Firmalardan
“Eğlen, Öğren, Hijyen” diyen çocuklar, 8 milyon mikroba karşı!
Unilever Türkiye, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile yurt genelinde “Eğlen, Öğren, Hijyen” projesini hayata geçiriyor.
Ülkemizi hijyen platformuyla tanıştıran, hijyen deyince ilk akla gelen marka Domestos ve Lifebuoy, Türkiye’de hijyen seferberliği başlattı. 15 Mart 2011 günü TEGV’in İstanbul’daki Sema ve Aydın Doğan Eğitim Parkı’nda gerçekleştirilen basın toplantısı ile tanıtılan “Eğlen, Öğren, Hijyen” projesi için Unilever Türkiye, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile güçlerini birleştirdi. Proje, Türkiye’nin dört bir yanında yüz binlerce çocuğu, yaşamsal önemi bulunan hijyen konusunda eğitmeyi ve küçük yaşlarda hijyen alışkanlıkları kazandırmayı amaçlıyor.
Basın toplantısı konuşmacıları arasında yer alan Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Yalım Uzun, konuşmasında, küçük yaşta edinilen hijyen alışkanlığının önemine dikkat çekti ve sözlerine; “Birçok enfeksiyon hastalığının bulaşmasında ortak yaşam alanlarının hijyenik temizliği ve doğru el yıkama alışkanlığı gibi basit kişisel önlemler, yaşamsal değere sahip. Daha sağlıklı bireyler yetiştirmek için çocuklara küçük yaşlardan itibaren düzenli hijyen alışkanlığını mutlaka kazandırmak gerekiyor. Sadece düzenli olarak el yıkamak bile, çocuklarımızın solunum yolları enfeksiyonuna yakalanma riskini yaklaşık %23 oranında azaltıyor. Türkiye’de 7-14 yaş grubundaki çocukların 2008’in son 6 ayı içinde yaşadıkları hastalık/sorunların oranlarına bakıldığında; enfeksiyon kaynaklı hastalıklar %46,2 ile ilk sırada yer alıyor.” diyerek devam etti. Zeynep Yalım Uzun ayrıca, “Kampanyamızla amacımız, enfeksiyonla bulaşan hastalıkları azaltmak… Çocuklarımızın her kış mevsiminde sıkça yakalandığı grip vakalarını azaltmak bile, onların sağlıklı gelişimi için önemli katkılar sağlayacaktır.” diyerek projeyle topluma katkıda bulunacaklarından bahsetti.
TEGV Genel Müdürü Nurdan Şahin ise TEGV olarak, çocukların çocukluklarını güzel yaşamaları ve yarınlara donanımlı hazırlanıp, umutla bakmaları için 16 yıldır çalıştıklarını belirterek, mutlu bir çocukluk için olmazsa olmazların oyun, eğitim ve sağlık olduğunu söyledi. Bu çerçevede “Eğlen, Öğren, Hijyen” projesini çok önemsediklerini belirten Şahin, “Mart 2014’te bitecek olan proje kapsamında, çocuklarımız, gönüllülerimiz ve onların yakın çevreleri ile birlikte yaklaşık 1 milyon kişiye dokunulması hedeflenmektedir.”diyerek proje hedeflerinden bahsetti. Şahin, proje kapsamında eğitim alan çocukların yanı sıra, farklı etkinliklerle de daha fazla çocuğa, aileye ulaşarak ve yeni gönüllüler kazanarak çok daha fazla insanda hijyen farkındalığı yaratacaklarını belirtti.
Basın toplantısında konuşan Unilever Türkiye Ev Temizlik Kategorisi Pazarlama Direktörü Aslı Yalçın Tanyer, “Çocuklarımızın sağlıklı, kendine güvenen ve geleceğe umutla bakan bireyler olarak yetişmeleri için çalışıyoruz. Sosyal sorumlu markalar olarak bizlere düşen görevlerden bir tanesi de hijyen konusunda toplum bilinci geliştirmek.” diyerek, Unilever’in sosyal sorumluluk bilincine dikkat çekti. Tanyer ayrıca Unilever’in pazardaki gücüne bazı pazar verileri ile değindi; “Türkiye’de ev ve kişisel bakım pazarının büyüklüğü 2010 itibariyle 7 milyar TL’ye ulaştı. Unilever Türkiye, %33,2’lik pazar payıyla ev bakım pazarının lider şirketi konumunda, %17,4’lük pazar payıyla ise kişisel bakım pazarının 2. büyük oyuncusu.” Aslı Yalçın Tanyer sözlerine “Gıda zehirlenmelerinin %87’sinin kaynağı maalesef evlerimiz… Çünkü bulaşık bezlerinin %70’i hafif mide bozukluklarına, %20’si ise ciddi zehirlenmelere yol açabilecek kadar tehlikeli mikroplara ev sahipliği yapıyor. Bu tehlikeden uzak durmak, ancak içinde bulunduğumuz ortamlarda hijyenik önlemlerle mikropların yayılmasını engelleyerek mümkün olabilir.” şeklinde devam etti.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.