Firmalardan
ŞOK Marketler’in halka arzı onaylandı
Şok Marketler’in 2017 yılı satış geliri 9.5 milyar TL.
Garanti Yatırım’ın konsorsiyum lideri ve Yapı Kredi Yatırım’ın eş lider olduğu halka arzda talep toplama tarihleri 8-9 Mayıs 2018, fiyat aralığı ise 12,00TL-14,40TL olarak belirlendi.
Şok Marketler halka arzında talep toplama 8-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sermaye artırımı yolu ile halka arz edilecek olan Şok Marketler’in halka arz sonrası halka açıklık oranının %37,8 olması bekleniyor. Garanti Yatırım‘ın konsorsiyum lideri ve Yapı Kredi Yatırım’ın eş lider olacağı halka arzda 30’a yakın aracı kurum yer alacak.
Şok Marketler CEO’su Uğur Demirel, Şok Marketler’in halka arzının Türkiye’nin son 10 yılının en büyük halka arzlarından biri olmasını beklediklerini ve bunu gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Demirel, “Türkiye gıda perakende sektörünün en hızlı büyüyen market zinciri ve modern gıda perakende sektörünün öncülerinden biri olarak ülkemize, sektörümüze ve piyasalara güveniyoruz. Şok Marketler için geleceğe güvenle baktığımız yepyeni bir dönem başlıyor. Müşteri odaklı çalışmalarımızla büyümemize hız kesmeden devam edeceğiz” diye konuştu.
Halka arzdan elde edilecek gelirin büyük kısmının öncelikle finansal borçlarının ödenmesi amacıyla kullanılacağını belirten Demirel; “Bu şekilde öz sermayemizi güçlendirerek; güçlenen öz sermayemiz ile kârlılığımızı daha da arttırma ve kar dağıtım politikamız çerçevesinde kârımızı yatırımcılarımız ile paylaşma arzusundayız. Asgari %30 oranında temettü dağıtmayı öngörüyoruz“ dedi.
Nereden nereye gelindi?
Demirel, Şok Marketler’in bugüne kadar elde ettiği başarıya giden yolu şöyle özetledi: “Şok Marketler 2011 yılında Migros’tan 1.200 mağaza ile satın alındı. 2011-2014 döneminde DiaSA ve Onurex mağazaları Şok bünyesine katıldı. 2015 yılına başlarken 2.200 mağazamız vardı. O döneme kadar şirket satın almaları ile gerçekleşen büyümemiz o tarihten itibaren organik büyüme ile devam etti. Şirketimiz 2015’ten bu yana özgün bir iş modeli ve sağlam bir strateji ile bugünkü büyüklüğüne ulaştı. Şok Marketler olarak, ulusal süpermarketler ile indirim marketlerinin iyi yanlarını birleştiren bir iş modeline sahibiz. 2016 ise atılım yılımız oldu ve Türkiye’nin 39’uncu en büyük şirketi olduk.
Şok Marketler’in sektörün hasılat bakımından en hızlı büyüyen market zinciri olmasının ardında markamızı doğru konumlandırmamızın yanı sıra değerli bir yönetim kadrosu ve 24 binin üzerinde çalışanımızın emeği var. Şok Marketler olarak 2011’den 2018’e çok yüksek bir performans sergilediğimize inanıyorum.
Neler yaptığımızı kısaca özetlemek gerekirse, müşterilerimize daha da yakın olmak için günde ortalama üç mağaza açtık, 2017’yi 81 ilde 5.100 mağaza ile kapattık, Mart 2018 sonu itibariyle yaklaşık 5.500 mağazaya ulaştık. Her yıl ortalama 4.000 kişiye ek istihdam sağlayarak Türkiye’nin bu konudaki en başarılı şirketlerinden biri olduk. Türkiye’deki tüketici trendlerini yakından takip ettik. Mağazalarımızı ‘yakınlık’, ‘fiyat’, ‘ürün çeşitliliği’, ‘özgün markalarımız’ ve ‘rahat alışveriş ortamı sağlamak’ gibi 5 temel unsuru dikkate alarak tasarladık. Ulusal markalı ürünlerle beraber tarihi geçmişi olan özgün markalarımızla, müşterilerimizin temel ihtiyaçlarının tamamına yakınını karşıladık. Taze meyve ve sebzeleri ‘dağıtım merkezinden mağazaya’ anlayışı ile kısa zamanda müşterilerimize ulaştırdık.”
Şok Marketler CEO’su Uğur Demirel, Şok Marketler’in 2015- 2017 arasında Türkiye’de hasılat bakımından en hızlı büyüyen perakende mağaza zinciri olduğuna dikkat çekerek, “2012 ve 2017 arasında pazarın toplam büyüme oranı %13 iken Şok Marketler %46 ile pazardan çok daha hızlı bir büyüme gösterdi. 31 Aralık 2017 itibariyle konsolide ciromuz 9.5 milyar TL olarak gerçekleşti” dedi. Son beş yılda Şok mağaza sayısının da %35 oranında büyüdüğünü vurgulayan Demirel, “Şok Marketler, ciro ve mağaza sayısının artış oranı itibariyle kendi sınıfında lider pozisyondadır” dedi.
Demirel “Mağaza ağımızın, 2018’de de Türkiye’nin büyüyen ekonomisinden güç alarak son üç yıla benzer bir hızla genişlemesini hedefliyoruz” dedi. Halka arzla ilgili detayları paylaşan Demirel şu bilgileri verdi: “Tamamı sermaye artırımı yoluyla gerçekleşecek halka arz için kurulan konsorsiyum, Garanti Yatırım liderliği ve Yapı Kredi Yatırım eş liderliğinde 30’a yakın aracı kurumdan oluşuyor. Bu yılın şüphesiz en büyük ve dikkat çekici olacağını düşündüğümüz halka arzlarından biri olacak olan Şok Marketler’de talep toplama 8-9 Mayıs 2018 tarihlerinde yapılacak. Hisse fiyatı aralığı 12,00TL-14,40TL olarak belirlendi ve halka arzdan 2,6-3,1 milyar TL arası kaynak sağlamayı hedefliyoruz. Nihai talep toplama sonrasında talep rakamlarına göre netleşecek olan tahsisatları %15 yurtiçi ve %85 yurtdışı olarak planlıyoruz” dedi.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.