AVM
AMPD Perakende Endeksi Ağustos 2011 sonuçları
AMPD Perakende Endeksi Ağustos 2011 sonuçları açıklandı
Organize Perakende Ciroları
Organize perakende sektörü ciroları Ağustos 2011’de aylık %5 artış gösterdi. Yıllık bazda değişim de %6 oldu. 2010 yılı Ağustos ayındaki yıllık ciro gelişimi ise %8 olmuştu.
2011’in ilk 8 ayındaki gerçekleşen ciro incelendiğinde, 2010 ilk 8 aya göre %10 artış gözlenmektedir.
CNBC-e Tüketici Güven Ağustos ayı endeksi Temmuz ayı endeksine göre yüzde 9,37 düşerek Ekim 2008 döneminden sonra aylık bazda en sert düşüşü göstermiş bulunuyor.
CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 4,85 azalarak 88,57 değerini aldı.
CNBC-e Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 19,49 düşerek Kasım 2008’den bu yana en düşük değeri olan 87,37’e inmiş bulunmaktadır.
2011 yılı Ağustos ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,65 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,24 artış gerçekleşmiştir.
Eylül 2010’dan bu yana hep pozitif değer alan TEPE, uzun zaman sonra ilk kez Temmuz 2011’de sıfırın altına düşerek 0,6 değerini almıştı. TEPE Ağustos 2011’de daha da düşerek -4 değerini aldı. TEPE bir önceki aya göre 3,4 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 1,7 puan düştü.
Sektör ciroları 2011 yılının ilk 8 ayında %10 büyüme ile önemli bir ivme yakalamıştır. Ancak tüketici güveni ve tüketici beklenti endeksleri büyümenin önümüzdeki dönemde hız kesebileceğine, işaret etmektedir. Tüketim eğilimi endeksinin %20 düşüş ile 2009 krizi önceki seviyelere inmesi, perakende sektörü için uyarı sinyali niteliğindedir.
Gıda ve Gıda-Dışı Cirolar
Organize gıda perakendesi cirolarında Ağustos 2011’de bir önceki aya göre %2 artış olurken, yıllık değişim oranı da %2 olarak gerçekleşmiştir. Gıda perakendesi cirolarında ilk 8 aylık performans geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, değişim oranı %3 olmuştur.
Gıda dışında ise aylık bazda %9 artış olurken yıllık bazda %13 ciro artışı sağlanmıştır. Yılın ilk8 ayı 2010 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında ise bu oran %21 olmuştur.
Hazır giyim alt kırılımı incelendiğinde, cirolar aylık bazda %14 artmıştır. Yıllık bazda ise cironun %16 arttığı görülmektedir. İlk 8 aylık büyüme oranı %28 olarak gerçekleşmiştir.
2011 yılının ilk 8 ayında Ramazan ayına bağlı olarak tüm alt sektörlerde büyüme yaşanmıştır. Yıllık bazda büyüme oranları bir önceki yılın altında seyretmesine karşın, yılın ilk 8 ayındaki büyüme, yıl sonu büyüme oranlarının 2010’un üzerinde olacağına işaret etmektedir.
Metrekare Endeksi
Organize perakende sektörünün satış alanı metrekare gelişimine bakıldığında, Temmuz 2011’e göre %2 artış olurken, yıllık bazda da %16 artış gerçekleştiği görülmektedir.
Mağaza sayıları aylık bazda %1 artarken, yılın ilk 8 ayında ise %9 yükseliş kaydetmiştir. Yıllık bazda artış ise %17 olmuştur.
Sektör yatırımlarını istikrarlı biçimde sürdürmektedir. Yılın ilk 8 ayında faaliyete geçen 24 proje ile Türkiye’deki AVM sayısı 289’a yükselmiştir.
Gıda ve Gıda-Dışı Metrekareleri
Gıda metrekaresi gelişimine bakıldığında, Ağustos 2011’de aylık değişim %2 olurken, yıllık %10 artış görülmektedir. Mağaza sayıları ise yıllık bazda %22 artış göstermiştir.
Gıda dışı perakendede aylık %2, yıllık bazda %25 artış kaydedilmiştir. Bu oran, 2010’un aynı döneminde %15 olarak gerçekleşmiştir. Mağaza sayılarında ise yıllık %12 artış olmuştur. Yılın ilk 8 ayında açılan AVMlere bağlı olarak, bu dönemde gıda dışında metrekareler %17, mağaza sayıları ise %7 artış kaydetmiştir.
