Sosyal Medya Hesaplarımız

AVM

JLL Türkiye ticari gayrimenkul pazarı trendlerini açıkladı

Editör
Avi Alkaş
Abone Ol:

JLL 2015 Sınır Ötesi Lüks Perakende Çekicilik Endeksi’ne göre ise, İstanbul çekim gücü en yüksek 6. pazar konumunda.

Ticari gayrimenkul üzerine finansal ve profesyonel hizmetler veren ve yatırım yönetimi alanında danışmanlık yapan JLL Türkiye, 2014 yılı ticari gayrimenkul pazarını değerlendirdiği raporu yayınladı.

JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, ve JLL Türkiye Operasyon ve Finans Direktörü Volkan Müller ve Araştırma ve Stratejik Danışmanlık Hizmetleri Yardımcı Direktörü Burçin Sezen’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda Türkiye’nin ticari gayrimenkul pazarı görünümü aktarıldı. Raporda perakende, ofis, lojistik ve otel sektörlerindeki gayrimenkul piyasasına dair bilgiler verildi ve bu alanlardaki trendler açıklandı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için gelecek vaat eden ülkeler arasında yer aldığının bu anlamda Türkiye’nin potansiyel taşıdığının altını çizdi: “Türkiye son 10 yılda 110 milyar Dolar’ın üzerinde doğrudan yabancı yatırım çekmeyi başardı. Yatırım yapılan sektörüler içinde gayrimenkulün payının artmakta olduğunu görüyoruz. Türkiye gayrimenkul pazarında aktif olan GIC ve Amstar gibi şirketlerin yatırımlara devam etmelerinin yanı sıra, Merkezi ve Doğu Avrupa’nın önde gelen ticari gayrimenkul geliştiricisi HB Reavis gibi yatırımcıların pazara giriş yapıyor olması da söz konusu gelişime örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca 3. Havalimanı, 3. Köprü, İstanbul-İzmir Otoyolu, Organize Liman Bölgesi ve kruvaziyer limanları gibi projeler, perakende, ofis, lojistik ve otel pazarlarında yeni geliştirme ve yatırım fırsatları doğuracaktır. Biz JLL Türkiye ailesi olarak, sunduğumuz danışmanlık hizmetleriyle sektörde doğru yatırım kararlarının alınması ve  ticari gayrimenkul pazarının kurumsal standartlara ulaşması için çalışmaya devam ediyoruz.”

“Gayrimenkul Pazarı Yeniden Şekilleniyor” raporundan satırbaşları

Perakende pazarı görünümü
•    2014 yıl sonu itibariyle, Türkiye’deki organize perakende arzı yaklaşık 9.49 milyon metrekare toplam kiralanabilir alandan 10 milyon metrekareye yükseldi ve 2013 yıl sonuna kıyasla yüzde 5.5 oranında bir artış gösterdi. 2017 yıl sonu itibariyle toplam stokun 415 alışveriş merkezinde 12.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor.

•    2013 yıl sonunda her bin başına 126 metrekare kiralanabilir alan olarak ölçülen Türkiye’nin perakende yoğunluğu, 2014’te 129 metrekare seviyesine ulaştı. Her bin kişi başına düşen 198 metrekare kiralanabilir alan seviyesinde olan Avrupa ortalaması ile karşılaştırıldığında, Türkiye’nin alışveriş merkezi gelişimi açısından potansiyel sunduğu gözlemleniyor.

•    Birincil kiralar 2014 yıl sonu itibariyle metrekare başına 90 Euro seviyesine ulaştı. Perakende pazarında birincil getiri oranının yüzde 7.25 seviyesinde hareket ettiği tahmin ediliyor. Başlıca şehirlerdeki ikincil lokasyonlar ile ikincil şehirlerde yer alan alışveriş merkezleri için getiri oranının yüzde 9 seviyesinde olduğu öngörülüyor.

