Genel Haberler
Türkiye 1. Gıda Bankacılığı Zirvesi gerçekleştirildi
Zirvede dünyada ve Türkiye’de gıda bankacılığı modelleri, hukuki düzenlemeler ve sıfır atık kapsamı ile gıda bankacılığının ekonomi üzerindeki etkisi konuşuldu.
Zirveye Global Foodbank Network adına katılan Craig Nemitz; “Temel İhtiyaç Derneği ile 4 yıl önce tanıştık ve çok kısa sürede başarılı faaliyetlerinden dolayı GFN sertifikası almaya hak kazandılar. Aynı zamanda tüm dünya STK’larına örnek teşkil edecek “Destek IK” modelleri ile de 40 ülkenin oylaması sonucu Global İnovasyon ödülünü kazandılar. Günümüzde, dünya gıda üretiminin üçte biri, yani 1,3 milyar tonu israf ediliyor. Bu miktar, dünyada aç olan 868 milyon insanı beslemek için gereken gıdanın tam dört katına denk düşüyor. Dünya genelindeki israf oranı, 1 trilyon dolara mal olurken 3,3 milyar ton karbondioksit yayıyor. Ortak amacımız açlık olmayan bir dünyada yaşamak” dedi.
Dört panelden oluşan zirvede Türkiye’de ve dünyada gıda bankacılığı nasıl yapılıyor, gıda bankacılığı modelleri ve gıda bankasına destek verenlerin yanı sıra, sıfır atık konusu da kapsamlı bir şekilde tartışıldı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcisi Ayşegül Selışık; Türkiye ile Orta Asya arasındaki proje işbirliklerine değinirken, Türkiye’de gıda bankacılığının bir sisteme bağlanması gerektiğinin ve mutlaka zorunlu hale getirilerek mevzuata bağlanması gerektiğine değindi.
Temel İhtiyaç Derneği adına Destek Bulut sistemini anlatan TİDER Genel Müdürü Nil Tibukoğlu; bugüne kadar 1000 ton gıdayı israftan kurtardıklarını, firmalardan israfla mücadele ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmakta artan oranda destek gördüklerini, Destek IK modeli ile de 96 ihtiyaç sahibini iş sahibi yaparak kendi ayakları üzerinde durmalarını sağladıklarını belirtti.
Kamu üst düzey yöneticilerinin katıldığı Türkiye’de Gıda Bankacılığı’nda Hukuki Düzenlemeler, Sıfır Atık ve Uygulamalar paneline Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı, Prof. Dr. Aziz Akgül, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdür Yardımcısı Ali Fuat Karaman, T.C. Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetmeni Genel Müdürlüğü, Daire Başkanı, Dr. Yakup Güzel, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü, Hülya Çakır katıldı.
Yılda 750 bin buğday teknik ekipman yetersizliğinden israf ediliyor
Talat Yeşiloğlu’nun moderasyonunu yaptığı gıda bankacılığına destek verenler panelinde ise zirve Anasponsoru Denizbank Tarım Bankacılığı Satış ve Performans yönetimi Grup Müdürü Serhan Hacısüleyman, yılda 750 bin ton buğdayın teknik ekipman yetersizliğinden israfa terk edildiğini ve bunun gibi çarpıcı israf kalemlerini azaltmak adına Tarım Bankacılığı’na verdikleri desteklerden ve yürüttükleri projelerden bahsetti.
TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer; Türkiye’de en çok israf edilen gıda ürünleri arasında sebze, meyve ve ekmek ilk sıralarda yer alıyor. T.C. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün 2017 tarihli raporuna ve Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu 2017 verilerine göre Türkiye’de günde 120 milyon adet ekmek üretiliyor ve toplam olarak 4,9 milyondan fazla ekmek israf ediliyor. İsraf ettiğimiz ekmekle her yıl yaklaşık 1,5 milyar TL fakirleşiyoruz. İsrafla savaş için 2010 senesinden bu yana TİDER olarak mücadele ettiklerini dile getirirken Destek Market, Aşevi ve Depo modelleriyle geniş kapsamlı olarak ideal Gıda Bankacılığı Modellerini anlattı. Özel Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları ve kamu kurumlarının ortaklaşa çalışması ile gıda bankacılığının yakın zamanda tüm Türkiye’ye yayılmasının mümkün olacağına” değindi.