Hazır giyim alt kırılımında ise metrekareler aylık bazda %3 artarken, yıllık bazda ise %36 artış gerçekleşmiştir. Mağaza sayıları ise yıllık %15 artmıştır. Sektör yılın ilk 8 ayında %25 metrekare büyümesi ile tüm sektörün motoru olmuştur.
Metrekare gelişimi 2010 yılının üstünde bir artış hızı ile gerçekleşmektedir, mağaza sayıları oranının daha düşük olması, 2011 yılındaki yatırımlarda mağaza başı metrekarelerin yükseldiğine işaret etmektedir.
Metrekare Başına Cirolar
Metrekare başına cirolar incelendiğinde, organize perakende sektörü Ağustos 2011’de aylık değişim %4 iken, yıllık bazda ise değişim %5 olmuştur.
Gıda ve Gıda-Dışı Metrekare Başına Cirolar
Alt sektörler bazında incelendiğinde, gıda perakendeciliğinde aylık değişim olmazken, yıllık bazda %1 düşüş görülmektedir. Gıda dışı perakendede ise metrekare başına cirolar aylık bazda %9 artarken yıllık bazda artış %16 olmuştur. Hazır giyim perakendesinde aylık bazda %11 ve yıllık bazda %26 artış gerçekleşmiştir.
Temmuz ayındaki düşüş trendi Ağustos ayında,, hazır giyim başta olmak üzere gıda dışı perakendede tersine dönmüş, metrekare başına verimlilik aylık ve yıllık bazda yükselmiştir.
Sektör İstihdamı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İşsizlik oranı Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 1.3 puan gerileyerek yüzde 9.2 oldu. Böylece Mayıs 2008’den beri en düşük değerini aldı.
Organize perakende sektörü istihdamında Ağustos 2011’de artış, aylık bazda %0,4 olurken, yıllık bazda %16 olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk 8 ayında istihdam %11 artmıştır.
Gıda ve Gıda-Dışı Perakendede İstihdam
Gıda perakendeciliğinde istihdam aylık bazda %4 ve yıllık bazda %12 artmıştır. Gıda dışı perakendesi ise aylık %1 oranında istihdam düşüşü yaşarken, yıllık bazda artış %16 olmuştur.
Hazır giyim perakendesi istihdamı ise aylık %0,3’lük düşüşe karşın, yıllık bazda %24 artış göstermiştir.
Yıllık %16 istihdam gelişimi ile organize perakende, Türkiye genelindeki işsizlik oranının %9,2’ye gerilemesinde önemli bir rol oynamıştır. Hazır giyim perakendesinde yaşanan mevsimsel dalgalanma, genel seyri etkilemeyecek düzeyde kalmıştır.
Fiş Sayıları
Organize perakende sektörü fiş sayılarında, aylık bazda değişmezken, 12 aylık bazda %9 artış gerçekleşmiştir. Yılın ilk 8 ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 artış yaşanmıştır.
Gıda ve Gıda Dışı Fiş Sayısı
Gıda perakendesindeki 12 aylık fiş sayısı artışı %7 oranında olurken, aylık değişim %2 düşüş olarak gerçekleşmiştir.
Gıda dışında cirolara bağlı olarak Ağustos 2011’de aylık %8 artış, yıllık bazda %18 artış olarak gerçekleşmiştir. Hazır giyim perakendeciliğinde fiş sayısında aylık %11 artış yaşanmıştır. Yıllık bazda ise fiş sayısı artışı %30 oranında olmuştur.
Organize perakendede, Ramazan ayına bağlı olarak gıda perakendesi fiş başına ciroları yükselmiş, fiş sayıları gerilemiştir. Diğer alt sektörlerde ise fiş sayısı artışının aylık ve yıllık bazda sürmesi, tüketici harcamalarının kayıtlılığı açısından olumlu bir tablo çizmektedir.
AVM
V Metroway AVM yarın kapılarını açacak
Başakşehir’de hayata geçirilen V Metroway alışveriş merkezi, 3 Ekim Perşembe günü açılacak. Dört kat üzerine yayılan yaklaşık 25 bin metrekare kiralanabilir alanda, 80 ulusal ve uluslararası markaya ev sahipliği yapacak olan V Metroway, organize perakende arzını ziyaretçilerine sunarak artan nüfusun talep ve ihtiyaçlarına cevap verecek.