Perakende pazarı trendleri
•    2015 yılında, perakende alanlarının alışveriş merkezleri dışında kalan, ofis, marina ve kruvazyer limanı gibi farklı gayrimenkul öğeleriyle entegre olması öngörülüyor.
•    2015 yılındaki bir diğer trendin, birinci kuşak alışveriş merkezlerinin, alışveriş alanlarının açık alanlarla bütünleştiği üçüncü ve dördüncü kuşak alışveriş merkezlerine dönüşüm süreçleri olması bekleniyor. 2014 yılında birçok alışveriş merkezinde yeme ve içme öğeleri yenilenerek, kamusal açık alanlarla entegre hale getirildi.
•    İstanbul dünya perakende pazarında çekim oranı en yüksek şehirler arasında yer alıyor. JLL 2015 Sınır Ötesi Perakende Çekicilik Endeksi’ne göre, İstanbul Avrupa’da Londra, Paris, Moskova, Milano, Madrid ve Roma’dan sonra çekim gücü en yüksek 7. pazar konumundadır. JLL 2015 Sınır Ötesi Lüks Perakende Çekicilik Endeksi’ne göre, İstanbul Avrupa’da Londra, Paris, Moskova, Milano ve Roma’dan sonra çekim gücü en yüksek 6. pazar konumundadır.
•    Caddelerdeki dönüşüm sürecinin yeni yatırımları teşvik etmesi sonucunda pazarda nitelikli perakende arzının artması bekleniyor. Yeni ve yüksek kalitedeki stokun özellikle Nişantaşı’ndaki Abdi İpekçi Caddesi ve Bağdat Caddesi gibi perakende caddelerinde aktif olacağı öngörülüyor. Nitelikli arz ile birlikte, daha fazla lüks ve uluslararası markanın birincil caddelerde konumlanması öngörülüyor.
Lojistik pazarı görünümü
•    2013 yıl sonunda 7 milyon metrekare seviyesindeki İstanbul ve Kocaeli alt pazarlarını kapsayan Marmara bölgesindeki toplam lojistik arzı, 2014 yıl sonu itibariyle 7.8 milyon metrekareye ulaştı. 2014 sonu itibariyle, inşaat halindeki stok 563 bin metrekareden 653 bin metrekareye yükseldi. Lojistik arzının 2017 sonunda yaklaşık olarak 8.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Ayrıca pazarda, Kocaeli ve İstanbul alt pazarlarında yaklaşık olarak 2.6 milyon metrekarelik stokun planlama aşamasında olduğu gözlemleniyor. Bütün inşaat halindeki ve planlama aşamasındaki projelerin tamamlanması durumunda, toplam lojistik arzının önümüzdeki 5 sene içinde 11.1 milyon metrekareye ulaşacağı öngörülüyor.
•    2013 yıl sonunda 531,300 metrekare olarak gerçekleşen lojistik kiralama işlem hacmi, 2014 yılında önemli bir artış göstererek 605,600 metrekareye yükseldi.
•    İstanbul ve Kocaeli illerini kapsayan Marmara Bölgesi Türkiye’nin birincil lojistik pazarıdır. İstanbul Avrupa Yakası’nda Hadımköy ve Esenyurt, Asya Yakası’nda Tuzla, Kocaeli’nde ise Gebze, Çayırova ve Dilovası, Marmara Bölgesi’nin başlıca lojistik alt pazarlarıdır.
•    2014 yıl sonu itibariyle birincil kiralar 7 Dolar seviyesinde sabit kaldı. A sınıfı yüksek kalitede lojistik arzına yönelik artan talep dolayısıyla lojistik pazarındaki birincil kiralar kur dalgalanmalarından etkilenmedi. Lojistik mülkleri için getiri oranı yüzde 9 seviyesinde sabit kaldı. Arzın sınırlı olması nedeniyle, arsa fiyatları 2014 yılında yaklaşık olarak yüzde 20-25’lik bir artış gösterdi.  
•    Toplam kiralanabilir alan payları bazında yüzde 45.1 ile lojistik şirketleri, yüzde 19.1 ile perakende şirketleri ve yüzde 4.8 ile e-ticaret şirketleri kiralama işlemlerinde en aktif endüstriler olarak dikkat çekiyor.
Lojistik sektörü trendleri
•    2013 yılında, 20 bin ile 40 bin metrekare arasında büyük dağıtım merkezlerine yönelik talep güçlüyken, 2014 yılında 5 bin metrekare ile 15 bin metrekare arasında kiralanabilir alan sunan daha küçük tesislerin tercih edildiği gözlemleniyor.
•    Kurum içi lojistik ve konsolidasyon trendlerinin 2015 yılında lojistik pazarını şekillendirmeye devam etmesi bekleniyor.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

AVM

AYD’de başkanlığına Nuri Şapkacı seçildi

Editör

Yazar:

AYD’nin yeni yönetim kurulu, danışma ve denetim kurullarının da belirlenmesi amacıyla yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda, Nuri Şapkacı oy birliği ile Başkanlık görevine getirildi. 2023-2025 döneminde başkanlık görevini yürütecek olan 1965 Malatya doğumlu Şapkacı, ECE Türkiye’de Genel Müdür ve CFO olarak görev yapıyor.

