Tekno
Gold Bilgisayar: Güçlü ekonomi, teknoloji kullanımını artırıyor
Organize teknoloji marketlerinin 2012’de bir önceki yıla göre yüzde 40 büyüme kaydettiğini hatırlatan Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, “Teknolojiyi seven ve teknolojik gelişmeleri kısa süre içinde benimseyen bir toplum olmamızın yanı sıra reel kesimdeki güven endeksinin artması da tüketimi destekliyor” diye konuştu.
Ekonomi ile teknoloji kullanımı arasındaki ilişkiyi değerlendiren Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir, ekonomiye ilişkin olumlu sinyallerin ve geleceğe dair güvenin artmasının teknoloji perakendeciliğinin büyümesini desteklediğini söyledi.
Türkiye’deki teknoloji pazarının 2012 yılındaki toplam hacminin 25 milyar TL’nin üzerinde bulunduğunu belirten Erdemir, “2012 yılında yüzde 40 büyüme yaşayan teknoloji marketleri pazarında büyüme devam edecek ve 2013’te 6 milyar TL’nin üzerine çıkılacak. Bugün Avrupa’nın krizle boğuşan birçok ülkesinde pek çok insan hâlâ 5-10 yıl öncesinin teknolojisine sahip cihazları kullanıyor. Oysa bugün Türkiye’de teknoloji pazarının lokomotifi durumunda bulunan cep telefonunun değiştirilme süresi 8-9 aya kadar düşmüş durumda. Özellikle son 3-4 yıldır, en son teknolojiye sahip ürünlerin Türkiye’de çok çabuk benimsenip çok hızlı bir şekilde kullanımının arttığını görüyoruz” dedi.
Pazarın büyümesinde ve teknoloji kullanımının bu denli artmasında birden fazla faktörün söz konusu olduğunu söyleyen Erdemir, “Teknolojiyi seven ve teknolojik gelişmeleri kısa süre içinde benimseyen bir toplum olmamızın yanı sıra reel kesimdeki güven endeksinin artması, yani geleceğe dair güven duyulması da tüketimi destekliyor. Ayrıca enflasyonun yüzde 70-75’lerden yüzde 7-8’lere gerilemiş olması da ithalata dayalı teknoloji pazarının büyümesinde ana faktörlerden birini oluşturdu. Türk Lirasından bundan 10 yıl öncesine göre çok daha güçlü oluşu da önemli bir faktör” diye konuştu.
Bakanlık nezdinde destek
Teknoloji marketlerinde satışa sunulan yerli malı ürünlerin oranının yüzde 5’in altında kaldığını hatırlatan Erdemir, 2011 yılında kurulan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu kapsamdaki önemine değindi. Hem yazılım hem de donanım ve yeni teknoloji araştırmaları için bakanlık nezdinde destek verilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Erdemir, “Özellikle yerli teknolojilerin gelişmesi ve teknoloji ihraç eden bir ülke haline gelmek, bu yüzyılda büyümenin ve ekonomik gücün en önemli kalemlerinden birini teşkil ediyor. Teknolojiyi son kullanıcıya ulaştıran satış noktaları olarak, biz de bilim ve teknolojiye verilen desteklerin Türkiye’nin geleceğine yön vereceğini düşünüyoruz. Yerli teknoloji ürünleri arttıkça, yerli perakendecilerin de eli güçlenecektir” dedi.
Tekno
Couchbase, veri tabanlarının güçlü yanlarını birleştiriyor
Modern veri tabanları şirketi Couchbase Inc. (NASDAQ: BASE) Couchbase Server 7’yi kullanıma sundu. Bu dönüm noktası niteliğindeki çözüm, ACID işlemleri gibi ilişkisel veri tabanlarının en iyi unsurlarını, modern veri tabanı mimarilerinin esnekliğiyle birleştirerek, kurumların kritik uygulamalarını bulut bilişim yapısına (private – public – hybrid) daha hızlı taşımalarına imkan sağlıyor. Couchbase Server 7 ile yazılım ekipleri birleşik tek bir veri platformunda çalışarak ACID türü tutarlılık öncelikli işlemler için ayrı, hızlı uygulama geliştirme ve yüksek performans ölçeği için ayrı veri tabanları kullanmak zorunda kalmazlar. Bu özelliklerin tek bir platformda birleşmeleri ve Couchbase’in ACID türü tutarlılık öncelikli süreçlerde de kullanılması, müşterilerin veri tabanı mimarilerini basitleştirerek, yüksek performans kazanımlarının yanı sıra, operasyonel maliyetlerin ciddi bir biçimde azalmasına da yardımcı olur.
NetDocuments’ın platform mühendisliği direktörü Jordan Gillespie, “Kuruluşumuzun toplam sahip olma maliyetlerini azaltırken daha hızlı operasyonel performans gösterme becerisine ihtiyacı var” diyor ve ekliyor: “Couchbase Server 7 ile birlikte gelen, Collection veri yapıları (ilişkisel veri tabanı karşılığı tablo olan) üzerinden veri erişimi, gerek verilerin gerekse indekslerin izole bir biçimde bölümlenebilmeleri (partitioning) bizim ihtiyaç duyduğumuz modern veri tabanı uygulamalarının performansını artırırken, operasyonel maliyetleri de azaltıyor.”
Forrester’ın yayımladığı 2021 yılı birinci çeyreğe ait Now Tech: Application Modernization and Migration Services raporunda “Birçok kuruluşun halen güncelliğini yitirmiş dördüncü nesil programlama dilleri ve veri tabanı uygulamalarıyla diğer geleneksel teknolojileri kullanmaktan kurtulamadığı” ifadeleri yer alıyor. Dolayısıyla yeni hem uygulamaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını hem de hali hazırda kullanımda olanların da modernize edilerek güncellenmelerini destekleyecek bir veri tabanı platformuna acil olarak ihtiyaç duyuluyor. Couchbase 7 uyuşmazlık noktalarını ortadan kaldırarak kurumların ilişkisel veri tabanı uygulamalarını modernize etmelerini sağlıyor. Böylece günümüz ihtiyaçlarına uygun kritik uygulamaların geliştirme süreçlerini hızlandıracak çeviklik ve esneklik mümkün kılınıyor.
Couchbase’i kullanan kurumlar, bu çerçevede tutarlılık öncelikli işlemlerin (business transactions) müşterilerine açık olan uygulamalarda uygulanabilmesi gibi pek çok kazanım elde ediyorlar. Bu tür işlemlerin (transaction) yanı sıra, zengin içerikli, kişiye özel olarak tanımlanabilen Customer 360 veri modelleri ve uygulamaların geliştirilebilmesi, paralelinde ise uzun süre ertelenen, RDBMS temelli uygulamaların modernizasyonu ve ihtiyaç halinde bulut bilişime adaptasyonu mümkün hale geliyor. Ek olarak yazılım geliştirme ekiplerine, yıllardır aşina oldukları SQL dili ve halihazırda bildikleri programlama dilleri bir arada sunuluyor. Bu imkanlar sayesinde, yorucu bir yeniden eğitim sürecine tabi tutulmadan geleneksel veri tabanlarından Couchbase’in modern veri platformu yapısına geçişi kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.
