Firmalardan
Deloitte Türkiye, kadrosunu güçlendiriyor
Deloitte bünyesinde görev alan 6 deneyimli direktörünü, ‘Ortak’ olarak atadı.
Deloitte Türkiye’nin Yeni Ortakları
Elif Düşmez Tek – Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı
ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Elif Düşmez Tek, Endüstri Mühendisliği ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü Bilişim Sistemleri Bölümü olmak üzere iki farklı alanda yüksek lisans derecesine sahiptir. Tek, Deloitte Danışmanlık Hizmetleri’nde, enerji ve doğal kaynaklar endüstrisinde Strateji ve Operasyonlar alanında hizmet sunmaktadır. Türkiye’de elektrik piyasalarının tasarım ve uygulamasında aktif rol almış olan Tek, enerji sektöründe 17 yıl, danışmanlık hizmetleri alanında ise 15 yıla yakın süredir hizmet vermektedir. Tek, aynı zamanda Deloitte Türkiye’nin Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Liderliği görevini yürütmektedir.
Ersin Çağan- Deloitte Türkiye Denetim Hizmetleri Ortağı
Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu olan Ersin Çağan, Deloitte Türkiye’ye 2003 yılında katılmıştır. Çağan, Deloitte Global Mobilite Programı kapsamında 2008-2009 yılları arasında Kanada Deloitte Toronto ofisinde özel şirketler grubunda çalışmıştır. Ağırlıklı olarak enerji, üretim ve hizmet sektöründeki kuruluşların denetiminde uzmanlaşmış olan Ersin Çağan, 2016 yılından beri Deloitte Türkiye Ofisi’nde Denetim Hizmetleri Direktörü olarak görev almaktaydı.
Gökay Özdemir – Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Ortağı
San Diego Üniversitesi, Makine Mühendisliği (B.Sc.) ve Sabancı Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans (MBA) derecelerine sahip olan Gökay Özdemir; Deloitte Türkiye’de, Finansal Dönüşüm ve Operasyonel Dönüşüm Hizmetleri Liderliği görevini yürütmektedir. Özdemir’in; kurum stratejisi, iş modeli tasarımı, kurumsal dönüşüm ve organizasyonel yeniden yapılandırma, insan kaynakları dönüşümü, faaliyet modeli ve ortak hizmetler merkezi tasarımı, süreç yapılandırma, performans yönetimi, finansal dönüşüm, değişim yönetimi, işletme sermayesi yönetimi, finansal konsolidasyon ve raporlama ve maliyet azaltma alanlarında 15 senelik danışmanlık deneyimi ve 30’dan fazla ülkede proje deneyimi bulunmaktadır.
Itır Soğancılar Gülüm – Deloitte Türkiye Risk Danışmanlığı Ortağı
Itır Soğancılar Gülüm, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İktisat Bölümü’nden 2000 yılında onur derecesiyle mezun olmuştur. Son 13 yılı risk danışmanlığı, öncesindeki 4 yılda ise finansal denetim alanında olmak üzere 17 yılı aşkın tecrübesi bulunmaktadır. Soğancılar, farklı sektörlerdeki kurumlarda iç denetim fonksiyonlarının yapılandırılması, iç kontrol sistemlerinin iyileştirilmesi, süreç dokümantasyonu, iç denetim, kurumsal yönetim, kurumsal risk yönetimi, aile şirketleri hizmet alanlarında uzmanlaşmıştır. 2007 yılında 1 yıl süreyle Deloitte Güney Afrika, Johannesburg ofisinde Kurumsal Risk Hizmetleri Bölümü’nde müdür yardımcısı olarak çalışmıştır. Çeşitli etkinliklerde uzmanlık konularında konuşmacı/eğitmen olarak yer almaktadır. Sertifikalı İç Denetçi olan Itır Soğancılar, aynı zamanda Deloitte Türkiye’de İş Riski Hizmetleri Liderliği görevini yürütmektedir.
Okan Öz – Deloitte Türkiye Denetim Hizmetleri Ortağı
İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu olan Okan Öz, 2002 yılından beri Deloitte Türkiye denetim bölümünde görev yapmaktadır. Öz; üretim, telekom ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren birçok yerel ve uluslararası grup ve şirketin denetim çalışmalarını yönetmiştir. 2006 – 2007 yılları arasında Deloitte Toronto Ofisi’nde teknoloji medya telekomünikasyon sektörü grubunda çalışan Okan Öz, Özyeğin Üniversitesi Executive MBA programını tamamlamıştır. Öz, halen University of London Professional Accountancy Master Programı’na devam etmektedir. Türkiye bağımsız denetçi lisanslarının yanı sıra, ACCA üyesi de olan Öz; 2015 yılından bu yana Deloitte Türkiye Ofisi’nde Denetim Hizmetleri Direktörü olarak görev yapmaktaydı.
Osman Arslan – Deloitte Türkiye Denetim Hizmetleri Ortağı
2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olan Osman Arslan, yüksek lisansını 2016 yılında Özyeğin Üniversitesi Executive MBA programında tamamlamıştır.
Osman Arslan; üretim, inşaat, enerji ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren birçok yerli ve uluslararası büyük sanayi gruplarının denetim çalışmalarında görev almıştır. 2006- 2008 döneminde, Deloitte’un ABD, San Jose ofisinde teknoloji ve üretim şirketlerinin denetimine liderlik etmiştir. UFRS, USGAAP ve SPK mevzuatına uygun yapılan denetim çalışmalarında 15 yıllık tecrübeye sahiptir. Arslan; halen, uluslararası grup denetimleri kapsamında Türkiye, Rusya ve Avrupa’da denetim çalışmaları yürütmektedir. 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi, İktisat Bölümü’nü, 2016 yılında Özyeğin Üniversitesi Executive MBA programını tamamlamıştır. Arslan Türkiye bağımsız denetçi lisansları sahibidir. Osman Arslan 2002 yılından beri Deloitte Türkiye Denetim Bölümünde Direktör olarak görev yapmaktaydı.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.