Genel Haberler
PLAT 6. Private Label Zirvesi için geri sayım başladı

Beklenmedik, zorlu ve önemli bir değişimin fitilini ateşleyen koronavirüs pandemisinin kara bulutları dağılmaya devam ederken, özel markalı ürünler sektörünü uzun bir aradan sonra yeniden buluşacak olmanın heyecanı sardı. PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği, pandemi nedeniyle 2020 yılında yapılamayan 6. Private Label Zirvesi’ni 24 Kasım 2021 günü düzenlemeye hazırlanıyor. Perakende sektörünün tüm paydaşlarını ve sektörün önde gelen firmalarını buluşturacak olan zirvenin, sektörün gelişimine önemli katkılar sunması bekleniyor.
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği, son olarak 2019 yılında yapılan Private Label Zirvesi’nin 6.’sını, 24 Kasım 2021 tarihinde Kurtköy Crowne Plaza Otel’de düzenleyecek.
Her yıl merakla beklenen ve geniş bir katılıma sahne olan Zirve; üretici ve tedarikçi firmalardan ulusal ve yerel perakende zincirlerinin temsilcilerine kadar sektörün önemli isimlerini buluşturacak. Bu yıl, “Fark Var” temasıyla hayata geçirilecek olan 6. Private Label Zirvesi, değerli katılımcıları ve konuşmacıları ile dopdolu içeriğinin yanı sıra sektör temsilcilerine yeniden fiziki bir ortamda bir araya gelme imkânı sunan en büyük etkinlik olması bakımından da yoğun ilgi ile karşılanıyor.
Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayan özel markalı ürünler sektörü, perakende sektöründeki yerini giderek güçlendiriyor. Özel markalı ürünler; gıdadan kozmetiğe, kişisel bakımdan temizlik ürünlerine kadar hemen her alanda market raflarında yerlerini alıyor. Kalite ve fiyat performansları ile tüketici beklentilerine en iyi yanıtı vererek güven kazanan özel markalı ürünlerin cirosu 2020 yılında 70 – 75 milyar TL aralığında gerçekleşti. Nielsen Perakende Paneli verilerine göre sigara ve alkol hariç toplam Hızlı Tüketim Ürünleri pazarında Private Label cirosu, 2020 yılında 2019’a kıyasla yüzde 23 artarken pazardaki yüzde 21,5’lik pay seviyesini de korudu.
PLAT Derneği’nin hazırlıklarına son hızla devam ettiği 6. Private Label Zirvesi için sayılı günler kalırken zirve, ünlü oyuncu ve sunucu Pınar Altuğ Atacan’ın Moderatörlüğünde çok değerli isimlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Zirve, PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer’in açılış konuşmasının ardından Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Sekerel Erdoğan ve Horizon Danışmanlık Genel Müdürü Eser Erginoğlu’nun konuşmaları ile başlayacak. Sabah oturumunda sahne alacak diğer isimler Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Canan ve Migros FMCG Pazarlama Direktörü Aysun Zaman olacak. Gün boyu devam edecek zirvenin öğleden sonraki oturumlarında; BİM COO’su Galip Aykaç, Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, A101 Satınalma ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Aziz Şahin, Migros CMO’su Ekmel Nuri Baydur ve Perakende Deneyimi Uzmanı Cennet Melis Uslukılınç, dikkat çeken konuşmacılar arasında yer alıyor. Zirvenin kapanışını ise performansı ile etkinliğe renk katacak olan ünlü sanatçı Nil Karaibrahimgil yapacak.
Özel markalı ürünler sektörünün gelişimine liderlik eden PLAT Derneği’nin 24 Kasım’da düzenleyeceği 6. Private Label Zirvesi, pandemi tedbirlerine uygun olarak gerçekleştirilecek. Katılımcıların 2 doz aşılı olmaları, aşısı olmayanların ise 48 saat öncesinde PCR testi yaptırmaları gerekiyor. Yoğun ilgiye rağmen katılımcı sayısının sınırlı tutulduğu zirvenin yapılacağı salonda oturma düzeni de buna uygun olacak ve girişlerde ziyaretçilerin HES kodları ile ateşlerine bakılacak.