İhtiyaç Haritası ve TİDER arasında işbirliği protokolü imzalandı.
İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Mert Fırat ve Temel İhtiyaç Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hande Tibuk katılımı ile işbirliği protokolü imzalandı.
Mert Fırat: “İhtiyaç Haritası’nın kurulma aşamasından itibaren bize destek veren ve halihazırda beraber çalıştığımız Temel İhtiyaç Derneği ile işbirliğimizi protokole bağlamış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Daha çok ihtiyaç sahibine ulaşabilmek için işbirliğimizin sınırsız süreli devam etmesini arzu ediyorum” dedi.
Hande Tibuk’da işbirliğine ilişkin sosyal faydayı artırmak amacıyla çalışan ve birbirini tamamlayan modellerle sosyal fayda yaratan sivil toplum kuruluşlarının, daha çok ihtiyaç sahibine ulaşabilmeyi mümkün kılabilmek için işbirliği yapması sosyal katma değeri artıran en önemli faktör olduğuna ve halihazırda iş birliğinde olduğumuz İhtiyaç Haritası ile süregelen iş birliğimizden ve bugün huzurunuzda işbirliği protokolü imzalamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Genel Haberler
LEAD Network Türkiye, sektörün sesi olma yolculuğunda 50=50 için el ele verdi
LEAD Network, perakende ve FMCG sektöründe faaliyet gösteren markaların CEO ve üst düzey yöneticilerini Liderlikte Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Konferansı’nda bir araya getirdi.
LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nigiz Ulak’ın açılış konuşması ile başladı. Ulak “Endüstrinin sesi olma yolculuğunda daha kapsayıcı, çeşitli ve hakkaniyetli bir kültür oluşturmak ve her bir üyemizin gelişimine katkı sağlamak için değişen dünyaya uyum sağlayabilen bir liderlik anlayışını kazandırmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla gerçekleşen konferansımızın asıl amacı, kadın ve erkeğin el ele yürüdüğü ve toplumumuzun hak ettiği gelişmişlik seviyesine ulaştığı bir dünya. Tam da bu sebepten 50 = 50 için el ele diyerek taşın altına elimizi koyup bundan sonra neler yapabiliriz, neleri değiştirebiliriz, kurumlara ve kadın liderlere nasıl yol gösterici olabiliriz konusunda başta liderlerimizle sırt sırta vererek tüm paydaş ve üyelerimiz ile yeni proje ve çalışmalar yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Konferans, iş dünyasının duayen CEO’su ve Yazar Paul Polman ile Global Teknoloji Lideri Ayşegül İldeniz’in yaptıkları konuşmalar ile devam etti. Polman panelde “Hem pratikte hem de ahlaki olarak, kurumsal liderler artık büyük toplumsal değişimlerin kenarında oturamaz, seyirci kalamaz veya insanlığın ve gezegenimizin sorunlarını ‘başkalarının sorunu’ olarak ele alamaz. İnsanlarımız ve gezegenimiz gelişmediği sürece ekonomi gelişmeyecektir” şeklinde konuştu.
LEAD Network Türkiye Saymanı Filiz Bülbül’ün moderatörlüğünde gerçekleşen “50 = 50 İçin El Ele: Uluslararası İş Birlikleri” konulu panelde UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.
“Yetenekleri Global Rekabete Hazırlamak” konulu panelde, Ülker ve MD Pladis TREECA CEO’su Mete Buyurgan ile Ülker ve Pladis TREECA İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı ve LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Gözleveli globalde yetenek yönetimini masaya yatırdı.
