Dünya Perakendeciliği
Dünya perakende devleri, 2010 yılında karlılıklarını arttırdı
Dergimizin bu sayısında dünya perakendeciliğinde geçen ay yaşanan gelişmeleri okuyacaksınız.
Sainsbury’s ve Delhaize karlılıklarını arttırdı: İngiltere’nin e büyük perakende zincirlerinden Sainsbury’s, 2010 yılını hızlı bir büyüme ile kapattı. Şirket, 2010 yılında yüzde 38 büyüme gerçekleştirerek 347.000.000 euro net kar elde etti. İngiltere’de 890 mağazası bulunan Sainsbury’s, önemli bir başarı yakalamış oldu.
Öte yandan Belçika’nın en büyük perakende zincirlerinden Delhaize’de 2010 yılını karla kapatan şirketlerden biri. Delhaize, satışlarını yüzde 8.6 oranında arttırarak 5.3 milyar avroluk ciroya ulaştı.
Galeries Lafayette Pekin’de mağaza açacak: Fransa’nın en eski ve en köklü alışveriş merkezlerinden biri olan, bir dönem İstanbul’da da mağaza açması gündeme gelen Galeries Lafayette ile BT ortak girişimin oluşturduğu grup, 2013 yılında Pekin’de mağaza açmaya hazırlanıyor. Galeries Lafayette’nin ortaklık oluşturduğu Çinli grup, bu konuda uzmanlaşmış bir moda firması.2013 yılında açılacak mağaza için yer bile kiralanmış durumda. Galeries Lafayette’nin ortaklık imzaladığı Said Philippe House CEO’su, “Bizler hazır giyimde farklı müşteri segmenti ile uzmanlaşan bir grupla çalışmaktan büyük mutluluk duyacağız. Bizim beceri ve deneyimlerimizin Galeries Lafayatte ile birleşmesi, başarımızı arttıracaktır” diyor.
Fransız Leclerc, yerel üreticilerle kampanya başlatıyor: Fransa’nın en önemli ve en büyük zincirlerinden biri olan Leclerc, “Yerel İttifaklar” adı altında yeni bir reklam kampanyasına başlıyor. Leclerc, bu kampanyayı yerel üreticilerle birlikte gerçekleştirecek. Yerel çiftçiler için reyonlarında bölümler açacak. Bahçıvanlar için ürünler satacak. Bu ürünler arasında el aletleri, tohumlar bulunacak. Leclerc, bu konuda stratejiler geliştirmeye de devam edecek. Firma yetkilileri, Aralık ayında yeni stratejilerini açıklayacağını da duyururken krizleri tarım politikalarıyla aşacağını ifade etti.
Wal-Mart’ın üçüncü çeyrekte karı 3,44 milyar dolar: Dünyanın en büyük perakende mağazalar zinciri Wal-Mart, maliyeti kontrol edici önlemler sayesinde karlılığını arttırdı. Wal-Mart’ın üçüncü çeyrekte karı 3,44 milyar dolar oldu.
Wal-Mart, uluslararası alandaki işlerinin güçlü olmasından ötürü üçüncü çeyrekte karının geçen yıl aynı çeyreğe göre yüzde 9,3 artışla, 3,44 milyar dolara (hisse başına 95 sent) çıktığını açıkladı.
Geçen yıl aynı çeyrekte 3,14 milyar dolar (hisse başına 81 sent) kar açıklayan şirketin, bu yıl üçüncü çeyrekte gelirleri ise 101.2 milyar doları buldu.
ABD’de Wal-Mart’a ait bazı mağazaların satışları, müşterilerin zayıf ekonomi nedeniyle baskı altında kalması yüzünden geriledi. Üçüncü çeyrekte Wal-Mart’ın ABD’deki gelirleri yüzde 0,1 gerileyerek, 62,18 milyar dolar oldu.
Wal-Mart Üst Yöneticisi (CEO) Mike Duke, şirketin ABD’deki performansının tatil alışveriş dönemini de kapsayan dördüncü çeyrekte toparlanmasını beklediklerini söyledi.
İngiltere’de sütteki rekabet, fiyatlara yansıdı: İngiltere’de sütte rekabet başladığı zaman fiyatlar standartların üzerindeydi. Tesco’da fiyatlarını yükseltip, 4 şişe yarım kiloluk standart sütün fiyatını 1.55 paund olarak belirledi. Tesco süt fiyat savaşları başlamadan önce fiyatını %24 arttırmıştı. Bu fiyat artışı da hemen Marrisons, Waitrose ve Sainsbury marketleri tarafından da takip edildi. Asda, bu fiyat rekabetine Temmuz ayında katıldı ve 1.25 paund olarak sütleri satmaya devam etti. Markanın CEO’su Andy Clarke’in bakkallara söylediği, “Asda’nın süt fiyatlarından çok rahatım ve bu da bize hacimlerin yoğunluğundan dolayı kazanç sağlıyor” sözleri rekabetin boyutlarını ortaya çıkarıyor.
Asda’nın hiç bir rakibi fiyatları neden arttırdığını açıklamazken, bir analistçi bu işin şu anda hallolduğunu açıklıyor.
Bir başka süt üreticisine göre, perakendeciler fiyatlarını arttırmalı. Böylece hem cirolar artacak hem de yılbaşı öncesi sektöre ve üreticilere önemli katkılar sağlanacak.
Geçtiğimiz haftalarda, Ulusal Çiftçiler Birliği ve Kadınlar Enstitüsü, “Misyon Süt Toplantıları” düzenleyerek fiyatları tartıştılar. İngiliz halkı, perakendeciler ve sivil toplum kuruluşları, çiftçilerle birlikte konuyu masaya yatırdılar. Çiftçi Destekleme Grubu “Çiftçiler İçin Yaşam” protestolarını Asda ve Tesco için gerçekleştirmişti. Gıda Zinciri Başkanı, fiyat artışlarının olumlu olduğunu zira sütün değerli bir ürün olduğunu ve perakende fiyatlarındaki artışta, çiftçilerin söz sahibi olmadığını ifade ediyor.
Kasım ayı başında Tesco, fiyat savaşını diğer ürünlere de yansıttı. Muzda kilo başına fiyatları %25 oranında arttırırken Asda da bu doğrultuda fiyatını yükseltti.
Dünya Perakendeciliği
Aldi Süd, XXL ile süpermarkete girdi
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi.
900 metrekarenin atında marketler açan Aldi Güney’in 2000 metrekarelik yeni mağazası Mülheim’da hizmete girdi. Mülheim’de Lidl’den sonra, Aldi Süd XXL konseptini hizmete açtı. Discountlar, çok küçük metrekarelerden süpermarketlere kadar tüm metrekarelerde mağaza açmaya devam ediyorlar. Bununla birlikte, XXL mağazalarda giderek çoğalıyor.
Aldi Süd XXL’de ürün yelpazesi istikrarlı bir şekilde arttı. Pişirme istasyonlarına sahip ekmek ve unlu mamullerin yanı sıra meyve ve sebze çeşitleri de yer alıyor.
Dünya Perakendeciliği
94 yıl sonra zarar etti
Yapılan açıklamada, perakende zincirinin 26 Şubat-26 Eylül 2020’de 87,6 milyon sterlin zarar ettiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu dönemde özellikle karantina tedbirlerinin etkisiyle şirketin toplam satış gelirlerinin yüzde 15,8 azalarak 4,09 milyar sterline gerilediği belirtilerek, müşterilerin giyim ve ev tekstili alışverişlerinin dikkate değer şekilde azaldığı kaydedildi. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 158,8 milyon sterlin kar elde etmişti. Marks & Spencer, daha önce yaptığı açıklamada, kasım ayı sonuna kadar 7 bin kişinin işten çıkarılacağını duyurmuştu.
Dünya Perakendeciliği
Avrupa’daki mağazaları kepenk indirecek
Le Monde’un haberine göre, Temmuz 2021 itibarıyla geçerli olacak plan kapsamında GAP, Avrupa’da bulunan yaklaşık 120 mağazasını kapatarak kıtadan ayrılacak. Geçen yıl karşılaştığı finansal zorlukların üstesinden gelmek ve markayı yeniden canlandırmak amacıyla kıtadaki 230 satış noktasını kapatan GAP yıllık 90 milyon dolar tasarruf etmeyi planladığını duyurmuştu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği kısıtlamalarla satış rakamları düşen şirketin, bu yılın 2’inci çeyreğinde 62 milyon euro zarar ettiğini açıklanmıştı.