 ile mısırözü yağı izledi.”

Üretici fiyatları

“Şubat ayında üreticide 33 ürününün 19’unda fiyat artışı olurken, 5’inde fiyat düşüşü görüldü. 9 üründe ise fiyat değişimi olmadı.

Şubat ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 22,5 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 12,5 ile limon, yüzde 8,7 ile lahana, yüzde 6,3 ile maydanoz, yüzde 5,5 ile ıspanak izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 67,6 ile kuru soğan, yüzde 57,5 ile karnabahar, yüzde 54,3 ile domates, yüzde 47,8 ile portakal, yüzde 47,4 ile kabak takip etti.”

Fiyat değişimlerinin sebepleri

“Üreticide patlıcan, domates, kabak ve salatalıkta havaların soğuk gitmesi nedeniyle arzdaki azalma fiyatları yükseltti.

Kuru soğanda depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları artırdı.

Portakal, karnabahar, havuç ve pırasada hasadın sonuna gelindiğinden arzdaki azalmadan kaynaklı fiyat yükselişi oldu.

Arz ve talepteki değişim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Patates, limon, beyaz lahana, maydanoz ve ıspanakta arzdaki artışla birlikte ürünlerin fiyatları düştü.”

Şubat ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim

“Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre şubat ayında, ocak ayına göre, üre gübresi yüzde 10,5, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 4,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 3,8, amonyum sülfat gübresi yüzde 2,2 ve DAP gübresi yüzde 2,1 düştü.

Geçen yılın şubat ayına göre ise son bir yılda, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 71,2, DAP gübresi yüzde 44,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 42,4, üre gübresi yüzde 14,9 ve amonyum sülfat gübresi ise yüzde 1 oranında arttı.

Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 11,5 düştü, son bir yıla göre ise yüzde 38,7 oranında arttı. Besi yemi şubat ayında ocak ayına göre yüzde 0,9, süt yemi yüzde 2,7, son bir yılda besi yemi yüzde 59,5, süt yemi ise yüzde 60,7 oranında arttı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 23,9 oranında arttı.

Gübre fiyatlarında son dört aydır düşüş yaşanmaya devam ediyor. Üretim sezonunda çeşidine göre yüzde 400’leri aşan fiyat artışları, gübre kullanımının azalması ve geçen yıla göre baz yılı etkisiyle yıllık artış yüzde 1 ile yüzde 71,2 aralığında kaldı. Üretim maliyetlerinin düşürülebilmesi için gübre fiyatlarının tekrar artmamasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Üreticimiz, verim ve kalite unsuru olan gübreye erişimde sorun yaşamamalıdır.

Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir.”

Devamını Oku

Genel Haberler

BİM’den deprem bölgesinde ücretsiz ürün dağıtımı

Editör

Yazar:

Başta Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman ve Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu Anadolu’yu ağır bir şekilde vuran, son yılların en büyük deprem felaketinin ardından depremzedelere yardım için zamana karşı mücadele ediliyor.

İlk andan itibaren yardım çalışmalarına destek veren BİM resmi kurumlarla işbirliği içinde 20 bin adedin üzerinde battaniye, tek kişilik ve çift kişilik yorganlar, çocuklar için binlerce yorgan, battaniye, atkı, bere, eldiven, sweatshirt, polar, kışlık oduncu gömlek, ayakkabı, yetişkinler için üst ve alt polarlar, kazaklar ve ısıtıcılardan oluşan 100 bine yakın ihtiyaç malzemesini TIR’larla bölgeye gönderdi. Ayrıca afet bölgesindeki depolarından AFAD aracılığıyla temel ihtiyaç maddeleri sevkiyatına da devam ediliyor.

BİM deprem bölgesindeki yüzden fazla mağazasında da temel ihtiyaç ürünlerini güvenlik güçlerinin gözetiminde halka ücretsiz dağıttı.

BİM de depremden ağır etkilendi

Tüm Türkiye’yi yasa boğan depremde çok sayıda BİM çalışanı yaşamını yitirirken, 60’ın üzerinde çalışanı hâlâ enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.

Bölgede bulunan BİM mağazalarından yaklaşık 500’ü ağır hasar gördü. BİM azami sayıda mağazayı tekrar açabilmek için çalışmalarını hızla sürdürüyor.

BİM’den yapılan açıklamada öncelikli hedeflerinin bölge halkının günlük hayatındaki ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapabilmesi için mağazaları çalışabilir duruma getirmek olduğu belirtildi.

Devamını Oku

Genel Haberler

101: Milletimizin yanındayız

Editör

Yazar:

A101, yaşana deprem felaketiyle ilgili şu açıklamada bulundu:

“Ülkemizin güney ve güneydoğu illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Kaybettiğimiz çalışma arkadaşlarımıza, ailelerine ve yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; yaralılara acil şifalar, yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı diliyoruz. Bu zor zamanlarda herkese dayanma gücü ve sabır diliyoruz.

Bir taraftan kayıplarımızın yasını tutarken, diğer taraftan yaralarımızı sarabilmek için ülke olarak kenetleniyoruz. Tüm zorlu koşullara rağmen afet bölgesindeki vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması için büyük bir fedakarlık ve sorumlulukla görev yapan kamu görevlilerimize, depremzedelere destek olmak için gönüllü olarak görevinin başından ayrılmayan çalışma arkadaşlarımıza, diğer illerden tırlarca ekipmanlarıyla yardıma koşan gönüllü A101 çalışanlarına ve tedarik zincirinin kesintiye uğramaması için tüm gücü ile destek olan tedarikçilerimize minnettarız.

A101 olarak depremin ilk saatlerinden itibaren yardım çalışmalarına tüm olanaklarımızla destek veriyoruz. Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere, resmi kurumlarla koordinasyon içerisinde 50 binden fazla battaniye, on binlerce yorgan, kışlık kıyafet gibi temel ihtiyaçlardan oluşan 350 bine yakın yardım malzemesini depremden etkilenen illerimize ulaştırdık. Ayrıca kurulan sahra mutfaklarına, sağlık kurumlarına ve gönüllü çalışan sivil toplum kuruluşlarına gıda, içecek ve diğer ihtiyaç malzemesi yardımlarımızı sürdürmekteyiz.

Yardım çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğiz. A101 ailesi olarak her zaman olduğu gibi tüm olanaklarımızla halkımızın ve devletimizin yanında olacağız. Millet olarak inşallah bu zor zamanları birlikte aşacağız.”

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER