Firmalardan
Arçelik A.Ş., Pakistan yatırımıyla global konumunu güçlendiriyor
Arçelik A.Ş., dünyanın altıncı büyük nüfusuna sahip Pakistan’ın lider beyaz eşya ve ev aletleri üreticisi Dawlance’ı toplam 258 milyon dolar hisse bedeli üzerinden satın almak için anlaşma imzaladı.
Ev teknolojileri sektörünün önde gelen global oyuncularından Arçelik A.Ş., global büyüme yolculuğunda önemli bir adım atarak, Pakistan’ın lider beyaz eşya ve ev aletleri şirketi Dawlance’ı toplam 258 milyon dolar hisse bedeli üzerinden satın almak üzere anlaşma imzaladı.
Dawlance’ın Pakistan’daki üretim ve satış şirketleriyle birlikte, iki ayrı lokasyondaki 3 üretim tesisi de Arçelik A.Ş.’nin global üretim ağına eklenecek. Şirketin toplam satışları 2015 yılında 221 milyon dolar, FAVÖK’ü (faiz, amortisman, vergi öncesi kâr) 45 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Pakistan’ın Karaçi kentinde 1980 yılında temelleri atılan Dawlance, ikisi Karaçi, biri Haydarabad’da olmak üzere üç üretim tesisine sahip. Şirket, buzdolabı, mikrodalga, dondurucu, çamaşır makinesi ve klima pazarında öncü oyuncular arasında yer alıyor. Ülke çapında 16 bölge ofisi aracılığıyla yaklaşık 2.000 satış noktasında bulunan Dawlance, yaygın satış ve servis ağına sahip.
Satın alma Arçelik A.Ş.’nin bağlı ortaklığı Ardutch BV üzerinden yapılacak. Hisse devriyle ilgili işlemlerin, düzenleyici kuruluşların onayının alınması ve kapanış koşullarının gerçekleşmesinin ardından 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu; “Arçelik A.Ş., hem Türkiye’deki konumu hem de küresel başarılarıyla Koç Topluluğu için her zaman bir gurur kaynağı. Topluluğumuzun vizyonuna güç katan Arçelik, global büyüme stratejisi kapsamında Pakistan’da çok önemli bir yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım, Türkiye ile Pakistan arasındaki ekonomik bağı daha da güçlendirecek. Büyük fırsatlar sunan Pakistan ekonomisinde Dawlance ile güçlü ve stratejik bir konuma sahip olacağız. Koç Holding, Arçelik’in büyüme stratejisine uygun yeni satın alma fırsatlarını desteklemeye devam edecek’’ dedi.
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Ebiçlioğlu, “Pakistan 200 milyon kişi ile dünyanın en büyük altıncı nüfusuna sahip ülkesi. Genç nüfusu ve özellikle son dönemde istikrar kazanan ve gelişen ekonomisi ile Pakistan, bölgenin parlayan yıldızı konumuna geliyor. Bu yatırım ile, Arçelik’in üretim gücü 7 ülkede 18 tesise, çalışan sayısı ise 30 bine ulaşacak. Bu aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler arası teknoloji ve bilgi paylaşımını tanımlayan güney-güney işbirliğinin (south-south cooperation) de önemli bir örneği. Türkiye ekonomisi için de değer yaratacak stratejik bir yatırımı hayata geçiren Arçelik A.Ş., alanında lider ve finansal neticeleri oldukça başarılı bir şirketi bünyesine katıyor” dedi.
Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, “Dünyada 130’dan fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz. Avrupa’dan Ortadoğu’ya, Afrika’dan Asya’ya geniş bir coğrafyada sektöründe lider şirketleri ve markaları yönetiyoruz. Türkiye, İngiltere, Polonya, Romanya, Güney Afrika’daki pazar liderliklerimize bir yenisini daha ekleyerek Dawlance ile Pakistan pazarının liderliğine de sahip oluyoruz. Güçlü marka bilinirliği, geniş yetkili satıcı ve servis ağı, profesyonel yönetim ekibi ve donanımlı mühendis kadrosuyla sektöründe lider bir şirketi satın alıyoruz. Pakistan yerel markaların güçlü olduğu, önemli büyüme potansiyeli olan çekici bir pazar. Gelecekte de yeni coğrafyalarda büyüme fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Arçelik A.Ş.’nin Ar-Ge ve inovasyon, kalite, enerji verimliliği ve tasarımda global bir oyuncu olduğunu vurgulayan Bulgurlu, “Gücümüzü ve birikimimizi aktararak, Dawlance’ı daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Pakistan’da gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın kârlılığımıza yapacağı pozitif etkiyle, tüm paydaşlarımız ve hissedarlarımız için daha fazla değer yaratacağız” dedi.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.