V Metroway’den 800 kişiye istihdam
Yatırımını İsra Holding’in yaptığı V Metroway alışveriş merkezi, bünyesinde yer alan 80 markasıyla birlikte 800 kişiye istihdam sağlayacak. Bölgedeki organize perakende arzının güçlenmesine de katkıda bulunacak olan alışveriş merkezi, aynı zamanda 20 binin üzerindeki A+ konut, Başakşehir Kent Meydanı, Kuzey Yakası Ofisleri, Çam ve Sakura Hastanesi, Millet Kütüphanesi gibi yapıların yakın çevresinde yer alıyor.
Abdurrahim Tavlı “V Metroway AVK, yeni buluşma noktası olacak”
V Metroway AVM’nin açılmasıyla birlikte Başakşehir’in yeni bir çehreye kavuşacağını ifade eden İsra Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Tavlı “Dinamiklerini çok iyi bildiğimiz bir bölge olan Başakşehir’i daha da canlı ve cazip hale getirecek V Metroway Alışveriş Merkezi’nin kapıları bugün itibariyle açılıyor. Yerli ve yabancı birçok markayı tek çatı altında toplayan V Metroway, sadece alışveriş yapmak için bir mekân değil; sosyal bir buluşma noktası olacak. İstanbul’un en değerli lokasyonlarının başında gelen Başakşehir ve çevre ilçelerinden de on binlerce kişiyi misafir edecek olan V Metroway, yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımı, bölgede oluşturacağı istihdam, içinde barındırdığı markalar ve dünya standartlarındaki yönetim anlayışıyla başta Başakşehir olmak üzere tüm İstanbul’a değer katacak” dedi.
Tanınmış markalar ilk kez Başakşehir’de
Alışveriş merkezinin uzun dönemli yönetiminden sorumlu olan ECE Türkiye, büyük gelişme potansiyeli barındıran Başakşehir’in merkezinde bir konuma sahip olan V Metroway’de modern ve dengeli bir marka karması oluşturdu. Alışveriş merkezindeki ulusal ve uluslararası markaların tamamı Başakşehir’de ilk mağazalarını açarken, kiracı karmasında bölgede sevilen lokal markalara da yer verildi. Bu lokal markalar, V Metroway ile ilk kez bir alışveriş merkezinde yerlerini aldılar.
ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel, “İçinde bulunduğumuz zorlu şartlarda gerek İsra Holding’in yaptığı yatırımda iş ortakları olmaktan gerekse perakendecilerin projemize ve bize güvenerek V Metroway’de yer almalarından ötürü ECE Türkiye adına büyük mutluluk ve gurur duyuyorum” dedi. Canlıel sözlerine şöyle devam etti: “Bugün, kiracılarımız ve ekiplerimizin inancı ve çabaları sayesinde projemizin açılışını yapıyoruz. Bu açılış, doğru yer ve zamanda, doğru projeler ve iş birlikleri ile sektörümüzün geleceğine olan ortak inancımızı göstermesi açısından büyük önem taşıyor.”
V Metroway Alışveriş Merkezi’nde Migros, Teknosa, Mavi, Mr. DIY, Superstep ve Rossmann gibi büyük metrekareli markalara Tiffany and Tomato, Armine Trend, Mizalle, Lizay Pırlanta, Koçak Gold, Yves Rocher, Kiğılı, D’s Damat, Avva, Samsung ve Siemens gibi farklı branşlarda faaliyet gösteren markalar eşlik ediyor. V Metroway, aralarında Espresso Lab, Kahve Dünyası, HD İskender, Bursa Kebap Evi, Green Salad, Saloon Burger ve Pidem’in de yer aldığı 18 kafe ve restoranı, 400 kişi oturma kapasiteli yeme-içme alanı, 600 metrekarelik çocuk oyun alanı, bin metrekareye yaklaşan terasları ve açık alanları ile ziyaretçilerine alışverişin yanında sosyalleşme, aileleri ile birlikte keyifli vakit geçirme ve eğlenme imkânı da sunuyor.
Ziyaretçiler, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde nüfusunun 1 milyon kişiye ulaşması beklenen Başakşehir’de açılan V Metroway’e, İstanbul Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarıyla birlikte Kuzey Marmara Otoyolu’nun yanı başındaki konumu sayesinde gerek toplu taşıma gerekse özel araçları ile veya yayan olarak kolayca ulaşabilecek. Alışveriş merkezinde ayrıca 550 araç kapasiteli bir otopark da ziyaretçilerin hizmetine sunulacak.