“Satışta Kadın: Yol Gösterici Hikayeler” konulu panele ise Unilever Türkiye Müşteri Geliştirme Sorumlu Başkanı ve Orta Asya Genel Müdürü ve LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Bilgehan Çevik, Unilever İş Geliştirme Direktörü Gülsüm Orbay, Unilever Türkiye İndirim Marketleri İş Geliştirme Müdürü Ayşegül Acar Yıldız ve Unilever Türkiye Distribütör Bölge Müdürü Ayşe Görman katıldı.
Ardından başlayan “50 = 50’ye Yolculuk” konulu panelde; La Lorraine Bakery Group Türkiye, Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya Bölge Başkan Yardımcısı Sotiris Yannopoulos ile beraber La Lorraine Türkiye Finans Direktörü Başak Benli, davetlilerle La Lorraine’in 50 = 50’ye giden yolculuklarına dair deneyimlerini paylaştı.
Bir sonraki panelde ise başarılı paralimpik sporcular Sevda Altunoluk ve Sevtap Altunoluk, Procter & Gamble Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi ve LEAD Network Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Sünerli ile sahneye gelerek sporun birleştirici gücünün altını çizdi.
Konferans, LEAD Network Danışma Kurulu Üyesi, Araştırmacı ve Yazar Evrim Kuran ile LEAD Network Danışma Kurulu Üyesi, Egon Zehnder Türkiye Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere’nin konuk oldukları “Ne İnkâr Ne İtiraf Bu Yalnızca Sitem” konulu panelde ise “Çeşitliliği sık konuşuyoruz. Peki ya kapsayıcılık? Kapsayıcılık için kalıcı çözümler bulabildik mi?” soruları değerlendirildi.
NIQ Türkiye Genel Müdürü, EEMEA E-Ticaret Bölge Başkan Yardımcısı ve LEAD Network Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Didem Şekerel Erdoğan, NIQ Türkiye Tüketici ve Pazarlama İçgörü Direktörü Nur Serenli ile “Nextgen: Geleceği Şekillendiren Gençler” konulu araştırmanın çarpıcı sonuçlarını paylaştı. Erdoğan, Z kuşağının tarihteki en büyük nesil olduğunu ve muhtemelen 2 milyar insana ulaşan tek nesil olacağını belirtti. Bireysellik, Z kuşağının değer sisteminde merkezi bir rol oynuyor; bununla birlikte esneklik, ahlaki değerler, iyi yaşam, sağlık değer sisteminin diğer bileşenleri olarak öne çıkıyor. Erdoğan, Z kuşağının %66’sının satın alma kararı vermeden önce, ürünler hakkında yaşıtlarından ve diğer tüketicilerden yorum ve puanlamaları okuduğunu da sözlerine ekledi. Serenli ise dijital dünyanın ilk gerçek yerlileri olan Z kuşağının etkisinin katlanarak arttığını belirterek, bu kuşağın %68’inin yeni ürünleri sadece yaşıtlarına değil, ailelerine ve arkadaşlarına da önerdiklerini görmekteyiz” dedi ve sözlerini “GenZ’nin çoklu kanal deneyimini artan bir ivme ile yaşadıklarını görüyoruz” diyerek tamamladı.
Genel Haberler
Aysad Başkanı Sait Salıcı: “Bugün dünün eseridir”
AYSAD-Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği’nin, Hilton Mall of İstanbul’da düzenlediği “Peki Şimdi Ne Olacak?” başlıklı toplantıya sektör temsilcileri ile sektör sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve dernek üyeleri katılım sağladı.
AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı yaptığı açılış konuşmasında, “Bugün dünün eseridir. Bugün, her sektörde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de sorunlar var. Kaldı ki resesyon, daralma, alım gücünün azalması gibi sorunlar tüm dünyada yaşanmakta. Sektörümüz, hepimizin bildiği gibi, emek yoğun bir sektör. Bazı devletler emek yoğun sektörlere tam destek verdiği için bizden hep bir adım öndeler.
Maalesef son 2 yılda ihracatımızda inanılmaz bir düşüş var. 2023-2024 Ocak – Temmuz dönemi karşılaştırıldığında yüzde 27,1 düşüş gözlemlenmekte. İhracattaki daralmanın tek etkeni tabii ki döviz değil; ölçek ekonomisi, genel giderler, yeterli üretim kapasitesinin olmaması gibi sebepler de bu daralmanın bir parçası. İhracatta düşüş olmasının yanı sıra ithalatta da artış var.
Hepinizi sektörel milli seferberliğe; zihniyet değişimine davet ediyorum. Ayakkabı yan sanayi ürünleri markalaşmaz diye bir şey yok. Ancak bunun için de hep dile getirdiğimiz gibi bir zihniyet devrimine ihtiyacımız bulunuyor. Sektörün ihtiyacı olan nitelikli personelin yetişmesi için eğitimde, üretimin daha verimli olabilmesi için finansmana erişimlerde, yerel üreticilerin daha fazla artması için de yatırım kolaylıklarının sağlanmasında zihniyet değişikliklerine ihtiyacımız var.
Emek yoğun sektörlerde ekonomik milli seferberlik içinde olmamız lazım ki, sektörler gelişebilsin, diğer ülkelerle rekabet edilebilsin. Türkiye üretim gücü olarak dünyada markalaştı ancak bir elin parmaklarından daha fazla ürün markası çıkaramadı. Daha çok üretip kazanalım dönemi sona erdi.
Para kazanmak için dünya raflarına markalarımızı yerleştirebilmemiz için Türkiye artık maliyetler açısından ucuz bir ülke değil. Bunu artık kabullenip daha inovatif, markalaşmış, farklılaştırılmış ürünler ile dünya pazarlarına çıkarmamız gerekiyor.
Önceliğimiz kaliteli ürün ve iş gücü ile küresel pazarda bir marka değeri oluşturmak ve bu doğrultuda yurt dışından gelecek talebi artırmak olmalı” dedi.
Ekonomist Ali Ağaoğlu yaptığı konuşmada, dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirdi. En büyük sorun gibi algılanan “Kara Kuğu” Çin’in büyümesinin ve nüfusunun düştüğünü buna karşın Çin’in devlet politikası olarak şirketleri desteklendiğini ve bu şekilde pazar payı kazanmaya devam ettiğini ve ülkeye dolar çektiğine ancak batan şirketler sebebi ile ekonomiyi artık büyütemediğini belirtti. Türkiye’nin en borçlu ülkelerden biri olmadığını ve 2020 yılından bu yana “net borç ödeyicisi” ülke olduğunu belirten Ağaoğlu, Türkiye’de kurun serbest bırakılmasının müthiş bir enflasyon dalgası yaratacağını ancak gençlere düşük enflasyon bırakılması gerektiğini söyledi.
Ekonomist Meliha Okur’un moderatörlüğünü yaptığı panelde Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, ProLab Ayakkabı Kurucu Ortağı Levent Sipak ve AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı görüşlerini paylaştılar.
Genel Haberler
Sektörün acı kaybı
AVM ve perakende sektörünün duayen isimlerinden, dergimiz ve internet sitemizinde yazarı olan Hasan Ardıç yaşama gözlerini yumdu. Uzun yıllar perakende ve alışveriş merkezleri sektörlerinde deneyimleri bulunan Hasan Ardıç, Dati Yatırım Holding A.Ş. bünyesindeki Galleria AVM’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak çalışıyordu.
Hasan Ardıç’ın cenazesi bugün Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii’nden öğle namazını takiben kaldırılıp Merkez Efendi Mezarlığı Aile Kabristanı’na defnedilecek.