Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

Hatipoğlu ve Erpa’dan dev güçbirliği projesi: Asya Park AVM

Editör
asya_park_toplanti
Abone Ol:

Hatipoğlu Marketler Zinciri ve Erpa Şirketleri’nin, Ümraniye Dudullu’daki işbirliği serüveni, yabancı AVM’lerin her tarafı kapladığı ülkemizde yerli sermayenin gözbebeği olmasına neden oldu. 35 Milyon dolarlık proje, 3 bin 500 m2 kapalı alanı, 3 kat kapalı otoparkı ve 4 kat işyeri alanıyla çoğunluğunu yabancıların oluşturduğu AVM sektöründe yepyeni bir soluk oldu. İşbirliği ve güç birliği projelerini tanıtan Erpa Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ede, Hatipoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün ve ASYA Park Genel Müdürü Mahmut Atlas, ASYA Park Alışveriş merkezinde düzenledikleri basın toplantısında iş ve gelecek vizyonlarını basın toplantısıyla anlattılar.

Projelerinin 2007 yılında devreye girdiğini, o günlerde yüzde 80 doluluk oranıyla çalıştıkları iş merkezlerinde daha sonra küresel krizin etkileriyle yüzde 50’lere kadar düşüş yaşadıklarını anlatan Selamet Aygün, “Bizler öncelikle bir kültürü bölgemize getirmeye çalışıyoruz. Bu kültür sadece bir alışveriş kültürü değil, sosyalleşme ve sosyalleşmeye bağlı bir kültürdür. Bu aşamayı başarıyla geçtiğimizi düşünüyorum. Yakın zaman önce Erpa Şirketler Grubuyla da yepyeni bir işbirliği projesine imza attık. Erpa Şirketler Grubu, ASYA Park AVM’nin tanıtım ve organizasyonlarından, aynı zamanda aktivasyon işlerinden sorumlu olacaktır. Kendi sektöründe çok başarılı çalışmalara imza atmış Erpa’nın bunları başarıyla gerçekleştireceğinden eminim” dedi.

Yerli sermaye üretimine destek!

Erpa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Ede, perakende AVM sektöründe yerli sermayenin gücünü ve etkisini artırmak, yerli sermaye üretimi desteklemek için çabaladıklarını belirterek, “Biz Erpa olarak sektörde 28’nci yaşımıza girdik. Beyaz eşya, elektronik ve küçük ev aletleri sektörü satışında, promosyonlarında çok farklı projelere imza atarak marka olduk. Şimdi artık AVM’lerle büyümeyi hedefliyoruz. Sadece Asya Park AVM değil, önümüzdeki dönemde 2011 yılında hayata geçecek birkaç AVM projemiz daha var. Daha fazla yerel, daha fazla kültürel etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Kültürel etkinliklerimiz halkımızın nabzını tutacak, onların dilinden seslenecek, bu ülkenin kültürünü, yaşantısını, örfünü adetini ortaya koyacak projeler etrafında şekillenecek. Her hafta farklı bir etkinlik yapacağız. Aynı zamanda Türkiye’nin en ucuz, en güvenilir alışveriş merkezi olacağız. Biz bu ülkenin yüreğinden bağrından geliyoruz, bu halkı, bu milleti en iyi biz tanırız. Onların dertleriyle, sıkıntılarıyla en iyi biz ilgileniriz. Onların ihtiyaçlarını da en iyi biz analiz ederiz” diye konuştu.

Bizler işimizi çok iyi yapıyoruz

Hatipoğlu’nun 23’ü Anadolu yakasında 3’ü de Avrupa yakasında olmak üzere 26 marketi olduğunu, ASYA Park AVM içindeki Hatipoğlu’nun 3 bin 300 m2’de hizmet verdiğini, şirketlerinin 1000 kişiye direkt, 10 bin kişiye ise dolaylı olarak istihdam sağladığını kaydeden Selamet Aygün, “Bizler işimizi çok iyi yapıyoruz. Türkiye çapında perakendecileri bir araya getirdiğimiz PERDER aracılığıyla da yerli üretimin önünü açacak projelere imza atıyoruz. Yerli sermayeye katkı sağladığımız Fayda AŞ. İsimli projemiz global sermayenin yerli sermayeyi ezmemesi için kurulmuş çok önemli bir güçbirliğidir. Bizim en önemli sıkıntımız perakende sektörünün bir yasasının olmaması. Eğer mecliste olan bu yasa çıkarılırsa global sermayenin yerli sermayeyi ezmesinin önüne daha rahat geçilecektir” dedi.