AVM
Esas Gayrimenkul’ün “Harika İş Yeri” olduğu tescillendi
Esas Gayrimenkul, Great Place to Work tarafından şirket çalışanlarına uygulanan ve çalışanların organizasyon içerisindeki deneyimlerini ve güven külltürünü ölçümleyen Trust Index anketi sonucunda “Harika İş Yeri” kriterlerini muazzam bir katılım sayısı ve oldukça yüksek bir skorla (82%) sağlayarak Great Place to Work sertifikasını yeniden almaya hak kazandı. Güven ve insan odaklı bir kurum kültürü oluşturan Esas Gayrimenkul; bu sertifikasyonla, insan ve kültür odaklı yaklaşımlarını ve uygulamalarını bir kez daha taçlandırmış oldu.
“Harika İş Yeri” kriterlerini sağlayarak Great Place to Work sertifikasını yeniden almaktan gurur duyduklarını dile getiren Esas Gayrimenkul İnsan ve Kültür Kıdemli Direktörü Aslı Kemal; “Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda birçok yeni arkadaşımız aramıza katıldı. Onları kurum kültürümüze entegre etmek kritik başarı faktörlerimizden biriydi. Her açıdan zor bir yıl olmasına rağmen ortak amacımız doğrultusunda koruduğumuz esaslı yaklaşım ve gerçekleştirdiğimiz tutkulu çalışmaların, iş arkadaşlarımız tarafından bu değerli sertifikasyonla takdir edildiğini görmek bizleri onurlandırdı. İnsan ve Kültür stratejilerimizi oluştururken ortaya koyduğumuz vizyon doğrultusunda çalışma arkadaşlarımızın değerlerimizi sahiplenerek çalışmaktan keyif aldıkları, kendilerini ve işlerini geliştirdikleri, iş birliği içerisinde çalıştıkları ve kendilerini değerli hissettikleri, güven odaklı yenilikçi bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.
AVM
ECE Türkiye iki projeyi daha portföyüne kattı
Sürdürülebilir ve yenilikçi yaklaşımlarla müşteriler için alışveriş deneyimini en güncel trendlere göre şekillendirdiklerini; Türkiye’de 25 yıla yaklaşan tecrübeleri ile zorlayıcı koşullar altında bile yaratıcı çözümler üretebildiklerini ifade eden ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Şapkacı, yeni projeler ve genişleyen portföyü ile ECE Türkiye’nin sektördeki konumunun daha da güçlendiğini söyledi. Stratejik yönetim vizyonunun sonucu olarak, operasyon halindeki AVM’lerde 2024 yılının ilk yarısında sektör ortalamalarının üzerinde ciro artışı elde ettiklerini açıklayan Şapkacı, “Sunduğumuz alışveriş deneyimini sürekli olarak geliştiriyoruz. Bunu yaparken de iş ortaklarımız olan perakendeciler ve yatırımcılarımız için de optimum faydayı sağlayacak şekilde hareket ediyoruz. Yönetim portföyümüzdeki AVM’ler 2024 yılının ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine oranla perakende satış cirolarında yüzde 82 artış elde etti. Bu, enflasyonun üzerinde bir artış oranı. Müşteri giriş sayılarımız ise geçen yılla aynı düzeylerde seyrediyor. Operasyon halindeki AVM’lerimiz, yüzde 100 doluluk oranına sahip. Bu başarıların arkasında, ekonomik ve sektörel gelişmeleri doğru okuyarak proaktif yaklaşım göstermemiz, güçlü kiralama performansımız, yatırımcılarımızla beraber AVM’lerimizi sürekli olarak yenilememiz ve doğru pazarlama stratejilerini uygulamamız yer alıyor. Önümüzdeki dönemde de portföyümüzü değer katacağımıza inandığımız projelerle geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
“Karma kullanımlı proje luvıya, antalya’ya değer katacak”
2024 yılı itibarıyla elde ettikleri büyüme oranlarının yanı sıra imza atılan yeni projelerle sektördeki güçlü konumlarını sürdürdüklerini belirten Şapkacı, “Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da, bölgenin yüksek nitelikli karma kullanımlı projesi Luviya için yatırımcı grup Aderan Global ile bir iş birliğine imza attık. Kent yaşamının yeni buluşma noktası olarak tasarlanan Luviya, Antalya’nın hızla gelişen yerleşim bölgesinin merkezinde yer alıyor. Beş yıllık projeksiyonda, bölgede yeni konutlar, ticaret alanları, turizm tesisleri ve sosyal hizmet alanlarının hayata geçirilmesi planlanıyor. Luviya, bu avantajlı konumuyla hem yerel halkın hem de uluslararası ziyaretçilerin kolayca ulaşabileceği bir lokasyonda bulunuyor. Karma kullanımlı proje kapsamında, 50 bin metrekare kiralanabilir alana sahip yeni nesil bir alışveriş merkezi, 39’u bahçe dubleksi olmak üzere 653 adet daire, 5 yıldızlı bir otel, otelle bağlantılı 90 adet markalı konut ve 24 adet A sınıfı ofis alanı bulunuyor. 200 mağaza ile hizmet verecek AVM’de ulusal ve uluslararası seçkin markalar, şehre ilk kez gelecek konseptler, yüksek nitelikli eğlence ve gastronomi seçenekleri yer alacak. Ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmayı hedefleyen Luviya, Antalya’nın modern yüzünü yansıtarak şehre değer katacak ve bölgenin çekim merkezi haline gelecek” diye konuştu.
Forum Bornova, artık ECE Türkiye yönetimde
ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel ise firmanın güçlü portföyünü stratejik bir planlama kapsamında, değer katacakları projelerle genişletmek için çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Canlıel, “Commerz Real’ın gayrimenkul fonu “Hausinvest”in alışveriş merkezlerinden biri olan Forum Bornova’nın yönetimini 1 Ağustos 2024 itibari ile üstleneceğiz. Bu gelişme ile ECE Marketplaces ve Commerz Real arasındaki Almanya’da uzun yıllara dayanan iş birliği, ilk defa uluslararası alana taşındı. Kazandığımız ihalede ECE’nin kalite standartlarının Türkiye’de de geçerli olduğunu gösterebildiğimiz için mutluyuz. 2006 yılında açılan Forum Bornova, Ege Bölgesi’nin en sevilen ve ziyaret edilen alışveriş merkezlerinden biri. Üstü açık AVM konsepti ile 60 bin metrekarenin üzerindeki kiralanabilir alanda faaliyet gösteren ve yılda 10 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilen Forum Bornova, yaklaşık 130 mağazasının yanı sıra, açık alanları, terasları ve mimarisi ile ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verirken Ege’ye özgü yaşam tarzını da yansıtıyor. Oldukça detaylı ve titiz bir ihale sürecinin ardından yönetimini devraldığımız Forum Bornova’da, önümüzdeki dönemde ziyaretçilerimizi hayata geçireceğimiz yeniliklerle karşılayacağız” dedi.
ECE Türkiye, İstanbul’un iki yakasında iki yeni AVM açıyor
2024 yılı içinde hizmete girecek iki yeni AVM hakkında bilgiler de veren Canlıel, “Türkiye’nin önde gelen yatırım gruplarından biri olan Ağaoğlu Şirketler Grubu ile iş birliğimiz kapsamında Çekmeköy’de faaliyete geçecek olan ve 7 milyar TL yatırım değerine sahip karma kullanımlı projenin AVM bacağının konsept optimizasyonu, kiralama ve yönetimini üstlendik. 30 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 110 mağazanın yer alacağı AVM, özgün mimarisi, yeşil alanları, geniş yürüyüş aksları, içerisinde barındıracağı zengin gastronomi ve perakende konseptleri, tematik alanları ve cadde mağazaları ile Çekmeköy’de benzersiz bir yaşam deneyimi sunmayı hedefliyor. Kiralama çalışmaları hızla devam eden ve AVM dışında 13 blokta yer alan 738 rezidanstan oluşan proje, modern yaşamın tüm gereksinimlerine uygun olarak tasarlandı” diye konuştu.
Canlıel, bu yaz açılacak olan V Metroway AVM ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
“İsra Holding tarafından yatırımı yapılan ve İstanbul’un yeni uydu kentlerinden olan Başakşehir’de inşa edilen V Metroway, 25 bin metrekare kiralanabilir alan üzerinde 80 mağazası ile hizmet verecek. Perakende, gastronomi ve eğlenceyi aynı çatı altında toplayacak olan V Metroway, bölge halkının günlük ihtiyaçlarına cevap verecek. Yine İsra Holding tarafından yatırımı yapılan V Mall İstanbul’un da 2025 yılında açılması ile birlikte, birbirine çok yakın mesafede bulunan bu iki AVM, Başakşehir’de ECE Türkiye yönetiminde toplam 70 bin metrekarelik güçlü bir perakende destinasyonu oluşturacak.”