Genel Haberler
Türkiye’deki kullanıcılar 15 dakikada bir cep telefonuna bakıyor
Deloitte’un raporuna göre Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez, yani her 15 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaktan kendini alamıyor.
Deloitte tarafından 2011 yılından bu yana yapılan ‘Global Mobil Kullanıcı Araştırması’ yayınlandı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 ülkeden 49 bin katılımcıyla gerçekleştirilen araştırma, tüketicilere ve bu alanda hizmet veren şirketlere mobil cihaz kullanımının geldiği nokta hakkında önemli veriler sunuyor.
Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu, konuya ilişkin “Mobilitenin sosyal dokumuza ne denli nüfuz etmiş olduğunu hepimiz biliyoruz; bunu rakamlarla da ortaya koymuş olduk. Araştırmamızın en çarpıcı sonuçlarından bir tanesi Türkiye’de tüketicilerin her gün toplam 4 milyar kez telefonlarını kontrol ediyor/kullanıyor olması. İçimizde her dört kişiden birinin uyanır uyanmaz yaptığı ilk şey telefonunu eline almak… Mobil teknolojilerin günlük yaşantımızda hızla artan yeri beraberinde birçok fırsat getirirken, sosyal etkileşimlerimizde de fark edilir değişikliklere neden oluyor” dedi.
Türkiye’den 18-50 yaş arası 1000 kişinin katılımıyla ortaya çıkan sonuçlara göre Türkiye, dinamik ve genç nüfusu nedeniyle akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez cep telefonunu kontrol ediyor, bu da yaklaşık 15 dakikada bir ekran yüzü gördüğümüz anlamına geliyor. Bu oran; Rusya, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin neredeyse iki katına denk düşüyor.
Genç telefon bağımlıları uygulamalara ayda 7,5 TL harcıyor
Akıllı telefon bağımlısı olarak nitelendirilebilecek kesim, Türkiye’de mobil kullanıcıların %22’sini oluşturuyor. Yaklaşık 5 cihaza erişimi olan bu kullanıcılar, uygulamalar için ayda ortalama 7,5 TL’yi gözden çıkarıyor. Her on kişiden dokuzu, uyandıktan sonra 15 dakika içerisinde cep telefonunu mutlaka kontrol ediyor ve yarısının yaptığı ilk şey sosyal medya hesaplarını ve mesajlarını (anında mesaj ve SMS) kontrol etmek oluyor. Bu kesimin %77’si toplu taşıma araçlarında, %52’si de TV izlerken düzenli olarak telefonlarını kullanıyor.
Rapora göre telefonun günlük kullanımı, yaşam alanlarında çatışma yaratabiliyor. Örneğin kullanıcıların yaklaşık %20’si, karşıdan karşıya geçerken ve araç kullanırken akıllı telefonunu kullandığını belirtiyor; bunu sürekli ya da çok sık yaptığını söyleyenlerin oranı ise %7. Bir diğer sosyal risk faktörü ise, aile ile birlikte geçirilen zamanlarda, 18-25 arası yaş grubunun, 45-50 arası yaş grubuna oranla iki kat daha fazla telefon kullanması…
Her iki kullanıcıdan biri, çektiği fotoğrafları günlük olarak sosyal medyada paylaşıyor. Bu oranla Türkiye, hem akıllı telefonunu fotoğraf çekmek için kullanma, hem de bu fotoğrafı sosyal medyada paylaşmada Brezilya, Çin, Rusya, İngiltere, Almanya gibi pek çok ülkeyi geride bırakıyor.
Genel Haberler
TAMPF, 18 Aralık’ta sektör liderlerini bir araya getirecek
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), sektörün geleceğini masaya yatırmak üzere “Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Dünü, Bugünü ve Yarını Zirvesi”ni düzenliyor. Zirve, 18 Aralık Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleştirilecek.
TAMPF çatısı altında birleşen alışveriş merkezleri ve perakende dünyasının önemli temsilcileri, etkinlikte sektörün dünü, bugünü ve geleceğine dair kritik konuları tartışacak. Sektörün dünü oturumunda Kapalıçarşı’dan bugüne ticaret hayatının yaşadığı değişiklikler ele alınırken, sektörün bugünü oturumunda ise perakende ve alışveriş merkezlerinin güncel durumları sektör liderleri tarafından analiz edilerek çözüm önerileri aranacak. Perakende ve Alışveriş Merkezlerinin Yarını oturumunda ise yükselen e-ticaret, dijital kanal kullanımları ve yapay zekâ ile sektörün önündeki yeni yol ayrımları tartışılacak.
Zirvede sektör liderlerinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ercan “2025’ten Ne Beklemeliyiz?” sunumu ile Türkiye ve dünya ekonomisinin 2025 beklentilerini paylaşırken, Veri Enstitüsü Fikir Önderi ve Kurucusu Bekir Ağırdır ise “2025’e girerken Türkiye’nin Değişen Yüzü”nü anlatacak.