ASYA Park Genel Müdürü Mahmut Atlas da, alışveriş ı konseptinin her türlü unsurunun olduğu ASYA Park’ın bu bölgeye hizmet etmek için vargücüyle çalışacağını belirterek, “Umarım ki, milyonlarca dolara malolan bu güzel projeye bölge halkımız da sahip çıkacaktır. Bizler en kaliteli ve en ucuz ürünleri, en güzel konseptte bölge halkına ulaştırmak için her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” açıklamasını yaptı.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

Sektörün acı kaybı

Editör

Yazar:

Hasan Ardıç

AVM ve perakende sektörünün duayen isimlerinden, dergimiz ve internet sitemizinde yazarı olan Hasan Ardıç yaşama gözlerini yumdu. Uzun yıllar perakende ve alışveriş merkezleri sektörlerinde deneyimleri bulunan Hasan Ardıç, Dati Yatırım Holding A.Ş. bünyesindeki Galleria AVM’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak çalışıyordu.

Hasan Ardıç’ın cenazesi bugün Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nden öğle namazını takiben kaldırılıp Merkez Efendi Mezarlığı Aile Kabristanı’na defnedilecek.

Devamını Oku

Genel Haberler

Markalar tek ses olup hükümetten beklentilerini dile getirdiler

Editör

Yazar:

Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanan ve ihracatın yanı sıra iç pazarda da satışları daralmaya başlayan hazır giyim ve ayakkabı üreticileri ile markalar, çözüm önerilerini tartışmak için bir araya geldi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ile Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya’nın katıldığı üçlü toplantıda, gidişata ‘dur’ demek ve ibreyi yeniden yukarıya çevirmek için ham madde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranlarının acilen düşürülmesi istendi.

BMD, TASD ve TGSD başkanlarının buluşmasında ilgili kurumlardan ortak beklenti ve talepler şöyle sıralandı:

  • Türkiye’de dünya ortalamasının çok üstünde seyreden girdi maliyetleri nedeniyle özellikle emek yoğun sektörlerin rekabetçiliği zarar gördü. Hasar daha fazla büyümeden ibreyi tersine çevirebilmemiz için ham madde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranları acilen düşürülmeli. Yan sanayici için gerekirse farklı bir teşvik mekanizması geliştirilmeli.
  • Ayakkabı başta olmak üzere birçok sektörde pazar payını artıran sahte ve kayıt dışı üretimde ödenmeyen vergi ve primler nedeniyle devlet her yıl milyarlarca liralık zarara uğruyor. Kayıtlı çalışan üreticiye, markalara ve Türkiye’nin yurt dışındaki imajına da zarar veren sahte ve kayıt dışı üretimle mücadele daha kararlı bir şekilde yürütülmeli.
  • Satışların düşmesine paralel olarak finansman ihtiyacı artan ya da bu zor koşullara rağmen yatırım yapmayı planlayan, teknolojisini yenilemek isteyen firmalar için uzun vadeli ve düşük faizli finansman imkânları geliştirilmeli.
  • Fahiş kira artışları er ya da geç ürün fiyatına yansıdığı için enflasyonla mücadeleye zarar vermenin yanında ticari hayatı da sekteye uğratıyor. Dolayısıyla tüm ticari ve sanayi gayrimenkullerde kira artışı ile ilgili düzenleme gözden geçirilmeli.

Toplantı sonrası sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan başkanlar şu görüşleri dile getirdiler:

BMD: Perakende satışları Temmuzda sert fren yaptı

Temmuz ayında markalarımızın yüzde 66’sının adet satışı hazirana göre geriledi. Aynı dönemde cirosunun daraldığını beyan eden markalarımızın oranı ise yüzde 35. Yani hazirandan temmuza geçişte her üç firmadan ikisinin adet satışında, birinin de cirosunda daralma dikkat çekiyor.

Üye markalarımızın yarıdan fazlasını oluşturan hazır giyim ve ayakkabı kategorilerinde ortalamanın da üzerinde bir gerileme var. Özetle söylemek gerekirse perakende satışları temmuzda sert fren yaptı.

Temmuzdan temmuza yıllık değişime baktığımızda ise markaların yüzde 58’inde adet satışlarının düştüğünü görüyoruz. Temmuz 2023’e göre ciro artışının resmi enflasyonun altında kaldığını beyan eden markalarımızın oranı yüzde 66’ya ulaşmış bulunuyor. Bu tablo söz konusu markaların cirolarındaki artışın giderleri karşılayamadığı anlamına geliyor.

10 uzama yılı sona eren kontratlarda 4-5 kat kira artış talepleriyle karşılaşıyoruz. Son bir yılda kiralarda dolar bazında yüzde 32,11 artı. Ciro kirasının uygulandığı mağaza için rayiç bedel üzerinden uyarlama davası açılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü fahiş kira artış talepleri ve ham madde ithalatında uygulanan yüksek vergiler başta olmak üzere tüm maliyet artışları er veya geç fiyatlara yansıyor ve enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkiliyor.