AYD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçilen Nuri Şapkacı, Genel Kurul Toplantısı’nda şunları söyledi: “Öncelikle Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.  Ülke olarak kayıplarımızdan dolayı derin bir üzüntü içerisindeyiz. Ancak devletimizin gücü, milletimizin dayanışması ve iş dünyasının katkıları ile yaralarımızı en kısa zamanda saracağımıza inanıyorum. Bu zor günlerde, AYD olarak acıları hafifletmek için elimizden gelen tüm desteği vermeye devam ediyoruz. Bu bağlamda, ilk aşamada deprem bölgesindeki farklı illerimizde 15 aşevi kurduk ve günde 45 bin kişiye sıcak yemek ulaştırdık. Üyelerimiz, ayrıca barınma, konteyner, çadır, acil ihtiyaç malzemeleri gibi ihtiyaçları karşılayarak bunun yanı sıra maddi yardımlarda da bulundular. Türkiye genelindeki AVM’lerin önemli bir bölümü, yardım toplama merkezi ve Kızılay kan bağış merkezi olarak hizmet verdi. Önümüzdeki süreçte de şartları uygun olan AVM’lerimiz normalleşme sürecinde özellikle eğitim ve istihdam sağlamaya yönelik olarak tüm STK’lar ile iş birliği halinde etkin şekilde çalışmaya devam edecek.”

Konuşmasında AYD’nin 2023 yılı hedefleri hakkında da bilgi veren Şapkacı: “AVM’ler, içinde yer alan markalarla birlikte önemli bir ekosistem meydana getiriyor. Bu ekosistem; üretim, lojistik, altyapı da dahil olmak üzere birçok farklı sektörü kelebek etkisiyle besliyor. 50 milyar dolar yatırım hacmine sahip olan sektörümüzde AVM ekosistemi içerisinde 2,1 milyon kişiye istihdam sağlanıyor. Sektörümüz ayrıca Türk markalarının yurt dışına açılımlarını destekleyerek katma değer oluşturuyor.” dedi. Şapkacı, sözlerine şöyle devam etti: “Sektör olarak yaşadığımız tüm kriz dönemlerini ortak akıl ve karşılıklı anlayışla aştık. Aynı gemide bulunduğumuz perakende grupları ile de hep el ele yürüdük. Şurası da bir gerçektir ki AVM yatırımcıları olarak çoğu zaman sadece elimizi taşın altına koymadık; varımızı yoğumuzu ortaya koyduk ve hiçbir özveriden kaçınmadık. Önümüzdeki dönemde de bizler ve temsil ettiğimiz kurumlar ancak birlikte hareket edersek daha güçlü olabiliriz. Birbirimize öğreterek ve öğrenerek, dirsek temasımızı koruyarak yol almanın hepimizi ileriye götüreceğine inanıyorum. Bu doğrultuda, AVM sektörünün tüm paydaşlarıyla kazan-kazan ilkesi doğrultusunda sürdürülebilir büyümesi için çalışacağız.”

Şapkacı, iki dönem AYD Başkanlığı yapan Prof. Dr. Hüseyin Altaş’a da teşekkür ederek; “Derneğimize çok kritik bir dönemde başkanlık yapan Prof. Dr. Hüseyin Altaş’a ve yönetim kuruluna hizmetlerinden dolayı sektörümüz adına şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca beni bu göreve layık gören tüm AYD üyelerine de teşekkür ediyorum. Yeni yönetim kurulumuzla birlikte, bu önemli görevi büyük bir gurur ve özveriyle yerine getirip bayrağı daha da yukarılara taşımak için çalışacağız” dedi.

Devamını Oku

AVM

Marka kent İs tanbul’da yükselen özel bir proje: V Mall İstanbul

Editör

Yazar:

Yatırımı İSRA Holding tarafından yapılan ve 2024 yılının ilk çeyreğinde açılması planlanan V Mall İstanbul’un uzun dönemli yönetimini ECE Türkiye gerçekleştirecek. Başakşehir’in tam kalbinde yükselen V Mall İstanbul, çekim alanında yaşayan nitelikli tüketicinin ilk adresi olacak.

Konsept planlamasını, kiralamasını ve açılışı sonrası uzun dönemli yönetimini ECE Türkiye’nin üstlendiği V Mall İstanbul alışveriş merkezi, İstanbul’un en hızlı gelişen bölgesi Başakşehir’de yer alıyor. İnşa çalışmalarına başlanan alışveriş merkezinin 2024 yılının ilk çeyreğinde açılması planlanıyor.

45 bin metrekareden fazla kiralanabilir alan üzerinde 160‘tan fazla mağaza ile hizmet verecek olan V Mall İstanbul’da 3 atrium, 2 iç bahçe, çevre dostu teras alanları, açık havada tiyatro düzeninde dinlenme alanları bulunurken alışveriş merkezi güneş ışığından ve açık havadan faydalanacak şekilde tasarlanıyor.

Kamu ve özel sektör tarafından hayata geçirilen projelerle şehir planlaması doğru yapılmış bir ilçe olan Başakşehir’in günlük nüfusu 600 bin kişiyi aşarken bölge nüfusunun önümüzdeki 5 yıl içerisinde bir milyonu aşacağı ön görülüyor. V Mall İstanbul’un yükseldiği Başakşehir’de ofis, otel, okul projeleri, parklar, sosyal tesisler ve 20 binden fazla A segment konut bulunuyor. Başakşehir, yabancı nüfusun da ağırlıklı olarak yaşadığı ve yatırım yaptığı bir bölge olma özelliği taşıyor. Bu özellikleriyle çekim alanında yaşayan nüfusun çoğunlukla orta ve yüksek gelirli kişilerden oluşuyor.

Konumuyla dikkat çeken V Mall İstanbul, dünyanın en büyük uluslararası havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı’na, dünyanın en büyük sağlık komplekslerinden biri olan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne; Atatürk Olimpiyat Stadı, Başakşehir Millet Bahçesi, Kuzey Marmara Otoyolu gibi birçok mega projeye de çok yakın mesafede yer alıyor. Bu özellikleri V Mall İstanbul’u bir odak noktası haline getiriyor.

Kış döneminde yapılan pazar araştırması sonuçlarına göre, V Mall İstanbul’un çekim alanında yaşayan hedef kitlenin genç ve orta yaşlı, kadın ve erkek yaklaşık olarak eşit oranda, aile yoğun bir profilde oldukları görülüyor. Sosyo-ekonomik statü gruplandırmasında görüşülen hedef kitlenin %49,6’sının A ve B SES grubuna dahil olduğu sonucu ortaya çıkarken bu sonuç %12,9 olan İstanbul ortalamasıyla kıyaslandığında, AVM’nin çekim alanında yaşayan nüfusun ortalamanın çok üzerinde yer alan sosyo-ekonomik statüde olduğu anlaşılıyor. Bölgede yaşayan yabancı nüfus da benzer özellikler sergiliyor. Bununla birlikte, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez ülkelerinden gelip yaz dönemini İstanbul’da geçiren ve bu bölgede gayrimenkulleri olan, daha yüksek gelir düzeyine sahip yoğun bir yabancı popülasyonun olduğu da biliniyor. ECE Türkiye, V Mall İstanbul alışveriş merkezinin konumlandırmasını, marka ve sektör karmasını hedef kitlenin bu özelliklerinden, talep ve isteklerinden faydalanarak en yeni trendlere göre oluşturacak. Ulusal ve uluslararası markalardan oluşan zengin bir marka karması sunacak olan V Mall İstanbul’da perakende dışı fonksiyonlara da yer verilecek. Yeme içme katındaki panoramik teraslı seçkin restoranlar ve kafelerle V Mall İstanbul, bölgede lezzetin adresi olacak. V Mall İstanbul’u ziyaret etmek isteyenler, ulaşım ağlarıyla örülü bir bölgede olması nedeniyle alışveriş merkezine özel araçları ve toplu taşımayla kolaylıkla ulaşabilecek. Özel aracıyla V Mall İstanbul’a gelenler 1000 aracın üzerinde kapasiteye sahip otoparktan faydalanabilecek.

Devamını Oku

AVM

ECE Türkiye’ye Altın Marka Ödülü

Editör

Yazar:

ECE Türkiye, Türkiye Marka ve Kariyer Zirvesi Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 5. Türkiye Altın Marka Ödülleri’nde “Yılın Alışveriş Merkezi Yönetim Firması” ödülüne layık görüldü. Pandemi koşullarına ve kurallarına göre, 19 Kasım Cuma günü Zorlu Center Raffles Istanbul Hotel’de gerçekleştirilen ödül töreninde, ödülü ECE Türkiye adına ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Şapkacı aldı.

Ödül töreninde konuşan Şapkacı, “ECE Türkiye, Avrupa sektör lideri olan ve yönetim portföyünde 200 alışveriş merkezi bulunan Alman ECE grubunun Türkiye iştiraki olarak 20 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Bir yatırım ve yönetim firması olarak alışveriş merkezleri ile ilgili hizmetlerin tümünü aynı çatı altında topluyor hem sektörümüz hem de ülkemiz için katma değer yaratıyoruz. Türkiye’de yönetimimiz altındaki 11 alışveriş merkezinde 2.500 perakendeci iş otağımızla birlikte 20 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin potansiyeline inandıklarının altını çizen Şapkacı, alışveriş merkezi ziyaretçilerine, kiracılarına ve yatırımcılarına en üst düzeyde hizmet verebilmek için portföylerindeki tüm alışveriş merkezlerinin değerini yükseltmeye yönelik yatırımlar yaptıklarını söyledi. Şapkacı, bu çerçevede pandemi sürecinde de AVM’lerin teknik altyapının iyileştirilmesinden mimari düzenlemelere kadar birçok konuda yatırım yapmaya devam ettiklerini belirtirken geçtiğimiz aylarda yapımı devam eden 1,2 milyar TL yatırım hacmine sahip V Mall İstanbul alışveriş merkezini de yönetim portföyüne kattıklarını ifade etti.

Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER