FMCG ve Retail Pazarı
Üreticide düşen et fiyatları market fiyatlarına yansımadı
Aralık ayında dana etinde üretici fiyatı %15 düştü. Bu düşüş market fiyatlarına yansımadı.
Fiyat değişimlerini ortaya koyarak, spekülatif hareketler konusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmek için 3,5 yıldır bazı önemli ürün ve gıdalardaki fiyat değişimleri ile ilgili çalışmalar yapan TZOB Aralık verilerini açıkladı.
2011 yılına girdiğimiz şu günlerde geçen aya ve geçen yıla göre fiyat gelişmelerini değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar şunları söyledi:
“Aralık ayı itibarıyla üretici ve market arasındaki fiyat farkının bazı ürünlerde %478’lere ulaştığı görülmektedir. Fiyat farkının yüksek olduğu ürünlere baktığımızda, %477,5 ile mandalina, %334,8 ile limon, %331,9 kuru incir, %277,7 ile patlıcan ilk sıralarda yer almaktadır. Görüldüğü üzere, üretici ile market fiyatları arasındaki fark hala yüksektir.”
Seçilmiş Ürünlerde 30 Aralık 2010 Tarihi İtibarıyla Ortalama Üretici, Hal, Pazar ve Market Fiyatları (TL/Kg)
Not: Veriler Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin illerinden derlenen ortalama fiyatlardır.
Pirinç, kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları Gimat toptan satış fiyatlarıdır.
Pirinç üretici fiyatları serbest piyasa fiyatıdır.
Fındık fiyatı yeni sezona ait serbest piyasa fiyatıdır.
Kuru üzüm ve kuru incir fiyatları yeni sezon fiyatlarıdır.
Kuru fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve nohut üretici fiyatı 2010 sezon ortalamasıdır.
Dana eti ve kuzu eti serbest piyasa fiyatıdır.
Seçilmiş Ürünlerde Market Fiyatlarındaki Yıllık Değişim
2010 Yılında Seçilen Ürünlerde Aylık Üretici Fiyatları (TL/Kg)
2010 Yılında Seçilen Ürünlerde Aylık Market Fiyatları (TL/Kg)
FMCG ve Retail Pazarı
Hane Tüketim Paneli HTÜ değerlendirmesi Şubat 2021
Hanelerin alışveriş davranışında son 1 yılda görülen değişim, Şubat ayında farklı bir yön almaya başladı. Tüm yıl boyunca alışverişçinin daha az alışverişe giderek daha büyük sepetler yaptığını konuştuk. Ama bu durum Şubat ayı itibariyle değişim gösterdi. Ocak ayına göre hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması %1 daraldı bu daralma Ocak ayına göre sepet değerinin ve sıklığının azalmasından kaynaklandı.
Tabi ki Ocak – Şubat toplamında bakıldığında geçen seneye göre hala çok yüksek artışlar var. %40 harcama artışı enflasyondan arındırıldığında ~%20 büyümeye devam etmekte. Geçen seneye kıyasla sepet değeri artışı devam ediyor ama bundan sonraki süreçte aylık davranışlarda azalma olacak gibi görünüyor. Özellikle de pandemi başlangıcı olan ve yüksek artış görülen Mart ayına göre daralmalar olabilir.
Bu zamana kadar sepet sayısında ve harcamada artış gösteren «Temel gıda» ve «Atıştırmalık» ürünler Şubat ayında daralmaya en yüksek katkı sağlayan kategoriler oldu. Yağ kategorisi de daralmaya katkısı yüksek olan bir diğer kategori olarak öne çıkmakta. Fiyat artışlarının etkisi ve ekonomik durum birleşince tüketicinin alım gücünde azalma olması beklenen bir durum olarak davranışlarına yansımaya başladı.
Alışverişçinin davranışını bir önceki aya göre incelemek ve trendi takip etmek artık daha önemli olmaya başladı, geçen seneye göre ciddi büyüme gösteren indirim marketleri Şubat ayında daralmaya en yüksek katkıyı sağladılar.