Connect with us

Firmalardan

Küresel süt talebi önümüzdeki 10 yılda %36 artacak

Editör
Abone Ol:

Küresel süt tüketiminin 2024 yılında %36 oranında artması beklenirken, bu artışa en büyük katkı gelişmekte olan pazarlardan gelecek.

Gıda işleme ve paketleme çözümlerinde dünya lideri olan Tetra Pak süt konusunda bu yıl 7.si hazırlanan süt raporunu açıkladı. ‘Küresel Süt Endeksi’ raporunda, gelecek on sene içinde küresel talebin ilk kez arzın üzerine çıkması ile doğacak fırsat ve zorlukların altı çizildi. Süt Endeksi raporuna göre gelişmiş ve büyüyen süt ürünleri pazarlarında yer alan üreticiler, başarıyı sürdürülebilir kılmak için çeşitli dengeleme taktiklerine ihtiyaç duyacaklar.
Tetra Pak Süt Endeksi, küresel süt talebinin gelecek on sene içinde, ağırlıklı olarak Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki nüfus,refah artışı ve şehirleşme ile beraber %36 oranında artacağını öngörüyor. Ancak, gelişmekte olan  pazarlarda artan talebin yerel çiğ süt arzı ile karşılanamayacağı vurgulanırken, süt fazlası olan gelişmiş pazarların ise düşen yurtiçi tüketim ile karşı karşıya kaldıkları ve ihracat için rekabete girmeleri  ve ön görülüyor.
Tetra Pak Grubu Başkan ve CEO’su Dennis Jönsson, rapora ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Küresel talepte oluşması beklenen büyük artış, gelişmiş ülkelerdeki süt işletmeleri için büyüyen ekonomilere süt tozu ve sıvı UHT süt ürünleri ihraç etme fırsatı sunuyor. Ancak, bu üreticilerin uzun vadeli başarıyı devam ettirmeleri için ihracattan elde edilen gelirlerini yerel pazarlarını büyütmek için de kullanmaları gerekiyor. Yani arz ve talep ihtiyacını dengelemeleri gerekiyor.”
Dennis Jönsson yorumlarına şöyle devam etti: “İthalat pazarlarındaki süt işletmeleri de artan talebe cevap verirken bir yandan da sürdürülebilir ve yüksek kaliteli süt arzını garanti altına alma zorluğunu aşmalılar. Çin ve Suudi Arabistan bunu yerel süt çiftliklerine artan yatırım yaparak, güçlü yabancı şirketlerle ortaklık ve ürün yelpazelerini katma değerli ürünlerle çeşitlendirerek başarıyor. Temelde, bunlar sürdürülebilir ve dengeli bir süt endüstrisinin geleceği için hayati olan önlemlerdir.”

Türkiye’de durum nedir?
Tetra Pak Türkiye Pazarlama Direktörü Verda Telyaz, “Türkiye’de işlenmiş ambalajlı süt pazarı son beş yılda yaklaşık yüzde 4 büyüme göstererek 1,315 milyon litreye ulaştı. İşlenmiş ve ambalajlı süt tüketiminin ise 2015 yılında, yaklaşık yüzde 3 artışla 1,360 milyon litre seviyesine ulaşması bekleniyor” dedi.
Türkiye’nin genç nüfusuna karşın halen içme sütünde 25 litre kişibaşı tüketim ile Avrupa seviyesinin çok gerisinde olduğunu bildiren  Telyaz, süt tüketiminin artması ile iç pazarda büyüme potansiyelinin devam ettiğini belirtti. Bu anlamda süt tüketim alışkanlığı kazandıran faaliyetleri desteklediklerini paylaştı.
“Ülkemizdeki süt tüketiminin büyük kısmı sade süt olarak gerçekleşmekte ve gelişmiş ülke pazarlarındaki ürün çeşitliliğinin çok gerisinde bulunduğumuz bir gerçek. Dünyada gelşen trendleri de göz önüne alarak önümüzdeki dönemde özellikle belirli ihtiyaçlara yönelik yüksek proteinli ya da  laktozsuz süt gibi katma değerli ürünler  ve genç nüfusa hitap eden sütlü içeceklere talebin ülkemizde de artmasını bekliyoruz. Bu talebin sütlü içecekler pazarında ürün çeşitliliğini artıracağına inanıyoruz”.
Küresel düzeyde beklenen ihracat fırsatları konusunda ise, Türkiye’nin süt üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirten Telyaz, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de süt sektörü son yıllarda önemli gelişmeler kaydediyor. Üretim ve kalite standartlarının da artması ile son yıllarda süt ürünleri ihracatında artış gözlemliyoruz. Yüksek kalitede üretimin sürekliliğinin sağlanması ile önümüzdeki dönemde Türkiye’nin süt ve süt ürünleri ihracatında fırsatları değerlendirip önemli oyunculardan biri haline geleceğini umuyoruz.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

Firmalardan

Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor

Editör

By

Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.

Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.

Continue Reading

Firmalardan

Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu

Editör

By

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.

9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.

Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi,  9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.

Continue Reading

Firmalardan

Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor

Editör

By

1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.

Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.

Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.

“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.

Continue Reading
Advertisement

Etiketler

POPÜLER