Couchbase Server 7’nin öne çıkan özellikleri şunlar:
- Tamamıyla standartlara uygun SQL işlem becerileriyle veri tabanı genişlemesindeki karmaşıklıklar ortadan kaldırılıyor. Böylece müşteriler artık ilişkisel veri tabanlarına ve ayrı bir NoSQL veri tabanına ihtiyaç duymuyor. Couchbase artık ACID türü işlemlerle yüksek hacimli etkileşime yönelik işlemleri birleştirebilen SQL yapısını bir arada sunabiliyor (N1QL ACID Transactions). Müşteriler ilk kez, hepsinin tek bir çatı altında toplandığı veri tabanı platformunda mikrosaniyeler içerisinde etkileşimlerle birlikte, dağıtık çoklu kayıtlar üzerinde SQL ACID işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
- Dinamik veri çevreleme modeliyle güncellemeler kesintisiz ve aksaklık yaşanmadan gerçekleştiriliyor. Couchbase Server 7, “Scope ve Collection” adını verdiği yeni mantıksal bileşenler ile, ilişkisel veri tabanlarında bulunan şema ve tablolara benzeyen bir veri düzenleme yapısı sunuyor. Sadece Couchbase Server 7 kullanarak müşteriler tablo (Collection) ekleyebiliyor. Bu esnada yürütülen işlemleri şemaya (Scope) eklemeye ya da düzenlemeye gerek kalmıyor ve veri tabanı da bu yapısal değişiklik sürecinde devre dışı kalmıyor, veya uygulama erişimine kapatılması gerekmiyor.Bu sayede, inovasyon döngüsü hız kazanıyor. Bu yeni çoklu seviyeli, dinamik veri düzenleme yapısı sayesinde platform, ilişkisel veri modellerini Couchbase Server 7’yle eşleştirip, gerekli veri taşıma veya geçiş süreçlerine imkan sağlıyor.
- Collection düzeyinde işlenen veri erişimi, bölümleme (partitioning) ve dizin(index) izolasyonuyla daha hızlı operasyonel performans sağlanırken, sahip olma maliyeti de düşüyor. Couchbase Server 7 aynı zamanda yapılandırılabilir yedekleme hizmeti veriyor. Veri setleri mikro servislere daha hızlı aktarılıyor, indeks yaratma işlemleri arka planda paralel olarak yürütülüyor ve verilerin sunucular arasında yeniden dağıtımı sürecinde(örneğin bir sunucuda problem yaşandığında) indeksler de taşınabiliyor. Ve son olarak sorgulama hizmeti ise, daha önce uygulanan kural tabanlı yerine maliyet tabanlı sorgulama optimizasyonunu ekliyor (Cost based query optimizer)
Tekno
Ayaydın-Miroglio Grubu, Nebim V3 POS Paylink’i tercih etti
Paynet, sektörün geleceğini şekillendirecek iş birliklerine bir yenisini daha ekledi. Hazır giyim sektörünün seçkin markalarından Ipekyol, Twist ve Machka’da Paynet’in yenilikçi ödeme çözümü ‘Nebim V3 POS Paylink’i tercih etti. Çözüm, Ipekyol, Twist ve Machka mağazalarında eş zamanlı olarak uygulamaya başlanacak. Böylece bu mağazalardan alışveriş yapan binlerce müşteri, temassız, taksitli ve güvenli ödeme deneyimini yaşayacak.
Paynet’in, köklü yazılım üreticisi Nebim Yazılım ile hayata geçirdiği Nebim V3 POS Paylink ile mağaza içerisinde herhangi bir yerde, kasada, reyonda veya kabinde müşterinin hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme yapabilmesi sağlanıyor. Kasada tüketicinin kuyruk beklemesine gerek kalmadan ödeme yapmasını sağlayan bu yenilikçi çözüm, tüm banka kartlarına taksit imkânı sunuyor, üstelik temassız ödemelerde limit kavramını ortadan kaldırıyor.
Tüketiciler, Nebim V3 POS Paylink kullanan işletmelerde kredi kartları yanlarında olmasa bile mobil cihazlarıyla ödemelerini hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Maximum Mobil, BKM Express ve BonusFlaş gibi cüzdan uygulamaları veya kredi kartlarıyla alışveriş yapabiliyor. Türkiye’de bir ilk olarak yine mağaza içerisinde ödeme yapılırken, PaynetPass veya Masterpass gibi kart saklama altyapılarında kayıtlı kartlar kullanılabiliyor.
Nebim V3 POS Paylink, işletmelerin iş süreçlerini iyileştirerek verimliliği yükseltiyor, satış hacminin yükselmesinde önemli bir rol alıyor. Ayrıca müşteriye özel kişiselleştirilmiş kampanyalar kurgulanmasını sağlayarak hem müşteri memnuniyetini hem de sadakatini artırıyor.
