Firmalardan
Hopi, 2017 alışveriş istatistiklerini açıkladı!
En çok alışveriş yapılan saat 17.00, ay Aralık, gün ise Pazar oldu. En çok siyah renk tercih edildi. Giyim tarzında %50 oranda tercih edilen “casual”, Türkiye’nin 2017’deki giyim trendini ortaya koydu. 2017’de gerçekleştirilen tüm alışverişlerin 3’te 1’i İstanbullular tarafından yapıldı.
Hopi, Türkiye’nin 2017’deki alışveriş istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde 5.6 milyon üyesi ile mobil sadakat uygulamaları sektörünün lideri olan Hopi’nin istatistiklerine göre; 2017’nin en fazla satın alınan ürünü ayakkabı oldu. Ayakkabıdan sonra pantolon ve tişört geldi. 2017’de en fazla alışverişi erkekler yaptı. Tüm yaş gruplarında en fazla alışverişi ise 36-45 yaş arasındaki erkekler gerçekleştirdi. Tüm alışverişlerin neredeyse yarısı (%42) 36-45 yaş grubu tarafından yapıldı.
2017’de en çok tercih edilen renk %46 ile siyah oldu. Siyahın ardından lacivert ile mavi geldi. Turuncu ise 2017’nin en az tercih edilen (%1) rengi oldu. Üst giyimde en çok (%50) uzun kollu ürünler tercih edildi. Kıyafet tarzlarına göre Türkiye’nin tercihi “casual” oldu. Satılan ürünlerin yarısını casual tarzı ürünler oluşturdu. Klasik giyim %23, “smart casual” ise %14 ile en çok tercih edilen diğer tarzlar olarak dikkat çekti. Ayakkabılarda topuklarına göre en çok tercih edilenler düz ayakkabılar olurken 100 kişiden 7’si yüksek topukluları tercih etti.
Tüm alışverişlerin 3’te 1’i (%33) İstanbullular tarafından gerçekleştirildi. 2017’de en çok alışveriş yapan diğer iller ise sırasıyla Ankara (%9) ve İzmir (%8) oldu. Marmara Bölgesi’nde en çok alışverişi İstanbul’dan sonra Bursa, İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara ve Konya, Ege Bölgesi’nde İzmir ve Denizli, Akdeniz Bölgesi’nde Adana ve Antalya, Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon ve Samsun, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Ağrı ve Elazığ, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise Gaziantep ve Diyarbakır yaptı.
Alışverişlerin çoğu 16.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Yıl boyunca kendimizi en çok Pazar günleri alışverişe verdik. 2017’deki tüm alışverişlerin %22’si Pazar günleri gerçekleştirildi. Pazar gününün ardından en çok alışveriş yapılan gün Cumartesi oldu. Hafta içinin en çok alışveriş yapılan günü ise Çarşamba oldu. Ay bazında en fazla alışveriş Aralık ayında gerçekleşti. En az alışveriş ise Şubat (%6) ayında yapıldı.
Alışveriş alışkanlıkları il ve cinsiyet bakımından değerlendirildiğinde kadınların erkeklere oranla en çok alışveriş yaptığı il Rize oldu. Rize’nin ardından kadınların erkeklerden daha fazla alışveriş yaptığı tek il ise İzmir. Kadınlarla erkeklerin neredeyse aynı oranda alışveriş yaptığı iller; İstanbul, Ankara ve Bursa oldu. Diğer illerde ise erkekler kadınlara göre daha fazla alışveriş yaptı.
Kozmetik alışverişlerinin çoğu Aralık ayında gerçekleşti. Aralık ayı dışında en çok makyaj seti, fondöten ve ruj Ekim ayında, en çok nemlendirici Mayıs ayında, en çok oje Şubat ayında, saç boyası ise Kasım ayında alındı. Kozmetik dışındaki ürün tercihleri de aylara göre farklılık gösterdi. En çok ayakkabı, elbise ve plaj ürünü Haziran’da, en çok çanta Eylül’de, en çok elektronik eşya Aralık’ta, en çok takım elbise ve bebek-çocuk ürünleri Ağustos’ta, en çok abiye Temmuz’da satıldı.
Firmalardan
Evyap’tan 97. yılında Endonezya’da yeni üretim tesisi
Evyap, Türkiye dışındaki yeni yatırımı için Endonezya’yı seçti. Endonezya’nın Kuzey Sumatra Eyaleti’nin Sei Mangkei Bölgesi’nde hayata geçecek yeni üretim tesisinin temel atma töreni 5 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşti. Bu yatırım, Evyap’ın Endonezya’daki ilk girişimi olmakla beraber, şirketin Güneydoğu Asya’daki büyüme stratejisinin de önemli bir adımı. Proje, Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik bağları güçlendirmeye ve bölgenin sürdürülebilir büyümesini desteklemeye de katkıda bulunacak.
