Genel Haberler
Meyve ve sebzenin ambalajlı taşınma şartları
ASD (Ambalaj Sanayiciler Derneği) 2018’den itibaren meyve ve sebzelerin taşınma şekline açıklık getirdi.
Uzun süredir meyve ve sebzelerin ambalajlanmasına ilişkin bu gelişmeyi beklediklerini belirten Ambalaj Sanayiciler Derneği (ASD) Genel Sekreteri Aslıhan Arıkan “Hasattan sonra standartları belirlenen çuval, plastik kasa ve karton /oluklu mukavva kutu ve benzeri taşıma amaçlı kutular içerisinde (nakliye ambalajları); yerleşim merkezleri, ilçeler ve şehirlere yaş meyve ve sebzelerin ulaştırılması planlanıyor. Bu ambalajlar yıllardır üretiliyor ve sektörde kullanılıyor. Bu gelişme sayesinde israfın azalmasına olumlu yönde etki edecek ve ekonomiye büyük bir katkı sağlanmış olacak” dedi.
Yeni tebliğ neler getiriyor?
- Yaş meyve ve sebzenin, perakende noktalarına taşınırken ve depolama esnasında yaşanan israfın önlenmesi için getirildi.
- Tebliğe göre artık standartları belirlenen; çuval, plastik kasa ve karton/oluklu mukavva kutu ve benzeri taşıma amaçlı kutularla yaş meyve ve sebzenin taşınması zorunlu olacak.
- Taşıma esnasında standartları belirlenen tek kullanımlık ve tekrar kullanılabilen ambalajlar kullanılacak.
- Ahşap, kağıt veya kağıt esaslı olarak sınıflandırılan tek kullanımlık ambalajların 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle kullanılması zorunlu olacak.
- Plastik malzemelerden üretilen ve birden çok kez tekrar kullanılabilen ambalajlar, kasa, kutu ve sepet şeklindeki ambalajlar ise 1 Ocak 2019 itibariyle zorunlu olacak
- Tekrar kullanılabilen ambalajlar, gıda güvenliğine uygun dezenfekte edilecek.
- Yaş meyve ve sebzenin çoğu taşıma sırasındaki israfın önlenmesi amacıyla soğuk zincir tabir edilen soğutmalı araçlarla (frigorifik) taşınacak.
- Balkabağı, beyaz lahana, karpuz, kavun, patates, soğan (kuru), tatlı patateslerin taşınmasında ise soğuk zincire gerek duyulmadı.
- Tebliğde küçük üreticiler de düşünüldü. Üreticilerin ürettikleri malları perakende olarak doğrudan tüketicilere sunması durumunda ambalajlama yapılmasına gerek görülmedi.
- Tebliğ aynı zamanda israfın önlemesi için yaş meyve ve sebzenin soğuk hava depolarında veya kalite kaybına sebep olmayacak uygun ısı ve nem ortamında depolanmasını istiyor.
- Alışveriş merkezleri, büyük ve zincir mağazalarda yaş meyve ve sebzeler soğutuculu reyonlarda ambalajlarından çıkartılmadan satışa sunulacak.
Genel Haberler
Başkan Selahiddin Nas güven tazeledi
Şalgam Üreticileri Derneği (ŞALGAMDER) Genel Kurulunu yapıldı. Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV) Tesisleri’nde yapılan genel kurulda, mevcut Başkan Selahiddin Nas yeniden ŞALGAMDER Başkanlığına seçildi.
Yeniden ŞALGAMDER Başkanlığına seçilen Başkan Selahiddin Nas, üyelere teşekkür etti. Şalgamın artık sadece kebabın yanında tüketilen bir içecek olmayıp uluslararası bir içecek haline geldiğine belirten Başkan Selahiddin Nas, “Dernek olarak tüketiciler için sağlıklı ve lezzetli şalgamın üretilmesini sağlamanın yanı sıra, üreticilerimizin sorunlarını da çözmek için gayret ediyoruz. Derneğimizi kurarken salgamı dünyaya en iyi şekilde tanıtmayı öncelikli hedef olarak belirlemiştik. Bu amaçla şalgamın, üretimden pazarlamaya uzanan tüm süreçlerinin uluslararası standartlarda profesyonelce yönetilmesini ve şalgam piyasasının gelişip büyümesini, ayrıca şalgamı sadece kebapla tüketilen bir ürün olmaktan çok daha öteye taşıyıp, tüm sofraların vazgeçilmez içeceği haline getirmek için çalışıyoruz” dedi.
Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:
Selahiddin Nas (Başkan), Çağatay Tanır (Başkan Yardımcısı), Emre Göde (Sayman), Ali Rıza Özlokmacı (Sekreter), Sekan Kara.
Yedek Yönetim: Ali Ahmet Yıldırımoğlu, Nedim Güvenseven, Murat Tanır, Mehmet Vehbi Özgü, Safkan Alakuş.
Denetim Kurulu: Ercüment Özkan (Başkan), Özcan Tunç (Yrd), Ebru Cömert.
Genel Haberler
İstanbul PERDER üyeleri, Yerelist değerlendirmesi yaptılar
YERELİST 2024 (İstanbul Yerel Marketler Buluşması) değerlendirme ve kapanış kahvaltısında üyeler ile tedarikçiler buluştu. 16 Ocak günü İstanbul Ticaret Odası Kanlıca Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere aldı.
Güzeldere, “İstanbul PERDER olarak 66 market sahibi ile 2700 mağazaya sahibiz. Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun amiral gemisiyiz. YERELİST 2024, bizler için çok verimli oldu. 88 firma katıldı. 6 bin ziyaretçi fuarımızda stantları tek tek gezdiler. 1000’e yakın perakendeci-tedarikçi görüşmesi oldu. Bu da bizleri çok mutlu etti” dedi.
Daha sonra söz alan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis’de Türkiye’nin tarım politikaları, üretim konusunda bilgiler verirken bakliyat pazarında yaşanan gelişmeleri de aktadır.
Son sözü ise Mopaş Genel Müdürü Reşat Narman alarak Mopaş’ın halka açılma konusunda konukları bilgilendirdi.
Genel Haberler
Osman Kalafat öldü
Kalafatlar Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Karadeniz Per-Der Yönetim Kurulu Başkanı, önceki dönem Altınordu Belediyesi Meclis Üyesi, Emekli Öğretmen Osman Kalafat vefat etti.
Cenazesi 17.01.2025 Cuma günü, cuma namazına müteakip Altınordu Orta Camii’nde kılınacak cenaze namazından sonra Perşembe İlçesi Kovanlı Mahallesi’ndeki aile mezarlığına defnedilecek.
Ailesinin ve tüm sevenlerinin başı sağolsun…