6. Private Label Zirvesi’ne; Aksan Kozmetik, Atak Turizm, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Kenton, Lider Kozmetik, Sapro Temizlik Ürünleri, Seluz Kimya, Serdar Plastik Altın Sponsor; Bileşim Kimya, Brenntag Kimya, GEBKİM Gümüş Sponsor; Özler Plastik, Sanifoam Sünger, Sarten Ambalaj, Şimşek Plastik Bronz Sponsor; Oğuz Gıda, Pure Black, Tayaş Gıda, Yayla Agro İkram Sponsoru; Rebul Hijyen Sponsoru; Anadolu Sağlık Merkezi ise Sağlık Sponsoru olarak destek veriyor.
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, pandemi nedeniyle uzun süren bir aranın ardından 24 Kasım’da düzenleyecekleri 6. Private Label Zirvesi’nin sektörün tüm oyuncularını yeniden fiziki bir ortamda bir araya getireceğini belirterek zirve ile ilgili şunları söyledi: “Özel markalı ürünler sektörümüz, her yıl artan büyüme ivmesini 2020 yılının zorlu koşullarında dahi sürdürdü ve firmalarımız bu olağanüstü dönemde fedakarca çalışmalarıyla market raflarını boş bırakmayarak başta gıda, temizlik ve hijyen ürünleri olmak üzere tüketicilere ihtiyaç duydukları ürünleri sunmaya devam ettiler. Koronavirüs pandemisinin başında dünyanın pek çok ülkesinde market rafları boş kalırken ülkemizde bu görüntüler yaşanmadı. Dünyada bu konuda ikinci ülke olduk. Marketlerin ve tedarikçi firmalarımızın gayretleri ile üretim ve tedarik zinciri bozulmadı. PLAT Derneği olarak her yıl perakende sektöründe sabırsızlıkla beklenen Private Label Zirvemizi, pandemi koşulları nedeniyle 2020 yılında düzenleyemedik. Bu yıl aşılama çalışmalarının da hızlanması ile oluşan ve önümüzdeki günlere yönelik daha umutlu olduğumuz pozitif bir ortamda sektörümüzün tüm önemli aktörleri ve firmalarımızla yeniden 6. Private Label Zirvesi’nde buluşacak olmaktan dolayı heyecanlıyız. Firmalarımızın Zirveye gösterdikleri yoğun ilgiden de bu heyecanı görüyoruz ancak pandemi koşulları ve tedbirlerini göz önüne alarak sadece sınırlı sayıda katılımcı kabul edebiliyoruz. “Fark Var” temasıyla bu yıl da dopdolu bir içerik ve birbirinden değerli konuşmacıları ağırlayacağımız Zirvenin, perakendenin ve özel markalı ürünler sektörümüzün geleceğine ışık tutacak önemli çıktılar sağlayacağına inanıyoruz.”
Genel Haberler
Şubat ayı üretici market fiyatları

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri yaptığı yazılı basın açıklamasında değerlendirdi.
Bayraktar, şubat ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 251,6 ile elmada görüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Elmadaki fiyat artışını yüzde 229 ile kuru üzüm, yüzde 218,7 ile limon, yüzde 216,9 ile kırmızı mercimek, yüzde 180,8 ile kuru incir, yüzde 176,3 ile pırasa, yüzde 159,7 ile marul, yüzde 159,6 ile ıspanak, yüzde 150,7 ile maydanoz takip etti.
Elma 3,5 kat, kuru üzüm 3,3 kat, limon ve kırmızı mercimek 3,2 kat, kuru incir ve pırasa 2,8 kat, marul ve ıspanak 2,6 kat ve maydanoz ise 2,5 kat fazlaya markette satıldı.