Temel atma töreni, Endonezya Yatırım Bakanı Yardımcısı Nurul Ichwan, Türkiye’nin Endonezya Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan, Yatırımcı İlişkileri Direktörü Sri Endang Novitasari, Malezya Başkonsolosu Shahril Nizam Abdul Malek, Türkiye Fahri Konsolosu Rahmat Shah, Simalungun Valisi Radiopoh Hasiholan Sinaga, Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmed Evyap, Evyap Yönetim Kurulu üyeleri, İcra Kurulu, Evyap Oleo Malezya ve Sei Mangkei Özel Ticaret Bölgesi ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Yeni tesis, Evyap’ın uluslararası büyüme planlarının önemli bir adımı olarak 70 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçiyor. Endonezya yatırımı, Evyap’ın küresel oleo-kimya pazarındaki rolünü daha da güçlendirecek. Tesis, Evyap’ın Güneydoğu Asya’daki operasyonel varlığını kuvvetlendirmenin yanı sıra, Malezya’daki mevcut faaliyetleriyle de sinerji yaratacak ve Evyap’ın bölgedeki liderliğini pekiştirecek.
Evyap İcra Kurulu Başkanı Mehmed Evyap, törende yaptığı konuşmada, “Endonezya’ya yaptığımız bu yatırım, kurucularımızın bizlere miras bıraktığı anlayışın, emanet ettikleri değerlerin tartışmasız bir göstergesi. 12 yıl önce, 2012’de Evyap olarak Malezya’da Johor Bahru fabrikamızın temelini attığımızda Evyap Grubu katı sabun, hızlı tüketim ve limancılık alanlarında faaliyet gösteriyordu. Bugün ise, Evyap olarak oleo-kimya sektöründe en geniş ve global müşteri portföyüne sahip şirketlerden biriyiz. Endonezya’daki yeni tesisimiz tamamlandığında, oleo-kimya sektöründe dünyanın ilk 5 oyuncusundan biri olmayı hedefliyoruz” dedi.
Firmalardan
İşNet 25 yaşında
Geniş ürün ve hizmet portföyüyle iletişim, bulut, siber güvenlik ve yönetilen hizmetler alanında uçtan uca çözümler sunan İşNet, 25. yılını kutluyor. Türkiye İş Bankası’nın bilgi teknolojileri iştiraki olan İşNet, yıl dönümünü “25 Yıldır İnsan İçin Teknoloji” söylemiyle; yöneticileri, çalışanları, iş ortakları ve müşterilerinin katıldığı özel bir etkinlikle kutladı.
Etkinliğinin açılış konuşmasını İşNet Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Gökmenler yaptı. Gökmenler, İş Bankası olarak Türkiye’de pek çok ilke imza attıklarına dikkat çekerek, “İşNet de bu ilklerden biriydi. Çok hızlı gelişen, değişen, dönüşen bir sektörün parçası oldu. Yola çıkarken kaliteli ve ulaşılabilir internet bağlantısı sağlamak en kritik hususlardan biriydi. Ancak İşNet, farklı yaklaşımlarla ve farklı ürünlerle kendisini geliştirmeyi başardı. Kuruluşundan bu yana teknoloji dünyasındaki hızlı değişime ayak uydurarak, hizmet yelpazesini sürekli genişletti. Bu sayede internet altyapı sağlayıcısı olarak yola çıkan şirketimiz, bugün veri merkezi hizmetlerinden güvenlik çözümlerine, ağ ve internet altyapısından ses hizmetlerine, uydu iletişiminden e-belge ürünlerine uzanan geniş bir yelpazede teknoloji hizmetleri sunar hale geldi.” dedi.
İşNet Genel Müdürü Mehmet Fahri Can ise İşNet’in gerçek anlamda uçtan uça BT hizmeti sunan kurumsal bir teknoloji şirketi olduğuna dikkat çekerek “100 binin üzerinde müşterimiz, 75’ten fazla hizmet çeşidimiz var. Geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 138 büyüdük. Sektörün en prestijli araştırmalarından olan Bilişim 500’de 2023 yılının bir numaralı bulut hizmet sağlayıcısı haline geldik. Hem telekom, uydu hem veri merkezi ve bulut, hem de siber güvenlik, robotik otomasyon hizmeti sağlayan nadir şirketlerdeniz. Üstelik bunu ülkemizin en iyi veri merkezlerinden birinden sunuyoruz. Ayrıca e belge hizmetlerimizi geniş bir kitleye ulaştırıyoruz. İşNet, gerçek anlamda uçtan uca BT hizmetleri sunan kurumsal bir teknoloji şirketidir.” dedi.
