Sosyal Medya Hesaplarımız

Genel Haberler

TGDF: Tarım ve gıdada ithalat, kısa vadeli düşünülmeli

Editör
semsi_kopuz
Abone Ol:

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, 2017 yılında gündemden düşmeyen, son olarak Fransa’dan et ithalatı ile yeniden alevlenen ithalat tartışmalarını değerlendirdi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, tarım ve gıda sektörü açısından 2017 yılını değerlendirdi, 2018 yılına ilişkin beklentilerini dile getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2017 Yılı Üçüncü Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte %11,1 oranıyla dünyada en yüksek büyümeye imza atarken, aynı dönemde en düşük büyümenin %2,8 ile tarım sektöründe gerçekleştiğine dikkat çeken Kopuz, “Tarım sektörü yılın 9 aylık döneminde ise %3,3 büyüme gösterirken, tarımsal hasıla da, geçen yılın aynı dönemine göre %14 artışla 137 milyar TL olarak gerçekleşti” bilgisini paylaştı.

Yıllardır dış ticarette fazla veren sektörlerin başında gelen Türkiye Gıda Sektörü, bu özelliğini 2017 yılında da sürdürdüğünü vurgulayan TGDF Başkanı Kopuz, TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; 2017 yılının 10 ayında gıda ve içecek ihracatının 8 milyar 715 milyon dolara ulaşırken, ithalat tutarının 3 milyar 942 milyon 971 bin dolar olduğuna işaret etti. Kopuz, “Gıda ve içecek sanayi, 2017’nin Ocak-Ekim döneminde, 4 milyar 772 milyon 419 dolar dış ticaret fazlası verdi” diye konuştu.

2017 yılında çok tartışılan uygulamaların başında bazı tarım ve gıda ürünleri ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesi ya da sıfırlanmasının geldiğini belirten Kopuz, şunları söyledi:

“Tarım ürünleri ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların enflasyona etkisi konusundaki tartışmalara, geçen yıl alınan ithalat kararları da eklendi. Gıda Komitesi kararları doğrultusunda tarımsal üretim açığı olan ürünlerde fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla gümrük vergilerinin düşürülmesi ya da sıfırlanması yoluyla ithalat kolaylaştırıldı.

Çeşitli tarihlerde yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararları ile canlı hayvan, kırmızı et, tahıl, bakliyat ile hayvan yemleri ithalatında gümrük vergileri düşürüldü ya da sıfırlandı. TMO hububatta, Et ve Süt Kurumu da canlı hayvan ve kırmızı ette gümrüksüz ithalat için yetkilendirildi.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, gümrük vergisinde indirime gidilen ürünlerde Ocak-Eylül döneminde 1.18 milyar dolar tutarında, 4.9 milyon ton gıda ürünü ithal edildi. İthalatın miktar bazında yüzde 80’i, değer bazında ise yüzde 69’u dahilde işleme rejimi kapsamında gerçekleşti. İç piyasada tüketilmek üzere ithal edilen 963 bin ton ürünün parasal tutarı ise 368,7 milyon dolar oldu.

Fiyatlarda istikrar için tarım ve gıda ürünlerinde ithalat, kısa vadeli bir çözüm olarak düşünülmelidir. Uzun vadede ise ithalata dayalı politikalar, çiftçimizin yaptığı tarımsal üretime ve bu ürünleri hammadde olarak kullanan gıda sanayinin aleyhine sonuçlar doğurur. Temennimiz, arz açığı olan ürünlerde üretim artışı sağlanması ve ithalata son verilmesidir.”

2017 yılı biterken, Aralık ayında çıkartılan Torba Yasa ile bazı içeceklere de ÖTV getirildiğini hatırlatan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, 5 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa kapsamında, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren, sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içerecekleri, soğuk çay, meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınmaya başlandığını vurguladı.

Kopuz, “Gıda gibi yaşamımızı sürdürmek için vazgeçilmez olan ürünlerde yeni vergi uygulamaları ya da vergilerin artırılması, sektörün yanı sıra fiyatları da yansıması nedeniyle tüketicileri doğrudan ilgilendirmektedir. Bu yönüyle, yüksek enflasyonun gerekçesi olarak gösterilen gıda enflasyonu ile mücadele kapsamında atılan adımlar ile de çelişmektedir” dedi.

Gıda sektörünü yakından ilgilendiren bir başka düzenlemenin de, OHAL kapsamında 24 Aralık’ta çıkartılan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) kapatılması olduğunu bildiren Kopuz, her iki kurumun görev, yetki ve sorumluluklarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredildiğini hatırlattı.

