Connect with us

Firmalardan

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründen 2 milyar 277 milyon dolarlık ihracat

Editör
Sinan Kızıltan
Abone Ol:

Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, Ege Bölgesi’nde ihracat artış rekoru kırdı.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin ihracatında 426 milyon 424 bin dolarlık tutarla su ürünleri ihracatı aslan payını alırken, kanatlı sektörü 297 milyon 667 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı ve sektörler sıralamasında ikinci basamağı aldı. 61 milyon 418 bin dolarlık tutarla süt ürünleri sektörü üçüncü olurken, bal ihracatı 6 milyon 669 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2000 yılında sektörün Ege Bölgesi ihracat rakamının 65 milyon 931 bin dolar olduğunu, su ürünleri ve kanatlı sektörünün 2000 yılı sonrasında dünya standartlarındaki tesislerde yaptığı üretimlerle ihracata ağırlık verdiğini belirtti. Kızıltan, sektörün her yıl ihracatını yüzde 15-20 oranında arttırarak 2014 yılı sonunda 818 milyon 619 bin dolara ulaştığını, 2015 yılı hedeflerinin ise 1 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ihracattaki başarısının önümüzdeki yıllarda da devamı için Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Kanatlı Tanıtım Grubu’nun her yıl 40 civarındaki ülkede gıda fuarlarına katılarak Türk su ürünleri ve kanatlı sektörünün tanıtımını yaptığını anlatan Kızıltan, “İki tanıtım grubumuzun yaptığı tanıtım çalışmaları ihracat rakamlarımıza güç verdi. Tanıtım gruplarımızın yürüttüğü etkinliklerle ile firmalarımızın dünya standartlarında lezzetli, kaliteli ürünleri birleşince rekorlar üst üste geliyor. 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 5 milyar dolar ihracat rakamına kolaylıkla ulaşacağız” şeklinde konuştu.

Levrek ihracatı ilk sırada
Ege Bölgesi’nden yapılan su ürünleri ihracatı 2013 yılında 333 milyon 952 bin dolar seviyesinde iken, 2014 yılında yüzde 28’lik artışla 426 milyon 424 bin dolara ulaştı.  Levrek balığının ihracat rakamı yüzde 32’lik yükselişle 153 milyon dolardan, 202 milyon dolara çıktı ve ihracatta ilk sırada yer aldı. Çipura ihracatı yüzde 40’lık artışla 133 milyon dolara ulaştı. Egeli ihracatçılar, alabalık ihracatından Türkiye’ye 51 milyon dolarlık döviz kazandırırken, orkinos ihracatından 18 milyon dolar döviz elde edildi.
Kanatlı sektörünün ihracatı 2013 yılında 255 milyon 952 bin dolar iken, 2014 yılında yüzde 16’lık artışla 297 milyon 667 bin dolara yükseldi. Kanatlı sektöründe yumurta ihracatı 181,3 milyon dolarla büyük dilimi oluştururken, kanatlı eti ihracatından 116,3 milyon dolarlık döviz Türkiye’ye kazandırıldı.

98 ülkeye ihracat yapıldı
2014 yılında Ege Bölgesi’nden 98 ülkeye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yapılırken, Irak 203 milyon 255 bin dolarlık ihracat rakamıyla zirvedeki yerini korudu. Hollanda 120 milyon 703 bin dolar ile ikinci, İtalya 60 milyon 654 bin dolarla en fazla ihraç edilen üçüncü ülke oldu.
Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat 2013 yılında 27 milyon 972 bin dolar olurken, 2014 yılında yüzde 74’lük artışla 47 milyon 951 bin dolara ulaştı. Almanya 45 milyon 565 bin dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı ile beşinci ülke olarak kayıtlara geçti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor

Editör

By

Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.

Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Continue Reading

Firmalardan

Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu

Editör

By

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.

9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.

Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi,  9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.

Continue Reading

Firmalardan

Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor

Editör

By

1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.

Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.

Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.

“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.

Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER