Dünya Perakendeciliği
İkea, Hindistan’da ilk mağazasını açtı
İkea, Hindistan’daki ilk şubesini açtı. Perşembe sabahı müşterilerin hizmetine sunulan mağaza, ziyaretçileri tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.
Hindistan’da ilk Ikea mağazası uzun yıllar süren bekleyiş sonunda açıldı. Haydarabad şehrinde 37,160 metrekare alana kurulan mağaza, dünyadaki en büyük Ikea’lardan biri olma özelliğini taşıyor. Yaptığı 1.5 milyar dolarlık yatırımla Hindistan’daki mağaza sayısını 2025 yılına kadar 25’e ulaştırmayı hedefleyen Ikea, bir sonraki şubeyi ise 2019 yılında Mumbai kentinde hizmete koymayı planlıyor.
Satışa sunulan ürünler, Hintli müşteriler için uygun hale getirildi. Haydarabad mağazasındaki 7500 parçadan 1000 kadarının 200 rupinin (3$) altında satılacak olmasının, yıllık ortalama maaşların 2.000 dolardan az olduğu Hindistan için kilit nokta olduğu bildirildi.
İkea’nın Hindistan CEO’su Peter Betzel, “Hindistan’ın %50’sini 25 yaşından küçüklerin oluşturduğu 1.3 milyarlık nüfusu, İkea’yı çekici hale getiriyor. Burada sadece bir mağaza açmıyoruz, bir ülke açıyoruz” dedi. Ikea, küresel mağazalarındaki ürünler için Hindistan’dan 30 yıldır kaynak sağlıyordu, fakat Hindistan Hükümeti’nin yabancı yatırımcılara getirdiği kısıtlamalar sebebiyle burada bir mağaza açamıyordu.
Hükümet politikasının 2012 yılında değişerek yabancı yatırımların önünü açmasıyla Ikea, uzun yıllardır araştırmasını yaptığı Hindistan pazarına girme fırsatına erişti.
Dünya Perakendeciliği
Aldi Süd, XXL ile süpermarkete girdi
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi.
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi. Mülheim’de Lidl’den sonra, Aldi Süd XXL konseptini hizmete açtı. Discountlar, çok küçük metrekarelerden süpermarketlere kadar tüm metrekarelerde mağaza açmaya devam ediyorlar. Bununla birlikte, XXL mağazalarda giderek çoğalıyor.
Aldi Süd XXL’de ürün yelpazesi istikrarlı bir şekilde arttı. Pişirme istasyonlarına sahip ekmek ve unlu mamullerin yanı sıra meyve ve sebze çeşitleri de yer alıyor.
Dünya Perakendeciliği
94 yıl sonra zarar etti
Yapılan açıklamada, perakende zincirinin 26 Şubat-26 Eylül 2020’de 87,6 milyon sterlin zarar ettiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu dönemde özellikle karantina tedbirlerinin etkisiyle şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 15,8 azalarak 4,09 milyar sterline gerilediği belirtilerek, müşterilerin giyim ve ev tekstili alışverişlerinin dikkate değer şekilde azaldığı kaydedildi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 158,8 milyon sterlin kar elde etmişti. Marks & Spencer, daha önce yaptığı açıklamada, kasım ayı sonuna kadar 7 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurmuştu.
Dünya Perakendeciliği
Avrupa’daki mağazaları kepenk indirecek
Le Monde’un haberine göre, Temmuz 2021 itibarıyla geçerli olacak plan kapsamında GAP, Avrupa’da bulunan yaklaşık 120 mağazasını kapatarak kıtadan ayrılacak. Geçen yıl karşılaştığı finansal zorlukların üstesinden gelmek ve markayı yeniden canlandırmak amacıyla kıtadaki 230 satış noktasını kapatan GAP yıllık 90 milyon dolar tasarruf etmeyi planladığını duyurmuştu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği kısıtlamalarla satış rakamları düşen şirketin, bu yılın 2’inci çeyreğinde 62 milyon euro zarar ettiğini açıklanmıştı.