Üreticide 5 lira olan elma 17 lira 58 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 82 lira 24 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan limon 16 lira 73 kuruşa, 13 lira 84 kuruş olan kırmızı mercimek 43 lira 86 kuruşa tüketiciye satıldı.”
Market fiyatları
“Şubat ayında markette 41 ürünün 31’inde fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görüldü.
Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 29,4 ile domates oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 28 ile karnabahar, yüzde 21,8 ile lahana, yüzde 20,4 ile dana eti, yüzde 17,7 ile patlıcan takip etti.
Markette fiyatı en çok azalan ürün ise yüzde 15,3 ile ıspanak oldu. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 6,2 ile yeşil mercimek, yüzde 6,0 ile limon, yüzde 2,7 ile mısırözü yağı izledi.”
Üretici fiyatları
“Şubat ayında üreticide 33 ürününün 19’unda fiyat artışı olurken, 5’inde fiyat düşüşü görüldü. 9 üründe ise fiyat değişimi olmadı.
Şubat ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 22,5 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 12,5 ile limon, yüzde 8,7 ile lahana, yüzde 6,3 ile maydanoz, yüzde 5,5 ile ıspanak izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 68,9 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 67,6 ile kuru soğan, yüzde 57,5 ile karnabahar, yüzde 54,3 ile domates, yüzde 47,8 ile portakal, yüzde 47,4 ile kabak takip etti.”
Fiyat değişimlerinin sebepleri
“Üreticide patlıcan, domates, kabak ve salatalıkta havaların soğuk gitmesi nedeniyle arzdaki azalma fiyatları yükseltti.
Kuru soğanda depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları artırdı.
Portakal, karnabahar, havuç ve pırasada hasadın sonuna gelindiğinden arzdaki azalmadan kaynaklı fiyat yükselişi oldu.
Arz ve talepteki değişim et fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Patates, limon, beyaz lahana, maydanoz ve ıspanakta arzdaki artışla birlikte ürünlerin fiyatları düştü.”
Şubat ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim
“Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre şubat ayında, ocak ayına göre, üre gübresi yüzde 10,5, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 4,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 3,8, amonyum sülfat gübresi yüzde 2,2 ve DAP gübresi yüzde 2,1 düştü.
Geçen yılın şubat ayına göre ise son bir yılda, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 71,2, DAP gübresi yüzde 44,5, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 42,4, üre gübresi yüzde 14,9 ve amonyum sülfat gübresi ise yüzde 1 oranında arttı.
Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 11,5 düştü, son bir yıla göre ise yüzde 38,7 oranında arttı. Besi yemi şubat ayında ocak ayına göre yüzde 0,9, süt yemi yüzde 2,7, son bir yılda besi yemi yüzde 59,5, süt yemi ise yüzde 60,7 oranında arttı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 23,9 oranında arttı.
Gübre fiyatlarında son dört aydır düşüş yaşanmaya devam ediyor. Üretim sezonunda çeşidine göre yüzde 400’leri aşan fiyat artışları, gübre kullanımının azalması ve geçen yıla göre baz yılı etkisiyle yıllık artış yüzde 1 ile yüzde 71,2 aralığında kaldı. Üretim maliyetlerinin düşürülebilmesi için gübre fiyatlarının tekrar artmamasına yönelik tedbirler alınmalıdır. Üreticimiz, verim ve kalite unsuru olan gübreye erişimde sorun yaşamamalıdır.
Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir.”
Genel Haberler
BİM’den deprem bölgesinde ücretsiz ürün dağıtımı

Başta Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Hatay, Şanlıurfa, Adıyaman ve Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu Anadolu’yu ağır bir şekilde vuran, son yılların en büyük deprem felaketinin ardından depremzedelere yardım için zamana karşı mücadele ediliyor.