Şeker ile tütün ve alkol piyasalarında söz sahibi kurumların artık işlevsiz hale geldiğini, dolayısıyla bu kurumların kapatılarak, yetkilerinin tarım ve gıda alanında büyük yetkinliğe sahip Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devrini “doğru bir karar” olarak nitelendiren Şemsi Kopuz, şunları kaydetti: “Devlette devamlılık esastır. Şeker Kanunu kapsamında kotaları belirlemek de dahil çeşitli görevleri yerine getiren Şeker Kurumu ile tütün ve alkol piyasasında sahte ve kaçak ürünlerle mücadelede söz sahibi TAPDK’ın görev alanları, boşluk kaldırmayacak kadar önemlidir. Bu nedenle beklentimiz, Bakanlığın kısa süre içerisinde gerekli organizasyonu yapıp, işler hale getirmesidir.”

Türkiye gıda sektörünün üretimiyle, istihdamıyla, ihracatıyla dünya pazarlarında daha fazla yer alabilmesi adına çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kopuz, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye gıda ve tarım üretimini de doğrudan etkileyen iklim değişikliğinin de gündemlerinin ilk sıralarında yer aldığını kaydetti. Kopuz, “Bu kapsamda, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi sayın Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlanan Türkiye İklim Değişikliği ve Tarımda Sürdürülebilirlik Raporu’nu, sektöre ve kamuoyuna sunduk. Raporumuzun hem sektör firmalarımızın hem de kamunun bu konuda atacağı adımlar için yol gösterici olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

Başkan Selahiddin Nas güven tazeledi

Editör

Yazar:

Şalgam Üreticileri Derneği (ŞALGAMDER) Genel Kurulunu yapıldı. Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV) Tesisleri’nde yapılan genel kurulda, mevcut Başkan Selahiddin Nas yeniden ŞALGAMDER Başkanlığına seçildi.

Yeniden ŞALGAMDER Başkanlığına seçilen Başkan Selahiddin Nas, üyelere teşekkür etti. Şalgamın artık sadece kebabın yanında tüketilen bir içecek olmayıp uluslararası bir içecek haline geldiğine belirten Başkan Selahiddin Nas, “Dernek olarak tüketiciler için sağlıklı ve lezzetli şalgamın üretilmesini sağlamanın yanı sıra, üreticilerimizin sorunlarını da çözmek için gayret ediyoruz. Derneğimizi kurarken salgamı dünyaya en iyi şekilde tanıtmayı öncelikli hedef olarak belirlemiştik. Bu amaçla şalgamın, üretimden pazarlamaya uzanan tüm süreçlerinin uluslararası standartlarda profesyonelce yönetilmesini ve şalgam piyasasının gelişip büyümesini, ayrıca şalgamı sadece kebapla tüketilen bir ürün olmaktan çok daha öteye taşıyıp, tüm sofraların vazgeçilmez içeceği haline getirmek için çalışıyoruz” dedi.

Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Selahiddin Nas (Başkan), Çağatay Tanır (Başkan Yardımcısı), Emre Göde (Sayman), Ali Rıza Özlokmacı (Sekreter), Sekan Kara.

Yedek Yönetim: Ali Ahmet Yıldırımoğlu, Nedim Güvenseven, Murat Tanır, Mehmet Vehbi Özgü, Safkan Alakuş.

Denetim Kurulu: Ercüment Özkan (Başkan), Özcan Tunç (Yrd), Ebru Cömert.

Devamını Oku

Genel Haberler

İstanbul PERDER üyeleri, Yerelist değerlendirmesi yaptılar

Editör

Yazar:

YERELİST 2024 (İstanbul Yerel Marketler Buluşması) değerlendirme ve kapanış kahvaltısında üyeler ile tedarikçiler buluştu. 16 Ocak günü İstanbul Ticaret Odası Kanlıca Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere aldı.

Güzeldere, “İstanbul PERDER olarak 66 market sahibi ile 2700 mağazaya sahibiz. Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun amiral gemisiyiz. YERELİST 2024, bizler için çok verimli oldu. 88 firma katıldı. 6 bin ziyaretçi fuarımızda stantları tek tek gezdiler. 1000’e yakın perakendeci-tedarikçi görüşmesi oldu. Bu da bizleri çok mutlu etti” dedi.

Daha sonra söz alan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis’de Türkiye’nin tarım politikaları, üretim konusunda bilgiler verirken bakliyat pazarında yaşanan gelişmeleri de aktadır.

Son sözü ise Mopaş Genel Müdürü Reşat Narman alarak Mopaş’ın halka açılma konusunda konukları bilgilendirdi.

Devamını Oku

Genel Haberler

Osman Kalafat öldü

Editör

Yazar:

Kalafatlar Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Karadeniz Per-Der Yönetim Kurulu Başkanı, önceki dönem Altınordu Belediyesi Meclis Üyesi, Emekli Öğretmen Osman Kalafat vefat etti.

Cenazesi 17.01.2025 Cuma günü, cuma namazına müteakip Altınordu Orta Camii’nde kılınacak cenaze namazından sonra Perşembe İlçesi Kovanlı Mahallesi’ndeki aile mezarlığına defnedilecek.

Ailesinin ve tüm sevenlerinin başı sağolsun…

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER