Connect with us

Genel Haberler

YASED, UNCTAD 2011 Dünya Yatırım Raporu”nu açıkladı

Editör
yased_unctad
Abone Ol:

UNCTAD’ın 2011 Dünya Yatırım Raporu, YASED tarafından tüm dünyayla eş zamanlı olarak kamuoyuna açıklandı.

Bu yılki alt başlığı “uluslararası üretimin sermaye temelli olmayan modelleri ve kalkınma” olan rapora göre, 2010 yılında Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım girişleri bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak, 9,1 milyar Dolara yükseldi. Türkiye ayrıca dünya genelinde en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken 27. ülke olurken; gelişmekte olan ülkeler arasında 14. sırada yerini aldı.

26 Temmuz 2011-İstanbul; Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan ve tüm dünyada eşzamanlı olarak duyurulan 2011 Dünya Yatırım Raporu (World Investment Report)’nu, UNCTAD Temsilcisi Kalman Kalotay ve YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit’ in sunumlarıyla kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan rapor ile uluslararası yatırımların dünyada geldiği nokta ortaya koyulurken, uluslararası doğrudan yatırımcıların hangi ülkeleri tercih ettikleri, Türkiye’nin dünya liginde ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki sıralaması ve yatırım trendleri analiz edildi. UNCTAD Temsilcisi Kalotay, raporda yer alan global uluslararası doğrudan yatırımlarda trendler, dünyada yatırım politikalarındaki gelişmeler ve raporun bu yılki alt başlığı olan Uluslararası Üretimin Sermaye Temelli Olmayan Modelleri ve Kalkınma konusu ile ilgili bir sunum yaptı.

Türkiye genel sıralamada 27, gelişmekte olan ülkeler arasında 14. sırada yer aldı

YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit yaptığı açıklamada, 2010 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çeken ilk beş ülkenin sırasıyla ABD, Çin, Hong Kong (Çin), Belçika ve Brezilya olduğunu söyledi. ABD (228,3 milyar Dolar) ve Çin (105,7 milyar Dolar) ile ilk iki sıradaki yerlerini korurken, bir önceki yıla göre Belçika’nın 16, Brezilya’nın 14. sıradan ilk beşe yükselmesi dikkat çekti. 2009 yılında en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında 30. olan Türkiye’nin 2010 yılında yüzde 8’lik artış ve 9,1 milyar Dolar UDY ile 27. sıraya yükseldiğine işaret eden Özyiğit; gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye’nin, 2010 yılında 13’üncülükten 14’ncülüğe gerilediğini belirtti.

Dünya genelinde UDY girişlerinin 2010 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 5 artışla 1,2 trilyon Dolara yükseldiğini söyleyen YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, krizin etkilerinin sınırlı kaldığı 2008 yılında düşüş yüzde 16 iken, 2009 yılında %32 ile daha keskin bir düşüş yaşandığına ve bu yılki %5’lik yükselişin olumlu olduğuna dikkat çekti.

En büyük uluslararası doğrudan yatırımcılar ABD ve Almanya…

2010 yılında, en büyük uluslararası doğrudan yatırımcıların başını ABD ve Almanya çekerken, gelişmiş ülkeler kaynaklı yatırımlar, toplam uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 71’ini oluşturdu. Gelişmekte olan ülkeler 2010 yılında 328 milyar Dolarlık dış yatırım yaparken; bu ülkeler arasında Hong Kong, Çin ve Rusya özellikle dikkat çekti. 2010 yılı itibari ile toplam uluslararası doğrudan yatırım (UDY) stoku 19,1 trilyon Dolar olarak gerçekleşti. ABD ve Hong Kong (Çin)’un bir ve ikinci sırayla en fazla UDY stokuna sahip ülkeler olduğu görüldü. Türkiye ise 2010 yılında 1,8 milyar Dolarlık dış yatırım ile 44. sıraya yerleşti. Yatırım stoğunda ise 182 milyar Dolar ile 23. sırada yer aldı.