İlk andan itibaren yardım çalışmalarına destek veren BİM resmi kurumlarla işbirliği içinde 20 bin adedin üzerinde battaniye, tek kişilik ve çift kişilik yorganlar, çocuklar için binlerce yorgan, battaniye, atkı, bere, eldiven, sweatshirt, polar, kışlık oduncu gömlek, ayakkabı, yetişkinler için üst ve alt polarlar, kazaklar ve ısıtıcılardan oluşan 100 bine yakın ihtiyaç malzemesini TIR’larla bölgeye gönderdi. Ayrıca afet bölgesindeki depolarından AFAD aracılığıyla temel ihtiyaç maddeleri sevkiyatına da devam ediliyor.
BİM deprem bölgesindeki yüzden fazla mağazasında da temel ihtiyaç ürünlerini güvenlik güçlerinin gözetiminde halka ücretsiz dağıttı.
BİM de depremden ağır etkilendi
Tüm Türkiye’yi yasa boğan depremde çok sayıda BİM çalışanı yaşamını yitirirken, 60’ın üzerinde çalışanı hâlâ enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.
Bölgede bulunan BİM mağazalarından yaklaşık 500’ü ağır hasar gördü. BİM azami sayıda mağazayı tekrar açabilmek için çalışmalarını hızla sürdürüyor.
BİM’den yapılan açıklamada öncelikli hedeflerinin bölge halkının günlük hayatındaki ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapabilmesi için mağazaları çalışabilir duruma getirmek olduğu belirtildi.
Genel Haberler
101: Milletimizin yanındayız

A101, yaşana deprem felaketiyle ilgili şu açıklamada bulundu:
“Ülkemizin güney ve güneydoğu illerinde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle derin bir üzüntü içerisindeyiz. Kaybettiğimiz çalışma arkadaşlarımıza, ailelerine ve yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; yaralılara acil şifalar, yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı diliyoruz. Bu zor zamanlarda herkese dayanma gücü ve sabır diliyoruz.
Bir taraftan kayıplarımızın yasını tutarken, diğer taraftan yaralarımızı sarabilmek için ülke olarak kenetleniyoruz. Tüm zorlu koşullara rağmen afet bölgesindeki vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması için büyük bir fedakarlık ve sorumlulukla görev yapan kamu görevlilerimize, depremzedelere destek olmak için gönüllü olarak görevinin başından ayrılmayan çalışma arkadaşlarımıza, diğer illerden tırlarca ekipmanlarıyla yardıma koşan gönüllü A101 çalışanlarına ve tedarik zincirinin kesintiye uğramaması için tüm gücü ile destek olan tedarikçilerimize minnettarız.
A101 olarak depremin ilk saatlerinden itibaren yardım çalışmalarına tüm olanaklarımızla destek veriyoruz. Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere, resmi kurumlarla koordinasyon içerisinde 50 binden fazla battaniye, on binlerce yorgan, kışlık kıyafet gibi temel ihtiyaçlardan oluşan 350 bine yakın yardım malzemesini depremden etkilenen illerimize ulaştırdık. Ayrıca kurulan sahra mutfaklarına, sağlık kurumlarına ve gönüllü çalışan sivil toplum kuruluşlarına gıda, içecek ve diğer ihtiyaç malzemesi yardımlarımızı sürdürmekteyiz.
Yardım çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğiz. A101 ailesi olarak her zaman olduğu gibi tüm olanaklarımızla halkımızın ve devletimizin yanında olacağız. Millet olarak inşallah bu zor zamanları birlikte aşacağız.”
-
Ercüment Tunçalp3 ay önce
Private label enflasyondan korur
-
Genel Haberler6 ay önce
Üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 252,9 ile maydanozda görüldü
-
Firmalardan5 ay önce
A101, Müge Anlı ile iş birliğine imza attı
-
Cengiz Çambel6 ay önce
RCK (Rafinera Cloud Kitchen)’da hedef yurtdışına açılmak