Firmalardan
Mobil tahsilat kolaylığı
Kredi kartından ödeme alamayan işletmeler için gelir artırma fırsatı.
Haziran 2019’da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi”ne ilişkin yayınladığı düzenlemeyle birlikte, EFT -POS cihazlarına oranla maliyet avantajı ve denetim kolaylığı sağlayacak mobil ödeme teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşması hedefleniyor.
Cep telefonlarının bir yazılım sayesinde tahsilat noktasına dönüşeceği yöntem, bakkal ve marketten kafe zincirine, manavdan şarküteriye kadar bütün küçük ve orta ölçekli işletmelerin nakit yerine kredi veya banka kartıyla her tutardan ödemeyi kolaylıkla yapmasını sağlayacak hızlı ve güvenli bir yöntem sunuyor. Mobil ödeme sonrası fatura ise e-mail ya da SMS yoluyla cep telefonlarına iletilecek.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 635 bin aktif pos cihazı bulunuyor. Her ay kullanım bedeli ve banka komisyonu uygulanan pos cihazları, küçük ve orta ölçekli işletmeler için ciddi bir mali yük oluşturuyor. Bu maliyetin altına girmek istemeyen işletmeler ise kredi kartından ödeme alamadıkları için satış yapamıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlemesiyle cep telefonlarının EFT – POS alternatifi olarak kullanılabileceği yeni sistem, büyük bir tasarruf sağlarken kredi kartından ödeme alamayan işletmeler için gelir artırma fırsatı sunuyor. Özellikle 90 TL olan temassız şifresiz işlem limitinin 1 Ağustos 2019 itibariyle 120 TL’ye çıkarılması yasal altyapısı hazırlanan süreci de destekliyor. Bugün, Türkiye’de yüz yüze yapılan her 10 kredi kartı işleminden yaklaşık 1’i temassız olarak gerçekleştiriliyor.
Yeni düzenleme, işletmelere yalnızca tahsilatta kolaylık ve hız sağlamakla kalmayacak. Ayrıca e-arşiv/e-fatura üreten düşük maliyetli bu satış yönetim sistemlerinin hem satış belgesi üretir hem de tahsilatını yapar hale gelmesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Protel Pazarlama üst yöneticisi Kamil Özörnek, “İşletmeciler hem sipariş alan, hem satış yapan ve hem de tahsilat yapıp e-fatura gönderen bu küçük mobil cihazları tercih etmeye başlayacak. 2020’den itibaren mevcuttaki EFT-POS cihazlarının yerini zaman içerisinde yavaş yavaş mobil çözümlere bırakmasını bekliyoruz. İşletmenin satış operasyonunu hızlandırarak satış hacmini yükseltirken, tüketici tarafına kolay ve güvenli bir seçenek sunmasını bekliyoruz.” dedi.
Yeni yılla birlikte uygulamaya alınacak bu düzenleme, bankalar ve ödeme kaydedici cihaz üreten şirketleri de harekete geçirdi. Bankaların dahil olduğu ödeme süreci, mobil cihazları tahsilat noktasına çeviren donanım, uygulama ve e-fatura ile e-arşiv entegrasyonları dahil olmak üzere dört aşamadan oluşan Türkiye’nin ilk ürünü Protel tarafından geliştirildi. Hem bankalar ve hem de donanım üreticileriyle yoğun çalışmalar yürüttüklerini aktaran Kamil Özörnek, “Sektördeki 30 yıllık tecrübemizi ve inovasyon kasımızı hızla ürüne dönüştürdük. Donanım, yazılım, ödeme ve entegrasyonlar olmak üzere tüm süreci uçtan uca içeren bu çözümümüzü yakında piyasaya süreceğiz. Avrupa ülkelerinde özellikle de genç nüfusun %95’inin alışverişlerinde nakit kullanmadığını ve Türkiye’nin de aynı trend dahilinde hızla nakitsiz topluma doğru dönüştüğünü düşündüğümüzde ürettiğimiz çözümlerin KOBİ’lere ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunacağına inanıyorum” dedi.
Firmalardan
Efor Çay, Türk çayını dünya ile buluşturuyor
Efor Çay, Türk çayını dünya gastronomisi ile buluşturmaya devam ediyor. Türkiye ile dünya gastronomisi arasında bir köprü görevi gören Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı, bu yıl 13-14 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, “Legacy & Menu” temasıyla 9. kez kapılarını açacak. Efor Çay, fuarda lezzet ve kaliteye önem veren konaklama ve ağırlama sektörüne ürünlerini tanıtma fırsatı bulacak.
Efor Çay Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş konu ile ilgili açıklaması: “Efor Çay olarak Türk çayının lezzetini, doğallığını ve yüksek kalitesini dünya gastronomisi ile buluşturmayı önemsiyoruz. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı & Fuarı’nda yer alarak Türk çayının, dünyada eşsiz bir yere sahip olmasını hedefliyoruz. Bu etkinlik, çayımızı sektöre tanıtmak ve yeni iş birlikleri geliştirmek için de önemli bir fırsat sunuyor.” dedi.
Firmalardan
Seluz, PLAT Zirvesi’ne sponsor oldu
PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Private Label Zirvesi’nde Seluz, Platin Sponsor olarak yer alacak.
9.Private Label Zirvesi, 4 Aralık 2024, Crowne Plaza, Pendik adresinde gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen Hızlı Tüketim Ürünleri sanayici ve tedarikçilerinden oluşan PLAT Derneği Üyeleri, ulusal ve yerel perakende zincirleri yöneticileriyle, 9. Private Label Zirvesi’nde bir araya gelecekler. Sektöre yön veren değerli konuşmacılar, fark yaratan ve ilham veren içerikler, hepsi 9. Private Label Zirvesi’nde yer alacaklar.
Son bir yılda sektörde yaşananları, gelecekten beklentileri, sektörümüzdeki fırsatları ve yeniliklerin hepsi, 9. Private Label Zirvesi’nde konuşulacak.
Firmalardan
Hafız Mustafa 1864, çalışanlarına cirodan pay veriyor
1864 yılından bu yana süregelen bir mirası temsil eden Hafız Mustafa 1864, geleneksel Türk tatlılarının lezzetini korurken aynı zamanda dünya mutfağındaki trendleri yakından takip ediyor. Londra ve Dubai gibi metropollerde açılan mağazalarla, Türk lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan marka, Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin de bir elçisi olarak rol oynuyor.
Şirket, çalışanlarını sadece birer iş gücü olarak değil, markanın büyümesine katkı sağlayan değerli ortaklar olarak görüyor. Böylece Hafız Mustafa 1864 bünyesinde çalışanların motivasyonu artarken, şirketin de uzun vadeli başarısı güvence altına alınıyor.
Son yıllarda iş dünyasında “en iyi işveren” olma yarışı hız kazanırken, 1.500 çalışanı bulunan Hafız Mustafa 1864, kariyer basamaklarını yetenek, tecrübe ve eğitim düzeyine göre şekillendiriyor. Çalışanlar, kariyerlerinde ilerledikçe ve eğitimlerine katkıda bulundukça cirodan pay alma hakkı kazanıyorlar. Özellikle üniversite mezunu olmak ve İngilizce bilmek, ortaklık sisteminde alınacak payı belirleyen en önemli kriterler arasında yer alıyor.
“Bizim için başarı, sadece ürün kalitesiyle sınırlı değil. Çalışanlarımıza sunduğumuz fırsatlar ve onların kariyer yolculuklarında yanlarında durmamız, bizi farklı kılan en önemli etkenlerden biri” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Eren Ongurlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her çalışanımızın gelişimi bizim için öncelik taşıyor, çünkü onların başarısı bizim başarımızdır. Başarımız, çalışanlarımıza verdiğimiz değerden kaynaklanıyor. Her bir çalışanımızın gelişimini önemsiyor ve onlara kariyerlerinde sürekli yeni fırsatlar sunuyoruz. Londra’daki şubemizde çalışan 60 yaşındaki baklava ustamız, bu sistem sayesinde İngilizce öğrenip kendini geliştirme fırsatı buldu,” diyerek bu yaklaşımın Hafız Mustafa 1864’ü iş dünyasında farklı bir noktaya taşıdığını vurguluyor.