Katılımın ücretsiz olduğu kongreyle ilgili ayrıntılı bilgi almak ve kaydolmak için: pinaraka@tampf.org.tr 0212 327 19 99
Genel Haberler
İbrahim Pekbay’ı kaybettik
Dergimizin ve internet sitemizin yazarı, perakende sektörünün duayen isimlerinden olan İbrahim Pekbay’ı kaybettik. 10 Aralık Salı akşamı Ankara’da vefat eden Pekbay, 11 Aralık Çarşamba günü yine Ankara’da defnedildi. Kayseri Hakimiyet Gazetesi/nde de Cimdik adlı köşesinde yazarlık yapan Pekbay’ın en büyük tutkusu da gazetecilikti.
Değerli eşi Saime Hanım başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.
Genel Haberler
Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı için geriye sayım başladı
İstanbul Perakendeciler Derneği’ne üye zincir market temsilcileriyle üretici tedarikçi ve distribütör firmaları bir araya getirerek iletişim ve iş birliği fırsatları yaratan, B2B görüşmelerle pazarın gelişmesine katkı sağlayan “İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı” 11-12 Aralık 2024 tarihleri arasında WOW Kongre Merkezi’nde, 8. kez sektör paydaşlarını bir araya getirmeye hazır.
İstanbul Ticaret Odası desteğiyle, ABC Deterjan, Giggles, PepsiCo, Perwoll, Sleepy, Sultan Etçi, Trendyol Hızlı Market, Unilever, UNO Ana Sponsorluğunda gerçekleşecek olan buluşma, organize gıda perakendesi sektöründe uzun yıllara dayanan tecrübesiyle birçok başarılı projeye imza atan Focus Fuar ve Kongre Yönetimi organizasyonunda hayata geçirilecek.
“Birlikte Yerel’iz” mottosuyla sektörde yeni bir sinerji yaratmaya hazırlanan organizasyon, perakende sektörünün bugünü ve geleceğine ışık tutacak oturumlarla birbirinden değerli konuşmacılara da ev sahipliği yapacak.
İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı’nın özel formatlarından biri olan B2B görüşmeleri ile firmalar, bu yıl da görüşmek istediği yerli market zincirlerden randevu alarak 15’er dakikalık görüşmeler gerçekleştirebilecekler. Talebin yoğun olduğu bu iletişim fırsatları, fuar alanında gerçekleşecek plansız buluşmalarla birlikte binlerle ifade edilen iş birlikteliklerine dönüşecek.
Her yıl olduğu gibi bu yılda binlerce sektör profesyonelini bir araya getirecek olan fuar, 47 sponsor markanın yanı sıra 40 fuar katılımcısı firmaya da ev sahipliği yapacak.
Perakende gündemi masaya yatırılacak
Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı her yıl olduğu gibi bu yıl da dopdolu konferans içeriği ile dikkat çekiyor. Fuarın birinci gününde İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere’nin başlangıcını yapacağı açılış konuşmaları, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın konuşmalarıyla devam edecek.
Yerelist’te birinci gün öğle yemeğinin ardından gerçekleşecek oturumlarda “perakendede sürdürülebilirlik” konusu masaya yatırılırken sektör profesyonelleri Rodoslu Marketing Solutions Kurucusu Cem Rodoslu moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panellerde bir araya gelecek.
Organizasyonun ikinci gününün ilk oturumunda NIQ Perakende Ülke Lideri Serhat Sükan “Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı: Alışverişçi ve Perakende Trendleri” başlıklı sunumuyla Yerelist kürsüsünde yer alırken, günün ikinci yarısında Kadir Çöpdemir moderatörlüğünde gerçekleşecek “Laf Aramızda Eğlence Burada” oturumunda Türk sporunun duayenleri Erman Toroğlu ve Rıdvan Dilmen Yerelist katılımcılarına keyifli bir sohbet sunacak.
Yılın son büyük buluşması olan Yerelist İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı ile ilgili açıklama yapan İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, “Geçtiğimiz yıl ‘Birlikte Yerel’iz’ mottosuyla çıktığımız bu yolda birçok organizasyona imza atarak perakende sektörünün tüketim ve istihdama katkı yapmasını sağladık. Yerel market zincirleriyle ulusal ve global sahada yer alan markaları buluşturarak perakende sektörü içindeki çeşitli iş kollarında istihdam yaratmak adına ekonomik büyümeyi sağlayan fuarımıza tüm katılımcılarımızı davet ediyoruz. Yerelden doğan gücümüzle birlikte daha aydınlık yarınlara yürüyelim.” sözleriyle organizasyonun sektörde oluşturduğu etki ve güvene vurgu yaptı.