Firmalardan
Dalin, dünya markası olma yolunda önemli adımlar atıyor
Bebek bakım ürünleri pazarı, 372 milyon TL’lik büyüklüğe sahip.
1974 yılında eczacı Adil Karaağaç tarafından temelleri atılan Kopaş Kozmetik, 44 yıllık tecrübesiyle kozmetik ve bakım ürünleri sektörüne öncülük eden yerli firmaların başında geliyor. Tamamen yerli sermayeli olan Kopaş; bebek bakımı, kişisel bakım ve ev bakımı kategorilerinde 10 markayla faaliyet gösteriyor. Bebek bakım ürünlerinde Dalin markasıyla yabancı sermayeli global firma ve markalarla rekabet etmelerine rağmen kategori lideri olarak öne çıkıyor.
1983 yılında Dalin markasıyla pazara girildiğini ve 35 yıldır markanın pazar lideri olduğunu söyleyen Dalin Pazarlama Direktörü Sibel Çağlar, “Firma kurucusu Adil Karaağaç, eczacı. İlaç laboratuarlarında üretilen Dalin, önce eczane kanallarında satıldı. Yüksek kalite, uygun fiyat politikasıyla eczane kanalından tüketicilere ulaştı. Bebek ürünleri kategorisi, güven esasına dayalıdır. Tüketicilerin ürünlere güvenmesi lazım. Markanın 35 yıldır yaşamasının altında bu faktör yatıyor. Markamız sarı civcivle de özdeşleşti. Aynı zamanda ürün portföyünü tüketici ihtiyaç ve taleplerine göre genişleterek deterjan, yumuşatıcı, yüzey temizleyici gibi yeni kategorileri de oluşturduk. Dalin markası altında bebeklere özel saç bakım, cilt bakım, çamaşır bakım ve kağıt bakım (ıslak mendil) kategorilerinde annelere geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Bebek şampuanı Dalin’in en bilinen ürünü saç bakımı kategorisinde olsa da mikrofon şeklinde oyuncak şişede saç ve vücut şampuanı ve kolay tarama spreyi; cilt bakımında bebek yağı, pişik kremi, bebek sabunu ve köpük sabun, bebek kolonyası, pudra, vazelin; çamaşır bakımında sıvı çamaşır deterjanı, granül sabun ve bebek yumuşatıcısı; kağıt bakımda da ıslak mendil, alt değiştirme örtüsü, cep mendili gibi pek çok ürün portföyümüzde yer almaktadır” dedikten sonra şu bilgileri verdi:
“Bebek bakım ürünleri pazarı 372 milyon TL’lik büyüklüğe sahip. Bizde bu pazarın çok güçlü oyuncusuyuz. 2017 yılından itibaren dış pazarlara odaklandık. Almanya, Hollanda, İngiltere, Makedonya, Romanya, Sırbistan, KKTC, Karadağ, Danimarka, Azerbeycan, Gürcistan, Kuzey Irak, Suudi Arabistan, Tunus, Libya, Malezya, Hong Kong, ihracat yaptığımız ülkelerin başında geliyor. Bu ülkelerde Dalin markasıyla raflardayız. İhracat ciromuzda artarak yükseliyor. Market markalı ürünler de yapıyoruz. BİM ve A101’in bebek şampuanlarını biz üretiyoruz.”
Civcivi geliştirirken Walt Disney‘e de üretim yapan tanınmış bir firma ile çalıştıklarını kaydeden Çağlar, “Bu ikon çok beğenildi ve ikonun gücü bizi başka alanlara da yönlendiriyor. Dalin olarak, tıpkı bir Walt Disney’in Mickey Mouse’unu pazarlaması gibi, karakter pazarlamasına doğru evrilen bir aşamaya doğru ilerliyoruz. İlk lisansımızı da bir Japon bezi markasına sattık. Bu Japon firmasının Türkiye‘de yaptığı araştırmada, Türk anneleri açısından popüler olan karakterlerde Dalin civcivi 4‘üncü sırada yer aldı. İlk üç karakter ise ünlü Walt Disney karakterleriydi. Kendileri bizden Dalin civcivinin lisansını almak istediler, biz de kabul ettik. Dalin ikonunun beğenilmesinin ardından, süspüs, koşkoş, bilbil, gezgez, kopkop, yapyap ve zıpzıp adında 7 farklı karakter yarattık” dedi.
2018 yılı toplam bebek kategorisinin 372 Milyon TL olduğunu ifade eden Çağlar, Dalin’in Kopaş’taki ciro payının yüzde 46, toplam ciro içinde ihracat payının da yüzde 38.4 olduğunu kaydetti.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.