Paynet CEO’su Serkan Çelik, Nebim V3 POS Paylink’in perakendecilere mağaza, e-ticaret ve markaya özel mobil uygulaması gibi farklı satış kanallarında, aynı ödeme deneyimini yaşatma imkânı verdiğini vurgulayarak, “Kovid-19 kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte AVM ve mağazalar yeniden hareketlendi. Tam da bu dönemde kasadaki yoğunluğu ortadan kaldıran, müşteri memnuniyetini ve sadakatini artıran, mobil ödeme yöntemlerini kullanarak çeşitli avantajlar sağlayan bu çözümün, perakendeciler tarafında yoğun bir taleple karşılanacağını düşünüyoruz. Bu yolculuğumuzu, Türkiye’nin önde gelen hazır giyim gruplarından Ayaydın-Miroglio Grubu markalarıyla başlatmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu; “Türkiye’de on binlerce mağaza Nebim’in perakende satış yazılımını kullanıyor. Görüyoruz ki mağazalara giren müşteriler pandeminin de etkisiyle hem temassız ödeme yapmak hem de kullandıkları banka uygulamaları vasıtasıyla ödeme yapmak istiyorlar. Biz de bu kapsamda Nebim V3 POS yazılımımızı Paynet’in ödeme sistemiyle entegre ederek müşterilerimizin kullanımına sunmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Merkezi operasyonlarında ERP yazılımı olarak, mağazalarında da hem kasa hem de arka ofis çözümü olarak Nebim V3’ü kullanan Ayaydın-Miroglio Grubu’nda bu entegrasyonu kullanıma almış olmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.
Tekno
Derinsis’ten online sipariş toplamasına hızlı çözüm!
Gıda perakendesine yönelik ERP başta olmak üzere, CRM, E-Ticaret, WMS ve Planogram gibi sektörel çözümleri marketlerle buluşturan DerinSİS, pandemi ile birlikte artan online siparişlerin kolay, hızlı ve hatasız toplanmasını sağlayan, bütün plafformlardan sipariş işleyebilen Topla.io platformunu hayata geçirdi.
Gıda perakendesine yönelik ERP başta olmak üzere, CRM, E-Ticaret, WMS ve Planogram gibi sektörel çözümleri marketlerle buluşturan DerinSİS, pandemi ile birlikte artan online siparişlerin kolay, hızlı ve hatasız toplanmasını sağlayan, bütün plafformlardan sipariş işleyebilen Topla.io platformunu hayata geçirdi.
Çözümle ilgili bilgi Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Babacan şu ayrıntılı bilgiyi verdi:
“Değişen rekabet şartlarından hemen bütün marketler online satış kanallarından yoğun bir biçimde sipariş almaya başladı. Üstüne Trendyol, Hepsiexpress gibi büyük oyuncuların da ciddi bir satış kanalı haline gelmesiyle, marketlerin online sipariş kanalları çoklu hale geldi. Bu bir yönüyle yoğun ve çeşitli entegrasyon çalışması gerektirdiği için teknik bir zorlukken, bir yönüyle de perakende operasyonlarında her zaman masada olan hız ve verimlilik gibi konular açısından operasyonel bir zorluk.
Bu açıdan marketlerin teknik birimlerinin üstlendiği yük her zamankinden daha kritik ki teknik birimler mevcut fiziki mağazacılık operasyonunu sürdürmek için gerekli olan teknik faaliyetleri yürütürken bir yandan da çeşitlenen online satış kanallarının yönetimini kurum içinde yönetilebilir hale getirmek durumunda.
Mevcut durumda mağaza içinde sipariş toplaması yapan bir personel, farklı platformların farklı uygulamaları konumlaması, her platformun kendine has yapısı sebebiyle farklı arayüzlerle uğraştığı kadar aslında farklı operasyon kültürleriyle de temas etmek durumunda kalıyor. Bu çeşitliliğin üstündeki hız baskısı, hız bir yana çeşitliliğin getirdiği karmaşa ile aslında ürün toplama operasyonunda hız kayıplarına yol açıyor. Sık personel değişimi sebebiyle yüksek eğitim ve oryantasyon maliyeti, hatalı ürün toplama gibi verimsizlik unsurları da bu fiili durumun diğer çıktıları.