Gelişmekte olan ülkeler ilk kez global yatırımların yarısından fazlasını çekti

UNCTAD 2011 Dünya Yatırım Raporu’nu kamuoyu ile paylaşan YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit, 2010 yılında, gelişmekte olan ülkelerin global yatırımların yüzde 50’sinden fazlasını çekmiş olmasının bir ilk olduğunun ve krizin de etkisiyle eksenin gelişen ekonomilere kaydığının göstergesi olduğunun altını çizdi. Dünyada uluslararası birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam değerinin, 2010 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 36 artarak 339 milyar Dolara yükseldiğini belirten Özyiğit, uluslararası doğrudan yatırım projelerine bakıldığında imalat sanayi sektörünün yüzde 48 ile ilk sırada, ana sanayi sektörünün yüzde 30 ile ikinci, hizmet sektörünün ise yüzde 22’lik payla üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Özyiğit’in açıklamalarına göre 2010 yılında Türkiye’nin dünya genelindeki uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı pay binde 7 olurken, 173 gelişmekte olan ülke toplamındaki payı ise yüzde 1,4 olarak gerçekleşti. 2010 yılı itibari ile Türkiye’de UDY stoku GSYİH’nın yüzde 24,5’ini kapsarken, UDY’nin toplam sabit sermaye yatırımlarındaki payı da yüzde 6,5 olarak gerçekleşti. Türkiye, içinde bulunduğu Batı Asya bölgesinde ise en çok yatırım çeken ülkeler arasında 2. Sırada yeraldı.

Geleceğe yönelik beklentiler;

Global uluslararası doğrudan yatırım akışlarında kriz öncesi dönemine 2011’de ulaşılması bekleniyor

YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit ,UNCTAD raporunda ortaya çıkan tabloyu değerlendirirken, dünya ekonomisinde kriz sonrasında kırılganlıkların devam ettiğinin görüldüğü, riskler beklenmeyen bir ekonomik şoka dönüşmezse global UDY akışlarında kriz öncesi döneme 2011’de ulaşılmasının beklendiği yorumunu yaptı. Dünya ticareti kriz öncesi değerlerine ulaşmış olsa da, global UDY’nin 2007’de ulaşılan 1,9 trilyon Dolar seviyelerine ulaşmasının ancak 2013 yılında mümkün olabileceğinin altını çizen Özyiğit, sunumunun sonunda UNCTAD Orta Vadeli Global UDY Girişi Beklentileri’ne değinerek tahminleri şöyle açıkladı; 2011 yılı için 1,4-1,6 trilyon Dolar, 2012 yılı için 1,7 trilyon Dolar, 2013 yılı için 2007 yılı seviyesi olan 1,9 trilyon Dolar…

YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği hakkında

YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği, 1980 yılında kurulmuş, üyeleri Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketler olan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. YASED Türkiye’deki uluslararası doğrudan yatırımcıların en önemli temsilcisi olup, vizyonu Cumhuriyetin 100. yılında, Türkiye’nin “Dünyanın İlk 10 Ekonomisi Arasına Yükselme” hedefinin gerçekleşmesini, yüksek katma değer yaratarak destekleyen bir kuruluş olmaktır. Misyonu, Türkiye’nin, dünyadaki “en iyi yatırım ortamına sahip ülke” konumuna getirilmesine katkıda bulunmak olan YASED, bu amaçla, bilgi, deneyim ve ilişki ağı ile Türkiye’de “Uluslararası Standartların ve En İyi Uygulamaların Yerleşmesi”, “Uluslararası Yatırımlara Kamuoyu Desteğinin Sağlanması” ve “Türkiye’nin Bir Cazibe Merkezi Olarak Algısının Yükseltilmesi” konularında sorumluluk üstlenmekte ve görev almaktır. Bu bakış açısı ile YASED’in öncelikleri arasında, uluslararası standartlarla uyumlu yatırım ortamının iyileştirilmesi, katmadeğerli, sürdürülebilir büyümeye stratejik katkı sağlanması, kamuoyu nezdinde uluslararası yatırımların algısının iyileştirilmesi ve kamuoyu desteğinin sağlanması, AB uyum sürecine destek verilmesi ve sürdürülebilirlik açısından sosyal sorumluluk projeleriyle “gelişmişlik endeksi”ne katkıda bulunulması yer almaktadır.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Genel Haberler

E-ticaret, indirim rüzgârıyla coşacak

Editör

By

Markalar ve e-ticaret pazaryerleri Türkiye’de de artık bir gelenek haline gelen kasım indirimleri için hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladı. Birçok marka ve pazaryeri tarafından kasım ayının geneline yayılan kampanyalar sayesinde internetten alışveriş hacminin 500 milyar lirayla aylık rekorunu yenilemesi bekleniyor.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, tüketicilerin her yıl kasım indirimlerini merakla beklediğini hatırlattı. Kasım ayının geneline yayılan inidirim kampanyalarının markalara ellerindeki stoku eritme, tüketicilere de ihtiyaçlarını uygun fiyata giderme imkânı sunduğuna dikkat çeken Öncel, şöyle devam etti:

“Alım gücü giderek zayıflayan tüketici, gıda dışındaki ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kalıyor. Enflasyonla mücadele için talebi kısmaya yönelik önlemlerin de etkisiyle temmuzdan bu yana üye markalarımızın büyük bölümünün adet satışlarında düşüş gözlemliyoruz. Dört aydır devam eden daralmaya kasımda “dur” demek istiyoruz. Belli ürün gruplarında yüzde 25’ten yüzde 70’e varan oranlarda indirimlerin yapılacağı kasım kampanyalarıyla birlikte hem fiziki mağazalara hem de e-ticaret pazaryerlerine büyük bir canlılık gelmesini bekliyoruz. Özellikle 11 Kasım’daki ‘bekarlar günü’ ve bu yıl 29 Kasım’a denk düşen “efsane cuma”da alışverişin en üst noktaya ulaşacağını öngörüyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre kasım, e-ticaret hacminin zirve yaptığı ay olarak öne çıkıyor. Örneğin Kasım 2023’te e-ticaret hacminin 12 aylık ortalamadan yüzde 50 fazla olduğu, yıllık toplam e-ticaretin yüzde 12,5’inin kasım ayında gerçekleştiği görülüyor. Geçen yıl “efsane cuma”ya denk düşen 24 Kasım e-ticaret hacminin en yüksek olduğu gün olarak dikkat çekiyor. “Efsane cuma”yı, bekarlar günü kampanyalarının yapıldığı 11 Kasım izliyor. Bu yıl da benzer bir tablonun gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Kasım kampanyalarında giyimden, beyaz eşyaya, elektronikten kozmetiğe her kategoride çok cazip indirimler oluyor. Temmuzdan bu yana hazır giyim, ayakkabı, elektronik ve küçük ev aleti markalarımızın adet satışlarında önemli düşüş gözlemliyoruz. Kasım ayında özellikle bu kategorilerde ciddi satış rakamlarına ulaşılacağını ve toplam e-ticaret hacminin 500 milyar lirayı aşarak rekor tazeleyeceğini tahmin ediyoruz. Talebin yüksek olmasına rağmen indirimler sayesinde kasımda da enflasyonla mücadeleye desteğimizi sürdüreceğiz.”

Sinan Öncel, tüketicileri özellikle internet üzerinden yapacakları alışverişlerde siber dolandırıcılara karşı uyanık olmaları konusunda uyardı. Öncel, tüketicilere alışverişlerini markanın ya da pazaryerinin resmi sitesinden yapmalarını, ödemelerini de gerekli güvenlik kontrollerini sağladıktan sonra gerçekleştirmelerini önerdi.

Continue Reading

Genel Haberler

CarrefourSA, L’Etape Türkiye’de sporculara destek verdi

Editör

By

19-20 Ekim tarihlerinde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen, Fransa Bisiklet Turu’nun amatör sporculara yönelik özel konsepti olan “L’Etape Türkiye by Tour de France”, 50’den fazla ülkeden yaklaşık 3000 bisikletçinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. CarrefourSA, etkinliğin tedarikçi sponsoru olarak, Yaşam için Doğrusu vizyonunu bir kez daha öne çıkardı.