Firmalardan
Banat, global pazarlarda büyüme yolculuğuna devam ediyor
Banat, 2022 yılında Özkök Ailesi tarafından devralındı. Bu stratejik geçişle birlikte üretim kapasitesini 2,5 kat çıkararak 40.000.000’dan 100.000.000 adede yükseltti. Banat’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hakan Özkök, “75 yıllık bu köklü markayı devralmak, sadece bir satın alma değil, Türkiye’nin en değerli yerli markalarından birini geleceğe taşımak anlamına geliyor” dedi. Özkök, Banat’ı portföylerine katarak hızlı tüketim sektöründe güçlü bir başlangıç yaptıklarını ve küresel pazarlarda sürdürülebilir bir büyüme hedeflediklerini vurguladı. Kuyumculuk, inşaat ve turizm gibi çeşitli sektörlerdeki başarılı geçmişiyle bilinen Özkök Ailesi, Banat’ı uluslararası arenada daha güçlü bir konuma getirmek amacıyla önemli yatırımlar yaptı. Bu stratejik hamle, Banat’ın global pazarlardaki etkisini artırma kararlılığını pekiştirdi. Banat, fabrikasını İstanbul Arnavutköy’de yaklaşık 14 bin metrekarelik modern ve entegre bir alana taşıyarak üretim kapasitesini artırdı. Bu yatırımla birlikte, hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarlarda etkisini genişleterek sektördeki rekabet gücünü artırmayı hedeflemektedir. Yeni tesislerinde yalın üretim süreçlerine odaklanan Banat, karbon ayak izini azaltma hedefini ilke edinmiştir. Hakan Özkök, “Yeni yatırımlarımızda sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ilkelerine bağlı kalarak, tasarımdan tüketime kadar her aşamada kaynakları bilinçli kullanıyoruz. Eko-etkinlik odaklı yaklaşımımızla, minimum atık ve enerji tüketimi hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimizi daha ileriye taşıyarak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz” dedi.
Banat, önümüzdeki dönemde sektöründeki ilk yerli Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinden birini kurarak inovasyon alanında liderlik yapmayı hedefliyor. Bu merkez, yenilikçi ürün geliştirme ve küresel büyüme açısından kritik bir adım olacak. Banat Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hakan Özkök, merkezin ihracat hedeflerine büyük katkı sağlayacağını ve Türkiye’ye döviz girdisi sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmanın şirketin misyonları arasında yer aldığını belirtti. Banat, şu anda 40 ülkeye ihracat yaparken, bu sayıyı orta vadede 70’e çıkarmayı hedefliyor. Cirolarının %25’inin ihracattan geldiğini belirten Özkök, “Orta Doğu gibi birçok ülkede güçlü bir varlığa sahibiz, ancak hedefimiz yalnızca bölgesel değil, global çapta bir marka olmaktır. Bu hedefe ulaşmak ve katma değerli ürünler sunmak için, Endüstri 4.0 ve 5.0 teknolojileri ile inovasyonu ön planda tutuyoruz” dedi.
Yatırımlarla Banat’ın kurumsal kimliği yenilendi
Eylül ayında kamuoyuna tanıtılan Banat, kurumsal kimliğini modern, minimalist ve tüketici dostu bir şekilde yeniden şekillendirdi. Şirket, private label (PL) ürün üretiminde de güçlü bir konumda bulunuyor. Özkök, “Tüketicilerin %75’i satın alma kararlarını private label ürünlerle karşılaştırarak veriyor. Banat olarak sadece kendi markamızla değil, aynı zamanda private label ürünlerle de sektörde güçlü bir oyuncuyuz. Türkiye ve dünyadaki büyük zincir marketler, private label markalarını güvenle bize emanet ediyor” dedi.
Eylül ayında kamuoyuna tanıtılan Banat, diş fırçası sektöründe bir yeniliğe imza atarak Teenage serisini tanıttı. Çocukken anneleriyle ağız bakımını yapan gençler, bu alışkanlığı erken dönemde kaybedebiliyor. Banat, tam bu noktada devreye girerek, gençlerin diş fırçalama disiplinini kazanmalarına yardımcı olacak ve hayatlarını kolaylaştıracak yeni serisini sunuyor. Marka Kategori Müdürü Esra Yılmaz, “Teenage serimiz, diş fırçası sektöründe dünyada bir ilk” dedi.