İşte DerinSİS olarak sektörel uzmanlığımızla, bizim sunduğumuz topla.io çözümü sektörün bu sürecini verimli şekilde yönetilmesini sağlıyor.
Online siparişleri hızla toplayın!..
Biraz açarsak: Topla.io bir sipariş kabul etme ve toplama platformu. Marketlerimiz gerek kendi sitelerinden gelen gerekse ilgili pazaryerlerinden gelen siparişleri tek bir uygulama içinde görüyor ve tek bir kullanıcı deneyimiyle hızlı ve eksiksiz toplayarak verimliliğe ulaşıyorlar. Uygulamanın Android ve IOS platformlarına özel versiyonları olduğu için, marketlerimiz ek bir cihaz yatırımına gerek olmadan uygulamayı hemen kullanabiliyor. Özellikle telefon kamerası kullanımına imkan veren ve dinamik yatay/dikey kullanılabilen arayüzlerimiz sayesinde kullanıcı deneyimini üst düzeye çıkararak, konforlu bir operasyon yönetimi sağlıyoruz.
Yine platformun merkezi yapısı sayesinde, gelen siparişler, şu an toplananlar, toplaması bitenler detayında hem genel operasyonu izlemek mümkün hem de ilgili pazaryeri ile mutabakat çıktılarını elde etmek mümkün. Bu açıdan gerek marketlerin e-ticaret ekipleri, gerekse üst yönetimleri sağlıklı ve güncel bilgiye anlık olarak ulaşarak, durumlardan iş kararlarına, iş kararlarından aksiyona hızla ilerleyebiliyorlar.
Market içi ürün toplama operasyonu açısından bakıldığında, aynı siparişteki ürünlerin kategori bazlı eş zamanlı toplanması, muadil ürün yönetimi, sipariş içindeki donuk ürün uyarıları gibi ilk bakışta akla gelebilecek sektörel detayların tamamı mevcut. Diğer taraftan bu konudaki verimlilikle ilgili en kritik unsurlardan biri de ilgili mağazanın günlük işleyebileceği sipariş sayısı ve alınan siparişin marketten olabildiğince hızlı çıkmasını sağlayacak olan tahmini toplama süresi kriteri. Bu çözümle sepetteki ürün dağılımına göre işin bu kısmının da yönetilmesini sağlıyoruz. Yine önemli bir detay, bazı marketlerimiz kasadan bazı marketlerimiz kasa dışından toplamayı sonlandırıyor, operasyona has farklılıklar olmakla birlikte her iki kurguyu da kapsayan bir çözüm sunabiliyoruz”.
Satın alma yerine kiralama da yapılabiliyor
Ürünün satın alma ya da kiralama şeklinde 2 farklı modelde sunulduğunu belirten İsmail Babacan “Ürünün fiyat modelini çalışırken dahi, marketlerimizin nasıl yanında olabiliriz diye düşünerek, online satış kanallarını pandemi döneminde yoğun kullanan, pandemi öncesi yatırım yapan veya ağırlıkla mağazacılıktan ilerleyen marketler gibi bütün bakış açılarının varlığını gözettik ve satın alma ve kiralama alternatiflerini birlikte sunduk. Böylece dileyen marketimiz “Online satış kanallarının benim operasyonumda her daim bir ağırlığı olacak ben satın alarak uzun dönemde avantaj yakalarım” diyerek satın alma yapabilirken, dileyen marketimiz de “Online kanala pandemi sebebiyle yatırım yapıyorum, zaten bütün mağazalarım online siparişe uygun değil, ben kullandıkça ve sistemi kullandığım kadar öderim” mantığıyla kiralama modelinde ilerleyebiliyor” dedi.