CarrefourSA Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü Melis Karatay Ebin, “Dünyanın en ikonik spor organizasyonlarından birinde CarrefourSA olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu dev etkinlikte, sporcularımıza yarış boyunca enerji vermek amacıyla su ve meyve ikramlarıyla destek sağladık. Lezzet Arası şeflerimiz ise yarış sonrasında sporcuların karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılamak için özel ikramlarıyla alandaydı. CarrefourSA olarak önümüzdeki dönemlerde de sporu ve sporcuyu desteklemeye kararlıyız.” dedi.

Continue Reading

Genel Haberler

EBRD ve A101, sürdürülebilir gelecek için güçlerini birleştiriyor

Editör

By

Türkiye’nin 81 ilinde ve tüm ilçelerinde 13.600’ü aşkın mağazasıyla hizmet veren A101, sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik çalışmalarını hızlandırmak amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) yeşil dönüşüm projelerini desteklemek ve yeni mağaza yatırımlarını finanse etmek için 200 milyon ABD doları tutarında kredi aldı.

EBRD, Türkiye’nin en büyük perakende zincirlerinden A101’e, sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla 200 milyon ABD doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Bu kredi, A101’in yeşil dönüşüm çalışmalarını hızlandırma ve yeni mağaza yatırımlarına katkı sunma amacıyla kullanılacak.

İki dilimden oluşan kredinin 100 milyon ABD doları tutarındaki kısmını EBRD taahhüt ederken, ikinci 100 milyon ABD doları tutarındaki dilim uluslararası finans kuruluşları aracılığıyla sendikasyon şeklinde sağlanacak. İlk dilimde, EBRD, 82 milyon ABD doları tutarında finansman sağlarken, Finance in Motion 18 milyon ABD doları katkı sağlayacak.

Bu finansman aracılığıyla A101, Türkiye genelinde yeni mağaza ve depo açılışları, mevcut mağazaların modernizasyonu ve enerji verimlilik artışı doğrultusunda yenilenmesi ve güneş enerjisi panelleri kurulumuna yönelik orta vadeli yatırım planlarını finanse edecek.

Kredi sayesinde A101, enerji tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, güneş enerjisi ve kaynak verimliliği projeleri ile çevre dostu uygulamalarını güçlendirecek.

Türkiye perakende sektörü, ülke iş gücünün %12’sini istihdam eden önemli bir sektör olmasına rağmen, özellikle depremden etkilenen bölgelerde ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştı. A101, bu bölgelerde perakende çalışanlarının teknik becerilerini geliştirmek ve iş gücünün gelişimini desteklemek amacıyla iki büyük eğitim programı başlatacak. Programların bir diğer önemli amacı ise, ülke genelindeki personelin becerilerini artırmak olarak öne çıkıyor. Eğitim programlarına katılarak işe alınan kişilerin %60’ını kadın çalışanlar oluşturacak ve bu sayede kadınların iş gücüne katılımı ve ekonomik güçlenmesi desteklenecek.

EBRD Gıda ve Tarım İşletmeleri Bölge Başkanı Wojtek Boniaszczuk, projeyle ilgili olarak; “A101 ile bu önemli projede çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. A101’in çevre dostu operasyonlara doğru attığı adımlar perakende sektörü için örnek teşkil edecek. Özellikle depremden etkilenen bölgelerde iş gücünü desteklemeyi amaçlayan bu yatırımın, bölgenin ekonomik toparlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aydın Group CFO’su Osman Yılmaz ise şöyle konuştu: “EBRD ile yapmış olduğumuz bu stratejik iş birliğinden çok mutluyuz. Bu iş birliği sektördeki konumumuzu güçlendirecek olmasının yanı sıra, sürdürülebilir perakende operasyonlarına yaptığımız yatırımları da hızlandıracaktır. A101’in sektöründe inovasyonu ve sürdürülebilirliği teşvik etmeye kararlılığının da göstergesi olan bu iş birliği, yalnızca finansal istikrarımızı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda iş gücümüzü ve ekosistemimizi de güçlendirecektir.”

EBRD, 2009 yılından bu yana Türkiye’de çoğunluğu özel sektörde olmak üzere 453 proje ve ticaret finansmanı limitleri aracılığıyla 20 milyar avrodan fazla yatırım gerçekleştirdi.

Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER