Sosyal Medya Hesaplarımız

FMCG ve Retail Pazarı

Dünyadaki varlıklı kesim aynı zamanda tüketicilerin kanaat önderi

Editör
Abone Ol:

Ipsos Global Affluent Araştırması, 47 ülkeden 82 bin yüksek gelirli tüketiciyi kapsıyor.

Ipsos Global Affluent araştırmasına göre bu tüketiciler, yeni ürünleri ilk kez deneyenler oluyor ve kendi çevrelerine bu deneyimlerini aktarıyorlar.

Araştırmadan yeni çıkan çarpıcı sonuçlardan bazıları şu şekilde: Yeni çıkan Teknoloji Ürünlerini ilk deneyenler Varlıklı Kesim oluyor

Ipsos Global Affluent Araştırmasına katılan varlıklı tüketicilerin %35’i yeni çıkan teknoloji ürünlerini ilk deneyenlerden olduklarını belirtiyorlar. Ortadoğu ülkelerindeki varlıklı tüketiciler bu konuda daha da hevesli gözüküyor. Bu bölgedeki varlıklı tüketicilerin %70’i en son çıkan teknoloji ürünlerini satın alma konusunda istekli. Satın alma isteği her zaman mevcut sahiplik oranı demek değil. Örneğin giyilebilir teknolojilerin sahipliği konusunda ABD başı çekiyor. Amerikalı varlıklı tüketicilerin %65’inin ya bir akıllı saati ya da bir akıllı gözlüğü var. Bu teknoloji sahipliğini %49 ile Ortadoğu’daki varlıklı tüketiciler takip ediyor.

Varlıklı tüketiciler her zaman hareket halinde

Küresel olarak varlıklı tüketiciler yılda 330 milyondan fazla uluslararası uçuş ödemesi yapıyor. En sık uluslararası seyahat eden tüketiciler, %30’luk oranla yılda beş veya daha fazla uluslararası uçuş seyahati ödemesi yapan Ortadoğulu tüketiciler.
Otel kalışlarına bakıldığında ise Avrupalı varlıklı tüketicilerin otel odalarını doldurdukları görülüyor. Avrupalı tüketicilerin %43’ü yılda 21 veya daha fazla gece otelde kalıyorlar.

Küresel varlıklı kesimin %60’ının evlerinde iki veya daha gazla araba var. ABD’li varlıklı kesimde ise bu oran %81.

Yüksek Gelir daha sık yatırım demek

Küresel varlıklı kesimin %55’i kişisel olarak borsa ve hisse senedine yatırım yapıyor. ABD’li tüketiciler bu konuda daha istekli (%72), Ortadoğulu varlıklı kesim ise, belki de geleneksel nedenlerden dolayı, borsa ve hisse senedi yatırımı konusuna daha az sıcak bakıyor.

Varlıklı tüketiciler uluslararası medyayı daha çok takip ediyor

Küresel varlıklı kesimin neredeyse %80’i, uluslararası medya ağlarından birini takip ediyor, bu kesimin dörtte birinden biraz fazlası da uluslararası gazete veya dergilerden birini okuduğunu söylüyor. Küresel varlıklı kesimin yarısından biraz azı ise bu medya kuruluşlarının web sitelerinden en az birini haftalık olarak takip ediyor.

Devamını Oku
Yorum Yapın

Yorumunuz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement

FMCG ve Retail Pazarı

Hane Tüketim Paneli HTÜ değerlendirmesi Şubat 2021

Editör

Yazar:

Hanelerin alışveriş davranışında son 1 yılda görülen değişim, Şubat ayında farklı bir yön almaya başladı. Tüm yıl boyunca alışverişçinin daha az alışverişe giderek daha büyük sepetler yaptığını konuştuk. Ama bu durum Şubat ayı itibariyle değişim gösterdi. Ocak ayına göre hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcaması %1 daraldı bu daralma Ocak ayına göre sepet değerinin ve sıklığının azalmasından kaynaklandı.

IPSOS subat 2021 4

Tabi ki Ocak – Şubat toplamında bakıldığında geçen seneye göre hala çok yüksek artışlar var. %40 harcama artışı enflasyondan arındırıldığında ~%20 büyümeye devam etmekte.  Geçen seneye kıyasla sepet değeri artışı devam ediyor ama bundan sonraki süreçte aylık davranışlarda azalma olacak gibi görünüyor. Özellikle de pandemi başlangıcı olan ve yüksek artış görülen Mart ayına göre daralmalar olabilir.

Bu zamana kadar sepet sayısında ve harcamada artış gösteren «Temel gıda» ve «Atıştırmalık» ürünler Şubat ayında daralmaya en yüksek katkı sağlayan kategoriler oldu. Yağ kategorisi de daralmaya katkısı yüksek olan bir diğer kategori olarak öne çıkmakta. Fiyat artışlarının etkisi ve ekonomik durum birleşince tüketicinin alım gücünde azalma olması beklenen bir durum olarak davranışlarına yansımaya başladı.

Alışverişçinin davranışını bir önceki aya göre incelemek ve trendi takip etmek artık daha önemli olmaya başladı, geçen seneye göre ciddi büyüme gösteren indirim marketleri Şubat ayında daralmaya en yüksek katkıyı sağladılar.

IPSOS subat 2021 3

Devamını Oku

FMCG ve Retail Pazarı

Türkiye Toplam FMCG Ciro Trendi ve Büyüme Oranları (Şubat 2019 – Şubat 2021)

Editör

Yazar:

Toplam FMCG (Alkol ve Sigara Hariç) pazarı, Şubat 2021'de bir önceki aya kıyasla %7,7 küçüldü.
Devamını Oku

FMCG ve Retail Pazarı

Kanallara Göre FMCG Ciro Büyümeleri % (Şubat 2020 – Şubat 2021) (Ocak- Şubat 2021)

Editör

Yazar:

Şubat ayında 2020 Şubat ayına göre en çok büyüme %27,0 ile SPM400 kanalında gerçekleşti.
Devamını Oku
Advertisement

Etiketler

POPÜLER