TASD: Vergiler makul seviyelere indirilmeli

Yaklaşık 6 milyar dolarlık bir hacme ulaşan ayakkabı endüstrisi son iki yıla kadar net ihracatçıydı. 2021’i 512 milyon, 2022’yi 338 milyon dolar artıda kapattık. Ancak yüksek maliyet artışlarına paralel olarak sektör yurt dışında pazar kaybederken ithalat adeta patladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2023’ü 1 milyar 270 milyon dolarlık ihracat ve 1 milyar 400 milyon dolarlık ithalatla tamamladık. Dış ticaret dengemizdeki bozulma bu yıl hızlanarak devam ediyor.

Ocak-Haziran döneminde 137 milyon çift ayakkabı ihracatı karşılığında 630 milyon dolar gelir elde edebildik. İhracatımız söz konusu dönemde adet bazında yüzde 20,3, değer olarak yüzde 13,8 geriledi. İthalatımız ise 6 aylık dönemde yaklaşık yüzde 22 artışla 817 milyon dolara yükseldi. 2023’ün tamamında 130 milyon dolar olan cari açığımız bu yılın ilk 6 ayında 190 milyon dolara ulaştı.

İhracattaki dramatik düşüşe karşılık ithalatın patlamasının temelinde sektörün rekabetçiliğini kaybetmesi yatıyor. Girdi maliyetleri ile kur arasındaki makas giderek açıldığı için fiyat tutturamıyor, Asya’daki rakiplerimize göre çok pahalı kalıyoruz. Örneğin bir çift spor ayakkabı için kullanılacak malzemeyi hesapladığımızda Çin ile Türkiye arasında 3,9 dolarlık fiyat farkı oluşuyor. İşçilik ve diğer maliyet kalemlerini eklediğimizde fark çok daha açılıyor.

TGSD: Sürdürülebilir üretim modellerini benimsemeliyiz

Türk hazır giyim sektörü, küresel piyasalardaki zorluklar ve ülkenin ekonomik koşulları nedeniyle üretimden ihracata kayıplar veriyor. Ancak sahip olduğumuz tecrübe ve güçlü altyapı sayesinde bu zorlu dönemi geride bırakma konusunda kararlıyız. Yeniden toparlanıp yükselişe geçmek için stratejik adımlar atmalıyız. Özellikle daha yüksek katma değerli üretime yönelmemiz büyük önem taşıyor. Maliyet rekabetinin olmadığı alanlara odaklanarak, esnek, yenilikçi ve sürdürülebilir üretim modellerini benimsemeliyiz. Öte yandan, kamunun destekleyici politikalar geliştirmesinin toparlanma sürecini hızlandıracağına inanıyoruz. Bu kapsamda kamudan öncelikli beklentilerimiz arasında bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi, asgari ücret desteği verilmesi, sektörün 4-5 yıllık dönüşüm sürecini finanse edebilmesi için uygun koşullarda orta vadeli krediler sağlanması, ihracatta özel kur uygulamasına geçilmesi, sektörümüzü etkileyen ithalatta yüksek koruma önlemlerinin kademeli olarak azaltılması ve kaldırılması ile iş gücü maliyetleri üzerindeki SGK yüklerinin azaltılması yer alıyor.

Devamını Oku

Genel Haberler

A101 sosyal medyada zirveye yerleşti

Editör

Yazar:

Marketing Türkiye ve BoomSonar iş birliği ile Deloitte Türkiye’nin uzman katkılarıyla gerçekleştirilen Brandverse Awards’da bu yılki değerlendirme süreci tamamlandı. A101, “Veri Analitiği Ödülleri” bölümü altında yer alan “Zincir Marketler” kategorisinde aldığı Altın Ödül ile sosyal medya dünyasındaki liderliğini sürdürdü.

Yıl boyunca markaların sosyal medya performanslarını tarafsız ve veriye dayalı olarak değerlendirilmesiyle hazırlanan SocialBrands sosyal medya marka indeksi sonuçlarının katkılarının da dahil olduğu SocialBrands Veri Analitiği Ödülleri’nde A101, sosyal medyada gösterdiği üstün performansla dikkat çekerek altın ödülü kazandı.

A101 Pazarlama Müdürü Yeliz Yahşi Bilgiç, elde edilen başarıyı şu sözlerle değerlendirdi: “Brandverse Awards’da geçtiğimiz yıllarda da ödül kazanmış bir marka olarak, bu yıl da liderliğimizi sürdürerek tekrar Altın Ödül’e layık görülmek bizim için büyük bir gurur. Her geçen gün gelişen dijital çağı yakından takip ederek; başarılarımızı sürdürmek ve yenilerini eklemek aynı zamanda müşterilerimizi memnun etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm takipçilerimize, ekip arkadaşlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER